Αμφιταλαντεύτηκα για το αν θα το γράψω, είναι τελείως προσωπικό, όμως ένιωθα τη ανάγκη κάτι να γράψω κάπου δημόσια για να μείνει, κάπου όμως σχετικά προσωπικά και όχι στα βουλιμικά μάτια των εκατοντάδων likes και sad faces των σόσιαλ μύδια. Εδώ μάλλον τα λέμε μεταξύ μας, οπότε είναι ιδανικό.
Έφυγε χθες η γιαγιά μου στο χωριό, πλήρης ημερών, 91 ετών, δυστυχώς εδώ και 6 μήνες σε πολύ κακή κατάσταση. Μέσα μου αισθάνομαι μια γαλήνη που έπαψε να υποφέρει, ακόμα δε μπορώ να ξεπεράσω όμως το ότι δεν ήμουν εκεί, έστω τιμητικά, να της πετάξω ένα λουλούδι για το ευχαριστώ για τόσα χρόνια που με αγαπούσε νομίζω όσο κανέναν. Προσπαθούσα και μετά που έφυγα στις ΗΠΑ να τη βλέπω δυο φορές το χρόνο, και μάλιστα τα καλοκαίρια να περνάω αρκετό χρόνο μαζί της. Συνήθως τα κατάφερνα, και κατάφερα να τη δω το καλοκαίρι, και την είδα να χαμογελάει μετά από καιρό, και θα το θυμάμαι για πάντα.
Η ξενιτιά έχει πολλά καλά, έχει και πολλά στραβά, μοναξιές, νοσταλγίες... Αυτή όμως η απόσταση, και η ανάγκη να προχωράς ψυχρά παρακάτω όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει, είναι το χειρότερο. Ήταν ο μεγαλύτερός μου φόβος, που χθες έγινε πραγματικότητα. Κυριολεκτικά δεν προλάβαινα, ακόμα και αν τίναζα την μπάνκα στον αέρα να βρεθώ στο χωριό στην ώρα μου για τον τελευταίο ασπασμό.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Ειλικρινά δεν ξέρω, ίσως λίγο η ανάγκη να γράψω κάτι γι'αυτήν, ίσως για να σας πω για μια ακόμη φορά το κλισέ, όμως τόσο αληθινό: Αφιερώστε το χρόνο στους ανθρώπους σας. Το έχουν ανάγκη, έστω κι αν δε σας το ζητήσουν ποτέ. Και το'χετε κι εσείς ανάγκη, και θα το καταλάβετε κάποια στιγμή.