Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Status
Not open for further replies.
Ταράσσει τοὺς ἀνθρώπους οὐ τὰ πράγματα, ἀλλὰ τὰ περὶ τῶν πραγμάτων δόγματα· οἷον ὁ θάνατος οὐδὲν δεινόν (ἐπεὶ καὶ Σωκράτει ἂν ἐφαίνετο), ἀλλὰ τὸ δόγμα τὸ περὶ τοῦ θανάτου, διότι δεινόν, ἐκεῖνο τὸ δεινόν ἐστιν. ὅταν οὖν ἐμποδιζώμεθα ἢ ταρασσώμεθα ἢ λυπώμεθα, μηδέποτε ἄλλον αἰτιώμεθα, ἀλλ' ἑαυτούς, τοῦτ' ἔστι τὰ ἑαυτῶν δόγματα. ἀπαιδεύτου ἔργον τὸ ἄλλοις ἐγκαλεῖν, ἐφ' οἷς αὐτὸς πράσσει κακῶς· ἠργμένου παιδεύεσθαι τὸ ἑαυτῷ· πεπαιδευμένου τὸ μήτε ἄλλῳ μήτε ἑαυτῷ.
τι μου κάνεις ρε Χρηστο.. και χωρισα με την φιλολογο να μου το μεταφρασει.....

Στομα εχω :flute: ... και μιλια δεν εχω :flute:

.... απαλευτη λογοδιαρροια ! :nounder: ... η φιλολογος !

Και πνιγηρο κοσκινισμα προθεσεων .... η ψυχολογος ! :icon15:

Re: Απάντηση: Ομιλείτε παρακαλώ - Chat Room

Στομα εχω :flute: ... και μιλια δεν εχω :flute:

.... απαλευτη λογοδιαρροια ! :nounder: ... η φιλολογος !

Και πνιγηρο κοσκινισμα προθεσεων .... η ψυχολογος ! :icon15:

Α ναι!
για την φιλολογο καλα λες! για την ψυχολογο ΔΓ/ΔΑ

τι μου κάνεις ρε Χρηστο.. και χωρισα με την φιλολογο να μου το μεταφρασει.....

Έ όχι και φιλόλογο για αυτό το κείμενο.

Στην Κοινή είναι γραμμένο, του Επίκτητου είναι.

Δεν είναι τα πράγματα (τα γεγονότα δηλ.) που ταράσσουν τους ανθρώπους, αλλά η γνώμη τους για τα πράγματα. Για παράδειγμα ότι ο θάνατος, πράγμα καθόλου κακό, αλλιώς θα φαινόταν κακό και στο Σωκράτη αλλά η γνώμη μας για το θάνατο είναι ότι είναι κακός. Όταν λοιπόν κάτι μας εμποδίζει ή μας ταράσσει ή μας λείπει, ποτέ να μη ρίξουμε το φταίξιμο σε άλλον παρά στον εαυτό μας. Δηλαδή στις γνώμες που έχουμε για αυτά τα γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό του αφιλοσόφητου το να ενοχοποιεί κανείς τους άλλους για όσα κακά κάνει ο ίδιος. Χαρακτηριστικό του ανθρώπου που έχει αρχίσει να φιλοσοφεί είναι να τα αποδίδει στον εαυτό του (το φταίξιμο) και χαρακτηριστικό του φιλοσόφου είναι να μην τα αποδίδει ούτε στους άλλους, ούτε στον εαυτό του.

Το απόλυτο Ζεν δηλαδή Βλάντ! :D

Ο θανατος ... Ε-Ι-Ν-Α-Ι ... κακο πραγμα.
Και δεν φευγει (αυτη η αισθηση) επειδη θα το φιλοσοφησουμε.
Η Υπαρξη δεν προκειται να νιωσει ΠΟΤΕ καλα με την Ανυπαρξια.

Ο θανατος ... Ε-Ι-Ν-Α-Ι ... κακο πραγμα.
Και δεν φευγει (αυτη η αισθηση) επειδη θα το φιλοσοφησουμε.
Η Υπαρξη δεν προκειται να νιωσει ΠΟΤΕ καλα με την Ανυπαρξια.

Πως είναι δυνατό να είναι κακό κάτι που θα συμβεί σε όλους μας;

Όλα τα έμβια, θα πεθάνουν, όλα τα μή-έμβια θα καταστραφούν, οι Ήπειροι, οι Ωκεανοί, η Γη, ο Ήλιος κάποτε θα καταστραφούν. Ακόμη και το ίδιο το σύμπαν θα πεθάνει κάποτε.

Ο Θάνατος, το πέρας της ύπαρξης είναι αξεχώρητο χαρακτηριστικό της Ύπαρξης της ίδιας. Εξ ορισμού δε μπορεί να είναι κάτι κακό.

Ρωτησες κανενα συμπαν, αν θελει να πεθανει ?
Αν νιωθει ανετα και φυσιολογικα με την ιδεα ?
Η εστω καποιο εμβιο ον (σκυλο, γατα, καναρινι) ...

Ρωτησες κανενα συμπαν, αν θελει να πεθανει ?
Αν νιωθει ανετα και φυσιολογικα με την ιδεα ?
Η εστω καποιο εμβιο ον (σκυλο, γατα, καναρινι) ...

Δεν γίνεται να ζήσεις αν δεν υπάρχει θάνατος.

Δεν το βλέπεις ότι είναι η άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος?

Αλλο θεμα το οτι πρεπει να πεθανεις για να ζησει καποιος αλλος (στην θεση σου).
Αυτο ειναι ΞΕΧΩΡΟ θεμα.

Ομως, αν με καποιο μαγικο τροπο ΔΕΝ γεννουσε κανεις πανω στην γη ... ΓΙΑΤΙ να πεθανεις ?
Δεν κλεβεις ζωη και ευκαιριες απο καποιον αγεννητο.

Οσον αφορα "κερματα" ... η Υπαρξη δεν ειναι το Μπλε και η Ανυπαρξια το Κοκκινο.
ΔΕΝ υπαρχει ετεροπροσδιορισμος. Γιατι απλα, η Ανυπαρξια ... ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΙ την Υπαρξη.
Δεν την αφηνει να συνυπαρχει (στο κερμα η στο φασμα) .... ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ !
Και μιλω για ατομα .... οχι την ζωη (ετσι, γενικα και αοριστα) ως συνολο στο συμπαν.
Η ανθρωποτητα (υποσυνολο) θα συνεχισει να υπαρχει ... αλλα τι να το κανω εγω ?
Ως ατομο !

Αλλο θεμα το οτι πρεπει να πεθανεις για να ζησει καποιος αλλος (στην θεση σου).
Αυτο ειναι ΞΕΧΩΡΟ θεμα.

Ομως, αν με καποιο μαγικο τροπο ΔΕΝ γεννουσε κανεις πανω στην γη ... ΓΙΑΤΙ να πεθανεις ?
Δεν κλεβεις ζωη και ευκαιριες απο καποιον αγεννητο.

Οσον αφορα "κερματα" ... η Υπαρξη δεν ειναι το Μπλε και η Ανυπαρξια το Κοκκινο.
ΔΕΝ υπαρχει ετεροπροσδιορισμος. Γιατι απλα, η Ανυπαρξια ... ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΙ την Υπαρξη.
Δεν την αφηνει να συνυπαρχει (στο κερμα η στο φασμα) .... ΤΗΝ ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ !
Και μιλω για ατομα .... οχι την ζωη (ετσι, γενικα και αοριστα) ως συνολο στο συμπαν.
Η ανθρωποτητα (υποσυνολο) θα συνεχισει να υπαρχει ... αλλα τι να το κανω εγω ?
Ως ατομο !

Θέλεις να υπάρχεις σε αυτό το σύμπαν?

Αν η απάντηση είναι καταφατική, τότε υποχρεωτικά θα υπόκεισαι σε όσα κάνουν αυτό το σύμπαν να λειτουργεί.

Μεταξύ των οποίων και η εντροπία (= θάνατος).

Ξερεις ποσο αρεσκομαι σε τετοιες συζητησεις (και ακροβασιες).
Ομως, καπου σκεφτομαι και τον Σωκρατη που εχει πολυ ΝΩΠΗ την εμπειρια της απωλειας.
Αν συμφωνεις και συ ... ας το ξαναπιασουμε μετα απο καιρο το θεμα (εχουμε νηματα !).

Έ όχι και φιλόλογο για αυτό το κείμενο.

Στην Κοινή είναι γραμμένο, του Επίκτητου είναι.

Δεν είναι τα πράγματα (τα γεγονότα δηλ.) που ταράσσουν τους ανθρώπους, αλλά η γνώμη τους για τα πράγματα. Για παράδειγμα ότι ο θάνατος, πράγμα καθόλου κακό, αλλιώς θα φαινόταν κακό και στο Σωκράτη αλλά η γνώμη μας για το θάνατο είναι ότι είναι κακός. Όταν λοιπόν κάτι μας εμποδίζει ή μας ταράσσει ή μας λείπει, ποτέ να μη ρίξουμε το φταίξιμο σε άλλον παρά στον εαυτό μας. Δηλαδή στις γνώμες που έχουμε για αυτά τα γεγονότα. Είναι χαρακτηριστικό του αφιλοσόφητου το να ενοχοποιεί κανείς τους άλλους για όσα κακά κάνει ο ίδιος. Χαρακτηριστικό του ανθρώπου που έχει αρχίσει να φιλοσοφεί είναι να τα αποδίδει στον εαυτό του (το φταίξιμο) και χαρακτηριστικό του φιλοσόφου είναι να μην τα αποδίδει ούτε στους άλλους, ούτε στον εαυτό του.

Το απόλυτο Ζεν δηλαδή Βλάντ! :D

τωρα που διαβασα την "μεταφραση", ναι οντως δεν ηταν δυσκολο κειμενο.
τα παντα ειναι θεμα εξασκησης και εγω ειμαι ενας ταπεινος οδηγος με χομπι τα στερεα.. δεν φιλοσοφω πολυ :popcorn:

Πολυ ωραια συζητηση η απο ππανω...
θα μπορουσε καλιστα να συνδεθει και με αυτην την τελευταια στο Blade Runner 2049

Αν οι άνθρωποι και τα replicants του κόσμου του Blade Runner γνωρίζανε τους στωικούς θα ήταν όλοι πολύ chill. :D

Δυστυχώς η τέχνη του ζην -όπως είπε και ο Νίτσε- έχει μπει στο περιθώριο της σύγχρονης κοινωνίας.

Πως είναι δυνατό να είναι κακό κάτι που θα συμβεί σε όλους μας;

Όλα τα έμβια, θα πεθάνουν, όλα τα μή-έμβια θα καταστραφούν, οι Ήπειροι, οι Ωκεανοί, η Γη, ο Ήλιος κάποτε θα καταστραφούν. Ακόμη και το ίδιο το σύμπαν θα πεθάνει κάποτε.

Ο Θάνατος, το πέρας της ύπαρξης είναι αξεχώρητο χαρακτηριστικό της Ύπαρξης της ίδιας. Εξ ορισμού δε μπορεί να είναι κάτι κακό.

Ακριβώς!

Ή όπως το είπε ο Μάρκος Αυρήλιος:

....διότι είναι σύμφωνα με τη φύση και τίποτα που είναι σύμφωνα με τη φύση δεν είναι κακό

για μενα ο φοβος του θανατου οφειλεται στον φοβο για το αγνωστο.
τοσο απλα.....

Αυτό που σου είπα ήδη, είναι η γνώμη σου για αυτόν που σε ταράζει και όχι ο ίδιος.

Δες τον όπως είπε ο Σένεκας σαν την "γεννέθλια ημέρα της αιωνιότητάς σου".

Ωραίο το εις εαυτόν και οι σοφιστείες του Επίκουρου πως δεν συναντάμε τον θάνατο ποτέ. Ο φόβος θανάτου όμως, που είναι ο φόβος που κρύβεται πίσω από όλους τους φόβους - φοβίες είναι και θα είναι εκεί. Και σίγουρα μπορούμε να επέμβουμε νοητικά (μελετώντας όλα τα παραπάνω), πνευματικά με την πίστη, κυνικά μέσω πραγματιστικής αντίληψης και γενικώς όπως αρέσκεται ο καθένας, όμως αυτός θα είναι εκεί. Και αν είμαστε σε καλό δρόμο θα μειώνεται όσο πλησιάζει η ώρα. Χωρισμός, χρεοκοπία, ύψος, πτήσεις, ψυχαναγκασμοί, στρεςς, όλα φόβο θανάτου έχουν από πίσω,

Status
Not open for further replies.