Ομήρου Οδύσσεια και Οδύσσεια του Christopher Nolan

Να και το Νο 2 που ντρέπεται για τον δυτικό πολιτισμό. Μου λύθηκε λοιπόν η απορία γιατί δεν είδατε φεμινισμό στην ταινία. Εσύ μισείς και τον Χριστιανισμό. Έχεις το overclocked τσιπάκι. Έβαλες και "ενσυναίσθηση" μέσα στο κείμενο, σε βρίσκω σούπερ.

Σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει όχι γιατί άλλαξαν οι αξίες του δυτικού πολιτισμού, αλλά γιατί ακολουθούνται από περισσότερους. Όπως είπα και στον Kosh τις αξίες τις κάνουν οι άνθρωποι με αρετές, όχι το φύλο.
Δεν μισώ τον Χριστιανισμό, μισώ της θρησκείες, είναι το καρκίνωμα που τρώει τον πλανήτη μας και υπεύθυνες για φανατισμό και εκατομμύρια σφαγές.

Καταλαβαίνεις ότι αντιφάσκεις? Οταν μιλάς για Πατριαρχεία που την υποστηρίζεις, δεν μιλάς για ανθρώπους με αρετές, άλλα για φύλο.....

Δεν μισώ τον Χριστιανισμό, μισώ της θρησκείες, είναι το καρκίνωμα που τρώει τον πλανήτη μας και υπεύθυνες για φανατισμό και εκατομμύρια σφαγές.

Καταλαβαίνεις ότι αντιφάσκεις? Οταν μιλάς για Πατριαρχεία που την υποστηρίζεις, δεν μιλάς για ανθρώπους με αρετές, άλλα για φύλο.....

Πατρις , Θρησκεια, Οικογενεια (βασικα Πατριαρχισμος)

Δεν παιζουμε με αυτα ειναι η βαση της υπαρξης μας που λεει και ο Γιωργος.

ρε σεις δεν πατε για κανα μπανιο ?

• Like
Reactions: karamela and Pleo
Οι δυτικές αξίες που πραγματικά ωφέλησαν τις γυναίκες δεν προέκυψαν παρά την "παλιά" δυτική παράδοση, αλλά μέσα από αυτήν. Το κράτος δικαίου, ο ορθολογισμός και η ατομική ελευθερία που γέννησε ο ίδιος ο δυτικός πολιτισμός, είναι που επέτρεψαν στις γυναίκες να διεκδικήσουν και να κερδίσουν δικαιώματα. Και αυτό έγινε επειδή ο δυτικός πολιτισμός εξελίχθηκε μέσα στα χρόνια, δεν έμεινε στάσιμος. Φυσικά η φεμινιστική ατζέντα δε συνετέλεσε πουθενά σε αυτό.

Ακριβως αυτο.

Μονο μια διαφορα-διευκρινηση.
Οταν λες "φεμινισμο". Δεν αφορα το καθαρα φεμινισμο. Εγω ο ιδιος ειμαι φεμινιστης.
Αφορα τον Μετα-φεμινισμο, που εγω ονομαζω, με δικο μου νεολογισμο "υστερισμο". Η νεο-υστερισμο για διαφοροποιηση του ορου του Σαρκο (του γιατρου οχι του Σαρκοζυ)
Και που δεν πολυενδιαφερεται καν για την ευζωϊα της γυναικας, μην πω ουτε καν για την ζωη τους. Οταν βλεπουμε ποσο αδιαφορες η εχθρικες ειναι οταν δειχνονται το τι εγκληματα μπορουν να υποστουν και σε καθημερινη βαση πλεον και στις ιδιες μας τις κοινωνιες απο συγκεκριμενες ( Ρωτηστε τις κορες σας ποιυ ειπε και ο αλλος... ο... καγκελαριος στα καγκελα)
Με αυτα που βασανιζουν πραγματικα τον γυναικειο πληθυσμο, απο τις κορες μεχρι τις υπεενηλικες μουγκα. Δεν πρεπει καν να τα αναφερεις.
Εχουν μπλεχτει με ολα τα αντιφατικα απο ψευδοοικολογιες μεχρι υποστηριξη τρομοκρατιας γιατι το μισος για τους ανδρες της ιδιας φυλης τους ειναι τοσο αβυσαλεο που εξηγειται μονο με το μισος εαυτου.
Και ναι αυτες (και δειγμα αυτων και"μεταφραστριες" ) δεν ειναι καν φεμινιστριες. Ειναι υστερικες μισανδριες. Αλλα μονο μια συγκεκριμενης φυλης και ενος συγκεκριμενου πολιτισμου. Ολα τ'αλλα ειναι καλαααααα.....

Πατρις , Θρησκεια, Οικογενεια (βασικα Πατριαρχισμος)

Δεν παιζουμε με αυτα ειναι η βαση της υπαρξης μας που λεει και ο Γιωργος.

ρε σεις δεν πατε για κανα μπανιο ?
Ασε τα άκουγα στον στρατό και έλεγα μέσα μου, σοβαρά τώρα? Ωρες ώρες με αυτά που ακούω και διαβάζω από ορισμένους απορώ τι κάνω ακόμα σε αυτή την χώρα......μιλάμε για σκοταδισμό.....έχε χάρη που έχουμε παραλίες και αγαπάμε τον τόπο μας...

Kosh και καραμελα, μην χύνετε άλλο μελάνι για το πρόσωπό μου.
Δεν επιθυμώ να συνεχίσω διάλογο μαζί σας στο μέλλον, όποτε θα σας παρακαλούσα να μην μου ξανά απευθύνετε προσωπικά τον λόγο και το ίδιο θα κάνω κι εγώ.
Δεν είναι απαίτηση, είναι παράκληση και θα ήθελα να τη σεβαστείτε.

• Like
Reactions: karamela
Χτες βραδυ ημαστα σε φιλους σε μια ευχαριστη βραδυα με τσιμπουσι και ποτα.

Ο Πατηρ σχετικος με το αθλημα (καθηγητης Φιλοσοφιας) η μητηρ σχετικα σχετικη (του ιατρικου τομεα αλλα με συνεχεις αναγνωσεις στον ελευθερο χρονο της κυρως αυτων που λεμε ιστορικων μυθιστορηματων και αστυνομικων σε αλλες εποχες). Τα δυο αγορια ανω των εικοσι αλλα μενουν παντα σπιτι, αλλου για αλλου σε θεμα κουλτουρας αν και φοιτητες (αιωνιοι ; θα δειξει )

Φυσικα η συζητηση ηρθε στην Οδυσσεια του Νολαν.
Τους αρεσε.
Συγκεκριμενα μου ειπαν περιμεναν να βαρεθουν η να αγκυλωθουν τοση ωρα αλλα η ωρα περασε χωρις να το καταλαβουν. Επιχειρημα που μετραει.
Εγω εδωσα τα δικα μου γνωστα μου επιχειρηματα.
Η ανταπαντηση ηταν η γνωστη... Ειναι αδυνατον να μεταφερθει "η Οδυσσεια του Ομηρου στο πανι".
Την απεριψα, ημουν καταφατικος οτι γινεται, και χωρις να κανω πλακα, οτι εγω ο ιδιος θα μπορουσα να το κανω, αρκει να αποκτουσα την τεχνικη και τα χρηματα.
Και ξερω πως θα το εκανα. Ακριβως.
Δεν υπηρξαν γελια και ειρωνιες, απλα κατανοησα ενα οριο της φαντασιας και της θελησης καποιων ανθρωπων. Και το να παιρνουν σαν δεδωμενο οτι προσφερεται.
Ειπα πως οταν γραφτηκε η Ραψωδια απο τον Ομηρο (*η τους Ομηρους) θα θεωρουταν αδυνατο να μεταφερθει ετσι με κωδικες και λογοτεχνικα γυρισματα που σημαδεψαν ολη την μετεπειτα και θεωρουνται θεμελειο του Πολιτισμου μας. Και ομως εγινε.
Ηταν συμφωνοι σε αυτο.
Οποτε το μονο που λειπει ειπα, ειναι ενα χαρακτηριστικο που αντιστοιχει σε δυο ορους : Πιστοτητα και Θεληση.
Και πως θεωρω πως κανενα απο αυτα δεν αντιπροσωπευουν τον Νολαν. Πολυ περισσοτερο η αμφοδρωμουμενη σχεση των.
Δεν βγηκε ακρη γιατι η θεση τους ηταν "ειναι αδυνατο",
Ισως δειγμα της εποχης μας. "το αδυνατον". Εκτος απο τις μηχανες.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ή ανάγκη να μεταφερθεί 1:1 η Οδύσσεια του Ομήρου σε κινηματογραφική ταινία. Ακόμα κι αν ήταν εφικτό (που δεν είναι, για πολλούς λόγους, εκτός αν θες να κάνεις κάτι άλλο και όχι μια ταινία που μπορεί να παρακολουθήσει άνθρωπος), είναι αχρείαστο. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται εκεί για όποιον θέλει να μαγευτεί από το αρχικό έργο.

Στο πανί βλέπουμε διασκευές/μεταφορές οχι απο επιλογή μόνο, αλλά γιατι μονο αυτο μπορεί να γίνει με επιτυχία.

Παρόλ' αυτά, πες μου πώς θα λύσεις τα εξής:
  1. Διάρκεια: Τα audiobooks είναι γύρω στις 12 ώρες, άρα εκ των πραγμάτων ΔΕΝ μιλάμε για 1 ταινία, αλλά για ταινίες.
  2. Πότε θα εμφανιστεί ο πρωταγωνιστής; Στη 2η ταινία της τετραλογίας;;;;
  3. Πώς θα διατηρήσεις τον ρυθμό σε όλα τα τεκταινόμενα, εφόσον δεν είναι γραμμικά στο πρωτότυπο και με την παραδοχή πως πας 1:1, χωρίς να δημιουργήσεις σύγχυση στον θεατή;
  4. Τις θεϊκές παρεμβάσεις / τέρατα πώς θα τις χειριστείς, χωρίς να διακωμωδηθούν στην πράξη και χωρίς να αφαιρέσουν το δράμα του Οδυσσέα και ταυτόχρονα να πείσουν;
  5. Γενικά, πώς θα χειριστείς τη μεταφορά της προφορικής ποίησης στην κινηματογραφική γλώσσα δίχως... αλλαγές;
  6. Ποιο στούντιο πιστευεις οτι θα στηρίξει ενα τέτοιο εγχείρημα (απο σένα)? Στην διάθεση σου πάντως το ΑΙ για να ξεπεράσεις αυτά τα προβλήματα, κι εφόσον έχεις την θέληση αναμένουμε.

Last edited:
  • Like
Reactions: karamela
Ασε τα άκουγα στον στρατό και έλεγα μέσα μου, σοβαρά τώρα? Ωρες ώρες με αυτά που ακούω και διαβάζω από ορισμένους απορώ τι κάνω ακόμα σε αυτή την χώρα......μιλάμε για σκοταδισμό.....έχε χάρη που έχουμε παραλίες και αγαπάμε τον τόπο μας...

Το χειροτερο δεν ειναι να τα βλεπεις αυτα σε μεγαλους ανθρωπους .Ας πουμε οτι η ηλικια τους δικαιολογει το οτι δεν στριβουν κοινωνικα και δεν μπορουν να εχουν την οποια ενσυναισθηση για τον διπλανο τους και για τα προβληματα που εχουν οι μικροτερες κοινωνικες ομαδες

Το δυστυχημα ειναι να βλεπεις νεους ανθρωπους να εκφραζονται ετσι.

Πραγματικα πολυ λυπηρο.

• Like
Reactions: Pleo and karamela
Kosh και καραμελα, μην χύνετε άλλο μελάνι για το πρόσωπό μου.
Δεν επιθυμώ να συνεχίσω διάλογο μαζί σας στο μέλλον, όποτε θα σας παρακαλούσα να μην μου ξανά απευθύνετε προσωπικά τον λόγο και το ίδιο θα κάνω κι εγώ.
Δεν είναι απαίτηση, είναι παράκληση και θα ήθελα να τη σεβαστείτε.
Το πρώτο πράγμα που έγραψες και συμφωνώ απολύτως!!

Ακόμη και οι ομάδες έχουν αρχηγό.. προπονητή... Αυτά είναι για τη θεωρεία νομίζω.. η πραγματικότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων σε προσγειώνει ανώμαλα φίλε μου...
το παιδι δεν ειπε 'ομαδα' με αρχηγο..ειπε κ την λεξη, 'κανενας'',,σε αντιδιασστολη προς την ερωτηση ποιος ειναι ''αρχηγος'',νομιζω οτι υπαρχει διαφορα

Last edited:
Διάρκεια: Τα audiobooks είναι γύρω στις 12 ώρες, άρα εκ των πραγμάτων ΔΕΝ μιλάμε για 1 ταινία, αλλά για ταινίες.
Αυτό προφανώς και δεν ισχύει, μια εικόνα χίλιες λέξεις. Πολλά πράγματα που πρέπει να ειπωθούν σε Χ λεπτά σε ένα audiobook μπορούν να είναι λίγα δευτερόλεπτα σε μια ταινία. Συμφωνώ πάντως πως μία πλήρης μεταφορά της Οδύσσειας θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερη από μια τρίωρη ταινία.

Μαλλον δεν εχεις ζησει σε χωρες του εξωτερικου, και εννοω οχι σαν τουριστας.

Αυτα που "διαβαζεις απο ορισμενους" ειναι η νορμα και οχι καποια εξαιρεση. Και κυριως απο τους νεους που δεχονται το βαρος της αφελους εως εγκληματικης επιλογης των Boomers γοννεων η παπουδων τους. Ολη αυτη η γεννια του 68 "της ειρηνης των λαων" που δεν υπαρχει παρα μονο στο μυαλο τους.
Μεγαλη πλειοψηφεια των νεων και παρα την ελειψη τους απο σκοπου σε πολλα θεματα, (βλεπε επιλογη Νολαν)

Και οπως στην Ελλαδα ερχονται ολα με καθυστερηση (και με σχεδον απουσια πολιτικων επιλογων) θα ερθει καποτε και εκει.
Εκτος αν ερθουν πρωτα οι Τουρκοι οποτε ολα ανετα και ωραια.

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ή ανάγκη να μεταφερθεί 1:1 η Οδύσσεια του Ομήρου σε κινηματογραφική ταινία. Ακόμα κι αν ήταν εφικτό (που δεν είναι, για πολλούς λόγους, εκτός αν θες να κάνεις κάτι άλλο και όχι μια ταινία που μπορεί να παρακολουθήσει άνθρωπος), είναι αχρείαστο. Το πρωτότυπο κείμενο βρίσκεται εκεί για όποιον θέλει να μαγευτεί από το αρχικό έργο.

Στο πανί βλέπουμε διασκευές/μεταφορές οχι απο επιλογή μόνο, αλλά γιατι μονο αυτο μπορεί να γίνει με επιτυχία.

Παρόλ' αυτά, πες μου πώς θα λύσεις τα εξής:
  1. Διάρκεια: Τα audiobooks είναι γύρω στις 12 ώρες, άρα εκ των πραγμάτων ΔΕΝ μιλάμε για 1 ταινία, αλλά για ταινίες.
  2. Πότε θα εμφανιστεί ο πρωταγωνιστής; Στη 2η ταινία της τετραλογίας;;;;
  3. Πώς θα διατηρήσεις τον ρυθμό σε όλα τα τεκταινόμενα, εφόσον δεν είναι γραμμικά στο πρωτότυπο και με την παραδοχή πως πας 1:1, χωρίς να δημιουργήσεις σύγχυση στον θεατή;
  4. Τις θεϊκές παρεμβάσεις / τέρατα πώς θα τις χειριστείς, χωρίς να διακωμωδηθούν στην πράξη και χωρίς να αφαιρέσουν το δράμα του Οδυσσέα και ταυτόχρονα να πείσουν;
  5. Γενικά, πώς θα χειριστείς τη μεταφορά της προφορικής ποίησης στην κινηματογραφική γλώσσα δίχως... αλλαγές;
  6. Ποιο στούντιο πιστευεις οτι θα στηρίξει ενα τέτοιο εγχείρημα (απο σένα)? Στην διάθεση σου πάντως το ΑΙ για να ξεπεράσεις αυτά τα προβλήματα, κι εφόσον έχεις την θέληση αναμένουμε.

Πρωτον το ωντιομπουκ εχει τον χρονο της αναγνωσης, αρα αυτο απανταει σε ολα τα σχετικα σου περι χρονου γραμμικοτητας κλπ

Για τα υπολοιπα η λεξη ειναι η εξης : Εργασια. Και επισης φαντασια και επινοηση.

Το τριτο δεν μας ενδιαφερει γιατι ηδη μεγιστανες, και δεν αναφερομαι μονο στον Μασκ. Και εδω ο Μπολορέ που χρηματοδοτει κυρια το Γαλλικο σινεμα ειπε ΤΕΡΜΑ ΑΥΤΑ.
Και εστειλε τις πριμαντονες των Σεζαρ για βοσκη.

Θα ετοιμαστει νεος πολιτισμικος χωρος που δεν θα αποπλανει το κοινο και τους νεους. Οποτε σε αυτο χρηματα θα υπαρξουν και περισσοτερα απο τους παραγωγους του Χολυγουντ.

Μαλλον δεν εχεις ζησει σε χωρες του εξωτερικου, και εννοω οχι σαν τουριστας.

Αυτα που "διαβαζεις απο ορισμενους" ειναι η νορμα και οχι καποια εξαιρεση. Και κυριως απο τους νεους που δεχονται το βαρος της αφελους εως εγκληματικης επιλογης των Boomers γοννεων η παπουδων τους. Ολη αυτη η γεννια του 68 "της ειρηνης των λαων" που δεν υπαρχει παρα μονο στο μυαλο τους.
Μεγαλη πλειοψηφεια των νεων και παρα την ελειψη τους απο σκοπου σε πολλα θεματα, (βλεπε επιλογη Νολαν)

Και οπως στην Ελλαδα ερχονται ολα με καθυστερηση (και με σχεδον απουσια πολιτικων επιλογων) θα ερθει καποτε και εκει.
Εκτος αν ερθουν πρωτα οι Τουρκοι οποτε ολα ανετα και ωραια.
Εχω ζήσει 4 χρόνια στην Αμερική (Βοστόνη και Νέα Υόρκη) και 1 χρόνο Λονδίνο....αυτά τα Πατρίδες, Πατριαρχίες, θρησκείες κλπ. μόνο υποανάπτυκτοι λαοί τα έχουν πλέον, δεν λέω υπάρχουν και χειρότερα με αυτά που βλέπω να συμβαίνουν σε διάφορες χώρες....άλλα σε σχέση με την Ευρώπη είμαστε αρκετά πίσω σε μυαλά και κολλήματα....προσωπικά πάντως μου κακοφαίνεται να διαβάζω για υποστήριξη της Πατριαρχίας, του Χριστιανισμού κλπ. από νέους σχετικά ανθρώπους εν έτη 2026, το βρίσκω θλιβερό. Περι ορέξεως βέβαια...

• Like
Reactions: Pleo and Kosh
Η Οικογένεια δεν είναι ομάδα όμως, είναι Οικογένεια και δεν πρέπει ούτε αρχηγό να έχει ούτε ''ανώτερα'' μέλη, συμβαίνει δυστυχώς, όπως ανέφερες, άλλα αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να συμφωνούμε και να το επικροτούμε.
Δεν επα αρχηγό που να διατάζει.. αλλά που να καθοδηγεί και να εμπνέει.. σε οποιαδήποτε ομάδα... Τα ισιοι μεταξύ ομοίων μακάρι να γίνονταν αλλά δυστυχώς είναι ουτοπίες..