Ομήρου Οδύσσεια και Οδύσσεια του Christopher Nolan

Αν ένα πράγμα μου έχει μείνει στο μυαλό από το σχολείο, είναι η φάση με τον κύκλωπα. Σοβαρά, δεν το έδειξε αυτό; (δεν την έχω δει ακόμα). Ελα τώρα fail αυτό.

Ναι βρε, καμία σχέση.
Εκεί που κοιμόταν, του έκαψαν το μάτι, μετά έβαλαν κάτι δεμάτια στην πλάτη τους για να νομίζει ότι είναι πρόβατα και όταν έφευγαν του πέταξε και ένα βέλος στο μάτι από μακριά γιατί... έτσι.
Ούτε να τον μεθύσει, ούτε να πιάσει κουβέντα μαζί του, ούτε τίποτα.
Σε scale η όλη φάση για γέλια, σύμφωνα με το μέγεθος του Πολυφημου ανάβει φωτιά σε μέγεθος σπίρτου (για αυτόν) και φτιάχνει mini babybel για να τρώει.

Α καλά....Δεν λέμε να φτιάξει την στιχομυθεία λέξη προς λέξη, αλλά κάποια πράγματα είναι τελείως βασικά. Παιδάκι δημοτικού να βάλεις να φτιάξει την οδύσσεια, την φάση με τα πρόβατα και τον κύκλωπα αποκλείεται να την αφήσει απ' έξω.

• Like
Reactions: Tzimisce
Αντιθετα εγω βρηκα απο που εμπνευστηκε ο Νολαν για τον "τυπο", την εικονογραφεια του Πολυφημου.

Αφου το ειπα τωρα περιμενω απαντησεις... ποιος θα το βρει.

Εχω ηδη δωσει στοιχεια και θα δω ποιος ειναι προσεκτικος.

Παιρνω κοκκινο στυλο και περιμενω.

Μπορείτε να αναλύετε μέρες ότι θέλετε. Τα γεγονότα είναι δεδομένα από τον αντίκτυπο και το impact της ταινίας και αυτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί...

Attachments

• Screenshot_2026-07-28-11-51-15-90_a87fd7db6caa850b517aa6fa9d2fcd0e.jpg
    Screenshot_2026-07-28-11-51-15-90_a87fd7db6caa850b517aa6fa9d2fcd0e.jpg
    192.1 KB · Views: 8
Α καλά....Δεν λέμε να φτιάξει την στιχομυθεία λέξη προς λέξη, αλλά κάποια πράγματα είναι τελείως βασικά. Παιδάκι δημοτικού να βάλεις να φτιάξει την οδύσσεια, την φάση με τα πρόβατα και τον κύκλωπα αποκλείεται να την αφήσει απ' έξω.
Μια χαρά στεκεται η σκηνή ως έχει στην ταινία, απλα δε πιάσανε κουβεντούλα όπως το αρχικο κείμενο. Τα πρόβατα εκει, είναι η τύφλωσις επίσης. H Ύβρις ήρθε στο τέλος με άλλο τρόπο.
Πρέπει να δείτε την ταινια, οτι και να λέμε απο εδώ.....
Είναι ενα άρτιο οπτικοακουστικό action movie βασισμένο στην Οδύσσεια, οχι η Οδύσσεια του Ομήρου.

Αντιθετα εγω βρηκα απο που εμπνευστηκε ο Νολαν για τον "τυπο", την εικονογραφεια του Πολυφημου.

Ο Nolan ο ίδιος είπε ότι τον εμπνεύστηκε από έναν πίνακα του Goya, του Κρόνου που τρώει τα παιδιά του.

Πρέπει να δείτε την ταινια, οτι και να λέμε απο εδώ.....
Είναι ενα άρτιο οπτικοακουστικό action movie βασισμένο στην Οδύσσεια, οχι η Οδύσσεια του Ομήρου.

Την είδα. Και όχι.
Ακόμη και έτσι να το δεις έχει άσχημες τρύπες στην πλοκή.

• Like
Reactions: Cicadelic Ranger
Ακόμη και έτσι να το δεις έχει άσχημες τρύπες στην πλοκή.
Define τρύπες στην πλοκή σε ενα μυθολογικό έργο με σημεία και τέρατα.

ΥΣ δεν αντιλέγω οτι μπορεί να υπήρχαν, αλλά αν έχουν ουσία...

Δοκιμάζει ένας Τρώας με το σπαθί του τον Δούρειο Ίππο, το βγάζει ματωμένο και συνεχίζει. Πολύ λογικό να ματώνει ένα ξύλινο άλογο.
Τον δούρειο ίππο τον έριξαν στη θάλασσα χωρίς κανένα λόγο και πνιγόντουσαν για μέρες.
Οι σκηνές μάχης ήταν της πλάκας. Είχαμε τα νομιστεράκια να εμφανίζονται και τον Οδυσσέα να τα σκοτώνει με τα βέλη του.
Δεν συζητάω για την τελική με τους μνηστήρες που έριχναν κλωτσομπουνίδια που ξενέρωσα τελείως και τράβηξε χωρίς λόγο.

Αυτά μου έρχονται τώρα, έτσι στα γρήγορα.

• Like
Reactions: Deneb
Δοκιμάζει ένας Τρώας με το σπαθί του τον Δούρειο Ίππο, το βγάζει ματωμένο και συνεχίζει. Πολύ λογικό να ματώνει ένα ξύλινο άλογο.
Τον δούρειο ίππο τον έριξαν στη θάλασσα χωρίς κανένα λόγο και πνιγόντουσαν για μέρες.
Οι σκηνές μάχης ήταν της πλάκας. Είχαμε τα νομιστεράκια να εμφανίζονται και τον Οδυσσέα να τα σκοτώνει με τα βέλη του.
Δεν συζητάω για την τελική με τους μνηστήρες που έριχναν κλωτσομπουνίδια που ξενέρωσα τελείως και τράβηξε χωρίς λόγο.

Αυτά μου έρχονται τώρα, έτσι στα γρήγορα.
Η σημασία στη λεπτομέρεια: Καθώς τράβαγε το σπαθί πίσω από τον Ίππο, ένας από τους μαχητές μέσα το καθαρίζει με την παλάμη του. ήταν ένα σημείο που στην πρώτη θέαση μου έκανε εντύπωση (το σκεφτηκα οπως εσυ) και στη δεύτερη το περίμενα να το δω καλυτερα.
Ο Δούρειος Ίππος δεν ήταν στη θάλασσα αλλά στην ακτή — η παλίρροια είχε άλλα σχέδια και το λέει στην αφήγηση. Θα μου πεις, δέκα χρόνια δεν το ήξεραν; Shit happens.
Οι σκηνές μάχης στην Τροία , βασικά όλη η σεκάνς απο την στιγμή που βγαίνουν απο τον Δούρειο Ίππο εως την πύλη που άνοιξε, είναι επική κατ' εμέ. Γούστα.
Για τους μνηστήρες, τι ακριβώς περίμενες; Έφαγε ξύλο, βέλη, δεν είναι αλώβητος υπερήρωας οπως το original . Άσε που σε κάποιο άλλο ποστ γκρινιάζουν κάποιοι γιατί δεν τους ξέκανε όλους (πόσο μεγάλη σκηνή δηλαδή θα έπρεπε να γίνει;), όμως εδώ είχε ένα μέτρο και τελείωσε πρόωρα, με την υποταγή των υπολοίπων, είχε μια δόση ρεαλισμού.

Last edited:
  • Like
Reactions: takisot
Πάντως δεν μπορείτε να πείτε ότι ο Νολαν δεν είχε Πηγή έμπνευσης για την στολή του Αγαμέμνονα..

Attachments

• 20260728_123801.jpg
    20260728_123801.jpg
    483.8 KB · Views: 11
  • Haha
Reactions: ln()
Η σημασία στη λεπτομέρεια: Καθώς τράβαγε το σπαθί πίσω από τον Ίππο, ένας από τους μαχητές μέσα το καθαρίζει με την παλάμη του. ήταν ένα σημείο που στην πρώτη θέαση μου έκανε εντύπωση και στη δεύτερη το περίμενα.

Εγώ το είδα κόκκινο στην άκρη, για αυτό μου έκανε εντύπωση.

Ο Δούρειος Ίππος δεν ήταν στη θάλασσα αλλά στην ακτή — η παλίρροια είχε άλλα σχέδια και το λέει στην αφήγηση. Θα μου πεις, δέκα χρόνια δεν το ήξεραν; Shit happens.

Ε, ρε φίλε, είσαι 10 χρόνια στην συγκεκριμένη ακτή. Προφανώς έχει χρειαστεί να μαζέψεις τις σκηνές σου στην πρώτη παλίρροια, Μετά το ξεχνάνε όλοι; Ακόμη και ο (πολυ)αμήχανος Οδυσσέας;

Οι σκηνές μάχης στην Τροία —βασικά όλη η σεκάνς— είναι επική κατ' εμέ. Γούστα.

Ούτε κάποια ιδιαίτερη χορογραφία είδα, ούτε τίποτα. Οι Τρώες έπεφταν σαν τα χαζά.

Για τους μνηστήρες, τι ακριβώς περίμενες;

Ίσως ακόμη μικρότερη σκηνή. Κανονικά σκοτώνει Αντίνοο - Ευρύμαχο - Αμφίνομο (με αυτή τη σειρά) και μετά τους υπόλοιπους.
Στην μάχη τον βοηθάει ο Τηλέμαχος, ο Εύμαιος και άλλοι που δεν θυμάμαι. Πιο λογική μάχη αν σκεφτείς ότι οι μνηστήρες δεν είχαν όπλα, χωρίς να κάνει τον Οδυσσέα Χούλκ.
Άντε για το δραματικό της υπόθεσης, δεν θα με χάλαγε να τραυματίσει τον Αντίνοο για να του πετάξει καμιά ατάκα την ώρα που πεθαίνει.

Δεν κάθεται να περιγράψει ο Όμηρος ότι σκοτώνει 100 μνηστήρες, δεν θα ήταν και λογικό να περιγράφει πως τους σκοτώσει όλους.

Last edited:
Ίσως ακόμη μικρότερη σκηνή. Κανονικά σκοτώνει Αντίνοο - Ευρύμαχο - Αμφίνομο (με αυτή τη σειρά) και μετά τους υπόλοιπους.
Στην μάχη τον βοηθάει ο Τηλέμαχος, ο Εύμαιος και άλλοι που δεν θυμάμαι. Πιο λογική μάχη αν σκεφτείς ότι οι μνηστήρες δεν είχαν όπλα, χωρίς να κάνει τον Οδυσσέα Χούλκ.
Άντε για το δραματικό της υπόθεσης, δεν θα με χάλαγε να τραυματίσει τον Αντίνοο για να του πετάξει καμιά ατάκα την ώρα που πεθαίνει.

Δεν κάθεται να περιγράψει ο Όμηρος ότι σκοτώνει 100 μνηστήρες, δεν θα ήταν και λογικό να περιγράφει πως τους σκοτώσει όλους.
Τοσα χρόνια φαγοπότι οι μνηστηρες ήταν ολοι άμπαλοι!!!

Δεν τον βοηθησε ο Τηλέμαχος για να μην εξοριστεί, απλά του πέταξε το σπαθί κρυφά απ' το ταβάνι την κρίσιμη στιγμή. Ο Ευμαίος τι έκανε πέρα απο προσευχές? Δε θυμάμαι κάποιον να τον βοηθάει πάντως χμμμ . Για την σειρά.. εε μας άφησε το καλύτερο στο τέλος με τον εκνευριστικό Αντίνοο. Δεν εχει και τόσο σημασία όμως θεωρώ, όσο το γεγονός της εκδίκησης...

Πάντως δεν μπορείτε να πείτε ότι ο Νολαν δεν είχε Πηγή έμπνευσης για την στολή του Αγαμέμνονα..
Ομοίως αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες ήταν μαύροι, αφού έτσι ήταν ζωγραφισμένοι στα αγγεία της εποχής του Ομήρου!

Εγώ σου λέω πως έγινε σύμφωνα με τον Όμηρο.
Δεν τον παρουσίασε σαν super ήρωα της DC.
Η σειρά που τους σκότωσε είχε νόημα αν το ψάξεις. ;)