Ομήρου Οδύσσεια και Οδύσσεια του Christopher Nolan

Είσαι σίγουρος ότι σου έδειξαν την ταινία και όχι κάτι άλλο για να σου κάνουν πλάκα; 🤣

Έλα εντάξει, μας έπεισες... είδες τρεις και πλέον ώρες από ειδικό στρημερ. Από εκείνο που έχει ένας που δεν ξέρουμε γιατί είναι από χωριό κλπ.

Προσπάθησε αυτά να μην τα πουλάς εδώ τουλάχιστον.
Οι πωλησεις ειναι δικο σου θεμα οχι δικο μου. Πρωτον.
Εαν εχεις συγκεκριμενη διαφωνια σε αυτα τα συγκεκριμενα που εγραψα υποστηριξε την.
Εαν δυνατον χωρις τις συνηθησμενες εξυπναδες γιατι κανενα δε συγκινουν πια.

Καλά θυμόμουν, είναι πασιφανές το πρόβλημα.
Ναι ωραι το πατε... οτι δεν ειναι με τα γουστα σας (ο τεραστειος καλλιτεχνης Νολαν) ειναι θεμα ψυχιατρικης αναλυσης.
Ευγε

• Like
Reactions: Deneb
Ωραία λοιπόν, όντες αρχαιολόγοι, θα γνωρίζετε την Οδύσσεια, ώστε αν σφάλλω, να με διορθώσετε.

1) Ο Οδυσσέας είναι εξαιρετικά ευσεβής και γι αυτό αγαπητός στους θεούς, τουλάχιστον στους προστάτες των Αχαιών.
μιλάει συνεχώς για θυσίες και το Νόμο του Δια, οπότε ναι, είναι ευσεβής.
2)Οι Έλληνες δεν κατέστρεφαν ναούς, η οργή της Αθηνάς οφείλεται στην βεβήλωση του βωμού της από τον Αίαντα του Οϊλέως και δεν σφαγίαζαν γυναικόπαιδα
Δεν ξέρω που το είδες αυτό, υπάρχουν αμέτρητες αγγειογραφίες με αναπαραστάσεις εγκλημάτων των Ελλήνων στην Τροία, ολόκληρη τραγωδία, οι Τρωάδες, πραγματεύεται ακριβώς αυτό. Μέχρι και στην Τρίτη Δημοτικού μας το έλεγε η Κυρία Αίγλη, στο μάθημα της Ελληνικής Μυθολογίας, ότι οι Έλληνες έκαναν εγκλήματα στην Άλωση της Τροίας και βεβήλωσαν ναούς, και γι αυτό τους τιμώρησαν οι Θεοί στην επιστροφή.
3)Στα πλαίσια της εποχής οι επιδρομές σε εχθρικά εδάφη και η συγκέντρωση λείας ήταν έντιμος τρόπος πλουτισμού . Ο Οδυσσέας δεν γίνεται να βασανίζεται από τύψεις για τα παραπάνω.
Θα ήθελες πραγματικά να το παρουσιάσει έτσι; Σε ένα σύγχρονο κοινό; Έχουν περάσει μερικές χιλιετίες και ο κόσμος άλλαξε, αυτά στις μέρες μας θεωρούνται εγκλήματα πολέμου, αυτός που τα κάνει είναι ο κακός.
4)Χαρίζει την ζωή στον ιερέά Μάρωνα και δέχεται ως δώρο από αυτόν τον περίφημο ισμαρικό οίνο. Η ευσπλαχνία του αυτή θα ανταμειφθεί (ο οίνος παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγίδευση του Πολύφημου).
5)Το σχέδιο απόδρασης από την σπηλιά δείχνει την ευφυία του. Η Άτη όμως τον ρίχνει σε πλάνη και ο Ποσειδών γίνεται άτεγκτος εχθρός του.
6)Μόνιμη είναι η έγνοια του για τους συντρόφους του.
7)Εγκαταλείπει την Καλυψώ , την αθανασία και την μακάρια ζωή των αθανάτων και επιλέγει την Πηνελόπη τις ταλαιπωρίες και τον (τελικό) θάνατο.
8)Με επιτήδειο και ειλικρινή λόγο συγκινεί την έφηβη Ναυσικά (άλλη πτυχή του πολύτροπου)
Τα σημεία 4-8 θυμίζουν ύποπτα έκθεση ιδεών. Φιλόλογος του ΑΠΘ τα έγραψε;
Και λίγα ανέφερα.

Μείνατε λοιπόν ικανοποιημένοι ως προς το ότι αυτά πέρασαν σε επαρκή βαθμό στο μήνυμα της ταινίας προς τους θεατές;
Ο Νόλαν γύρισε μια ταινία με θέμα τον Οδυσσέα όπως τον είδε αυτός, εσύ θέλεις μια ταινία που να δείχνει τον Οδυσσέα όπως το θέλεις εσύ. Δεν είναι λογική αυτή. Ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να βρεις κάπου 250 εκατομμύρια ευρώ, να πληρώσεις έναν παραγωγό και να σου γυρίσει μια ταινία όπως τη θες εσύ.

Αυτή είναι και η διαφορά μας. Εγώ και η σύζυγος έχουμε εκτεθεί σε πολλά έργα τέχνης με θέμα ή εμπνευσμένα από την Οδύσσεια. Πολλά ξεφεύγουν από την εκδοχή του Ομήρου που ξέρουμε, όλα απαιτούν να κριθούν αφ εαυτού, όχι με το πόσο πιστά είναι στο γράμμα του Έπους. Να πω ένα μικρό παράδειγμα: Πιο πάνω ένας φίλος βρήκε ως ψεγάδι ότι ο Νόλαν αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στα γεγονότα μετά την επιστροφή στην Ιθάκη. Μα είναι το μισό ποίημα! Η επιστροφή καταλαμβάνει 11 Ραψωδίες από τις 24! Και οι 4 πρώτες αφορούν τον Τηλέμαχο! Θες να τα δεις αυτά στην οθόνη; Αν δεν τα θες, ούτε εσύ μεταφέρεις σωστά το πνεύμα του Ομήρου.

Οι πωλησεις ειναι δικο σου θεμα οχι δικο μου. Πρωτον.
Εαν εχεις συγκεκριμενη διαφωνια σε αυτα τα συγκεκριμενα που εγραψα υποστηριξε την.
Εαν δυνατον χωρις τις συνηθησμενες εξυπναδες γιατι κανενα δε συγκινουν πια.

Κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και μην αντιγράφεις ατάκες που έχω πει εγώ, μισή ώρα μετά.

Έχεις γράψει ότι είδες μπουτλεγκ τριών ωρών σε ειδικό στρημερ.

Μην προσβάλλεις τη νοημοσύνη μας.

Παιδες μηπως να ανοιξουμε ενα νημα αποκλειστικα για τους θεατες πειρατικων εκδοσεων ?

Να ανταλλαξετε αποψεις οσοι ειδατε αυτο που μικροι λεγαμε "τζουρα" ή "μισαδακι"

Ειναι προσβολη προς την νοημοσυνη των μελων των φορουμ αυτο που κανετε. Ειδικα για ανθρωπους που εκτιματε την τεχνη.

Το εχω δηλωσει ανοιχτα.

Δεν προκειται να πληρωσω δεκαρα στον Νολαν.

Εχω ηδη σε BR τα φιλμ του πριν την Δουνκερκη αρκετα τον πληρωσα σαν κιβδηλος που ειναι.

Γιατι για να τα ξαναδω δεν ειναι καν ευχαριστηση.

Η τριλογια του Μπατμαν βγηκε μετα απο 3 (κυριολεκτικα) πανηγυρια και μας φανηκε σπουδαια και σκοτεινη...
Στην ουσια ακομα και εκει δειχνει οτι ο Νολαν δεν ειναι σκηνοθετης της δρασης. ( ουτε και του ερωτα εξ αλλου αλλα αυτο ειναι αλλο καπελο)

• Like
Reactions: Deneb
Εν τω μεταξύ στην φάση με την Κίρκη
Ναι ωραι το πατε... οτι δεν ειναι με τα γουστα σας (ο τεραστειος καλλιτεχνης Νολαν) ειναι θεμα ψυχιατρικης αναλυσης.
Ευγε
Δεν υπονόησα κάτι τέτοιο, ειλικρινά. Απλά μου φάνηκε ποιητικό πως σε ένα κύκλο έντασης ακούστηκε η προτροπή προς το ίδιο άτομο στην αρχή και πριν. Είχα στο μυαλό μου την δεύτερη προτροπή του Pleo που αφορα την ταινία. Ξανα κοιτώντας την πρώτη καταλαβαίνω τον συνειρμό σου.

Κιμωνα να με συμπαθας,
αλλα αν ημουν παραγωγος ταινιων , 250 μυρια για να κανω copy paste τα βοηθηματα του Πατακη , δεν θα τα εδινα
Ούτε εγώ. Αλλά δεν νομίζω να υπήρχε Πατάκης τα τελευταία 2500 χρόνια.
Αν ο Νόλαν με την ταινία του έδειχνε (ή ήθελε, ή μπορούσε να δείξει) ότι η θέση της Οδύσσειας στον πολιτισμό μας (δεν εννοώ μόνο τον ελληνικό) τους τελευταίους 27 αιώνες είναι δικαιολογημένη, τότε η ταινία του θα έμενε ιστορική, με όση "σάλτσα" κι αν πρόσθετε.

Ειναι σαν να περνας εξω απο την πινακοθηκη εξω απο την τζαμαρια να βλεπεις απο αποσταση ενα εργο μεσα απο αντικατοπτρισμους και να κανεις κριτικη στο εργο

Πραγματι σοβαρη κριτικη απο δευτερο χερι δεν γινεται.
Θα προσθετα κι ολας οτι θα πρεπει να αφηνουμε εξω απο την αιθουσα προκαταληψεις και πασης φυσεως αποσκευες.
Μπροστα σε ενα εργο τεχνης πρεπει να στεκομαστε αδειοι. Να το κρινουμε με τους ορους που βαζει το ιδιο.
Η ατυχια του Νολαν ειναι οτι διαλεξε να αναμετρηθει και να ερμηνευσει ενα τεραστιο, εμβληματικο, ακρογωνιαιο εργο.

Εν τω μεταξυ για όλα όσα ρωτάνε όσοι δεν είδαν την ταινία, αυτά υπάρχουν εκεί. Μα όλα λέμε... .

Τι να πρώτοθυμηθώ; Την ευσέβεια στους θεούς ας πούμε; Να κάνω σποιλερ για την αθηνά ή για το τι έγινε με το κοπάδι του Θεού του Ήλιου;

Δεν υπάρχει ένα σημείο που να έχουν πέσει μέσα όσοι αντιδρούν πάντως. ΚΑΡΑΛΟΛ λέμε...

Πραγματι σοβαρη κριτικη απο δευτερο χερι δεν γινεται.
Θα προσθετα κι ολας οτι θα πρεπει να αφηνουμε εξω απο την αιθουσα προκαταληψεις και πασης φυσεως αποσκευες.
Μπροστα σε ενα εργο τεχνης πρεπει να στεκομαστε αδειοι. Να το κρινουμε με τους ορους που βαζει το ιδιο.
Η ατυχια του Νολαν ειναι οτι διαλεξε να αναμετρηθει και να ερμηνευσει ενα τεραστιο, εμβληματικο, ακρογωνιαιο εργο.
Μα η ταινία θέρισε εισπρακτικά και οι κριτικές ήταν καλές. Η ευτυχία του Νόλαν. Εκτός αν πιστεύεις πως ασχολείται με τον ένα στους 1000 έλληνες που θίχτηκε η Ομηροσύνη του. Είναι οι ίδιοι που τους ενοχλούσε ο Αγγελόπουλος και σίγουρα δεν είναι οι λάτρεις του Ηράκλειτου, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη.

Αντε να το πω... η ταινια με εκθαμβωσε τελικα :love:

Τroyens.jpg

:ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:

Παιδες ενταξει, μην κουραζεστε. Ο κεθενας οπως εχει συνηθησει με τα μοντελα του και τα πρωτυπα του.
Εαν σας αρεσει ολα καλα. Τοσο καλυτερο για σας. Και περιμενετε τον επομενο Νολαν να ευτυχειτε ακομα περισσοτερο με τα εισητηρια του.
Εμενα δεν ειναι η καμα μου που λεμε εδω. Δεν μεγαλωσα και δεν γεμισα την ιστορικη η μυθολογικη μου συνειδηση με τετοια πρωτυπα.
Μαλιστα εφτιαξα τα δικα μου στη γωνια μου οποτε δεν περιμενα να ερθω σε εξταση απο κανενα Νολαν αλλα ειδικα οχι απο αυτον.
Ειστε ευτυχεις γιατι οχι μονο αρκειστε αλλα και ευτυχειτε με αυτα. Με τα Νολαν. Εγω οχι. Ακομα και την Δουνκερκη που την περιμενα πως και πως τελικα απογοητηκα, και οσο περναει ο καιρος και αποστασιοποιουμαι τοσο μου φαινεται αδιαφορη.
Οποτε τι να πω για ενα σαν αυτο που βλεπουμε στην φωτο. Και ειναι πραγματικα αυτοι που εμφανοζονταν στην ταινια. Χωρις πλακα.

• Haha
Reactions: kimon
Από περιέργεια ποια ταινία που εξιστορεί ιστορικό θέμα, θεωρείς πετυχημένη/κορυφαία/ιδανική;
Αν πεις καμία, τότε σόρυ αλλά δεν σε ενδιαφέρουν οι ταινίες, αλλά τα ντοκυμαντέρ.

• Like
Reactions: klamia71
Από περιέργεια ποια ταινία που εξιστορεί ιστορικό θέμα, θεωρείς πετυχημένη/κορυφαία/ιδανική;
Αν πεις καμία, τότε σόρυ αλλά δεν σε ενδιαφέρουν οι ταινίες, αλλά τα ντοκυμαντέρ.
Να πω εγώ κύριε; Κορυφαία ήταν αυτή με το καληνύχτα - καληνότσες. :D

Δυσκολη ερωτηση. Πρεπει να σκεφτω....

Μου ερχονται 3 αλλα οι δυο εχουν θεματα που με ενοχλουν. Επιπλεον ειναι πρισφατου ιστορικου περιεχομενου. Aρα "ευκολες".

Θα επανελθω

μιλάει συνεχώς για θυσίες και το Νόμο του Δια, οπότε ναι, είναι ευσεβής.

Δεν ξέρω που το είδες αυτό, υπάρχουν αμέτρητες αγγειογραφίες με αναπαραστάσεις εγκλημάτων των Ελλήνων στην Τροία, ολόκληρη τραγωδία, οι Τρωάδες, πραγματεύεται ακριβώς αυτό. Μέχρι και στην Τρίτη Δημοτικού μας το έλεγε η Κυρία Αίγλη, στο μάθημα της Ελληνικής Μυθολογίας, ότι οι Έλληνες έκαναν εγκλήματα στην Άλωση της Τροίας και βεβήλωσαν ναούς, και γι αυτό τους τιμώρησαν οι Θεοί στην επιστροφή.
΄Γνωρίζω για τον φόνο του Αστυάνακτος, αλλά θα έλεγα ότι ηταν ειδική περίπτωση. Δεν γνωρίζω την... κ. Αίγλη (εκτός κι αν πρόκειται περί αστείου) πάντως ο συνάδελφός σας Μανόλης Ανδρόνικος στον τύμβο της Βεργίνας βρήκε στο καλυπτήριο χώμα σπασμένες επιτάφιες στήλες, οπότε το συνέδεσε με την επιδρομή των Γαλατών (279π.Χ. ) "γιατί μόνο οι βάρβαροι κατέστρεφαν ναούς και νεκροταφεία, ενώ οι Έλληνες τα σέβονταν". Ο Ευριπίδης αναφέρει και την Πολυξένη, αλλά συνηθίζει να αλλοιώνει κατα το δοκούν την παράδοση. Όταν λες εγκλήματα των Ελλήνων τί εννοείς; φόνους Τρώων ανδρών; Αναμενόμενο στην μάχη για την κατάληψη της πόλης. Άλλου είδους εγκλήματα; Μήπως διαβάζεις το κείμενο του "Ιλίου πέρσις";
Νόμιζα ότι γνωρίζατε για τον βιασμό της Κασσάνδρας από τον Αίαντα του Οϊλέως πάνω στον βωμό της Αθηνάς, κάτι που προκάλεσε την οργή της για όλους τους Αχαιούς.
Πουθενά όμως στο έπος δεν παρουσιάζεται ο Οδυσσέας να υποφέρει από τύψεις.

Θα ήθελες πραγματικά να το παρουσιάσει έτσι; Σε ένα σύγχρονο κοινό; Έχουν περάσει μερικές χιλιετίες και ο κόσμος άλλαξε, αυτά στις μέρες μας θεωρούνται εγκλήματα πολέμου, αυτός που τα κάνει είναι ο κακός.

Τα σημεία 4-8 θυμίζουν ύποπτα έκθεση ιδεών. Φιλόλογος του ΑΠΘ τα έγραψε;
Κάτι ουσιαστικό (πέρα από το χιουμοράκι) σε σχέση με την ερώτησή μου δεν μου λές.

Ο Νόλαν γύρισε μια ταινία με θέμα τον Οδυσσέα όπως τον είδε αυτός, εσύ θέλεις μια ταινία που να δείχνει τον Οδυσσέα όπως το θέλεις εσύ. Δεν είναι λογική αυτή. Ο μόνος τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να βρεις κάπου 250 εκατομμύρια ευρώ, να πληρώσεις έναν παραγωγό και να σου γυρίσει μια ταινία όπως τη θες εσύ.

Αυτή είναι και η διαφορά μας. Εγώ και η σύζυγος έχουμε εκτεθεί σε πολλά έργα τέχνης με θέμα ή εμπνευσμένα από την Οδύσσεια. Πολλά ξεφεύγουν από την εκδοχή του Ομήρου που ξέρουμε, όλα απαιτούν να κριθούν αφ εαυτού, όχι με το πόσο πιστά είναι στο γράμμα του Έπους. Να πω ένα μικρό παράδειγμα: Πιο πάνω ένας φίλος βρήκε ως ψεγάδι ότι ο Νόλαν αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στα γεγονότα μετά την επιστροφή στην Ιθάκη. Μα είναι το μισό ποίημα! Η επιστροφή καταλαμβάνει 11 Ραψωδίες από τις 24! Και οι 4 πρώτες αφορούν τον Τηλέμαχο! Θες να τα δεις αυτά στην οθόνη; Αν δεν τα θες, ούτε εσύ μεταφέρεις σωστά το πνεύμα του Ομήρου.
Έρχεσαι στα λόγια μου, ο Νόλαν κάνει ό,τι καταλαβαίνει αυτός. Αλλά τό ουσιώδες ερώτημα είναι:
Καταλαβαίνει ο θεατής της ταινίας το γιατι η "Οδύσεια" έχει τη θέση αυτή στον Δυτικό πολιτισμό τους τελευταίους 27 αιώνες;

Από την απουσία απαντήσεων συμπεραίνω πως όχι.

Και αυτό αρκεί.

Last edited:
Δυσκολη ερωτηση. Πρεπει να σκεφτω....

Μου ερχονται 3 αλλα οι δυο εχουν θεματα που με ενοχλουν. Επιπλεον ειναι πρισφατου ιστορικου περιεχομενου. Aρα "ευκολες".

Θα επανελθω
Άστο δεν πειραζει. Οπως το υποψιάστηκα. Αν μέσα στις εκατοντάδες ιστορικές ταινίες που υπάρχουν, ψάχνεις να βρεις την μία που θεωρείς σωστη, προφανώς κακώς ασχολείσαι με ταινίες και χαλιέσαι άδικα. Τσάμπα τόσα μηνύματα και αντιπαραθέσεις.

• Like
Reactions: klamia71
Μια μικρη λιστα
- Η πιο μακρυα μερα, με "κρυωνει" το γεγονος οτι δεν εχει βαρυ γερμανικο οπλισμο.
-Μια Γεφυρα πολυ μακρυα (δεν χωνεψα ποτε ομως που εβαλαν ενα Λεοπαρντ 1 αντι ενα Παντζερ 4 για παραδειγμα και αυτο με χαλαει πολυ, βεβαια το καστινγκ ειναι το κορυφαιο ολων των εποχων.
Και φυσικα το αριστουργημα : Ο Στρατιωτης Ραϋαν.

-Σαν μυθολογικο με ιστορικο πλαισιο το Excalibur
-Kαι η Τροια. Πολυ ανωτερη στις σκηνες απο Νολαν. Εαν βεβαια το φιλμ δεν λεγοταν Τροια αλλα Ιλιας θα το απεριπτα.

-Συν ο Αλεξανδρος του Στοουν που βεβαια με χαλασε πολυ που δεν ειχε Γρανικο (η αγαπημενη μ ου μαχη για πολλους λογους) και ολα τα σχετικα με "τα σκελη του Ηφεστειωνα". Που δεν ειχαν λογω υπαρξης εκτος ενος συγκεκριμενου λομπυ, αλλα η ταινια ηταν πολυ καλα στημενη, και γυρισμενη.

- Και φυσικα (τωρα μουρχεται) ΤΟ αριστουργημα. Ο Λωρενς της Αραβιας.

- Σαρκα και Αιμα (του Βερχοφεν)

- 1492

- Η λιστα του Σιντλερ

Και φυσικα τα δυο φιλμ του Ζναϋντερ παρ'ολη την σχετικη ανακριβεια τους ( σωβρακα για τους Σπαρτιατες με κρανος μα αναριχωμενη προσωπιδα - ομφαλωτες ασπιδες για τους Αθηναιους στην συνεχεια και διαφορα αλλα πτεσματα αλλα με καταπληκτικη δραση που ουτε στο ονειρο του δε θα εβλεπε ο Νολαν. Οσο για τα "πτεσματα" ειναι ο σεβασμος του δημιουργου που ειναι ο Φρανκ Μιλλερ. Και εχει την υπογραφη του στο εργο 300. Που δεν ανηκει σε καποιον αλλον και σεβεται το πολιτισμικο ιστορικο πλαισιο.

Α θα ξεχναγα τα βασικα :

- Μπαρρυ Λυντον (απο Κιουμπρικ)
-Σπαρτακος (του ιδιου)

- Βατερλω (του Μπονταρτσουκ καθως και το πολεμος και ειρηνη του που ειναι σε ιστορικο πλαισιο)

-ΤΟ αριστουργημα του Ριντλεϋ Σκοττ ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
- Ναπολεον του ιδιου

Να καποια που μου ερχονται στο μυαλο που δεν συγκρινονται σε τιποτα και με τιποτα με την τσαπατσουλια της ανωθεν φωτογραφιας.

Σιγουρα θα υπαρχουν και αλλα ππου δεν μου ρχονται στο μυαλο οπως δευτερης κατηγοριας (οικονομικης κυριως) οπως Dirty Games (ΒΠΠ με Μαικλ Καιην) & The Last Valley ( Καιην και Ομαρ Σαριφ )

Σιγουρα υπαρχου κι αλλα (και δεν βαζω μεσα ιστορικα Ουεστερν ) που δεν μου ρχονται στο μυαλο τωρα.

Μια μικρη λιστα
- Η πιο μακρυα μερα, με "κρυωνει" το γεγονος οτι δεν εχει βαρυ γερμανικο οπλισμο.
-Μια Γεφυρα πολυ μακρυα (δεν χωνεψα ποτε ομως που εβαλαν ενα Λεοπαρντ 1 αντι ενα Παντζερ 4 για παραδειγμα και αυτο με χαλαει πολυ, βεβαια το καστινγκ ειναι το κορυφαιο ολων των εποχων.
Και φυσικα το αριστουργημα : Ο Στρατιωτης Ραϋαν.

-Σαν μυθολογικο με ιστορικο πλαισιο το Excalibur
-Kαι η Τροια. Πολυ ανωτερη στις σκηνες απο Νολαν. Εαν βεβαια το φιλμ δεν λεγοταν Τροια αλλα Ιλιας θα το απεριπτα.

-Συν ο Αλεξανδρος του Στοουν που βεβαια με χαλασε πολυ που δεν ειχε Γρανικο (η αγαπημενη μ ου μαχη για πολλους λογους) και ολα τα σχετικα με "τα σκελη του Ηφεστειωνα". Που δεν ειχαν λογω υπαρξης εκτος ενος συγκεκριμενου λομπυ, αλλα η ταινια ηταν πολυ καλα στημενη, και γυρισμενη.

- Και φυσικα (τωρα μουρχεται) ΤΟ αριστουργημα. Ο Λωρενς της Αραβιας.

- Σαρκα και Αιμα (του Βερχοφεν)

- 1492

- Η λιστα του Σιντλερ

Και φυσικα τα δυο φιλμ του Ζναϋντερ παρ'ολη την σχετικη ανακριβεια τους ( σωβρακα για τους Σπαρτιατες με κρανος μα αναριχωμενη προσωπιδα - ομφαλωτες ασπιδες για τους Αθηναιους στην συνεχεια και διαφορα αλλα πτεσματα αλλα με καταπληκτικη δραση που ουτε στο ονειρο του δε θα εβλεπε ο Νολαν. Οσο για τα "πτεσματα" ειναι ο σεβασμος του δημιουργου που ειναι ο Φρανκ Μιλλερ. Και εχει την υπογραφη του στο εργο 300. Που δεν ανηκει σε καποιον αλλον και σεβεται το πολιτισμικο ιστορικο πλαισιο.

Α θα ξεχναγα τα βασικα :

- Μπαρρυ Λυντον (απο Κιουμπρικ)
-Σπαρτακος (του ιδιου)

- Βατερλω (του Μπονταρτσουκ καθως και το πολεμος και ειρηνη του που ειναι σε ιστορικο πλαισιο)

-ΤΟ αριστουργημα του Ριντλεϋ Σκοττ ΟΙ ΜΟΝΟΜΑΧΟΙ
- Ναπολεον του ιδιου

Να καποια που μου ερχονται στο μυαλο που δεν συγκρινονται σε τιποτα και με τιποτα με την τσαπατσουλια της ανωθεν φωτογραφιας.

Σιγουρα θα υπαρχουν και αλλα ππου δεν μου ρχονται στο μυαλο οπως δευτερης κατηγοριας (οικονομικης κυριως) οπως Dirty Games (ΒΠΠ με Μαικλ Καιην) & The Last Valley ( Καιην και Ομαρ Σαριφ )

Σιγουρα υπαρχου κι αλλα (και δεν βαζω μεσα ιστορικα Ουεστερν ) που δεν μου ρχονται στο μυαλο τωρα.
Βάζεις πάνω από όλα το Λώρενς της Αραβίας, που έχει μικρότερη σχέση με την Ιστορία από ότι η Νολανική Οδύσσεια με την Οδύσσεια του Ομήρου. Ο σπουδαίος Ελι Κεντούρι του αφιερώνει μια ολόκληρη πραγματεία στη συλλογή του The Chatham House Version, όπου και το κατακρεουργεί.

Πάντως συμφωνώ ότι ο κάθε σκηνοθέτης θα έδινε την δική του εκδοχή αν έκανε την Οδύσσεια.
Άλλη Οδύσσεια θα βλέπαμε από τον Σπίλμπεργκ, άλλη από τον Ρίντλεϊ Σκοτ άλλη από τον Σκορτσέζε
Επειδή όμως τα χρόνια περνάνε και όλα τα μεγαθήρια οι σκηνοθέτες είναι πλέον πάνω από 80 χρονών , έχουμε μείνει με την εντυπωση-προσδοκια ότι θα βλέπαμε Οδύσσεια σαν το Saving Private Ryan ή το Gladiator του 2000.
ΟΥΤΕ ΚΑΝ .
Προσωπικά δεν είμαι φαν του Νόλαν (κόντεψα να κάψω εγκεφαλικά κύτταρα με το inception) , αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια.
Δεν έχουν μείνει και πολλοί που να ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ τα στούντιο να δώσουν 250εκ.για παραγωγή ταινίας.
Από τα φράγκα ξεκινάει και τελειώνει όλη η ιστορία. Όχι από τις πανοπλίες.

Last edited: