omnidirectional vs point source ήχος

ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,054
Λάρισα
Με την ευκαιρία και εμπειρία μαζί, του ερχομού της MBL στην Ελλάδα με τα ηχεία της να είναι omnidirectional, αλλά και με την Duevel, και κάποιες παλαιότερες δημιουργίες του Παρη του Μπουρατζή (Μythos audio) μου δημιουργούνται κάποιοι προβληματισμοί. Πόσο ποιό πειστική σκηνή μπορεί να δημιουργήσει η παντοκατευθυντική σχολή, πόσο ποιό αληθοφανώς σε διαστάσεις και τοποθέτηση μπορεί να αναπαραχθεί μία μεγάλη ορχήστρα, μία χορωδία; εν τέλει αξίζει να απαρνηθείς την σημειακή πηγή για χάρη του παντοκατευθυντικού ήχου;

Προς τι ο προβληματισμός; Παίρνεις τα δισκάκια που νομίζεις και πας και ακούς εκεί που έχουν στημένα κάποια από τα μεν και μετά πας και ακούς και εκεί που εχουν στημένα κάποια από τα δε και έχεις την απάντηση σου. :ears:

Εκτός αν θες άλλη απάντηση πχ βάσει κάποιας θεωρητικής προσέγγισης, στοιχεία από τυχόν βιβλιογραφία κλπ.
(οπότε όλο και κανένας ... όνομα και μη χωριό θα βρέθει να σου πει)

Last edited:
Γενικότερα θα έπρεπε να το θέσεις λίγο διαφορετικά γιατί ένα omidirectional ηχείο προσεγγίζει αυτό που λέμε σημειακή πηγή νομίζω και με μεγαλύτερη επιτυχία, ακριβώς στη λογική της σφαιρικής διάδοσης του ήχου από ένα σημείο.

Τα συμβατικά ηχεία ειναι direct ακτινοβολητές που ιδεάτα θα ήταν ίσως σημείακες πηγές (χωρίς ποτέ να το φτάνουν).

Αυτό που μάλλον θες να θέσεις θα πρέπει να τεθεί νομίζω σαν omni vs direct ακτινοβολητές γιατί έτσι όπως έχει τεθεί μάλλον τελικά θα μπερδεύει.

εν τέλει αξίζει να απαρνηθείς την σημειακή πηγή για χάρη του παντοκατευθυντικού ήχου;

Κάτι δεν εκφράζεις σωστά, αγαπητέ συνάδελφε.

Ο "παντοκατευθυντικός ήχος" , προυποθέτει ότι υπάρχει σημειακή πηγή.

Αντίθετα, τα συνήθη ηχεία είναι πηγές με "διαστάσεις" .

Ομνινταϊρέξιοναλ !!!! (omnidirectional ήθελα να πω) θεωρητικά εκπέμπουν όλες οι σημειακές πηγές (point sources). Είναι δηλαδή ισοκατευθυντικές (ή παντοκατευθυντικές).

Πρακτικά, τα κλασσικά συμβατικά ηλεκτροδυναμικά ηχεία είναι σημειακές πηγές και εκπέμπουν ισοκατευθυντικά στις χαμηλές συχνότητες του woofer. Στις υψηλότερες συχνότητες η ακτινοβολία τους γίνεται σταδιακά κατευθυντική (directional).

Οπότε, το ερώτημα όσον αφορά την κατευθυντικότητα θα μπορούσε να διατυπωθεί ως:

"omnidirectional vs directional ηχεία"

Τώρα, εάν θέσουμε το ερώτημα στην τοπολογία των πηγών, θα μπορούσαμε να πούμε:

"point source vs linerar source vs planar source"

Last edited:
Οταν ακουσα τα συγκεκριμενα ηχεια , αυτο με ενθουσιασε ηταν η "σκηνη" τους στο ορχηστρικο που επαιζε εκεινη την στιγμη.
Απο την αλλη μου φανηκε αφυσικο και ασαφες το αποτελεσμα οταν ακουσα φωνητικα.

Πρωτα πρεπει να ξεκαθαρισετε τι θελετε απο ενα ηχειο.Αν το χομπυ ειναι να ακους μουσικη οπως σου αρεσει ,τα παντοκατευθυντικα εχουν ορισμενα χαρακτηριστικα τα οποια σε πολλους αρεσουν,και σε αλλους ακουγονται καπως.
Αν το χομπυ ειναι η οσο το δυνατο πιστοτερη αναπαραγωγη του υλικου ,τοτε οσο πιο κατευθυντικο ενα ηχειο,τοσο καλυτερα για τον ακροατη.

Τα υλικα που αποτελουν το χωρο ακροασης,εχουν διαφορετικο συντελεστη απορροφησης ανα συχνοτητα ,και διαχεουν με διοφορετικο τροπο τις συχνοτητες.Σε συνδιασμο την ανεξελεγκτη ανακλαση στο χωρο,στην θεση ακροασης γινεται το ελα να δεις με λαικιστικους ορους.Εχουμε στο frequency domain μια τυχαια ισοσταθμιση,ενω στο πεδιο του χρονου ,η τυχαια κατανομη του χρονου καθυστερησης των πρωτων ανακλασεων,απο σχεδον ολα τα σημεια του χωρου,δημιουργουν πολλα προβληματα που δεν λυνονται.

Οσο πιο κατευθυντικο ειναι ενα ηχειο ,τοσο λιγοτερη επιδραση εχει το περιβαλλον στο τελικο αποτελεσμα.

Από την άλλη, άμα ακούσεις μουσική μέσα στον ανηχοϊκό θάλαμο (ώστε να μην έχεις καθόλου την επίδραση του χώρου) ..... θα φύγεις τρέχοντας.

Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται η επίδραση του χώρου, .... αλλά ελεγχόμενη.

Σωστά σχόλια από τους φίλους αλλά τελικά υπάρχοι ένα ζήτημα που δεν λύνεται εύκολα. Ο χώρος τελικά πάντα θα υπάρχει. Οι κόρνες που ξεπερνούν το θέμα της επίδρασης του χώρου (όσο γίνεται δλδ) επειδή είναι ίσως ότι πιο κατευθυντικό και ίσως κυρίως για αυτό έχουν ορκισμένους εχθρούς. Τα κλασσικά ηλεκτροδυναμικά πάλι οι κατασκευαστές προσπαθούν πάντα να τα κάνουν με μεγαλύτεη διασπορά. Τα δίπολα έχουν το θέμα της οπίσθιας ανάνλασης, και τα omni την ανάλκαση γενικώς. Άντε να βγάλεις άκρη. Αντικρουόμενα πράγματα αλλά και σίγουρα η επίδραση του χώρου χρειάζεται.

Πάντως έχει ενδιαφέρον ο πειραματισμός με omni και ψηψιακό ισοσταθμιστή χώρου ;) .
Φυσικά για να επέμβεις στο θέμα της επίδρασης του χώρου με το όποιο συγκεκριμένο ηχείο στον όποιο συγκεκριμένο χώρο. Και όχι φυσικά για να κάνεις σύγκριση και αξιολόγηση ηχείων μεταξύ τους αφού τα ισοσταθμίσεις πρώτα έχοντας παραλλαξει αυτό το οποίο είναι σε θέση να κάνει το καθένα (απόκριση) σε σχέση με το άλλο. Και αυτό διότι οι κατασκευαστές ηχείων δεν δίνουν και ένα ισοσταθμιστή δώρο. Εκτός αν δώσουν μια συνολική λύση οπότε πλ/έον είναι ένα άλλο σύστημα και όχι ένα ξερό ηχείο.

Last edited:
Με λίγα λόγια και πρακτικά, τα παντοκατευθυντικά ηχεία είναι συνήθως πιο βολικά. Δηλαδή είναι πιο εύκολο να τα τοποθετήσεις στο δωμάτιο και να πάρεις ένα καλό και ευχάριστο αποτέλεσμα. Σε προσεκτική ακρόαση όμως η στερεοφωνική τους εικόνα σχεδόν ποτέ δεν υπερβαίνει το 'καλό', δεν έχεις δηλαδή απόλυτα πειστική τοποθέτηση, ιδιαίτερα σε μικρά σύνολα.

Ο Linkwitz στη σελίδα του υπερασπίζεται τα πλεονεκτήματα των δίπολων ηχείων. Από προσωπική εμπειρία, δεν έχω ακούσει καλύτερη στερεοφωνική εικόνα, σε μεγάλα ή σε μικρά σύνολα, από αυτή των δίπολων ηχείων με προσομοίωση σημειακής πηγής, όπως είναι τα ηλεκτροστατικά της Quad από το 63 και δώθε.

Re: Απάντηση: omnidirectional vs point source ήχος

Από προσωπική εμπειρία, δεν έχω ακούσει καλύτερη στερεοφωνική εικόνα, σε μεγάλα ή σε μικρά σύνολα, από αυτή των δίπολων ηχείων με προσομοίωση σημειακής πηγής, όπως είναι τα ηλεκτροστατικά της Quad από το 63 και δώθε.

Υπάρχει ουσία σε αυτό και ίσως να πετυχαίνει με το σύστημα με την χρονοκαθηστέρηση που έχουν αυτό τα ηχεία. Φανατστική σύλληψη και εφαρμογή του Walker σε εποχές πολύ παλιές. Εγώ αυτό, μιας και δεν είμαι και γνώστης το ανακάλυψα πολύ πρόσφατα :slapface: από κουβέvτες του μέλους του φόρουμ Μcmode.

Παρόν!!! :flipout:

Ψηφίζω υπέρ του point source, εφόσων παρέχεται ικανοποιητικό sweet spot,
αλλιώς Line array. Το Omnidirectional εξυπηρετεί μόνο στον εντυπωσιασμό
και ασχέτως του τι λέγεται ή τι έχει γραφτεί από κριτικούς, εγώ προσωπικά
το βρίσκω πράγματι πολύ εντυπωσιακό αλλά ταυτόχρονα και πολύ ψέυτικο!!!

Απλά να μην είναι εντελώς περιορισμένο το sweet spot θέλω.

Τα δικά μου πχ, είναι αρκετά περιοριστικά κι αν δεν ήταν μικρός ο χώρος, δε θα το άντεχα...

Re: Απάντηση: omnidirectional vs point source ήχος

Παρόν!!! :flipout:

Ψηφίζω υπέρ του point source, εφόσων παρέχεται ικανοποιητικό sweet spot,
αλλιώς Line array.

Μμμ, D Appolito εε ;

Απάντηση: Re: Απάντηση: omnidirectional vs point source ήχος

Μμμ, D Appolito εε ;

Μπα, μάλλον για κάτι τέτοιο μιλάει: :grinning-smiley-043

finish_rosewoodcorian.jpg

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: omnidirectional vs point source ήχος

Μπα, μάλλον για κάτι τέτοιο μιλάει: :grinning-smiley-043

finish_rosewoodcorian.jpg

Μόνο που τα Line Arrays δεν είναι point sourses, αλλά line Sourses.

Στην μία περίπτωση έχουμε σημειακή πηγή η οποία εκπέμπει μέτωπα σφαιρικά, ενώ στην άλλη, πλήθος παντοκαντευθυντικών πηγών και η οποία εκπέμπει κυκλινδρικά μέτωπα.

Στην πρώτη περίπτωση εχουμε ένα θεωρητικό -6dB/διπλασιασμό τη απόστασης ενώ στα arrays -3dB.

Επίσεις, θεωρητικά πάντα μιλώντας, "τέλεια" πολικά διαγράμματα, μόνο οι σημειακές πηγές μπορούν να δώσουν.