Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Ενώ το όλο σκεπτικό της προστασίας βασίζεται στα στρώματα άμυνας που βάζεις μεταξύ εσένα και εκείνου που θα εισβάλει στο σπίτι σου, για κάποιο ανεξήγητο λόγο υπάρχει ένσταση στο τελευταίο στρώμα προστασίας που είναι το όπλο.
Αν και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στα πολλά χρόνια προπαγάνδας εναντίον της χρήσης όπλου, ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό.

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Δεν ξέρω για εσάς, αλλά αν για κάποιο λόγο - οποιονδήποτε - μπει με κακές προθέσεις άνθρωπος στο σπίτι μου, θα με γράψουν οι εφημερίδες - είτε για τον ένα είτε για τον άλλο λόγο. Κι αυτό γιατί ξέρω απο τώρα οτι δεν θα μπορώ να ζήσω μετά με τον εαυτό μου, αν σε ένα τέτοιο γεγονός ανεχθώ τον άλλον να "βιάσει" την ζωή μου, την οικογένειά μου, την προσωπικότητά μου, την περιουσία μου και δεν έχω κάνει κάτι να το προβλέψω, να το αποφύγω ή να το αντιμετωπίσω αν συμβεί - και να κάνω τον κοιμισμένο...
Καθένας με τις αξίες του βέβαια...

Eτσι ακριβως. Συμφωνος 100%.

Ενώ το όλο σκεπτικό της προστασίας βασίζεται στα στρώματα άμυνας που βάζεις μεταξύ εσένα και εκείνου που θα εισβάλει στο σπίτι σου, για κάποιο ανεξήγητο λόγο υπάρχει ένσταση στο τελευταίο στρώμα προστασίας που είναι το όπλο.
Αν και νομίζω ότι αυτό οφείλεται στα πολλά χρόνια προπαγάνδας εναντίον της χρήσης όπλου, ακόμα κι αν είναι για καλό σκοπό.

Πέραν της σκοποβολής (ως άθλημα), υφίσταται η έννοια του καλού σκοπού όσον αφορά τη χρήση όπλου;

(για εμένα, ακόμα και η αυτοάμυνα, το να σκοτώσεις πχ κάποιον για να μη σε κλέψει, χτυπήσει ή ακόμα και κάτι παραπάνω....δεν κατατάσσεται στην κατηγορία «καλός σκοπός»)

Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Το σκεπτικό της προστασίας μας πρέπει να στραφεί στη καταπολέμηση της εγκληματικότητας και να ζητήσουμε -απαιτήσουμε βελτίωση της προστασίας των πολιτών.
Με το να συζητούμε την οπλοκατοχή ,δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα που να αφορά το ευρύτερο σύνολο αλλά επικεντρωνόμαστε στη περίπτωση της άμυνας πολύ μικρού τμήματος του λαού .

Προτιμώ να μου κλέψουν τα πάντα, παρά να σκοτώσω κάποιον (αν και νομίζω πως αν βγάλεις όπλο σε διαρρήκτη, πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να σε σκοτώσει αυτός)

Κάπως έτσι κλείνει το θέμα και για εμένα

Πέραν της σκοποβολής (ως άθλημα), υφίσταται η έννοια του καλού σκοπού όσον αφορά τη χρήση όπλου;

(για εμένα, ακόμα και η αυτοάμυνα, το να σκοτώσεις πχ κάποιον για να μη σε κλέψει, χτυπήσει ή ακόμα και κάτι παραπάνω....δεν κατατάσσεται στην κατηγορία «καλός σκοπός»)

Ναι φυσικά. Όταν πρόκειται να σώσεις τη ζωή αθώου.

Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Το σκεπτικό της προστασίας μας πρέπει να στραφεί στη καταπολέμηση της εγκληματικότητας και να ζητήσουμε -απαιτήσουμε βελτίωση της προστασίας των πολιτών.
Με το να συζητούμε την οπλοκατοχή ,δεν λύνουμε κανένα πρόβλημα που να αφορά το ευρύτερο σύνολο αλλά επικεντρωνόμαστε στη περίπτωση της άμυνας πολύ μικρού τμήματος του λαού .

Δεν διαφωνώ. Καλό είναι αυτό που λες, ωστόσο δεν βλέπω το λόγο και πάλι γιατί θα πρέπει να μην υπάρχει η δυνατότητα άμυνας ή προστασίας σε όσα επίπεδα μπορούν να είναι διαθέσιμα και βελτιώνουν το επίπεδο προστασίας.

Αρχική Δημοσίευση από Δημήτρης Θ.
Προτιμώ να μου κλέψουν τα πάντα, παρά να σκοτώσω κάποιον (αν και νομίζω πως αν βγάλεις όπλο σε διαρρήκτη, πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να σε σκοτώσει αυτός)

Κάπως έτσι κλείνει το θέμα και για εμένα

Kαι να σκεφτείτε οτι η Πολιτεία, αν χρειαστεί, θα ζητήσει - και η κοινωνία θα δικαιολογήσει και ο κόσμος θα βρεί φυσιολογικό - το να πάνε να σκοτωθούν (και να σκοτώσουν αθώα φανταράκια) για έναν "ξερόβραχο" στην θάλασσα...
Μήπως έχω ιεραρχήσει λάθος κάποιες ιδέες ? Αν δεν είμαι διατεθειμένος να σκοτώσω ή να σκοτωθώ για το σπίτι μου και την οικογένειά μου, πως θα πάω να το κάνω για τον "ξερόβραχο" ?

Και να αφαιρέσεις τη ζωή κάποιου άλλου («ένοχου» ή μη) ;

Δηλαδη το συζηταμε ακομα ? .... αν ο εισβολεας ειναι ενοχος η οχι ?

Τοτε ειμαστε χαμενοι απο χερι .... !

Και οσον αφορα το "καλυτερα να μου αφαιρεσουν τα υπαρχοντα" ... μπορει να βρεις μερικους που να συμφωνουν.
Οσον αφορα το "καλυτερα να μου αφαιρεσουν την ζωη η να με στειλουν αναπηρο" .... καλη τυχη σε οσους το πιστευουν.

Σκεφτομαι ... ετσι οπως διαβαζω μερικους .... ποσες χιλιαδες βιβλια (θεατρικες παραστασεις, ταινιες, ψαλμους)
πρεπει να διαβασεις για να ατονισει τοσο αφορητα το ενστικτο επιβιωσης ? Ποσος πολιτισμος χρειαζεται για να
κανουν βολτα ανενοχλητοι οι καθε λογης ληστες και εγκληματιες ?

Last edited:

Δηλαδη το συζηταμε ακομα ? .... αν ο εισβολεας ειναι ενοχος η οχι ?

Τοτε ειμαστε χαμενοι απο χερι .... !

Και οσον αφορα το "καλυτερα να μου αφαιρεσουν τα υπαρχοντα" ... μπορει να βρεις μερικους που να συμφωνουν.
Οσον αφορα το "καλυτερα να μου αφαιρεσουν την ζωη η να με στειλουν αναπηρο" .... καλη τυχη σε οσους το πιστευουν.

Τα περί «ενοχής» (και το ποιος έχει δικαίωμα να κρίνει ακόμα και αυτο) ειναι άλλη κουβέντα

Εγώ αναφέρθηκα στο δικαίωμα της αφαίρεσης της ζωής του οιουδηποτε καθώς επίσης και το αν και πως μπορεί να ζήσει κάποιος έχοντας αφαιρέσει μια ζωή.

Προφανώς ο καθένας αντιλαμβάνεται τα παραπάνω διαφορετικά.

Προσωπικά πάντως και εδώ κλείνω, θέλω να ελπίζω ότι ακόμα και αυτοί που δηλώνουν έτοιμοι να πυροβολήσουν έναν εισβολέα, δεν θα το κάνουν με την ευκολία που θέλουν να πιστεύουν ή δηλώνουν ότι έχουν

Edit

Σκεφτομαι ... ετσι οπως διαβαζω μερικους .... ποσες χιλιαδες βιβλια (θεατρικες παραστασεις, ταινιες, ψαλμους)
πρεπει να διαβασεις για να ατονισει τοσο αφορητα το ενστικτο επιβιωσης ? Ποσος πολιτισμος χρειαζεται για να
κανουν βολτα ανενοχλητοι οι καθε λογης ληστες και εγκληματιες ?

Εγώ πάλι αναρωτιέμαι πόσες ταινίες κλπ πρέπει να δει κάποιος για να θεωρήσει ότι χωρίς τα υπάρχοντα του δεν μπορεί να «επιβιώσει» και ότι μπορεί / πρέπει / έχει δικαίωμα / υποχρεωση να σκοτώσει για αυτά...

Και να αφαιρέσεις τη ζωή κάποιου άλλου («ένοχου» ή μη) ;

Ο όρος αυτοάμυνα για σένα τι σημαίνει; Με αυτό που λες, τον καταργείς ως καλό πράγμα.

Να μην οπλοφορουν και οι αστυνομικοι τοτε. Αφου μονο για κακο σκοπο το εχουν το οπλο. Να σκοτωσουν καποιον.

Αυτή την επιμονή να γίνεις μάρτυρας σώνει και καλά ενώ μπορείς να μην γίνεις, δεν την καταλαβαίνω.

Ο όρος αυτοάμυνα για σένα τι σημαίνει; Με αυτό που λες, τον καταργείς ως καλό πράγμα.

Αυτοάμυνα σημαίνει πολλά και όχι αναγκαστικα η αφαίρεση μιας ζωής

Αυτή την επιμονή να γίνεις μάρτυρας σώνει και καλά ενώ μπορείς να μην γίνεις, δεν την καταλαβαίνω.

Η μόνη «επιμονή» βρίσκεται στην διαφορετική θεώρηση περί της αξίας και του δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής (καμία «μαρτυρία» κλπ)

Να μην οπλοφορουν και οι αστυνομικοι τοτε. Αφου μονο για κακο σκοπο το εχουν το οπλο. Να σκοτωσουν καποιον.

Οι αστυνομικοί δεν έχουν όπλο για να σκοτώνουν αλλά καταρχήν και για να εκφοβίζουν και να τραυματίζουν (και είναι εκπαιδευμένοι γι αυτό)

Και σε κάποιες χώρες, οι αστυνομικοί δε φέρουν καν όπλο.

Παίδες, έχουμε εκ βάθρων διαφορετικές αντιλήψεις επι του θέματος, είναι προφανές οτι δεν θα βγάλουμε άκρη ποτε 😉

Last edited:
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Και σε κάποιες χώρες, οι αστυνομικοί δε φέρουν καν όπλο.

Ναι μεν, αλλά φέρουν ραβδί ή γκλοπ στο οποίο δεν διστάζουν να καταφύγουν. Με τους δε ενόπλους δεν ασχολούνται οι αστυνομικοί, αλλά υπάρχουν ειδικές δυνάμεις που ρίχνουν βουρ στο ψαχνό σε όποιον ένοπλο δεν παραδίδεται.

Μακάρι να είχαμε τέτοιο μοντέλο κι εδώ.

Αυτοάμυνα σημαίνει πολλά και όχι αναγκαστικα η αφαίρεση μιας ζωής

Η μόνη «επιμονή» βρίσκεται στην διαφορετική θεώρηση περί της αξίας και του δικαιώματος της ανθρώπινης ζωής (καμία «μαρτυρία» κλπ)

Για να δω αν το καταλαβαίνω αυτό που λες. Όταν αναγκαστικά η αυτοάμυνα προϋποθέτει αφαίρεση ζωής τι γίνεται; Αυτό που λένε deadly force δηλαδή.

Επίσης, η αξία της ζωής και το δικαίωμα στη ζωή δεν αφορά τον αθώο;

Re: Απάντηση: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

Μην ξεχνάμε και τον παράγοντα "δειλία", μπροστά σε κάποιο κίνδυνο,με ότι αυτό συνεπάγεται...

Ο παραγοντας αυτος υπαρχει, ετσι ειναι φτιαγμενη η φυση οπου υπαρχουν τα παντα. Και ειναι σιγουρο τι θα κανει, θα κανει οτι κοιμαται.
Επισης και αυτος που θα αιφνιδιαστει και δειλος να μην ειναι "θα κανει οτι κοιμαται".
Για τους αλλους κανουμε υποθεσεις...

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Οπλοκατοχή. Υπέρ ή κατά;

...Παίδες, έχουμε εκ βάθρων διαφορετικές αντιλήψεις επι του θέματος, είναι προφανές οτι δεν θα βγάλουμε άκρη ποτε 

Λογικό. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν που έχει την λογική του άοπλου ειρηνοποιού που χρησιμοποιείς.
Με τον ίδιο τρόπο θα ήθελα να βλέπουν και οι άλλοι την λογική αυτού που θέλει να προστατεύσει την ζωή του και την οικογένειά του πιο δραστικά...