Ώρα για Μπύρα

Πάντως στην Αμερική υπάρχουν τρεις νέες μόδες. Δηλαδή για να πω την αλήθεια ίσως και να μην είναι νέες, ίσως και να υπάρχουν χρόνια αλλά εγώ να τις πήρα χαμπάρι τώρα.

1. Κατασκευή μπύρας στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά και διάφορα kits και τα πουλάνε ακόμη και στο Amazon.

2. Microbrews. Δηλαδή μικρές εταιρίες περιορισμένης παραγωγής. Έχουν εμφανιστεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες τέτοιες.

3. Μπουκάλια μπύρας μεγαλύτερα από το συνηθισμένο (πχ μπουκάλια 750ml) που πωλούνται σε τιμές κρασιού. Δηλαδή από 7 δολάρια και πάνω το ένα μπουκάλι (όχι η εξάδα). Σε απλό σουπερμαρκετ του στυλ Μαρινόπουλος.
1 υπαρχουν αυτα τα κιτ και στην Ελλαδα. Εγω τα ειχα δει σε μια πρωινη εκπομπη πριν 6 χρονια.
2 Microbrews εχουμε και στην Ελλαδα. Νομιζω η πιο γνωστη ηταν η craft που εκλεισε...
3 Η πρωτη κοκκινη μπυρα που ηπια πριν 13 χρονια , η dorelei ηταν σε 750ml μπουκαλι. Στα carefour εχει μερικες μαρκες στα 750ml.

Γενικα η αμερικανοι ακολουθουν την ευρωπη σε ο,τι αφορα την μπυρα. Στα φορουμ του ψηφιζουν ως καλυτερες τις αμερικανικες, αλλα ο,τι και να δοκιμασα ηταν νερομπουλι.

Οντως οι αμερικανικες μπυρες ειναι ολες σαν νερο και το κανουν απλα για να πινεις πολλες πιστευω. Αλλα εχω πιει Blue Moon και επαθα πλακα!!!

Την βελγικη σαμπανιζε Deus με τιμη για μπιρα δηλητηριο την εχει δοκιμασει κανεις?

1 υπαρχουν αυτα τα κιτ και στην Ελλαδα. Εγω τα ειχα δει σε μια πρωινη εκπομπη πριν 6 χρονια.
2 Microbrews εχουμε και στην Ελλαδα. Νομιζω η πιο γνωστη ηταν η craft που εκλεισε...
3 Η πρωτη κοκκινη μπυρα που ηπια πριν 13 χρονια , η dorelei ηταν σε 750ml μπουκαλι. Στα carefour εχει μερικες μαρκες στα 750ml.

Γενικα η αμερικανοι ακολουθουν την ευρωπη σε ο,τι αφορα την μπυρα. Στα φορουμ του ψηφιζουν ως καλυτερες τις αμερικανικες, αλλα ο,τι και να δοκιμασα ηταν νερομπουλι.

(Μιλάω για μπύρες ... high end!...)

Φαντάζομαι ότι όλα τα παραπάνω υπήρχαν και πριν 50 χρόνια.

Η διαφορά είναι ότι έχουν γίνει πλέον δημοφιλή σε ευρύ κοινό. (Πιο κάτω εξηγώ τι σημαίνει "δημοφιλή"!...)

Ίσως απλώς να είναι μια μόδα που θα περάσει και αυτή, και θα μείνει για κάποιο περιορισμένο κοινό όπως παλιότερα.

Οι Αμερικανικές μπύρες που κυκλοφορούν σήμερα είναι αμέτρητες στον αριθμό και για όλα τα γούστα. Τα νεροζούμια είναι οι παλιές μεγάλες μάρκες, Coors Lite και Bud. Έχουν και αυτές τη θέση τους βέβαια, αν και προσωπικά έχω πολλά χρόνια να πιω τέτοιες. Άλλωστε, είναι κυρίως θέμα συνήθειας.

Τέλος, η κατασκευή μπύρας είναι πολύ απλό πράγμα. Οπότε κανένας δεν ακολουθεί κανένα πλέον. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί καλή μπύρα.

Το ίδιο πλέον ισχύει για όλα τα ποτά, κρασί, ουίσκι, κλπ. Μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μεγάλη ποσότητα (= μεγάλη επένδυση) και η διανομή. Όχι όμως η κατασκευή ποτού καλής ποιότητας.

Παρακάτω είναι ένα πολύ δημοφιλές site εξειδικευμένο στην μπύρα. Με βαθμολογίες. Αλλά βέβαια πολλές από τις μπύρες με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες είναι αρκετά δυσεύρετες. Προσπάθησα να βρω κάποιες από τις κορυφαίες στη βαθμολογία εδώ κοντά και έμαθα ότι γίνονται παραδόσεις μπύρας σε συγκεκριμένες κάβες, συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, συγκεκριμένες ώρες και πάει κόσμος που στήνεται στην ουρά και οι μπύρες εξαντλούνται σε 1-2 ώρες!!! Αυτό εννοώ "δημοφιλείς" μπύρες περιορισμένης κυκλοφορίας, όχι τις συνηθισμένες εργοστασιακές.

http://www.beeradvocate.com/lists/top/

Εγώ προσωπικά δεν έχω τόσο ενθουσιασμό να περιμένω στην ουρά. Ούτε να δώσω 10 δολάρια για ένα μπουκάλι μπύρα... Παρόλα αυτά, θα πάω κάποια φορά να δοκιμάσω την δεύτερη της λίστας top 250, Pliny The Younger, απλώς και μόνο για να μου λυθεί η απορία τι σημαίνει μπύρα που παίρνει βαθμό 100, χα, χα!

http://www.beeradvocate.com/beer/profile/863/21690/

Pliny the Younger, the man, was Pliny the Elder’s nephew and adopted son. They lived nearly 2,000 years ago! Pliny the Elder is our Double IPA, so we felt it was fitting to name our Triple IPA after his son. It is almost a true Triple IPA with triple the amount of hops as a regular I.P.A. That said, it is extremely difficult, time and space consuming, and very expensive to make. And that is why we don’t make it more often! This beer is very full-bodied with tons of hop character in the nose and throughout. It is also deceptively well-balanced and smooth.

Βάζω και την περιγραφή του νούμερο 1 της λίστας, έτσι για πλάκα!

Brewed with Monson’s own Maxwell Road Maple Grade A Dark Amber Maple syrup, Good Morning pours pitch black in the glass with a creamy mousse-like head. The bubbles give way to aromas of rich milk chocolate, cocoa powder, and dark amber maple syrup. The flavor starts as a blast of milk chocolate, sweet maple syrup, and rich fresh coffee as deeper complexities are uncovered as it warms. The crew here at Tree House tastes “chocolate covered maple candy”, “vanilla”, “chocolate cake”, “brown sugar”, and “fresh roasted coffee”. A super decadent treat, Good Morning begs to be shared and contemplated!

Δηλαδη ποσο επρεπε να κανει?

To μισο οπως ολες οι lager....

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Δηλαδη ποσο επρεπε να κανει?

To μισο οπως ολες οι lager....

Τα υπολοιπα ειναι marketing και υπερτιμολογηση λογω προωθητικου κοστους.

Να πω και γω μια προσφατη αποκαλυψη..
Υπαρχει μια Ελληνικη μπυρα που λεγεται Ζεος και την αγοραζεις μεσα απο ψυγειο.
Ειναι σε πλαστικο μπουκαλι του λιτρου και κανει 2,5 ευρω.
Δεν ξερω αν ειχα τα κεφια μου ,αλλα ειναι οτι καλυτερο εχω πιει σε μπυρα.
Υπαρχει και σε κανονικο μπουκαλι εκτος ψυγειου αλλα δεν την εχω δοκιμασει.
Δωστε της μια ευκαιρια !!

(επισης αξιοπρεπεστατες ειναι και η Ρωσικες Baltika σε καλη τιμη)

Πλέον υπάρχουν στην Αθήνα 3 καταστήματα για πρώτες ύλες παρασκευής μπύρας. Η παραγωγή είναι εύκολη ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεσαι αρχάριους πιο προχωρημένος κλπ το αποτέλεσμα πάλι ανάλογο αλλά όποιος το έχει και του αρέσει αξίζει να ασχοληθεί σαν χόμπι στην χειρότερη θα βγάζει προϊόν εφάμιλλο των φθηνών εμπορικών.

Επίσης σαιτ για αξιολόγηση είναι το ratebeer.com

Για την Ζεος εχει γραψει και αλλος φορουμιτης ,αν δεν κανω λαθος και ειχε πει καλα λογια.
Εμενα με ενθουσιασε!
Επισης, παλια επινα Saporo που ειχε το καλυτερο ¨τσιγκινο¨κουτι........κοσμημα λεμε!!

φυγαμε για Baltika σημερα!!! Και κατι εκτος θεματος, επειδη εχω δοκιμασει μπολικα ρωσικα και ουκρανικα προιοντα, οποιος πιστευει οτι η Belvedere η Grey Goose και η stoli elit ειναι καλες βοτκες ας δοσει και μια ευκαιρια στην καταπλικτικη РЛЕБНЫЙ ДАΠ* (KHLEBNY DAR).
Συγνωμη που βγηκα εκτος θεματος, δεν θα ξαναγινει απλα ειναι απιστευτη.

τους ρωσικους χαρακτηρες δεν τους δειχνει σωστα sorry και παλι

και ναι το κουτι της Saporo ειναι πανεμορφο και η μπυρα πολυ ωραια!

Η τελική τιμή της μπύρας είναι πονεμένη υπόθεση...
Οι απλές είναι και φθηνές στην παραγωγή λόγω μη πληθώρας υλικών κατά την παραγωγή και εφόσον γίνεται σε εργοστάσιο μαζικά πέφτει κατά πολύ το κόστος. Οι μπύρες των μικρών είναι ακριβότερες συνήθως γιατί χρησιμοποιουνται περισσότερα υλικά και η παραγωγή είναι μικρότερη οπότε από κάπου πρέπει να βγει το κόστος με σχετικό κέρδος. Για να έχετε μια εικόνα τι περίπου στοιχίζει τι...
Για να φτιάξω 20 λίτρα λαγκερ στο σπίτι μου στοίχιζε περίπου 10 ευρώ σε πρώτες ύλες για να φτιάξω μια IPA τα υλικά κοστίζουν κοντά τα διπλάσια βάλτε και κόστος παραγωγής ενός εργοστασίου και έχετε την τιμή να σκαρφαλώνει από τα 40-50 λεπτά το λίτρο στα διπλάσια

Μπα ...γιατι βγηκες εκτος???
Βοτκα με μπυρα δεν πινουν αβερτα στα μπαρ??? (υποβρυχιο το λενε??)
Οσο για βοτκα ηπια μια Ρωσικη στην Κυπρο και επαθα πλακα....καμμια σχεση με οτι εχω πιει ως τωρα...."νοστιμη" βοτκα ρε παιδι μου ,γευστικη!!!

Τελικα ρε πο@στη μου απορω, ποσο μαπες εμπορικα πραγματα πινουμε και τρωμε.
Μονο στα μερη που παραγετε το προϊον μπορεις να εχεις μια ιδεα τι ειναι πραγματικα καλο και τι οχι.
Φαε απακι και πιες καλη ρακη στην Κρητη και αντε να δοκιμασεις τα ιδια πραγματα σε "καταναλωτικη εκδοση" εκτος.
Πολυ θα ηθελα να παω Σκωτια να δοκιμασω το ουισκυ που πινουν οι Σκωτσεζοι!

Πάντως στην Αμερική υπάρχουν τρεις νέες μόδες. Δηλαδή για να πω την αλήθεια ίσως και να μην είναι νέες, ίσως και να υπάρχουν χρόνια αλλά εγώ να τις πήρα χαμπάρι τώρα.

1. Κατασκευή μπύρας στο σπίτι. Υπάρχουν πολλά και διάφορα kits και τα πουλάνε ακόμη και στο Amazon.

2. Microbrews. Δηλαδή μικρές εταιρίες περιορισμένης παραγωγής. Έχουν εμφανιστεί δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες τέτοιες.

3. Μπουκάλια μπύρας μεγαλύτερα από το συνηθισμένο (πχ μπουκάλια 750ml) που πωλούνται σε τιμές κρασιού. Δηλαδή από 7 δολάρια και πάνω το ένα μπουκάλι (όχι η εξάδα). Σε απλό σουπερμαρκετ του στυλ Μαρινόπουλος.

1. Κι εδω παιζουν πολλα κιτ. Αν εχεις ορεξη και χρονο.....ειναι σχετικα φτηνα.
2. Και εδω εχουν βγει αρκετες αλλα ειναι ακριβες για αυτο που προσφερουν κατα την αποψη μου.
3. Αυτο δεν το εχω δει ακομα.

δεν εχω πιει ποτε υποβρυχιο αλλα νομιζω οτι ειναι ουισκι το σφηνακι που χει μεσα στη μπυρα αλλα δεν ειμαι και σιγουρος. παντως σαν το ντοπιο προιον στη χωρα του δεν εχει, εχεις δικιο. να σου πω ψηνομαι να φτιαχνω την δικη μου προσωπικη μπυρα.... θα την ονομασω ¨Του Θοδωρα¨ και πιστευω οτι θα κανει παταγο χαχαχαχαχα. Χρονο εχω απλα δεν ξερω ποσο χωρο θελει το mini εργοστασιο....

(Μιλάω για μπύρες ... high end!...)

Φαντάζομαι ότι όλα τα παραπάνω υπήρχαν και πριν 50 χρόνια.

Η διαφορά είναι ότι έχουν γίνει πλέον δημοφιλή σε ευρύ κοινό. (Πιο κάτω εξηγώ τι σημαίνει "δημοφιλή"!...)

Ίσως απλώς να είναι μια μόδα που θα περάσει και αυτή, και θα μείνει για κάποιο περιορισμένο κοινό όπως παλιότερα.

Οι Αμερικανικές μπύρες που κυκλοφορούν σήμερα είναι αμέτρητες στον αριθμό και για όλα τα γούστα. Τα νεροζούμια είναι οι παλιές μεγάλες μάρκες, Coors Lite και Bud. Έχουν και αυτές τη θέση τους βέβαια, αν και προσωπικά έχω πολλά χρόνια να πιω τέτοιες. Άλλωστε, είναι κυρίως θέμα συνήθειας.

Τέλος, η κατασκευή μπύρας είναι πολύ απλό πράγμα. Οπότε κανένας δεν ακολουθεί κανένα πλέον. Σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί καλή μπύρα.

Το ίδιο πλέον ισχύει για όλα τα ποτά, κρασί, ουίσκι, κλπ. Μεγαλύτερα προβλήματα είναι η μεγάλη ποσότητα (= μεγάλη επένδυση) και η διανομή. Όχι όμως η κατασκευή ποτού καλής ποιότητας.

Παρακάτω είναι ένα πολύ δημοφιλές site εξειδικευμένο στην μπύρα. Με βαθμολογίες. Αλλά βέβαια πολλές από τις μπύρες με τις μεγαλύτερες βαθμολογίες είναι αρκετά δυσεύρετες. Προσπάθησα να βρω κάποιες από τις κορυφαίες στη βαθμολογία εδώ κοντά και έμαθα ότι γίνονται παραδόσεις μπύρας σε συγκεκριμένες κάβες, συγκεκριμένες μέρες της εβδομάδας, συγκεκριμένες ώρες και πάει κόσμος που στήνεται στην ουρά και οι μπύρες εξαντλούνται σε 1-2 ώρες!!! Αυτό εννοώ "δημοφιλείς" μπύρες περιορισμένης κυκλοφορίας, όχι τις συνηθισμένες εργοστασιακές.

http://www.beeradvocate.com/lists/top/

Εγώ προσωπικά δεν έχω τόσο ενθουσιασμό να περιμένω στην ουρά. Ούτε να δώσω 10 δολάρια για ένα μπουκάλι μπύρα... Παρόλα αυτά, θα πάω κάποια φορά να δοκιμάσω την δεύτερη της λίστας top 250, Pliny The Younger, απλώς και μόνο για να μου λυθεί η απορία τι σημαίνει μπύρα που παίρνει βαθμό 100, χα, χα!

http://www.beeradvocate.com/beer/profile/863/21690/

Βάζω και την περιγραφή του νούμερο 1 της λίστας, έτσι για πλάκα!

Αμα βρεις την pliny πες μου κι εμενα γιατι στην ευρωπη ειναι λιγο δυσκολο να βρεθει :p

Τα $10 ειναι λιγα σχετικα. Δε θες να μαθεις με τι τιμες φτανουν οι αμερικανικες στην ευρωπη και το αντιθετο.

Παντως μιας και αναφερθηκαν τα beeradvocate και ratebeer, νομιζω πως οποιος μπυρακιας σεβεται τον εαυτο του πρεπει να εχει δοκιμασει De Struise (βελγιο). Για μενα (και παααααρα πολλους αλλους) ειναι μακραν η καλυτερη ευρωπαικη ζυθοποιια που ριχνει στα αυτια και σε πολλες αμερικανικες. Τροφη για searching οποιος εχει ορεξη και ειναι περιεργος να δει σε τι επιπεδο εχει φτασει ο πειραματισμος (πετυχημενος θαρρω) και οι τιμες. Αναζητηστε στον γιουγλη για Struise Double Black, Struise CDOS και Goose Island Bourbon County.