Χωρίς να θέλω να φανώ ελιτιστής, τα φτηνά ουίσκι δεν πίνονται. Ήταν ο λόγος που δε μ' άρεσε το συγκεκριμένο ποτό (δεν είχα δοκιμάσει κάτι καλό και το είχα απορρίψει συλλήβδην). Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα ακριβά πίνονται όλα (είναι αρκετά που δε μ' αρέσουν) ούτε ότι όλα τα φτηνά είναι χάλια. Αλλά καλώς ή κακώς όλα όσα έχω δοκιμάσει "της σειράς" (και έχω δοκιμάσει πολλά απ' τα γνωστά) δε μ' αρέσουν καθόλου. Για να συννενοούμαστε, όταν λέω ακριβά δεν εννοώ... εξωτικά, αλλά ας πούμε με τιμές που ξεκινάνε από 30 - 40 ευρώ. Πάντως σ' αυτή την κατηγορία αν δε μ' αρέσει κάτι είναι συνήθως επειδή δεν ταιριάζει στο γούστο μου (π.χ. το Ardbeg 10άρι μου φαίνεται υπερβολικά καπνιστό αν και είμαι fan των καπνιστών) ενώ το Haig απλά... δεν πίνεται. Ντάξει άμα το γεμίσεις πάγο, κόκα κόλες κτλ. κάτι γίνεται αλλά τότε δε μιλάμε για ουίσκι.
FSword δεν είσαι καθόλου ελιτιστής. (Sorry Μιχάλη εδώ διαφωνούμε...αλλά όπως είπες περί ορέξεως...δεν υπάρχει σωστό και λάθος)
Παιδιά δεν έχει να κάνει με το ποια φίρμα διαλέξεις...στο 99% των περιπτώσεων τα entry level blends (που είναι συνήθως αυτά που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ από 20ε και κάτω) έχουν μέσα κατά 90% grain whiskey (όποιος έχει όρεξη ας ρίξει μια ματιά στο κατατοπιστικότατο αυτό λινκ)
http://whiskyanalysis.com/index.php/background/scotch-style-whiskies-single-malts-vs-blends/
https://drinks.seriouseats.com/2012/02/what-is-single-malt-scotch-what-is-blended-whisky.html
...το grain whiskey σκέτο δεν πίνεται...είναι οριακά λίγο πιο γευστικό από διαλυτικό μπογιάς, βάζοντας του λίγο μαλτ μέσα αρχίζει και έχει μια ελάχιστη γεύση μέσα και αποκτά κάποιο χαρακτήρα το x blend.
...αν το ποσοστό του malt που περιεχέι μέσα ενα blended είναι μεγάλο τότε αλλάζουν τα πράγματα και μιλάμε για κάτι πολύ πιο γευστικό αλλά κυρίως πιο ισορροπημένο στην γεύση. Εδώ όμως ανεβαίνει και η τιμή. Αλλά Johnny κόκκινο και αλλο μαύρο κτλ
Πριν μιλήσουμε για το κοστος να πούμε οτι δεν υπάρχει καμια μα καμια σχέση με ενα πχ.....Dewars, J&B, Famous Grouse, Haig, Johnny Red Label, Cutty Sark και και και...με ενα single malt των 28ε τυπου Cragganmore έβαλα πιο πάνω.
Τώρα για το οικονομικό θέμα:
Πες ότι βρίσκεις το haig στα 18ε (που είναι μια μέση τιμή) γιατί να μην πάρεις ενα single malt που κάνει 28ε?
Θα μου πεις 10ε διαφορά στο μπουκάλι είναι πολλά.
Θα συμφωνήσω. Παίζει ρόλο όμως και ο ρυθμός κατανάλωσης (γκουχ γκουχ Μιχαλη)
Ας το πάρουμε τώρα πιο πρακτικά. Κάθε πότε σου τελειώνει ενα μπουκάλι;
Ο πατέρας μου που δεν πίνει πχ αγοράζει ένα μπουκάλι το χρόνο. Εδώ δεν το συζητάμε.... φυσικά και αξίζει να πάρει το μαλτ.
Κάποιος πότης όμως μπορεί να πίνει ένα μπουκάλι κάθε δυο βδομάδες θα μου πείτε.......... και πάλι μιλάμε για 70cents την ημέρα παραπάνω περίπου.....ακόμα και με ταμείο ανεργίας είναι αμελητέα διαφορά. Κανείς δεν σώθηκε από τα Cents
Αν πίνεις ένα μπουκάλι την εβδομάδα+ αρχίζει να μετράει κάπως το οικονομικό...αλλά εκεί εχεις σοβαρότερα προβλήματα από το κοστος (βάζω και τον εαυτό μου μέσα...να μην παρεξηγούμαστε)