Ώρα για Whisky.

Teachers, Haig, dewars δεν...

Αν το Budget είναι ~20 , Tullamore, Glenfiddich, Bushmills και στο τσακίρ κέφι jack Daniel's για μοναχικούς καουμπόιδες.

Ο κανόνας του πότη (με περιορισμένο budget): παίρνουμε ένα καλό (ακριβό) που μας αρέσει, πίνουμε 2 το πολύ 3 ποτήρια, και αν θέλουμε να συνεχίσουμε, βάζουμε από κάνα φθηνό, αφού πλέον δεν νιώθουμε και πολλά.

Last edited:
Χωρίς να θέλω να φανώ ελιτιστής, τα φτηνά ουίσκι δεν πίνονται. Ήταν ο λόγος που δε μ' άρεσε το συγκεκριμένο ποτό (δεν είχα δοκιμάσει κάτι καλό και το είχα απορρίψει συλλήβδην). Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα ακριβά πίνονται όλα (είναι αρκετά που δε μ' αρέσουν) ούτε ότι όλα τα φτηνά είναι χάλια. Αλλά καλώς ή κακώς όλα όσα έχω δοκιμάσει "της σειράς" (και έχω δοκιμάσει πολλά απ' τα γνωστά) δε μ' αρέσουν καθόλου. Για να συννενοούμαστε, όταν λέω ακριβά δεν εννοώ... εξωτικά, αλλά ας πούμε με τιμές που ξεκινάνε από 30 - 40 ευρώ. Πάντως σ' αυτή την κατηγορία αν δε μ' αρέσει κάτι είναι συνήθως επειδή δεν ταιριάζει στο γούστο μου (π.χ. το Ardbeg 10άρι μου φαίνεται υπερβολικά καπνιστό αν και είμαι fan των καπνιστών) ενώ το Haig απλά... δεν πίνεται. Ντάξει άμα το γεμίσεις πάγο, κόκα κόλες κτλ. κάτι γίνεται αλλά τότε δε μιλάμε για ουίσκι.

Last edited:
Δεν διαφωνω μαζι σας αλλα εχω αλλη αποψη.
Εχω κανει blind test και εχω ξεβρακωσει πολλους "γνωστες"
Δηλ. το lagavoulin ,για μενα ,περιπου δεν πινεται....αλλοι δεν μορουν τιποτα αλλο, εκτος απο αυτο.

Στην γευση ΔΕΝ υπαρχουν επιχειρήματα κυριοι:flipout:

Αν το Budget είναι ~20 , Tullamore, Glenfiddich, Bushmills και στο τσακίρ κέφι jack Daniel's για μοναχικούς καουμπόιδες.

Ο κανόνας του πότη (με περιορισμένο budget): παίρνουμε ένα καλό (ακριβό) που μας αρέσει, πίνουμε 2 το πολύ 3 ποτήρια, και αν θέλουμε να συνεχίσουμε, βάζουμε από κάνα φθηνό, αφού πλέον δεν νιώθουμε και πολλά.
Που τα βρισκεις φιλε μου σε τετοια τιμη??
Τα απλα ειναι στα 17αρι.

Οσο για το υπολοιπο ποστ σου,συμφωνω και επαυξανω:flipout:

Μεγάλη αλήθεια είπες τώρα.

(επίσης συμφωνώ με όλες τις επιλογές που έβαλες πάνω....στα χρήματά τους είναι όλες σούπερ και δεν έχουν ανταγωνισμό)

Χωρίς να θέλω να φανώ ελιτιστής, τα φτηνά ουίσκι δεν πίνονται. Ήταν ο λόγος που δε μ' άρεσε το συγκεκριμένο ποτό (δεν είχα δοκιμάσει κάτι καλό και το είχα απορρίψει συλλήβδην). Αυτό δε σημαίνει φυσικά ότι τα ακριβά πίνονται όλα (είναι αρκετά που δε μ' αρέσουν) ούτε ότι όλα τα φτηνά είναι χάλια. Αλλά καλώς ή κακώς όλα όσα έχω δοκιμάσει "της σειράς" (και έχω δοκιμάσει πολλά απ' τα γνωστά) δε μ' αρέσουν καθόλου. Για να συννενοούμαστε, όταν λέω ακριβά δεν εννοώ... εξωτικά, αλλά ας πούμε με τιμές που ξεκινάνε από 30 - 40 ευρώ. Πάντως σ' αυτή την κατηγορία αν δε μ' αρέσει κάτι είναι συνήθως επειδή δεν ταιριάζει στο γούστο μου (π.χ. το Ardbeg 10άρι μου φαίνεται υπερβολικά καπνιστό αν και είμαι fan των καπνιστών) ενώ το Haig απλά... δεν πίνεται. Ντάξει άμα το γεμίσεις πάγο, κόκα κόλες κτλ. κάτι γίνεται αλλά τότε δε μιλάμε για ουίσκι.

FSword δεν είσαι καθόλου ελιτιστής. (Sorry Μιχάλη εδώ διαφωνούμε...αλλά όπως είπες περί ορέξεως...δεν υπάρχει σωστό και λάθος)
Παιδιά δεν έχει να κάνει με το ποια φίρμα διαλέξεις...στο 99% των περιπτώσεων τα entry level blends (που είναι συνήθως αυτά που βρίσκεις στα σούπερ μάρκετ από 20ε και κάτω) έχουν μέσα κατά 90% grain whiskey (όποιος έχει όρεξη ας ρίξει μια ματιά στο κατατοπιστικότατο αυτό λινκ)

http://whiskyanalysis.com/index.php/background/scotch-style-whiskies-single-malts-vs-blends/
https://drinks.seriouseats.com/2012/02/what-is-single-malt-scotch-what-is-blended-whisky.html

...το grain whiskey σκέτο δεν πίνεται...είναι οριακά λίγο πιο γευστικό από διαλυτικό μπογιάς, βάζοντας του λίγο μαλτ μέσα αρχίζει και έχει μια ελάχιστη γεύση μέσα και αποκτά κάποιο χαρακτήρα το x blend.

...αν το ποσοστό του malt που περιεχέι μέσα ενα blended είναι μεγάλο τότε αλλάζουν τα πράγματα και μιλάμε για κάτι πολύ πιο γευστικό αλλά κυρίως πιο ισορροπημένο στην γεύση. Εδώ όμως ανεβαίνει και η τιμή. Αλλά Johnny κόκκινο και αλλο μαύρο κτλ

Πριν μιλήσουμε για το κοστος να πούμε οτι δεν υπάρχει καμια μα καμια σχέση με ενα πχ.....Dewars, J&B, Famous Grouse, Haig, Johnny Red Label, Cutty Sark και και και...με ενα single malt των 28ε τυπου Cragganmore έβαλα πιο πάνω.

Τώρα για το οικονομικό θέμα:

Πες ότι βρίσκεις το haig στα 18ε (που είναι μια μέση τιμή) γιατί να μην πάρεις ενα single malt που κάνει 28ε?

Θα μου πεις 10ε διαφορά στο μπουκάλι είναι πολλά.

Θα συμφωνήσω. Παίζει ρόλο όμως και ο ρυθμός κατανάλωσης (γκουχ γκουχ Μιχαλη)

Ας το πάρουμε τώρα πιο πρακτικά. Κάθε πότε σου τελειώνει ενα μπουκάλι;

Ο πατέρας μου που δεν πίνει πχ αγοράζει ένα μπουκάλι το χρόνο. Εδώ δεν το συζητάμε.... φυσικά και αξίζει να πάρει το μαλτ.

Κάποιος πότης όμως μπορεί να πίνει ένα μπουκάλι κάθε δυο βδομάδες θα μου πείτε.......... και πάλι μιλάμε για 70cents την ημέρα παραπάνω περίπου.....ακόμα και με ταμείο ανεργίας είναι αμελητέα διαφορά. Κανείς δεν σώθηκε από τα Cents

Αν πίνεις ένα μπουκάλι την εβδομάδα+ αρχίζει να μετράει κάπως το οικονομικό...αλλά εκεί εχεις σοβαρότερα προβλήματα από το κοστος (βάζω και τον εαυτό μου μέσα...να μην παρεξηγούμαστε)

Δεν διαφωνω μαζι σας αλλα εχω αλλη αποψη.
Εχω κανει blind test και εχω ξεβρακωσει πολλους "γνωστες"
Δηλ. το lagavoulin ,για μενα ,περιπου δεν πινεται....αλλοι δεν μορουν τιποτα αλλο, εκτος απο αυτο.

Στην γευση ΔΕΝ υπαρχουν επιχειρήματα κυριοι:flipout:

Εννοείται μίλησα για προσωπικό γούστο. Δεν το λέω ως θέσφατο (αυτό έλειπε!) ούτε προσπαθώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης. Αλλά απ' όσα entry level έχω δοκιμάσει δε μ' αρέσει κανένα. Για χρόνια δεν ακουμπούσα ουίσκι γιατί είχα εμπειρία μόνο από της σειράς. Πού και πού έπινα δηλαδή μόνο και μόνο για να επιβεβαιώσω αυτό που ήξερα. Μόλις δοκίμασα όμως κάτι καλύτερο μου φάνηκε άλλο ποτό. Ε δε νομίζω να είναι τυχαίο.

BTW το Lagavoulin είναι απ' τ' αγαπημένα μου. Αλλά όλα τα πράγματα (και ειδικά το ποτό) θέλουν την ώρα τους. Έχει τύχει το ίδιο ουίσκι (Lagavoulin εν προκειμένω) τη μία να μου πέφτει βαρύ και την άλλη να το πίνω και να μην χορταίνω άρωμα/γεύση. Και τις δύο φορές απ' το ίδιο μπουκάλι στο σπίτι (θέλω να πω δεν παίζει να έπινα κάτι νοθευμένο). Στα entry level πάντως δε μου έχει τύχει ποτέ να μου αρέσουν (εκτός αν έχω πιει ήδη 2-3 ποτά οπότε δεν με πολυενδιαφέρει μετά η γεύση όπως σωστά ειπώθηκε).

Φυσικά είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν ακριβά whisky που είναι υπερτιμημένα και δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Αλλά αυτό ισχύει για όλα τα πράγματα. Πόσες φορές δεν έχουμε πληρώσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες; Δε σημαίνει όμως ότι πολλά καλά ουίσκι δεν ξεχωρίζουν απ' τα φθηνά. Επίσης φαντάζομαι κάποιο απ' τα entry level θα είναι value for money. Αλλά και πάλι θα'ναι η εξαίρεση και δύσκολα θ' ανταγωνίζεται κάποιο καλό single malt.

Σχετικά με τα περί κατανάλωσης, πέρα από κάνα ποτήρι κρασί πίνω αρκετά σπάνια (μια φορά τις δυο βδομάδες κι αν). Οπότε προτιμώ ούτως ή άλλως να έχω κάτι καλύτερο στην κάβα (που θα τελειώσει πολύ αργά) παρά κάτι φθηνότερο που δε θα ευχαριστηθώ. Το τελευταίο είναι μάλλον πεταμένα λεφτά.

Εμεις ανήκουμε στην κατω κατηγορία. Ας κανουμε εναν τρομοκτικο απολογισμό τωρα....

Τα βλεπεις πολλα...λες απο μεσα σου 14 σφηνακια (περιπου ενα unit/shot ευρωπαϊκό) ειναι...δεν πίνω τόσο με τίποτα...

Κακα μαντατα φιλοι μου...ενα μεσο ποτο σε ενα ελληνικο μπαρ ή ενα που βαζουμε στο σπιτι εχει τουλαχιστον 90ml μεσα (αγοραστε μια μεζούρα και θα το διαπιστώσετε και οι ιδιοι)

Οταν πχ θα ξανακατέβω Αθηνα...και θα πάρω τηλ τον φίλο μου τον Μιχάλη να πάμε σε ενα μπαρ να πιούμε και να τα πούμε ....θα κάτσουμε κάπου για 2-3ωρες. Δεν θα πιούμε 2-3 ποτά ο καθένας???

Οσοι βγαινετε εξω τα βραδια τα Σαββατα και τις παρασκευες? Θα την βγάλετε ολο το βραδυ με μια μπυρα? Πολυ αμφιβάλω.

Ας παρουμε μια μεση περίπτωση...

Παρασκευη: 2 Whisky (ή gin, vodka, rum, tequila) = 6 units

Σαββατο: μια από τα ίδια...= 6 units

Κυριακή: δεν θα πας για ουζο /τσίπουρο κτλ....= 6 units

Έχουμε ηδη περάσει το επιτρεπόμενο οριο κατα πολυ.

Θα μου πεις μα εγώ δεν βγαίνω κάθε Π/Σ/Κ.....

Οκ.....δεν βάλαμε μπύρες ή κρασί με το φαγητό μέσα στην εβδομάδα...ή τα ποτά το βραδάκι με καμιά ταινιούλα κτλ

Το άθροισμα είναι τρομακτικό.

...καλα αν πιάσω τους φοιτητές που βλέπω έξω......ας το αφήσουμε καλύτερα....

...και επειδή σφίχτηκα τώρα με όλα αυτά, ας πάμε σε κάτι πιο ευχάριστο. Δείτε τι όμορφο μπαρ που έφτιαξε ένας τυπάς στο σπιτι του (το βρήκα online)
...αν είχα το χρήμα...

Attachments

• Bar.jpg
    Bar.jpg
    210.9 KB · Views: 74
Kαι Teachers να συμπληρωσω.
Επισης το all time clasic Ηαιg αλλα τωρα τελευταια κατι με ενοχλει....ισως γιατι το Teachers ειναι πιο μαλακο και καταλαβα οτι τοσο καιρο, επινα κατι που τελικα δεν μου αρεσε τοσο πολυ!!!
Αβυσσος η ψυχη του ποτη:flipout:

Σύμφωνα με εισαγωγέα που λόγω δουλειάς είχα σχέση μαζί του,ισχυριζόταν ότι το dewar's δύσκολα 'παραλληλίζεται',και το ίδιο άκουσα από Καθηγητή Πανεπιστημίου,μετά από έρευνα φοιτητών του,Πάτρα.
Μ άρεσε επίσης το Bells,που κάποτε ήταν πρώτο στα Systebullagets της Σκανδιναυίας.Πικάντικο πολύ με πλούσια γεύση...

Θοδωρή μην το πας πολύ μακριά.
Εμένα μου αρέσουν τα εξής ποτά:
Oυισκυ, μπύρα, κρασί και τζιν.
Από αυτα τα ποιο καταναλωσιμα είναι η μπύρα και το κρασάκι.
Πότε δεν έχω βάλει να πιω μόνος μου ούτε γουλιά.
Μόνο με παρέα.
Άρα ότι και να πιω και δεδομένου ότι οι φίλοι μου είναι ή σαν και μένα ή χειρότεροι από μένα, τότε μοιραία πάμε σε ποιο οικονομικές λυσεις γιατί με τα ακριβά βγαίνουμε απο το παραθυρο.

Ήπια τελευταία μια καταπληκτικη Ελληνική μπύρα από τα Γιάννινα ούτε στη Αθήνα την βρήκα 3 ευρω το μπουκάλι των 330.
Εε αυτήν την μπυρα ΔΕΝ θα την ξαναπάρω ποτέ γιατί όταν κάνω τραπέζι σπίτι, δεν υπάρχει πιθανότητα να πιούμε κάτω από 15 μπουκάλια.
Οπότε βολεύει η άλφα και η Βεργίνα που έχουν το 1/3 της τιμής.
Άρα εξαρτάται από τον άνθρωπο και τις παρέες του! !

Θοδωρή μην το πας πολύ μακριά.
Εμένα μου αρέσουν τα εξής ποτά:
Oυισκυ, μπύρα, κρασί και τζιν.
Από αυτα τα ποιο καταναλωσιμα είναι η μπύρα και το κρασάκι.
Πότε δεν έχω βάλει να πιω μόνος μου ούτε γουλιά.
Μόνο με παρέα.
Άρα ότι και να πιω και δεδομένου ότι οι φίλοι μου είναι ή σαν και μένα ή χειρότεροι από μένα, τότε μοιραία πάμε σε ποιο οικονομικές λυσεις γιατί με τα ακριβά βγαίνουμε απο το παραθυρο.

Ήπια τελευταία μια καταπληκτικη Ελληνική μπύρα από τα Γιάννινα ούτε στη Αθήνα την βρήκα 3 ευρω το μπουκάλι των 330.
Εε αυτήν την μπυρα ΔΕΝ θα την ξαναπάρω ποτέ γιατί όταν κάνω τραπέζι σπίτι, δεν υπάρχει πιθανότητα να πιούμε κάτω από 15 μπουκάλια.
Οπότε βολεύει η άλφα και η Βεργίνα που έχουν το 1/3 της τιμής.
Άρα εξαρτάται από τον άνθρωπο και τις παρέες του! !

Εγώ το βλέπω σε ατομικό επίπεδο και πίνω πολύ συχνότερα μόνος από οτι με παρέα λόγω συνθηκών.

Προφανώς αν κάνω ένα πάρτι ή ένα μεγάλο τραπέζι μιλάμε για άλλα νούμερα και ποσά.

Το chart επάνω το έβαλα για να δείξω πόσο λίγο είναι τα 14units μετρώντας τα ρεαλιστικά σε "ποτήρια"....πχ ένα Martini έχει 4units...και θα πιω 2 το Σάββατο και 2 την Κυριακή πολύ άνετα. Με ενα κουτάκι μπύρα με το κάθε μεσημεριανό μου μεσοβδόμαδα έχω περάσει προ πολλού το εβδομαδιαίο όριο.

Ποια ειναι αυτη η μπυρα?

Ρε παιδια ενα περιεργο που αν ξερει καποιος ας μου πει μαι γνωμη...

Δυο τρεις φορες τελευταια που περναγα απο τα ραφια των ουσικυ για οφθαλμολουτρο ειδα κατι που με περαξενευσε και μαλιστα αρκετα.

Ολες οι μαρκες στημενες στην σειρα και ελειπαν κανα δυο μπουκαλια...κανονικη καταναλωση ας πουμε μεχει να ξαναγεμισουν το στοκ.

Ενω ενα ουισκυ που δεν το εχω πιει ποτε... δεν λειπυν ενα δυο μπουκαλια αλλα εχουν μεινει ενα δυο μπουκαλια.

Ισως ειναι τυχαιο και ευκαιριακο για τι δεν το ειχα προσεξει πριν (ας πουνμε τις δυο τελευταιες βδομαδες ειναι που το προσεξα).

Μηπως παιζει τιποτα που μου ξεφυγε ;
Μηπως εχω χασει το νοημα της ζωης ;

Η απλα δεν ανακαινιζουν το στοκ ;

Το ουισκυ ειναι το Label 5 το οποιο ποτε δεν μου γεμοσε το ματι λογο ονοματος (Μου θυμιζει σαν να εκλεψαν το ονομα απο την κολωνια : Chanel 5 ).

_ @ westsound (δευτερη ερωτηση...ξερω κανω καταχρηση σημερα)...Οταν λες "το dewar's δύσκολα 'παραλληλίζεται'", τι εννοεις ;;;
Σορρυ ιτ'ς γκρηκ του μη ;) .

Ποια ειναι αυτη η μπυρα?
Το έγραψα στις μπύρες βρε........ΣΤΑΛΑ ,ίσως η καλύτερη που έχω πιει.

(Ρίξε μια ματιά στο σχετικό τοπικ....έβαλα ακόμα μια)

Last edited:
@ westsound (δευτερη ερωτηση...ξερω κανω καταχρηση σημερα)...Οταν λες "το dewar's δύσκολα 'παραλληλίζεται'", τι εννοεις ;;;
Σορρυ ιτ'ς γκρηκ του μ

Μεγάλη ιστορία φίλε μου..πρέπει να έχεις γνώσεις από μέσα και να ψωνίσεις για κάποιο όμιλο,νυχτερινό κέντρο για να καταλάβεις...
Αν θυμάσαι μέσα των 90ς είχε αρχίσει να κατοχυρώνεται στην αγορά των night clubs,μία γερμανικής προέλευσης μάρκα ,που σιγά σιγά έγινε μόδα σαν σφηνάκι,αλλά και κοινώς τρατάρισμα σε καλές παρέες με καλούς λογαριασμούς,σε συχνούς πελάτες και όλη αυτή την υπερβολή που κατέληξε το 2004-2008 στην φούσκα..
Φυσικά και δεν μπορεί ένα μπαρ,ή club,να αντέξει ανταγωνιστικές τακτικές άλλων παικτών της αγοράς προσφέροντας τσάμπα κάποιες φιάλες ακριβού ημι-ηδύποτου.
Κάπως έτσι πλασαρίστηκε η κυκλοφορία απ τις ίδιες εταιρείες των παράλληλων,που βέβαια δεν είναι πόμπες,ούτε επικίνδυνα,ούτε local alcohol που συσκευάζεται σε αποθήκες,ούτε Mitilinofskayia,ούτε Zakynthsson,απλά χαμηλώτερης ποιότητας παράγωγα του ίδιου εισαγωγέα...