Ώρα για Whisky.

Maestro καλησπέρα, στις Η.Π.Α ισχύουν όντως αυτά που λες (υστερίες με την επίδειξη ταυτότητας ακόμα και αν είσαι φαλακρός 50χρονος και οι υποκρισίες με την brown paper bag, για όλα φταίει το καταραμένο το Temperance Movement :flipout: ) μεν αλλά έχετε και πολλά πλεονεκτήματα. Εξηγούμαι: Πολύ καλές τιμές (στις μεγάλες κάβες) σε ετικέτες που αγοράζονται μαζικά χοντρική σε ποσότητες που καμιά κάβα εδώ δεν μπορεί να φτάσει), φανταστική ποικιλία σε bourbon & rye whiskeys που εδώ στην ευρώπη έχουν τα 2πλασια τουλάχιστον χρήματα και τέλος πολύ καλύτερες τιμές και ποικιλία σε γιαπωνέζικα whiskys λόγο πολύ κοντινότερης απόστασης από Ευρώπη. Μια καλή λύση είναι να πάρεις μερικά μπουκάλια την επόμενη φορά που θα βρεθείς σε κάποια μεγάλη κάβα στην πόλη. Πιστευω οτι εφόσον δεν σε τρελαίνει το whisky να ξεκινήσεις δοκιμάζοντας τα καταπληκτικά bourbon και rye που έχει να προσφέρει η ευρύτερή περιοχή σου. Πραγματικά σε ζηλεύω. Πόσο συχνά περνάς από Kentucky που είναι και κοντά σου (εκεί υπάρχουν οι πιο ενημερωμένες κάβες με whiskys, bourbon και ryes σε όλη την Αμερική! Το Singleton είμαι σίγουρος ότι μπορείς να το βρεις στα αεροδρόμια της Indiana (τα Duty Free Shops έχουν σχεδόν τον ίδιο κατάλογο με προϊόντα σε όλο τον κόσμο). Αυτό που κάνει το singleton τόσο ελκυστικό σε αυτούς που δεν τρελαίνονται για whisky είναι το ότι είναι πιο γλυκό από τα υπόλοιπα, κάτι που όμως ισχύει κατά κόρον στα bourbon και rye που βρίσκονται κοντά σου!! Εγώ θα προτείνω λοιπόν να πεταχτείς στην κοντινότερη κάβα και να ζητήσεις ένα Blanton's Original, απολαυσε σκετο ή με ελάχιστο νεράκι ή με μπόλικο πάγο. Όπως και να χει πιστεύω ότι θα σου αρέσει πάρα πολύ. Περιμένω με ανυπομονησία εντυπώσεις ώστε αν η πρόταση μου ήταν άστοχη να προτείνω κάτι διαφορετικό.

Επίσης στις 09/13/2016 ξεκινάει το Kentucky Bourbon Festival, εκεί μπορείς να δοκιμάσεις μπόλικες ετικέτες χωρίς να χρειάζεται να αγοράσεις μπουκάλια. Το φεστιβαλ διαρκεί μόνο 5μερες αν δεν κάνω λάθος, αν έχεις τοτε ελεύθερο χρόνο μπορείς να πάρεις τους φίλους ή τη φαμίλια σου και να κάνετε ένα ωραίο roadtrip!

Σε ένα μήνα ακριβώς είναι το Kentucky Derby όπου τα περισσότερα bar της περιοχής σου λογικά θα πλημμυρίσουν με γευστικότατα Mint Juleps!!! Αν είναι να δοκιμάσεις ένα cocktail με bourbon το mint julep είναι αυτό!!! Ιδού και το ποίημα:

"€œThen comes the zenith of man’s pleasure.
Then comes the julep **– the mint julep.
Who has not tasted one has lived in vain.
The honey of Hymettus brought no such solace to the soul;
the nectar of the gods is tame beside it.
It is the very dream of drinks,
the vision of sweet quaffings.

The Bourbon and the mint are lovers.
In the same land they live,
on the same food are they fostered.
The mint dips its infant leaf
into the same stream
that makes the Bourbon what it is.
The corn grows in the level lands
through which small streams meander.
By the brook-side the mint grows.
As the little wavelets pass,
they glide up to kiss the feet of the growing mint,
and the mint bends to salute them.
Gracious and kind it is,
living only for the sake of others.
Like a woman’s heart
it gives its sweetest aroma when bruised.
Among the first to greet the spring, it comes.
Beside the gurgling brooks that make music in the fields,
it lives and thrives.
When the bluegrass begins to shoot its gentle sprays to sun,
mint comes, and its sweetest soul drinks at the crystal brook.
It is virgin then.
But soon it must be married to old Bourbon.
His great heart, his warmth of temperament,
and that affinity which no one understands,
demands the wedding.

How shall it be?

Take from the cold spring some water,
pure as angels are;
mix it with sugar till it seems like oil.
Then take a glass
and crush your mint within it with a spoon
– crush it around the borders of the glass
and leave no place untouched.
Then throw the mint away
– it is a sacrifice.
Fill with cracked ice the glass;
pour in the quantity of Bourbon which you want.
It trickles slowly through the ice.
Let it have time to cool,
then pour your sugared water over it.
No spoon is needed;
no stirring allowed
– just let it stand a moment.
Then around the brim place sprigs of mint,
so that the one who drinks may find taste and odor at one draft.

β€œThen when it is made, sip it slowly.
August suns are shining,
the breath of the south wind is upon you.
It is fragrant, cold and sweet – it is seductive.
No maiden’s kiss is tenderer or more refreshing,
no maiden’s touch could be more passionate.
Sip it and dream – you cannot dream amiss.
Sip it and dream – it is a dream itself.
No other land can give so sweet solace for your cares;
no other liquor soothes you in melancholy days

Sip it and say there is no solace for the soul,
no tonic for the body like old Bourbon whiskey."

Ωρέ φίλε Teddy που τις θυμάσαι όλες αυτές τις ονομασίες!!!
Εγώ μονο να τα καταναλώνω ξερω(γι αυτο δεν θυμάμαι τίποτα:laugh: )
Μιας και το πιάσαμε για ρίξτε καμμία ιδέα για ΤΖΙΝ
Έχω δοκιμάσει ΓΚΟΡΝΤΟΝΣ,ΤΑΝΚΕΡΕΪ,ΤΖΙΓΟΥΑΪΝ,ΚΕΝΤΡΙΞ,ΜΠΙΦΙΤΕΡ.
Αν σας πω ότι προτιμώ Μπιφιτερ θα μου ξαναμιλήσετε?-bye-

Και εγώ το beefeater παίρνω κάθε εβδομάδα εδώ και αρκετό καιρό και είναι πολύ καλό κατά την άποψή μου. Το Gin είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πότο για να προτείνεις σε κάποιον καθώς είναι το μόνο δυνατό ποτό που δεν πίνετε σκέτο αλλά σχεδόν πάντα χρησιμοποιείται σαν βάση μέσα σε cocktails (εντάξει κάποιοι το πίνουν π.χ με σκέτο λεμόνι ή lime αλλά και πάλι δεν είναι εντελώς σκέτο). Να σου κάνω λοιπόν δυο ερωτήσεις 1) σε τι cocktail πίνεις το Gin και 2) σου αρέσει η έντονη γεύση του juniper συστατικού που παραδοσιακά ξεχωρίζει στο gin (βλέπε Tanqueray Ten), προτιμάς κάτι πιο ήπιο ή σου αρέσουν τα εξωτικά συστατικά που έχουν κάποια πιο artisanal gins (βλέπε Saffron gin, Monkey 47 gin κτλ)?

Π.χ αν κάποιος δεν μπορεί την έντονη juniper-ίλα στο martini ή στο G&T του, θα του πρότεινα να δοκιμάσει το Plymouth ή το G'vine gin, αν αντίθετα του αρέσει πολύ, θα του έλεγα για το Tanqueray Ten κτλ Αν γενικά σου αρέσει να δοκιμάζεις, δοκίμασε και το Botanical που κάνει θραύση τελευταία.

Α ξέχασα και το Bombay Saphire που είναι πολύ ντελικάτο και διακριτικό όπως το plymoyth αλλά είναι σε καλύτερη τιμή. Εγώ επειδή προτιμώ τα παραδοσιακά london dry gins πιστεύω ότι το να δίνεις πάνω από 30ευρω/μπουκάλι gin είναι πραγματικά υπερβολή από την στιγμή που υπάρχουν μπόλικα που πετυχαίνουν το στόχο με από 18-23 ευρώ.

@teddy743 ευχαριστώ για όλες τις πολύτιμες πληροφορίες!!! :grinning-smiley-043

Για βόλτα στο Kentucky δε με βλέπω γιατί εδώ γενικά δεν προλαβαίνουμε ούτε να φάμε. Εξάλλου, όταν υπάρξει λίγος χρόνος (και το σχετικό χρήμα) θέλω να ξεκινήσω από Napa valley γιατί είμαι κρασοπότηρο κατά βάση, το whisky όπως είπα είναι για λίγες φορές το χρόνο.

Όπως το φαντάστηκα, το Singleton είναι άγνωστο είδος στις κάβες που κοίταξα κοντά μου. Ωστόσο το Blanton's Bourbon γενικά το φέρνουν και απλά τους είχε τελειώσει. Σε λίγες μέρες όταν ξαναστοκάρουν μάλλον θα το χτυπήσω, έτσι γι'αρχή, και θα ενημερώσω για εντυπώσεις! (τσιμπημένη τιμούλα πάντως, γύρω στα 60$...)

Δεν κάνει τίποτα Maestro, χαρά μου να μπορώ να βοηθήσω. Όσο για τον περιορισμένο χρόνο, το φαντάζομαι (3 κολλητούς στην Αμερική, Texas, California και Νέα Υόρκη αντίστοιχα, τα ξέρω από πρώτο χέρι). Για κρασί δεν γνωρίζω σχεδόν τίποτα, ιδικά με τα ταιριάσματα είμαι παντελώς άσχετος. Το Singleton μόνο σε αεροδρόμιο, στην πόλη σε μεγάλη κάβα ή στη χειρότερη αν περνάει κάποιος φίλος από Chicago που σίγουρα κάπου θα το βρει (είναι αρκετά γνωστό πανάθεμα το).

Τώρα περί Blanton's: είναι κορυφαίο και Single Barrel (Δηλαδή κάτi αντίστοιχο του Single Malt των Σκοτσέζων και όχι Blended), το γεγονός αυτό, καθώς και η εξαιρετική γεύση του είναι αυτά που ανεβάζουν το κόστος. Βγαίνει και σε άλλες δυο εκφράσεις αυτή την στιγμή, την Blanton's Special Reserve που είναι λίγο πιο φθηνή και με λίγο λιγότερο αλκοόλ και την Gold edition που έχει λίγο παραπάνω αλκοόλ (θέλει νεράκι μέσα)και είναι πιο ακριβό ένα κλικ,. Όλες είναι καταπληκτικές και με παρόμοια χαρακτηριστικά απλά αυτή που σου πρότεινα μου άρεσε περισσότερο.

Υ.Γ. Τώρα που είπες για Napa μου ήρθε όρεξη να ξαναδώ το Sideways νυχτιάτικα :flipout: ,καλή ξεκούραση λοιπόν και όποτε τύχει να δοκιμάσεις κάτι, πες μας εντυπώσεις!

To Bombay ξεχασα να το αναφερω (το πιοτο βλεπεις:laugh: )
Πινω μονο και αποκλειστικα gin tonic.
Αυτο που δεν μου αρεσε ηταν το Κεντριξ (ασε που μου το εκαναν με αγγουρι:bigcry: )
Οποτε μενω στο Μπιφιτερ που μου αρεσει κιολας.

Κι εγώ ψηφίζω Beefeater, δεν είναι παράξενω που έχω τόση συμπάθεια στο Crown Jewel!

Αλήθεια ξέρετε γιατί οι φρουροί του πύργου του Λονδίνουν -που εικονίζονται στο μπουκάλι- λέγονται Beefeaters; Γιατί τους τάιζαν βοδινό για να καρδαμώνουν!

Από την άλλη μεριά της λίμνης, στον Καναδά, η ίδια εταιρία παράγει και ένα ουίσκυ που λέγεται Crown Royal. Για δοκιμάστε το κι αυτό...
cq5dam.web.1280.1280.jpeg

Μου χαρισαν ενα τετοιο μπουκαλι μισογεματο.
Ακομα ετσι ειναι!!!!
Σαν κονιακ μου φανηκε.

Αξιοπρεπέστατο το Crown Royal και σε λογική τιμή (εδώ πάνω 30 το 1L), δεν τίποτα Special για μένα αλλά δεν αποκλείω το να το ξαναπάρω κάποια φορά. Κατεβαίνει πολύ εύκολα και αυτό ακόμα και σκέτο. Στην Αμερική πουλάει πάρα πολύ ενώ εδώ δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Το Crown Royal αγοράστηκε ΚΑΙ αυτό από την Diageo στις αρχες του 2000 οπότε δεν νομίζω ότι θα εξαφανιστεί σύντομα από τα παγκόσμια ράφια.

@In() δεν το ήξερα αυτό για τους Beefeaters! Ευχαριστώ, κάτι τέτοιες λεπτομέρειες μ αρέσει να τις μαθαίνω!

@Mdvq ένα από τα συστατικά του Hendricks Gin είναι το αγγούρι και σε πολλούς bartenders αρέσει να το σερβίρουν σε cocktail βάζοντας κάθετα ξυρισμένη εξωτερική φλούδα ή ακόμα και ξύσματα από αγγούρι κάτι που ομολογουμένως δίνει μια ελαφριά δροσιά στο όλο αποτέλεσμα. Κάποιους τους δροσίζει ευχάριστα άλλους τους φαίνεται ότι πίνουν σαλάτα, είναι καθαρά προσωπικό θέμα.

Το πήρες κιόλας! :a0210: Ελπίζω να σου αρέσει! Μέσα στο Σ/Κ (ή όποτε το ανοίξεις) περιμένουμε εντυπώσεις.

Για την πρώτη "γνωριμία" να δώσω την κλασική συμβουλή: σερβίρω, μυρίζω, κάνω μια γαργάρα, ΚΑΤΑΠΙΝΩ, προσθέτω ελάχιστο νεράκι στο ποτήρι, μυρίζω ξανά, κάνω δεύτερη γαργάρα, καταπίνω ξανά.....μετά απλά του δίνω και καταλαβαίνει με πάγο, με λίγο νεράκι ή και σκέτο! :flipout: Enjoy!

Υ.Γ. Εμένα εδώ οι αλήτες δεν μου είχαν δώσει το πουγκί.

Το λίγο-πολύ στους περισσότερους γνωστό Woodford Reserve:

Ενώ θεωρείται ποιοτικότατο sippin' Bourbon, και ενώ μυρίζει καταπληκτικά και ιδιαίτερα, αν πας να το πιεις σκέτο σου βγάζει μια οινοπνευματίλα από κει που δεν το περιμένεις.
Με λίγο νεράκι ή μπόλικο πάγο και λίγο αναμονή ξαφνικά αποκτά μια υπέροχη γεύση.

Σαφώς πιο γευστικά πολύπλοκο από οποιοδήποτε Jack Dalniels, Jim Beam White & Black, Four Roses, Old Grand-Dad κλπ, ακόμα και από το Bulleit. Έρχεται στα ίσα με το Maker's Mark (αν και το Maker's Μark όπως και το Wild Turkey 8 έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν το συναντάς εύκολα, είναι ίσως τα πιο αναγνωρίσιμα μεταξύ entry level ετικέτων, μιλάμε ότι ακόμα και κάποιος που δεν ασχολείται με το "άθλημα" μπορεί να το αναγνωρίσει με δεμένα τα μάτια ακόμα και αν το χει δοκιμάσει μονάχα μια φορά, και για πολλούς αυτό μετράει στα θετικά. )

Αλλά......ΔΕΝ είναι Blanton's (και υποτίθεται ότι παίζει στον ίδιο όμιλο. )

Υ.Γ. παραπάνω έθαψα λίγο το Jack, για να είμαι δίκαιος το jack πατάει κάτω σχεδόν όλα τα entry level bourbon & American whiskeys στα λεφτά του και κάτω, αν σε κάποιον όμως αρέσει το έντονο maple charcoal filtration* ας δώσει μια ευκαιρία στο George Dickel Tennessee Whiskey....είναι απλά καλύτερο από όλες τις απόψεις

* "The Lincoln County Process refers to the filtration of the new make whiskey through maple charcoal before going into barrel for aging. This mellowing technique is often erroneously argued to set the whiskey apart from bourbon, with the ill-informed claiming that the Lincoln County Process adds flavor to the whiskey, thus, throwing it out of the bourbon category since bourbon cannot have any added flavorings according to federal definition. Charcoal filtration is a subtractive process, however, and while it does smooth out flavor, it does not technically “add” flavor." https://www.alcoholprofessor.com/blog/2013/05/13/chalk-one-up-for-the-charcoal/

Όλες η παραπάνω απόψεις εννοείται ότι είναι καθαρά υποκειμενικές....to each his own

Attachments

• 2016-04-30 17.25.48.jpg
    2016-04-30 17.25.48.jpg
    91.1 KB · Views: 251
Στο Duke, στον Βόλο, έχει επίσης μια πολύ πλούσια και καλή επιλογή με ουίσκυ. Φανταστείτε ότι με το Ardberg μου έδωσαν κι ένα μπουκαλάκι νερό από το Isley για να το αραιώσω! Δοκίμασα μερικά ακόμα:

Ardberg 10
Δεν τρελαίνομαι για την πολύ κάπνα στα ουίσκυ, όμως το συγκεκριμένο ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η γευστική βάση είναι καπνός και καφές, μετά έρχεται μια γλυκιά κάψα και καταλήγει με μια μακριά επίγευση που σιγά-σιγά γλυκαίνει στο στόμα.

Clynelish 14
Λεπτή και λίγο γλυκιά γεύση, με μια νότα άλμης και λεμονιού, με αίσθηση δέρματος στη μύτη. Πίνεται εύκολα, αλλά θα προτιμούσα μια πιο πολύπλοκη γευστική σύνθεση.

Και δύο non-aged για αλλαγή:

Talisker Skye
Αρκετή αίσθηση αλμύρας, συμμαζεμένη κάπνα, και λίγο πιπεράτη αίσθηση. Σκεφτείτε το σαν ένα πιο ελαφρύ-αραιό Talisker 10.

Cardu Amber Rock
Πολύ πλούσια φρουτώδης αίσθηση, με βανίλια και μήλο. Στη συνέχεια ξηραίνει και καταλήγει σε μια πιο ξινή αίσθηση που στη συνέχεια το γυρνάει στο πιο πικρό και κρατάει για πολύ ώρα. Λείπει εντελώς η αίσθηση του δρύινου βαρελιού που έχει το Cardu 12.

:SFGSFGSF:

Πέρα από το εξαιρετικό post σου In() νομίζω ότι αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στο μαγαζί αυτό στο Βόλο. Ζούμε σε μια εποχή όπου αγοράζεις μια τυρόπιτα και δεν σου δίνουν ούτε χαρτοπετσέτα, ελπίζω ο κόσμος να επιβραβεύσει το Duke για αυτές του, τις κινήσεις! Εδώ πάνω πολλά μαγαζιά με σοβαρό (όχι δήθεν) service αναγκάστηκαν να κλείσουν με την κρίση, στην θέση τους φύτρωσαν, σαν μανιτάρια, μαγαζιά που σερβίρουν φτηνή μπύρα σε πλαστικό ποτηράκι (αυτά που έχουν στα παιδικά πάρτι) και στην καλύτερη περίπτωση trendy cocktail bars με μουσάτους, τατουαζατους ακροβάτες αντί για bartenders. Αν περάσω από βόλο στα κοντά θα πάω να το δω και από κοντά.

Cragganmore 12
Cragganmore-12-year-whiskey-carton-300x300.jpg

Όχι και πολύ γνωστό ουίσκυ από το Speyside, που μαλλον είναι η περιοχή που ταιριάζει περισσότερο στα γούστα μου. Άκαπνο, με σχετικά πλούσιο σώμα, και ωραίες νότες ξυνού και γλυκού στο άρωμα, σαν μπισκότο με λεμόνι. Είναι πιο ωραίο στη μύτη απ' ότι στο στόμα; Χμμμ, πάντως είναι το ουίσκυ που σου κρατάει παρέα, όχι κάτι που θα σε εκπλήξει και θα σε εντυπωσιάσει. Του ταιριάζει και ένα κουταλάκι νερό, για να αναδείξει καλύτερα τα χαρίσματά του. Μου αρέσει επίσης το χρυσαφί του χρώμα.

Στο internet κάποιος το παρομοίασε με το Woodford Reserve Bourbon (!) για το οποίο έγραψε ο teddy743, ίσως γιατί παλαιώνει σε βαρέλια bourbon που χρησιμοπιούνται μόνο για μία φορά. Στην επόμενη επίσκεψή μου στο Duke θα δοκιμάσω και το Woodford να δω.

Α, και οι φωτογραφίες από τα προηγούμενα μπουκάλια:
whiskycigars_ardbeg_ardbeg10years70cl46_1444313380Ardbeg_10_year_old.jpg
0000254_300.jpeg
talisker_skye.jpg
cardhu-amber-rock-985797-s10_p.jpg

Last edited:
Αν και φανατικός πότης Bourbon, δυστυχώς κανένα δεν είναι όσο καλό όσο ένα ισορροπημένο Scotch όπως το Cragganmore! Είναι κορυφαίο και σαν να μην έφτανε αυτό είναι και ίσως το πιο value for money Whisky που ξέρω.

Η σίκαλη, από μόνη της, δίνει γενικά στο Whisky ένα ολοκληρωμένο γευστικό προφίλ, κάτι που το καλαμπόκι, με την απλοϊκή (αλλά τίμια) γλυκάδα του, δεν θα μπορέσει ποτέ να δώσει στο Bourbon. Για Bourbon όμως το Woodford δεν θα σε απογοητεύσει!

Υ.Γ. Είδα το ποστ σου την κατάλληλη στιγμή κρίμα που σαι μακριά In(), να πίναμε και κανένα παρέα.

Old fashioned με Woodford Reserve...

Attachments

• Old Fashioned.jpg
    Old Fashioned.jpg
    139.2 KB · Views: 164
Εχθές το βράδυ δοκίμασα για πρωτη φορά το διάσημο Elijah Craig Bourbon, στη πίσω ετικέτα γράφει....."a true "Small Batch" Bourbon before the term ever existed - is considered one of the world's Greatest Bourbons".

Είναι ένα "sippin" Bourbon που το δοκίμασα σκέτο, με νερό και με πάγο αλλά δυστυχώς δεν τρελάθηκα από την γεύση (η μυρωδιά, που ήταν υπέροχη, υποσχόταν γεύσεις που απλά δεν είχε).

Περίμενα περισσότερα από ένα Bourbon 12 ετών. Σήμερα θα το δοκιμάσω και σε cocktail και θα αναφέρω εντυπώσεις αλλά κρατάω μικρο καλάθι.

Για άλλη μια φορά οι Νικητές κρατούν το τίτλο τους......Blantons για σκέτο, Makers Mark και Wild Turkey για σκέτα αλλά και σε cocktails.

Αλλά επειδή σας έχω πρήξει με τα Bourbons.........next... Suntory Hibiki...μείνετε συντονισμένοι!

Attachments

• 2016-05-15 15.06.03.jpg
    2016-05-15 15.06.03.jpg
    150.3 KB · Views: 114
Άμα είναι να δοκιμάσεις Hibiki πάρε το 17άρι αν μπορείς που είναι κορυφαίο.