Οργάνωση ακρόασης Dacs

Μετά από παρότρυνση του κ. Μιχάλη (Sonus) ας γράψω και εγώ τι άκουσα...
Disclaimer: Άκουσα με τα δικά μου αφτιά και δεν είναι απαραίτητο να ακούσετε τα ίδια εκτός αν σας δανείσω τα αφτιά και το σύστημά μου. :p
Επίσης στη μέση μπήκε και το δικό μου DAC (του Esoteric).

Κατ' αρχάς το reference από τα άλλα είναι η μέρα με τη νύχτα σε θέματα ζωντάνιας, ροής και αμεσότητας. Ο Kessler θα έλεγε ότι ο ήχος σε σχέση με τα άλλα είναι κριτσανιστός και μυρίζει θάλασσα ενώ τα άλλα βγάζουν κάτι το μπαγιάτικο και ψαρίλα... :flipout:

Τα βάζω με τη σειρά που τα άκουσα και μετά τους βάζω κάποια βαθμολογία.
Σαν 10 έχω το reference flac.

Flac No1.
Κάποιος ψόφησε, κάποιος βαρέθηκε, ο drummer άλλο του είπαν να παίξει και άλλο έπαιξε, μία χορδή που έτριζε κάπου δεξιά τη λάδωσαν... Ενδιαφέρουσα η διασκευή που έκανε το DAC αυτό αλλά απέτυχε. Λυπάμαι αλλά δεν μπογώ να του δώσω πάνω από τγία.
Φλογέρα ήταν αυτό που έπαιζε στο κέντρο;

Flac No2.
Στις μεσουψηλές το καλύτερο από τα τρία. Πιο σωστά πιατίνια και πνευστό. Λίγο μου τα χάλασε στις μεσοχαμηλές όπου το τρίτο ήταν καλύτερο (σε αυτό το σημείο όμως).
Καλή ανάλυση αλλά ούτε αυτό μου έβγαλε το πνευστό στο μέγεθος που πρέπει ούτε με την επιθετικότητα που πρέπει. Ένα 8άρι γιατί είμαι καλός σήμερα... :p

Flac No3
Το καλύτερο στα μεσοχαμηλά από τα άλλα δύο. Δεν μπερδεύτηκε, έβγαλε περισσότερη ενέργεια από τα άλλα δύο αλλά στο πνευστό και τα πιατίνια δεν... Το έχασε το κορμί πατριώτ...
Ένα 6άρι και καλό του είναι... :p

εμένα οι χτεσινές 200 φορές ....δε μου φτάσανε.
Απλά ήταν αρκετές γιά να μου πούνε ότι το ορίτζιναλ ήταν αισθητά αλλούφανπαρκ.
Σήμερα νέος γύρος.

Εχω την εντύπωση ότι δεν οδηγούμαστε κάπου με ασφάλεια.

Λοιπον...
ακουσα απο 3 φορες το καθε αρχειο κι εβγαλα τα εξης συμπερασματα,
το πρωτο ειναι εκτος συναγωνισμου,ειναι ψιλοψοφιο θα το ελεγα,του λειπει λεπτομερεια δεν εχει σωματα και γενικα ειναι λιγο αφυσικο.
Το 2ο μου φανηκε ταυτοσημο με το αρχειο αναφορας,δυσκολευομουν ν'ακουσω διαφορες.
Και το 3ο μου φανηκε λιγο πιο σωματωδες,πιο ρωμαλεο,αλλα οχι καμια τρελη διαφορα.
Δηλαδη το 3ο ακουγοταν ελαφρως καλυτερο,αλλα το 2ο ηταν σχεδον ιδιο με την αναφορα.

επειδή και οι δικές μου ακροάσεις είναι λίγο ...πως να το πω, μη ξεκαθαρισμένες...αποφάσισα να βάλω τα μεγάλα μέσα....

Εβαλα λοιπόν τα κομμάτια στο Adobe Audition γιά να δω τις κυματομορφές.
Είδα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, αλλά δεν θέλω να προϊδεάσω τους ακροατές.

Τείνω όμως να δώσω εύσημα στον Λάκη....

Κατεβασα τα wav.
Εγω τα εβαλα να παιξουν με αυτη την σειρα: 2 - 1 - 3

Το #2 δεν μου αρεσε καθολου. Αφυσικο και αχρωμο το σαξοφωνο, πιανο κτλ εχαναν πολυ.
Το #1 αλλου κερδιζε, αλλου εχανε σε σχεση με το #2. Πανω κατω δεν μου αρεσε το ιδιο οπως δεν μου αρεσε το #2.
Στο #3 ακουσα επιτελους το σαξοφωνο. Οι χαμηλες του επισης καλες.

Αυτα μεχρι που:
α) ανεβασα ενταση
β) ακουσα και το "οριτζιναλ".
γ) περασαν πολλες ακροασεις.

Απο κει και επειτα οποιο και να ακουγα μου φαινοταν το ιδιο...
Φυσικα θελω να εχω χρονο να τα ακουσω και παλι.
Και ειχα στα υποψη καποια στιγμη να ανοιξω τον αλλο Η/Υ (που τον ανοιγω σπανιως) και να τα περασω απο το wavelab.

Παντως νομιζω πως δεν ειναι το κομματι που θα ηθελα να ακουσω.
Ετσι και αλλιως δεν μου αρεσει η εκτελεση. Δεν της βρισκω κατι.

Λέτε μέσα από εδω να βγει η κριτική επιτροπή αξιολόγησης μηχανημάτων στα πλαίσια ανάπτυξης του κοινωνικού χαιεντ?
Να οριστεί και βραβείο αν θέλετε κριτη της χρονιας.:firstprize:

Μια που παιζουμε το παιχνίδι των διαφορών μπορούμε να παιξουμε και το παιχνιδι των χαμένων πληροφοριών
π.χ. στην εισαγωγή του The road to hell ακούγεται βροχή και ενας υαλοκαθαριστηρας
η ερωτηση, τι μαρκα είναι το αυτοκίνητο?:Banane0:

Last edited:
στο θέμα μας...
Στο πάρε 5 που δοκιμάζουμε, κατάλαβε κανείς τι είναι τα "μουρμουρίσματα" που ακούγονται αριστερά, τρείς φορές που πάνε όσο προχωράει ακόμα αριστερότερα?
Εκεί μεταξύ 5-20 "?

Εγώ πάντως συμφωνώ με τον Tzimisce όσον αφορά στην αξιολόγηση ξεκινώντας από το καλύτερο 2 - 3 - 1 (δεν γνωρίζω ούτε εγώ τη σειρά των dacs και ούτε με ενδιαφέρει να "σπάσω" to word doc !)

να σχολιάσω τώρα τις παρατηρήσεις σας με βάση αυτά που είδα?:award:

φυσικά ...δεν μιλάω γιά χροιές ή συχνοτικό περιεχόμενο, αυτά δεν φαίνονται...

Στην ακρόαση που κάναμε τα τρία dacs είχαν (κατ' εμέ) διαφορές μεταξύ τους άμεσα ακουστές, τις οποίες δεν κατάλαβα στην ακρόαση των αρχείων. (Ας πουν και οι άλλοι παρόντες τη γνώμη τους)

Βέβαια στην ακρόαση ακούγαμε απευθείας το κάθε dac, ενώ τώρα με τα αρχεία έχει ήδη παρεμβληθεί αφενός ένας adc (εγγραφή μέσω του korg) και αφετέρου το dac του συστήματός μας.

Τι γνώμη έχετε ??

ακριβώς.
Πάντως είναι πολύ ενδιαφέρον ότι όλοι διακρίνουν τη μάνα με τη μία...
Δεν σχολιάζω παραπάνω.
Ας πούν και άλλοι, μη χαλάμε το ενδιαφέρον.

Θα πω μόνο ότι χαίρομαι που γενικά φαίνεται ότι όλοι ακούν καλά και βρίσκουν έστω και εδώ διαφορές.

Να περιμένετε να τα ακούσουμε περισσότεροι πριν δώσετε "hard spoilers".. :p

Άκουσα 2 από αυτά στην τύχη και για πολύ λίγο πριν λίγες μέρες, και από τα ηχεία του PC μου άκουγα διαφορές.. Πρέπει να τα ακούσω στο κανονικό σύστημα για να πω..

στον Ανδρεα οταν ημουν,οι διαφορες που ακουγα με δυσκολεψαν πολυ ωστε να βγαλω συμπερασμα,αγνωστος χωρος,πολυς κοσμος,εξω απο το σουιτ σποτ,πολλα κομματια,αγνωστο συστημα και παει λεγοντας.
Χθες στο σπιτι,ειχα ολο το χρονο την ησυχια ν'ακουσω πιο προσεκτικα και φυσικα με ιδιες σταθμες κι οχι στο περιπου οπως γινοταν στο σπιτι του Ανδρεα,οποτε για μενα ηταν πιο ευκολο πλεον να βγαλω συμπερασματα.

Στην ακρόαση που κάναμε τα τρία dacs είχαν (κατ' εμέ) διαφορές μεταξύ τους άμεσα ακουστές, τις οποίες δεν κατάλαβα στην ακρόαση των αρχείων. (Ας πουν και οι άλλοι παρόντες τη γνώμη τους)

Βέβαια στην ακρόαση ακούγαμε απευθείας το κάθε dac, ενώ τώρα με τα αρχεία έχει ήδη παρεμβληθεί αφενός ένας adc (εγγραφή μέσω του korg) και αφετέρου το dac του συστήματός μας.

Τι γνώμη έχετε ??

συμφωνω....
στη θεση ακροασης που βρισκομουν στο σπιτι του Αντρεα ακουγα μεγαλυτερες διαφορες απο οτι ακουω απο τα συγκεκριμενα αρχεια.... μαλλον την επομενη φορα ο ADC πρεπει να ειναι ο κορυφαιος Prism Orpheus αντι για τον Korg....

Ακούμε από το δικό μας DAC ένα άλλο dac που έχει ηχογραφηθεί μέσω κάποιας συσκευής A to D (βλ. Κοrg).

Οι οποιες ακουστικές διαφορές κατά τη γνώμη μου δεν μας βοηθούν στο να αξιολογήσουμε το αρχικό DAC.

Και τα τρία αρχεία μου ακούγονται το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο αν τα βάλω να παίξουν με τη σειρά. Αν με βάλουν υποχρεωτικά να βρω διαφορές ακούγοντας συγκεκριμένα σημεία του κομματιού ξανά και ξανά και περνώντας γρήγορα από το ένα στο άλλο θα έλεγα ότι μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές χωρίς όμως να δικαιολογούν τη διαφορά τιμής τους αν και αυτό δεν είναι το θέμα.

Καλύτερο για τα αυτιά μου και το σύστημά μου (φθηνή κάρτα ήχου και ακουστικά οπότε και τα συμπεράσματά μου δεν έχουν την ίδια αξία με αυτά των άλλων) είναι το dac 2 που υποθέτω πως είναι το βάις, χωρίς να έχω ακούσει το ίδιο το βάις όπως και τα άλλα dac, φαντάζομαι τον ήχο τους από τα διάφορα reviews. Έπειτα θα έβαζα το 3 που νομίζω είναι και θα ήθελα να είναι το wyred4sound γιατί είναι το φθηνότερο από τα άλλα. Τελευταίο αφήνω το 1. Η αξιολόγηση αφορά μόνο το συγκεκριμένο κομμάτι και δε θα έπαιρνα απόφαση για dac μόνο απ' αυτό. Για να μην αδικήσω το dac 1 θα συμπλήρωνα τα εξής. Προσπαθώ να φανταστώ τον ήχο τους και σε άλλα κομμάτια και θα έλεγα ότι το dac 1 θα ήταν ένα dac για όλα τα είδη μουσικής ενώ τα 2 και 3 θα είχαν το προβάδισμα σε κάποια. Όλα τα παραπάνω αφορούν στο τι μου άρεσε και όχι στο ποιο dac απέδωσε καλύτερα το πρωτότυπο.

Ελπίζω να μη σας μπέρδεψα και συγχωρέστε με που αμφισβήτησα το ότι το αρχείο που ανέβηκε ως αρχείο αναφοράς δεν ήταν το σωστό. Και επειδή δεν έχω διαβάσει όλο το νήμα δεν ξέρω αν η αξιολόγηση των αρχείων αφορά όσους είχαν ακούσει ζωντανά τα τρία dac ή όλους. Αν δεν αφορά όλους που το φοβάμαι κρίνοντας από τον αριθμό των απαντήσεων μπορείτε να το διαγράψετε.

Ακούμε από το δικό μας DAC ένα άλλο dac που έχει ηχογραφηθεί μέσω κάποιας συσκευής A to D (βλ. Κοrg).

Οι οποιες ακουστικές διαφορές κατά τη γνώμη μου δεν μας βοηθούν στο να αξιολογήσουμε το αρχικό DAC.

Ναι αλλά έχοντας ως αναφορά το αρχικό αρχείο και συγκρίνοντας τα άλλα τρία δείγματα με το αρχικό βγάζουμε μια χαρά συμπέρασμα. Πάντα θα υπεισέρχεται το σφάλμα του συστήματος που χρησιμοποιήσαμε εμείς για ακρόαση και είναι το ίδιο και για τα τρία δείγματα και για το αρχικό "ανεπεξέργαστο" αρχείο, αλλά αυτό δε μας εμποδίζει να πούμε με βεβαιότητα ποιο από τα τρία δείγματα ακούγεται πιο κοντά στο αρχείο αναφοράς.

Τα άκουσα προχτές από την onboard του pc με ένα ζευγάρι ακουστικά HD555 (τίποτα το ιδιαίτερο δηλαδή) και οι διαφορές ήταν εντοπίσιμες (επικεντρώθηκα στα τελευταία 20" για να καταλήξω).
Ομοίως πρώτο το 2, μετά το 3 και τελευταίο το 1.