Ορισμός του HI-END

Συμφωνω αλλά γιατί συμβαίνει τότε το εξής παράδοξο:Όταν ρωτάει κάποιος για ηχεία των 400-500 ευρώ να του απαντάει από κανένας εως δύο τρεις.....

Δεν νομίζω...Αν δείς στην ενότητα των Hi-Fi ηχείων θα βρείς πάμπολες ερωτήσεις και απαντήσεις για ηχεία που κινούνται σε αυτό το εύρος τιμής..

Απάντηση: Re: Ορισμός του HI-END

To hi-end δεν οριζεται απαραιτητα απο τη τιμη αλλα απο το μερακι στο να υλοποιηθει σωστα η συσκευη απο τον κατασκευαστη ουτως ωστε οι ηχιτηκες επιδοσεις της να ειναι τοσο υψηλες ανεξαρτητα τιμης απο τη κατηγορια που κινουνται. Δυσκολο βεβαια αλλα καποες φορες εμφανιζονται τετοιες συσκευες και στις χαμηλες κατηγοριες τιμης.Οχι βεβαια στη κατηγορια των 300 ευρω οπως ειπε κι ο φιλος Quartz.

Δεν το είπα με αυτή την έννοια... Αλλά τα πρώτα CD players του 90 που έκαναν κοντά στο εκατομμύριο (δηλαδή 5 μισθούς) σήμερα τα βάζει άνετα κάτω ένα CD player των που κάνει μισό μισθό.
Έτσι είναι η τεχνολογία :-)

τον ήχο που έπαιρνα το 1972 από ένα σύστημα που κόστιζε όσο 5 χρονιάτικα τον παίρνουμε σήμερα από ένα γκατζετάκι που χωράει στην παλάμη μας και κοστίζει όσο ένα γεύμα γιά 5 στα goodys.
Το 1972 ίσως αυτό να το λέγανε και χαιεντ.
Σήμερα επειδή αυτό έγινε τόσο μαζικά προσιτό (και δυστυχώς είναι κάτι που συνειδητά παραβλέπεται) πρέπει σώνει και καλά να βρεθεί κάτι που να κοστίζει πάλι 5 χρονιάτικα. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν θα μας αποδώσει αναλογικά τίποτα. Απολυτα μπορεί να είναι καλύτερο αλλά όχι τόσο που να δικαιολογεί το κόστος.

τον ήχο που έπαιρνα το 1972 από ένα σύστημα που κόστιζε όσο 5 χρονιάτικα τον παίρνουμε σήμερα από ένα γκατζετάκι που χωράει στην παλάμη μας και κοστίζει όσο ένα γεύμα γιά 5 στα goodys.
Το 1972 ίσως αυτό να το λέγανε και χαιεντ.
Σήμερα επειδή αυτό έγινε τόσο μαζικά προσιτό (και δυστυχώς είναι κάτι που συνειδητά παραβλέπεται) πρέπει σώνει και καλά να βρεθεί κάτι που να κοστίζει πάλι 5 χρονιάτικα. Μόνο που στην περίπτωση αυτή δεν θα μας αποδώσει αναλογικά τίποτα. Απολυτα μπορεί να είναι καλύτερο αλλά όχι τόσο που να δικαιολογεί το κόστος.

Με αυτή τη προσέγγιση σου,εγώ που ξέρω λίγα και είμαι σε αναζήτηση, συμπεραίνω οτί με σχετικά λίγα λεφτά μπορώ να ακούσω αξιοπρεπή ήχο.Παράλληλα υπάρχουν υπερκοστολογημένα προιόντα στο χώρο,τα οποία δεν πρέπει να είναι και λίγα,οπότε θα πρέπει να είμαι διπλά προσεκτικός στο που επενδύω είτε βγάζω 700 ευρώ είτε 7000 ευρώ το μήνα.Γιατί δεν βλέπω το λόγο επειδή εγώ βγάζω πολλά να τα ακουμπάω σε ένα υπερκοστολογημένο προιόν.

Απάντηση: Re: Ορισμός του HI-END

Με αυτή τη προσέγγιση σου,εγώ που ξέρω λίγα και είμαι σε αναζήτηση, συμπεραίνω οτί με σχετικά λίγα λεφτά μπορώ να ακούσω αξιοπρεπή ήχο.Παράλληλα υπάρχουν υπερκοστολογημένα προιόντα στο χώρο,τα οποία δεν πρέπει να είναι και λίγα,οπότε θα πρέπει να είμαι διπλά προσεκτικός στο που επενδύω είτε βγάζω 700 ευρώ είτε 7000 ευρώ το μήνα.Γιατί δεν βλέπω το λόγο επειδή εγώ βγάζω πολλά να τα ακουμπάω σε ένα υπερκοστολογημένο προιόν.

Τα πάντα έχουν σχέση και με το πόσο δυνατά θες να παίζεις την μουσική σου. Για μένα αυτό είναι πάρα πάρα πολύ βασικό.
Όταν δεν έχεις έναν τεράστιο χώρο τότε δεν θες ούτε τεράστια ηχεία ούτε ενισχυτές να σου δίνουν πολλά watt.

Αν το σαλόνι σου είναι 150 τετραγωνικά και θες να ακούς σε ένταση όση και σε μια αίθουσα συναυλιών στην πρώτη θέση τότε ΟΚ να τα σκάσεις τα λεφτά...
Αλλά για ένα σαλόνι 30 τετραγωνικών και με την λογική ότι μένεις σε διαμέρισμα που έχεις γείτονες ε τότε μπορείς να ακούσεις πολύ καλό ήχο με λίγα χρήματα.

Όρεξη να έχεις και μπορείς να βρεις ηχεία βάσης που θα έχουν πάρα πολύ γλυκές και καθαρές μεσαίες και υψηλές συχνότητες συγκρίσιμες με ηχεία πολύ πολύ ακριβότερα...
Παίρνεις και ένα ενισχυτή με λίγα και καλά watt και είσαι αρχηγός ;-)

:grandpa::grandpa:

Κατά την γνώμη μου, το θέμα είναι να αναπαράγεται η μουσική όσο πιο πιστά, σε αυτό που εμείς θεωρούμε πιστή αναπαραγωγή.

Οπότε υπάρχει και το αντικειμενικό αλλά και το υποκειμενικό, και τι θέλω να πω με αυτό...

Στο σπίτι υπάρχουν δύο πιάνα και μερικές κιθάρες (και διάφορα άλλα)... οπότε αν μη τι άλλο ξέρω πως πρέπει αυτά να ακούγονται... άρα καταλαβαίνω εάν η αναπαραγωγή αυτών των μουσικών οργάνων γίνεται πιστά ή όχι τόσο στα ηχοχρώματα όσο και στην ένταση...

Επίσης παρότι δεν είμαι καθόλου συχνός επισκέπτης του Μεγάρου, αλλά έχοντας ασχοληθεί με την μουσική (και με τα στερεοφωνικά), "νομίζω " ότι έχω άποψη για το εάν μια συμφωνική ορχήστρα ακούγεται "αληθοφανής" στο σύστημα μου.

Τα πράγματα περιπλέκονται εάν κάποιος δεν έχει προσωπική εμπειρία από το είδος της μουσικής που ακούει, αλλά μόνο υποκειμενική με την συναισθηματική εμπειρία που αυτή δημιουργεί...

Ένας ηχολήπτης είναι κατά την άποψη μου πολύ πιο έμπειρος στο να εντοπίζει πως πραγματικά ακούγεται κάποιο είδος μουσικής που ηχογραφεί, αλλά και εδώ πάλι διαπιστώνω πως μπορεί να μην είναι τα πράγματα τόσο αντικειμενικά, ειδικά αν κάτσετε να ακούσετε μουσική σε studio monitor, κάποια τα οποία κατά την άποψη μου ακούγονται ξερά και απαίσια...

Και για να μπερδέψω τα πράγματα πιο πολύ... πως είναι δυνατόν εφόσον τα πράγματα έχουν και αντικειμενικά αλλά και υποκειμενικά κριτήρια, να γίνονται συνεχής συζητήσεις και κόντρες για το είδος του μέσου, δλδ ψηφιακού ή αναλογικού, εφόσον η απόλαυση της υποκειμενικής πιστότητας είναι το ζητούμενο, και όχι οι μετρήσεις, ή το κόστος.

Ακούω και από τα δύο μέσα εξίσου, τόσο στο κυρίως σύστημα μου όσο στο αμάξι και όποτε μπορώ από κάθε μέσο, η μουσική είναι σαν το αέρα που αναπνέουμε... ποιος νοιάζεται πόσο τοις εκατό έχει μέσα άζωτο ή αδρανή αέρια, όταν με κάθε ανάσα σε αναζωογονεί και σε μαγεύει...

Ακούω και από τα δύο μέσα εξίσου, τόσο στο κυρίως σύστημα μου όσο στο αμάξι και όποτε μπορώ από κάθε μέσο, η μουσική είναι σαν το αέρα που αναπνέουμε... ποιος νοιάζεται πόσο τοις εκατό έχει μέσα άζωτο ή αδρανή αέρια, όταν με κάθε ανάσα σε αναζωογονεί και σε μαγεύει...

Aλλος ομως ο αερας της πολης που βλαπτει επισης κι αλλος ο αερας του βουνου και του δασους που κανει καλο. Μην τα ισοπεδονουμε ολα.
Με καθαρα αντικειμενικη σκεψη ο ηχος ενος φτηνου συστηματος ειναι κατωτερος απο ενος ακριβοτερου. Τωρα υποκειμενικα ο καθενας μας στη κλιμακα κοστους που μπορει να κινηθει διαλεγει αυτο που στα αυτια του τον ικανοποιει.
Εκει ομως στο παιχνιδι της κλιμακας κοστους ο καθε κατασκευαστης καλειται να φτιαξει μια συσκευη αναπαραγωγης μουσικης. Οσο ελευθερος ειναι κοστολογηκα τοσο πιο κοντα στο στοχο θα φτασει. Ετσι διμιουργουνται οι κατηγοριες και εμεις σαν καταναλωτες διαλεγουμε και περνουμε. Και επειδη αυτα ειναι υποκειμενικα οπως ειπες ετσι υποκειμενικες ειναι και οι αντιληψεις των κατασκευαστων στο πως ακουγεται η μουσικη και πιο μεσο ειναι το καλλιτερο. Απο κει και μετα διαλεγουμε στρατοπεδο συμφωνα οπως ειπες με την ακουστικη εμπειρια που εχουμε και περνουμε. Κανενας δεν εχει δικιο και κανενας δεν εχει αδικο. Ο καθενας οπως πιστευει και θελει ακουει.
Αυτο δεν ειναι τελικα το ζητουμενο; Η προσωπικη ικανοποιηση ουσιαστικα βαση της ακουστικης αντιληψης που εχουμε διαμορφωσει. Κι εγω εχω πικ απ και cd και flac αλλα οπως ευχαριστιεμαι απο το βυνηλιο δεν ευχαριστιεμαι με κανενα μεσο. Εν τελει το ιδιο μπορει να συμβαινει και με τις κατηγοριες τιμης. Αλλοι τη βρισκουν και με ενα σηστημα των 1000 ευρω και αλλοι με των 100000 ευρω.-bye-

Aλλος ομως ο αερας της πολης που βλαπτει επισης κι αλλος ο αερας του βουνου και του δασους που κανει καλο. Μην τα ισοπεδονουμε ολα.
Με καθαρα αντικειμενικη σκεψη ο ηχος ενος φτηνου συστηματος ειναι κατωτερος απο ενος ακριβοτερου. Τωρα υποκειμενικα ο καθενας μας στη κλιμακα κοστους που μπορει να κινηθει διαλεγει αυτο που στα αυτια του τον ικανοποιει.
Εκει ομως στο παιχνιδι της κλιμακας κοστους ο καθε κατασκευαστης καλειται να φτιαξει μια συσκευη αναπαραγωγης μουσικης. Οσο ελευθερος ειναι κοστολογηκα τοσο πιο κοντα στο στοχο θα φτασει. Ετσι διμιουργουνται οι κατηγοριες και εμεις σαν καταναλωτες διαλεγουμε και περνουμε. Και επειδη αυτα ειναι υποκειμενικα οπως ειπες ετσι υποκειμενικες ειναι και οι αντιληψεις των κατασκευαστων στο πως ακουγεται η μουσικη και πιο μεσο ειναι το καλλιτερο. Απο κει και μετα διαλεγουμε στρατοπεδο συμφωνα οπως ειπες με την ακουστικη εμπειρια που εχουμε και περνουμε. Κανενας δεν εχει δικιο και κανενας δεν εχει αδικο. Ο καθενας οπως πιστευει και θελει ακουει.
Αυτο δεν ειναι τελικα το ζητουμενο; Η προσωπικη ικανοποιηση ουσιαστικα βαση της ακουστικης αντιληψης που εχουμε διαμορφωσει. Κι εγω εχω πικ απ και cd και flac αλλα οπως ευχαριστιεμαι απο το βυνηλιο δεν ευχαριστιεμαι με κανενα μεσο. Εν τελει το ιδιο μπορει να συμβαινει και με τις κατηγοριες τιμης. Αλλοι τη βρισκουν και με ενα σηστημα των 1000 ευρω και αλλοι με των 100000 ευρω.-bye-
Δεν διαφωνουμε και πολυ,απλα το ποστ σου θυμιζει καπως περιγραφη "ιδανικων συνθηκων".Με αυτο εννοω οτι ιδανικα ενα ακριβο θα επρεπε να ηταν σιγουρα και καλυτερο.Οσο προχωρει καποιος σε βαθος,σιγα σιγα διαμορφωνει καλυτερη αντιληψη οσον αφορα το τι πραγματικα απολαμβανει να ακουει(υποκειμενικα).Οταν πλεον "ωριμασει ακουστικα",τοτε ειναι που το ακριβοτερο δεν ειναι και κατ'αναγκη το "καλυτερο.Γινεται πλεον το συστημα του καθαρα προσωπικη υποθεση χωρις να κλονιζεται η αποψη του απο πιθανα αρνητικα σχολια φιλων κλπ.Εκει που ακομη υπαρχει προβλημα ειναι οταν κατι ακριβοτερο εκλαμβανεται αυτοματα και ως καλυτερο.Η ειρωνεια δε πολλες φορες ειναι να λεμε οτι αυτο που ακουμε ειναι "καλυτερο,πιο ουδετερο,πιο σωστο κλπ....." και κατα βαθος να μην το απολαμβανουμε,φορτωνοντας αυτο που δεν μας αρεσει,στην ηχογραφιση και αλλους παραγοντες.Παντοτε ηταν και οσο "ωριμαζω" ακουστικα συνεχιζει να παραμενει αποψη μου οτι ο τελικος ηχος του συστηματος καποιου ειναι καθαρα υποκειμενικη αποψη.Προσωπικα χρησιμοποιω το συστημα μου για να απολαμβανω την μουσικη που μου αρεσει και οχι να ανακαλυπτω τι δεν μου αρεσει να ακουω και να ψαχνω σε ποιον να τα φορτωσω.Ολοι εχουμε παραδειγματα ακριβων μηχανηματων τα οποια δεν θα αγοραζαμε ποτε ακομη κι αν διαθεταμε τα χρηματα.

Αναφέρθηκα στον αέρα που μας αναζωογονεί χωρίς να κατηγοριοποιήσω...δλδ στο αντιπαράδειγμα σου θα μπορούσα να σου φέρω επιχείρημα για τον αέρα της θάλασσας (γεμάτος ιώδιο), και πάει λέγοντας...

Μην μου πεις ότι κάποιες φορές άκουσες κάτι από ένα φθηνότερο σύστημα και δεν σε συγκίνησε, πέραν από τα ακουστικά μειονεκτήματα του συστήματος.

Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν μπορεί να μετρηθεί, και όπως πολύ σωστά λέει και ο αουντιολυτικ, το ζητούμενο είναι στο σύστημα μας να απολαμβάνουμε την μουσική...

Κατά τα άλλα και εγώ μάλλον προτιμώ το πικάπ στο σύστημα μου, χωρίς να προσπαθώ να ακούω μόνο αυτό, επειδή ντε και καλά "πρέπει" αφού μου το υπαγορεύουν οι δήθεν κανόνες του "high end".

Το ότι ο καθένας βαδίζει ανάλογα με την τσέπη του, δεν θα πρέπει να σημαίνει, αυτόματη κατηγοριοποίηση, συστημάτων και κατ'επέκταση ακροατών... διότι το ζητούμενο και το θεμιτό είναι η μουσική απόλαυση...

Για να μην παρεξηγηθώ δεν μιλάω για τα άκρα δλδ σύγκριση μεταξύ τρανζίστορ λαικής, με σύστημα 100άδων χιλιάδων...αυτό θα ήταν ανόητο...μιλάω για την παγίδα που υπάρχει στο να μην ακούμε την μουσική,... αλλά τα μηχανήματα...

Οχι φιλε μου δεν εννοουσα ολα αυτα που ειπες για εσενα αλλα ουτε για κατηγοριες. Απλα οπου το κοστος αναιβαινει το ιδιο γινεται και με τη ποιοτητα. Οχι ομως παντα.
Εχω ακουσει απειρες φορες φτηνα συστηματα που επαιζαν καλλιτερα απο αλλα ακροβοτερα και αυτα κηνιγαω να βρω κι εγω.

:a0210: Δεν το εξέλαβα ότι τα έλεγες για μένα...:cool4:

Συμφωνώ με το τελευταίο που λες και εγώ κυνηγάω τα κελεπούρια, αλλά δεν είμαι σύμφωνος με το πρώτο, τουλάχιστον όχι απόλυτα...

Η υπεραξία που προσδίδεται στα προϊόντα δεν είναι πάντα συνάρτηση των επιμέρους... πρόσφατα έκανα μια μικρή αναβάθμιση στο πικάπ μου και πραγματικά αναρωτήθηκα γιατί ένα απλό τροφοδοτικό, όσο και ποιοτικό να εκτιμάται στα 2000-3000 ευρώ...φυσικά και δεν αγόρασα αυτό το πανάκριβο τροφοδοτικό...

Τα υλικά εάν είναι "εξωτικά" το καταλαβαίνω, εάν ξοδεύτηκαν άπειρες εργατοώρες και πάλι το καταλαβαίνω... δεν καταλαβαίνω γιατί κάποια πράγματα χωρίς τις παραπάνω δύο παραμέτρους να είναι ακριβά αδικαιολόγητα, παρά μόνο στην λογική ότι υπάρχει κοινό που θα τα αγοράσει έστω και εάν κάτι φθηνότερο είναι "εξίσου" καλό...

Το φθηνό δεν είναι πάντα φτηνιάρικο.

Άρα κατ επέκταση το high end δεν είναι απαραιτήτως ΑΚΡΙΒΟ όπως προϊδεάζει ο όρος... είναι ότι έχει υψηλή πιστότητα (με τις παραμέτρους που εξέθεσα πιο πάνω)... τουλάχιστον έτσι νομίζω εγώ...

εάν κάποιοι έχουν πολλά λεφτά και δεν τους νοιάζει το ψάξιμο, ελπίζω να τους νοιάζει η ακρόαση... φιλικά πάντα αναφέρομαι προς όλους...

Εχεις δικιο. Εχθες ανοιξα το cdplayer μου για να δω κατι και επαθα πλακα! Το ειχαα αγορεσεη 236000 δρχ δηλαδη 700 ευρω και οταν το κοιτουσα με τι υλικα ηταν φτιαγμενο σκεφτηκα οτι σημερα δεν υπαρχουν τετοιες τιμιες υλοποιησεις ευκολα. Ναι ειναι πολλα προιοντα που πλασαρονται σαν hi-end που μεσα τους βρισκεται μια φτηνη συσκευη ντυμενη με τα ρουχα ενως hi-end κατασκευαστη και μετα εμεις καλουμαστε να αγορασουμε αυτο το προιον... Υπαρχει κα σχετικο νημα γι'αυτο το θεμα.
Οποτε σηγουρα η τιμη ενως προιοντος δεν μπορει να καθορισει αν ενα προιον ειναι hi-end αλλα ομως, οπως ειπα και πιο πριν, μπορεις να εχεις αποτελεσμα επιπεδου hi-end και απο μια συσκευη των 300 π.χ. ευρω.
Σιγουρα αυτο που παιζει προτευοντα λογω ειναι το μερακι του κατασκευαστη και η τιμιοτητα του.

Εχεις δικιο. Εχθες ανοιξα το cdplayer μου για να δω κατι και επαθα πλακα! Το ειχαα αγορεσεη 236000 δρχ δηλαδη 700 ευρω και οταν το κοιτουσα με τι υλικα ηταν φτιαγμενο σκεφτηκα οτι σημερα δεν υπαρχουν τετοιες τιμιες υλοποιησεις ευκολα. Ναι ειναι πολλα προιοντα που πλασαρονται σαν hi-end που μεσα τους βρισκεται μια φτηνη συσκευη ντυμενη με τα ρουχα ενως hi-end κατασκευαστη και μετα εμεις καλουμαστε να αγορασουμε αυτο το προιον... Υπαρχει κα σχετικο νημα γι'αυτο το θεμα.
Οποτε σηγουρα η τιμη ενως προιοντος δεν μπορει να καθορισει αν ενα προιον ειναι hi-end αλλα ομως, οπως ειπα και πιο πριν, μπορεις να εχεις αποτελεσμα επιπεδου hi-end και απο μια συσκευη των 300 π.χ. ευρω.
Σιγουρα αυτο που παιζει προτευοντα λογω ειναι το μερακι του κατασκευαστη και η τιμιοτητα του.

Μπορείς να με παραπέμψεις στο νήμα;

Λυπαμαι αλλα ειναι παλιο νημα και δε θυμαμαι σε ποα κατηγορια βρισκοταν. Δε ξαρω αν θυμαται καποιος αλλος συμφορουμιτης. Πρεπει να ψαξεις. Θυμαμαι οτι ειχε και φωτο απο μηχανηματα.

Δεν ήταν της Copland...Επρόκειτω για ένα Cd της Goldmund, ακριβώς ίδιο
εσωτερικά με ένα, κατά πολύ φθηνότερο Pioneer....

Αυτό το απλό HDMI upscale 1080p που δίνουν όλα πια τα dvd players , παλιά έκανε θυμάμαι πάνω από εκατομμύριο δραχμές.
θυμάστε κάτι faroudja line doublers?
Ε... το ίδιο πράγμα τώρα το κάνει ένα τσιπάκι των 30 ευρώ.

Λογικό είναι και στα CD players τα ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργασίας ήχου και D/A converters κάποιων cd players αστρονομικών ποσών τότε (wadia...) σήμερα να κοστίζουν μερικά ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι να μη δίνουμε πολλά λεφτά αν δεν ξέρουμε :-D