Ορισμός του HI-END

Εντάξει,αν θυμάται κάποιος ας μας παραπέμψει,καλό είναι να το διαβάσουμε να μαθαίνουμε...

Re: Απάντηση: Ορισμός του HI-END

Αυτό το απλό HDMI upscale 1080p που δίνουν όλα πια τα dvd players , παλιά έκανε θυμάμαι πάνω από εκατομμύριο δραχμές.
θυμάστε κάτι faroudja line doublers?
Ε... το ίδιο πράγμα τώρα το κάνει ένα τσιπάκι των 30 ευρώ.

Λογικό είναι και στα CD players τα ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργασίας ήχου και D/A converters κάποιων cd players αστρονομικών ποσών τότε (wadia...) σήμερα να κοστίζουν μερικά ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι να μη δίνουμε πολλά λεφτά αν δεν ξέρουμε :-D

Η δίνεις το ποσόν που χρειάζεται για την απόκτηση ενός αγαθού όταν το θέλεις
ή περιμένεις να πέσει η τιμή του και να ανέβει η ποιότητα της απόδοσής του
λόγω τεχνολογικής εξέλιξης..Αλλά έτσι ίσως χρειαστεί να περιμένει κανείς συνέχεια μιας και το καλύτερο διαδέχεται το καλό με λιγότερο-συνήθως- κόστος!

Και πάλι θα είμαι "εικονοκλάστης"...

Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά... είναι και τα μηχανικά μέρη πολλές φορές της πλάκας...

Θυμάστε τις σειρές Wadia με τα "εξωτικά" VRDS???? (ακόμα και το Τ1 Teac το υποτιθέμενο ιερό τέρας)...

Πραγματικά δεν ξέρω πως κατάφερναν να ακούγονται αξιοπρεπώς αφού είχαν μέσα τον φτηνό ΠΛΑΣΤΙΚΟ μηχανισμό, και μοτέρ της πλάκας...αλλά οι τιμές μάλλον αντικατόπτριζαν κατασκευή από ατόφιο χρυσό...

κατά την άποψη μου μεγάλη απάτη οι τιμές τους... Hi End? τότε ναι σίγουρα... αλλά έπρεπε να έχουν τουλάχιστον υποπολλαπλάσια τιμή...

OT and go!

Re: Απάντηση: Ορισμός του HI-END

Αυτό το απλό HDMI upscale 1080p που δίνουν όλα πια τα dvd players , παλιά έκανε θυμάμαι πάνω από εκατομμύριο δραχμές.
θυμάστε κάτι faroudja line doublers?
Ε... το ίδιο πράγμα τώρα το κάνει ένα τσιπάκι των 30 ευρώ.

Λογικό είναι και στα CD players τα ολοκληρωμένα κυκλώματα επεξεργασίας ήχου και D/A converters κάποιων cd players αστρονομικών ποσών τότε (wadia...) σήμερα να κοστίζουν μερικά ευρώ.

Το συμπέρασμα είναι να μη δίνουμε πολλά λεφτά αν δεν ξέρουμε :-D

Η τεχνολογία, ειδικά η ψηφιακή εξελίσεται ραγδαία οπότε είναι φυσιολογική η κάθοδος των τιμών το θέμα είναι οτι πολοί κατασκευαστές που όμως βρίσκουν και τα κάνουν εξακολουθούν και τιμολογούν με κριτήρια περασμένων δεκαετιών τεχνολογίες με πολύ μικρό πια κόστος επειδή "παίζουν"..
Κάπου εκεί η πρόοδος δίνει την θέση της στην απάτη (νόμιμη άρα και ηθκή; ).
Aυτό το φαινόμενο αφορά κυρίως τα ψηφιακά αλλα και άλους τομείς της αλυσίδας είδικά όταν αυτή έρχεται στην μόδα.
Για παράδειγμα κεφαλές που είχαν 150-200 ευρώ διπλασίαστηκε και βάλε η τιμή τους σε μια νύχτα όταν το βινύλιο επανήλθε στην μόδα κάτι τέτοιο παίζει με πολούς κατασκευαστές DAC τώρα με την εμφάνιση στο προσκήνιο του computer audio.

Φυσικά να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, υπάρχουν αρκετές συσκευές ακόμα και ακριβές που δικαιολογούν τα χρήμματα τους, το κατα πόσο η υψηλή τους απόδωση είναι κάτι που μας χρειάζεται είναι και θέμα ανοχής του καθενός μας στην ποιότητα, κοινώς με την ίδια διαφορά ο ένας χάνει τον ύπνο του και άλλος λεεί αα.. Ok και προχωράει αδιάφορα.

Το μονο στοιχειο που συντηρει το "high-end" οπως το ξερουμε σημερα ειναι οι ιδιοι οι καταναλωτες.Η ελλειψη εμπιστοσυνης στην γνωμη/αποψη τους(μας) και η κατα μεγαλο βαθμο εξαρτηση των αποφασεων μας απο τα "εξεχοντα περιοδικα",και αυτα μερος της αλυσιδας του "high-end",αναποφευκτα διδουν τροφη στους κατασκευαστες να μας παιρνουν τον κ--ο.Σε τελικη αναλυση,τα θελει και αυτος........καλα μας κανουν λοιπον.

Απάντηση: Re: Ορισμός του HI-END

Και πάλι θα είμαι "εικονοκλάστης"...

Δεν είναι μόνο τα ηλεκτρονικά... είναι και τα μηχανικά μέρη πολλές φορές της πλάκας...

Θυμάστε τις σειρές Wadia με τα "εξωτικά" VRDS???? (ακόμα και το Τ1 Teac το υποτιθέμενο ιερό τέρας)...

Πραγματικά δεν ξέρω πως κατάφερναν να ακούγονται αξιοπρεπώς αφού είχαν μέσα τον φτηνό ΠΛΑΣΤΙΚΟ μηχανισμό, και μοτέρ της πλάκας...αλλά οι τιμές μάλλον αντικατόπτριζαν κατασκευή από ατόφιο χρυσό...

κατά την άποψη μου μεγάλη απάτη οι τιμές τους... Hi End? τότε ναι σίγουρα... αλλά έπρεπε να έχουν τουλάχιστον υποπολλαπλάσια τιμή...

OT and go!

Ίσως επειδή είχαν ένα πολύ καλό τσιπάκι DSP, δηλάδη ουσιαστικά έναν υπολογιστή μέσα τους.
Αλλά αν πεις σε κάποιο σήμερα ότι τα μοτέρ, μηχανισμούς κλπ τα έχεις με λίγα ευρώ και από κει και πέρα δεν έχεις διαφορά θα σου πει ότι το high end δεν είναι έτσι.

Στην εικόνα μόνο, είναι που δεν μπορούν να μας πιάσουν εύκολα κορόιδα... Παίρνεις ένα dvd player των 100 και ένα των 3000 ευρώ και τα βάζεις στην τηλεόραση σου των 50 ιντσών και μετά βλέπεις ότι παίζουν το ίδιο και σου καταρρίπτεται ο μύθος αμέσως.
Στον ήχο παίζει πολύ ρόλο ο ψυχολογικός παράγοντας.

Προσωπικά πολλά λεφτά θα έδινα μόνο σε ηχεία και τελικούς ενισχυτές, στο αμιγώς αναλογικό κομμάτι δηλαδή...

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Ορισμός του HI-END

Προσωπικά πολλά λεφτά θα έδινα μόνο σε ηχεία και τελικούς ενισχυτές, στο αμιγώς αναλογικό κομμάτι δηλαδή...

Που είναι και αυτά που έχουν το μεγαλύτερο κόστος προκεμένου να ανταποκριθούν σε υψηλές απαιτήσεις.

Το μονο στοιχειο που συντηρει το "high-end" οπως το ξερουμε σημερα ειναι οι ιδιοι οι καταναλωτες.Η ελλειψη εμπιστοσυνης στην γνωμη/αποψη τους(μας) και η κατα μεγαλο βαθμο εξαρτηση των αποφασεων μας απο τα "εξεχοντα περιοδικα",και αυτα μερος της αλυσιδας του "high-end",αναποφευκτα διδουν τροφη στους κατασκευαστες να μας παιρνουν τον κ--ο.Σε τελικη αναλυση,τα θελει και αυτος........καλα μας κανουν λοιπον.
Ενας συνειδητοποιημένος ακροατής δεν έχει τέτοια προβλήματα, ούτε το hi-end τον πειράζει, ούτε οι ακριβές τιμές τον πειράζουν. Αρκεί να συνειδητοποιήσει τι ζητάει, αν ζητάει μόνο ποιότητα ήχου τότε ναι θα ψάξει και δεν θα πληρώσει life style, εξωτικά υλικά κλπ. Η αγορά έχει απόλα και φθηνά και ακριβά και σωστά και τίμια και μούφες.
Πρωτίστως όμως για να μπορεί να αξιολογήσει-επιλέξει και απολαύσει πρέπει να ξέρει και για να ξέρει-γνωρίζει πρέπει να αποκτήσει γνώσεις (διαβάσει και ασχοληθεί) πραγματικά και μετά να πεί ξέρω και έχω άποψη, αλλοιώς να απευθυνθεί σε ειδικούς για να ζητήσει αυτό που θέλει.
Το ότι κάποιος ξέρει να συνδέει τα καλώδια και έχει ακούσει και δεκαπέντε μηχανήματα και διαβάζει και περιοδικά συγνώμη αλλά δεν ξέρει τίποτα και έτσι γίνεται έρμαιο της κάθε θεωρίας του κάθε "κατασκευαστή" και ριβιούερ βάζει και λίγη δικιά του λογική (φαντατσία δηλαδή) και το γλυκό έδεσε και συμβαίνουν μετά αυτά τα τραγελαφικά. Οταν ένας ημιμαθής μπριζωθεί απο έναν άλλο ημιμαθή ή απατεώνα τότε όχι το hi-end θα μας φταίει αλλά και όλοι οι άλλοι εκτός απο το ξερό μας το κεφάλι.
Η αναπαραγωγή του ήχου στηρίζεται πάνω σε κανόνες και νόμους της φυσικής και ηλεκτρονικής. Η ψυχοακουστική έχει φωτίσει όλη την λειτουργία του πως ακούμε και τι. Τα υπόλοιπα είναι δεισιδαιμονία και φανφαρονισμός και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν στην μαγεία.

Ενας συνειδητοποιημένος ακροατής δεν έχει τέτοια προβλήματα, ούτε το hi-end τον πειράζει, ούτε οι ακριβές τιμές τον πειράζουν. Αρκεί να συνειδητοποιήσει τι ζητάει, αν ζητάει μόνο ποιότητα ήχου τότε ναι θα ψάξει και δεν θα πληρώσει life style, εξωτικά υλικά κλπ. Η αγορά έχει απόλα και φθηνά και ακριβά και σωστά και τίμια και μούφες.
Πρωτίστως όμως για να μπορεί να αξιολογήσει-επιλέξει και απολαύσει πρέπει να ξέρει και για να ξέρει-γνωρίζει πρέπει να αποκτήσει γνώσεις (διαβάσει και ασχοληθεί) πραγματικά και μετά να πεί ξέρω και έχω άποψη, αλλοιώς να απευθυνθεί σε ειδικούς για να ζητήσει αυτό που θέλει.
Το ότι κάποιος ξέρει να συνδέει τα καλώδια και έχει ακούσει και δεκαπέντε μηχανήματα και διαβάζει και περιοδικά συγνώμη αλλά δεν ξέρει τίποτα και έτσι γίνεται έρμαιο της κάθε θεωρίας του κάθε "κατασκευαστή" και ριβιούερ βάζει και λίγη δικιά του λογική (φαντατσία δηλαδή) και το γλυκό έδεσε και συμβαίνουν μετά αυτά τα τραγελαφικά. Οταν ένας ημιμαθής μπριζωθεί απο έναν άλλο ημιμαθή ή απατεώνα τότε όχι το hi-end θα μας φταίει αλλά και όλοι οι άλλοι εκτός απο το ξερό μας το κεφάλι.
Η αναπαραγωγή του ήχου στηρίζεται πάνω σε κανόνες και νόμους της φυσικής και ηλεκτρονικής. Η ψυχοακουστική έχει φωτίσει όλη την λειτουργία του πως ακούμε και τι. Τα υπόλοιπα είναι δεισιδαιμονία και φανφαρονισμός και δυστυχώς υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν στην μαγεία.
:SFGSFGSF::SFGSFGSF::SFGSFGSF:
Ωραιο σχολιο!

Kάπως έτσι την κάνουν τρομαγμένοι και οικονομικά κατεστραμένοι αρκετοί ανθρωποι απο το χόμπυ. Δυστυχώς των περισσοτέρων τα ήθελε ο κ@@@@@@ος τους..

Δεν ειμαι σιγουρος αν συμφωνω απολυτα μαζι σου σε 1-2 σημεια.Θεωρω οτι η ακουστικη απολαυση δεν εχει κατι διαφορετικο απο την οπτικη η την γαστρονομικη απολαυση.Δεν νομιζω να χρειαζεται καποιος να μαθει πως πρεπει να ειναι αυτο που πρεπει να ακουει για να το απολαυσει,οπως δεν χρειαζεται να μαθει κατι για να του αρεσει αυτο που βλεπει η τρωει.Οι αισθησεις του καθενος ειναι και διαφορετικες και μοναδικες.Αυτο που μου αρεσει να ακουω μπορει να το βρισκει καποιος αλλος μουντο,και γω να βρισκω κατι που του αρεσει να τρωει,αλμυρο.Η ουσια του να ειναι καποιος συνειδητοποιημενος ειναι να συνειδητοποιει επισης οτι οι αποψεις διαφερουν και η συζητηση μεταξυ συνειδητοποιημενων ατομων φερνει την κατανοηση του ενος προς τον αλλον διευρυνοντας ετσι τις γνωσεις και εμπειριες μας.Αυτο που ειπα στο ποστ μου πιο πανω,ειναι οτι οποιος δεν νιωθει σιγουρος οτι αυτο που απολαμβανει ειναι το σωστο γι αυτον και παρασυρομενος απο κατασκευαστες,ριβιουερς,φιλους κλπ αποφασιζει λογω "ζηλου" να παρει κατι επειδη ετσι του υποβαλλουν/επιβαλλουν οτι ειναι το high-end,ειναι "συνενοχος" στην συντηρηση του κατεστημενου του "high-end audio",με λογικο επακολουθο,να του τα παιρνουν χοντρα.Κατι,που νομιζω συμφωνουμε.Σωστα;

Ο συνειδητοποιημένος ακροατής, επειδή είναι "συνειδητοποιημένος", ασκεί κριτικό πνεύμα σε όλα εκείνα που έχουν να κάνουν με έμμεσα ή άμεσα με την ακρόαση του...

Το αν ξέρει ή δεν ξέρει κανείς τι ζητάει είναι μια μεγάλη κουβέντα, και εγώ προσωπικά (όπως και οι περισσότεροι) δεν έχω μονοδιάστατες αντιλήψεις, έστω και αν αυτές διέπονται από την λογική, το συναίσθημα παίζει ρόλο πάντα ώστε να αλλάξουν οι ισορροπίες...

Δηλαδή δεν θα ήθελα στο σαλόνι μου μια άσχημη ιδιοκατασκευή ακόμα και εάν αυτή ακούγονταν καλά... ΟΜΩΣ... αν ακούγονταν τόσο καλά ώστε να μου προκαλέσει ιδιαίτερη εντύπωση/συγκίνηση θα μπορούσα να μπω στην διαδικασία απόκτησης...

Το ίδιο ισχύει και για το κόστος απόκτησης... γενικά χωρίς να είμαι τσιγκούνης, δεν μου αρέσει να πληρώνω κάτι ακριβά... το πρόβλημα είναι ο ορισμός του ακριβού...και τι συνάφεια έχει με την ακρόαση υψηλής πιστότητας.

Ζούμε σε έναν κόσμο που η ελεύθερη αγορά μας έχει κάνει να πιστεύουμε και να δικαιολογούμε την αισχροκέρδεια, διότι περί αυτής πρόκειται, σε πολλά πράγματα, όπως προσφορά υπηρεσιών, τραπεζικό σύστημα, και φυσικά στην εμπορική υλοποίηση και εκμετάλλευση ποιοτικών μηχανημάτων ήχου...

Η άποψη μου είναι ότι χρειάζεται τήρηση ισορροπιών (και συμφωνώ με τον ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ)...που προκύπτει από γνώση του θέματος...και αυτό πρέπει να γίνετε από όλες τις πηγές (φόρουμ, περιοδικά, επιδείξεις, ακροάσεις κλπ, αλλά προπάντων ακρόαση του ORIGINAL είτε μπάντας, είτε συμφωνικής κλπ)... και κατόπιν κριτικής επεξεργασίας να βγαίνει ένα συμπέρασμα.

Σαφέστατα το ψάξιμο είναι απαραίτητο, διότι αλλιώς τρως ότι σου βάλουν στο πιάτο...

και μιλώντας για πιάτο... προφανώς ο υποκειμενισμός έχει να κάνει με ελαφριές παραλλαγές του μοτίβου και όχι κάτι εντελώς άλλο... μια συμφωνική έχει συγκεκριμένη ένταση, βάθος, και χροιά... τις παραλλαγές τις δέχομαι εάν είναι αληθοφανείς...

Το να παρασύρεται κανείς είναι εύκολο, και εδώ μέσα είναι ιδιαίτερα εύκολο να συμβεί, αν ακούει κανείς κάτι μονολιθικές απόψεις οι οποίες υποστηρίζονται και από το κόστος (υψηλό) των συσκευών που συζητούνται,...