Oslo Utoya

Re: Oslo Utøya

Το χτυπημα στο οσλο εμενα μου δειχνει καθαρα πολιτικο χτυπημα οργανωμενο με βαση συγκεκριμενη ιδεολογια,αλλα το χτυπημα στην κατασκηνωση μου δειχνει οτι διαλεξε τον στοχο ως προς την ευκολια του εγχειρηματος με σκοπο να εντυπωσιασει να γινει γνωστος αυτος κ τα πονηματα του κ να παει φυλακη σαν ηρωας στο μυαλο του,ο τροπος ο τοπος κ ο στοχος με παραπεμπουν σε αντιστοιχους mass killers σε αμερικανικα σχολεια κ πανεπιστημια με καταπιεση στην εφηβεια κ απωθημενα παντως ειδους.

Από την σημερινή "Ελευθεροτυπία" άρθρο σχετικό με τα ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη:

13--4-thumb-large.jpg

Σουηδία: 5,7%
Ολλανδία: 15,5%
Γαλλία: 15%
Ιταλία: 8,3%
Φινλανδία: 19%
Ελβετία: 28,9%
Αυστρία: 25,8%
Ρουμανία: 8,6%
Ουγγαρία: 16,7%

Eίναι και η ''στολή'' που φοράς ή σου φοράνε, ο ''μανδύας'' κάτω από τον οποίο δρας. Η ιδεολογία που ποτίζεις τη ζωή σου, τις αξίες σου, την ηθική σου.

Για μένα θα ήταν ολότελα τρελός ,αν κατασκεύαζε μόνος του όλη αυτή την ιδεολογική ηλιθιότητα, αν στην τελική δρούσε αυτόνομα και ατομικά.

Από τις ιντερνετικές του επαφές αλλά και τις φυσικές, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που τον ''ενθάρρυναν'' που μοιράστηκαν μαζί του ιδέες ,απόψεις κ.τ.λ.

Απλά ο τύπος πραγματοποίησε αυτό που αρκετοί θα ήθελαν να κάνουν.

Τρομακτικά επικίνδυνο το παραπάνω;

Nαι αλλά υπάρχει εκεί έξω.

Απάντηση: Re: Oslo Utøya

Μιλαμε για ανθρωπο που πυροβολουσε ενα ενα τα θυματα του και εδινε και χαριστικη βολη. Αν για αυτο φταιει η ακρα δεξια, ο Θουκιδιδης, το ταγμα των Ναιτων και το holy grail, παω πασο. Επετρεψε μου να εχω αλλη αναγνωση του γεγονοτος.

Συμφωνώ ότι θα βρεθούν χίλιες δυο δικαιολογίες. Αλλά τελικά το ζήτημα είναι που μπορεί να φτάσει ο ανθρώπινος νους
Άλλοι θα ασχολούνται με τα μετρά ασφάλειας, άλλοι με το εάν είναι τρελός συμφώνα με την τάδε βιβλιογραφία, άλλοι για το πόσο τον επηρέασαν τα games, τα βιβλία που διάβαζε, η αγορά, οι μυστικές υπηρεσίες, οι γκόμενες, τα κώματα, τα στρίνγκ.

Άκουσα κάποιον να το λέει ‛φυσική καταστροφή’

Βρε λέτε απλά να συζητούμε για τη φύση τελικά?

Τώρα είδα του φίλου Finix. Εννοείται πως ήθελε να γίνει ήρωας. Η ερώτηση που μπορούμε πανεύκολα να απαντήσουμε είναι σε ποιους;

Απλά ο τύπος πραγματοποίησε αυτό που αρκετοί θα ήθελαν να κάνουν.

Τρομακτικά επικίνδυνο το παραπάνω;

Nαι αλλά υπάρχει εκεί έξω.

Ναι είμαι σίγουρος ότι κάποιοι θα ήθελαν ή εύχονταν κατά ένα γλοιώδη βδελυρό τρόπο να μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έστω μερικές από τις τραγικές πράξεις.

Τώρα είδα του φίλου Finix. Εννοείται πως ήθελε να γίνει ήρωας. Η ερώτηση που μπορούμε πανεύκολα να απαντήσουμε είναι σε ποιους;
Στους ανα τον κοσμο ομοιους του Δημητρη,εμενα στο μυαλο μου ολο αυτο ηταν ενα πρελλουδιο.Θεωρω οτι θα ακολουθησουν κι'αλλα τετοια χτυπηματα σε χωρες με παραδοσιακα φιλησυχη καθημερινοτητα και χαλαρη νομοθεσια,ο νοων νοειτω.Και φυσικα εχω την αποψη οτι τα περι πυρηνων και διασυνδεσεων που ισχυριζεται ο φονιας ειναι απολυτως αληθη.Δε θα μου εκανε εντυπωση αν ειναι το οπλισμενο χερι μιας πανευρωπαϊκης φασιστομαζωξης που πραγματοποιησε μια προβα τζενεραλε.

Στους ανα τον κοσμο ομοιους του Δημητρη,εμενα στο μυαλο μου ολο αυτο ηταν ενα πρελλουδιο.Θεωρω οτι θα ακολουθησουν κι'αλλα τετοια χτυπηματα σε χωρες με παραδοσιακα φιλησυχη καθημερινοτητα και χαλαρη νομοθεσια,ο νοων νοειτω.Και φυσικα εχω την αποψη οτι τα περι πυρηνων και διασυνδεσεων που ισχυριζεται ο φονιας ειναι απολυτως αληθη.Δε θα μου εκανε εντυπωση αν ειναι το οπλισμενο χερι μιας πανευρωπαϊκης φασιστομαζωξης που πραγματοποιησε μια προβα τζενεραλε.

Απλά δεν έχουμε λόγο να θεωρήσουμε ότι είναι αυτό το μοναδικό μονοπάτι για να φτάσεις ως εκεί προφανώς. Ενώ τελικά πρέπει να δεχτούμε ότι κάποιος μπορεί να φτάσει ως εκεί,.

Στους ομοιδεατες του σιγουρα,μπορει ομως στο μυαλο του να περιμενε κατι πιο ευρειας αποδοχης,μου κανε παντως αρνητικη εντυπωση το γεγονος οτι οσοι φιλοι υποστηριξαν οτι μπορει να ναι κ τρελος ειχαν την αναγκη να κανουν δηλωση αμεσως η εμμεσως μη ακροδεξιων φρονηματων,καλο θα ταν να μας φυγει αυτη η αναγκη για πιο ξεκαθαρο κ επικοδομητικο διαλογο κ αυτο εξαρταται απ ολους μας.Νικο Π. η εκδοχη του να γινε ολο αυτο για να πεσουν κ τα τελευταια προπυργια ελευθεριας ειναι μια σοβαρη εκδοχη που πρεπει να διερευνηθει.

Απάντηση: Oslo Utøya

Θεωρω οτι περισσοτερο παραφρονες ηταν αυτοι που τον ακολουθησαν,και επειδη ηταν πολλοι ,μαλλον ηταν μαζικη εθνιικη παραφροσυνη.
Αναρωτιέμαι αν χρειάζεται να είσαι λασκαρισμένος ή απλά να ακολουθείς μια ιδεολογία για να διαπράξεις τέτοια εγκλήματα τελικά.

Ρωτάω πραγματικά αν υπάρχει κάποιο πόρισμα για το αν ήταν παράφρων ο Φύρερ.

Εχει σημασια αν ενας ανθρωπος ειναι παραφρων? Υπαρχουν-υπηρξαν χιλιαδες σε ολο το κοσμο ,τους ακολουθουν στη παραφροσυνη τους οι υπολοιποι?
Νομιζω πως οχι,εκτος και αν η παραφροσυνη του ενος ,ταιριαζει με τα ονειρα των πολλων

Απλά δεν νομίζω ότι και ο Νορβηγός τα έκανε από παραφροσύνη αλλά από πιστεύω.

Χωρις να μπαινω σε χωραφια ειδικων ,δεν νομιζω οτι τα πιστευω καποιου μπορει να τον οδηγησουν σε ανεξελεγκτη σφαγη.Ακομη και τα χιτλερικα φυντανια ειχαν στοχοποιησει καποιες ομαδες φυλετικες-κοινωνικες κλπ,και σκοτωναν
Αυτος σκοτωνε τους παντες.

Χωρις να μπαινω σε χωραφια ειδικων ,δεν νομιζω οτι τα πιστευω καποιου μπορει να τον οδηγησουν σε ανεξελεγκτη σφαγη.Ακομη και τα χιτλερικα φυντανια ειχαν στοχοποιησει καποιες ομαδες φυλετικες-κοινωνικες κλπ,και σκοτωναν
Αυτος σκοτωνε τους παντες.
Μα δεν σκότωνε τους πάντες,πήγε στο νησί με σκοπό την δολοφονία νεολαίας συγκεκριμένου κόμματος.
Για τα πιστεύω του καθενός δεν συμφωνώ,νομίζω ότι έχει πολλά η ιστορία να διδάξει.

Re: Απάντηση: Oslo Utøya

Ο Χίτλερ τελικά ήταν παράφρων?

Πριν επιχειρήσεις να απαντήσεις σε αυτό, προσπάθησε να σκεφτείς κάποιον στην ιστορία, με τόσο μεγάλη, απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εξουσία, πιο λογικό από αυτόν.
Και μετά σκέψου ότι αυτός ο παράφρων ξεγέλασε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.

Καταρχας το "παρανοικος" δε το εννοω με την αυστηρη επιστημονικη του εννοια. Μπορει να ειναι socialpath, μανιακος και δε ξερω εγω τι αλλο. Αυτο θα το κρινουν οι επιστημονες. Αυτο το γραφω γιατι διαβασα link σου για την παρανοια.
Αυτο που ηθελα να πω ειναι πως οταν η πραξη ξεφευγει απο καθε λογικη τοτε το λινκ με ιδεολογιες παει περιπατο.

Sociopath μιά χαρά θα ταιριαζε..Μονον που οι λεγόμενες αντικοινωνικες προσωπικότητες δεν νοιώθουν καμιά ενοχή για τις πράξεις τους και έχουν πλήρη επίγνωση γιά όσα πράττουν...

Ο παρανοϊκός ''καθοδηγείται'' απο εγκυστωμένες παραληρητικές ιδέες διωκτικού ή αλλου τύπου περιεχομένου και αδυνατεί να διαπράξει με τετοια μεθοδικότητα τόσους φόνους ..Με άλλα λογια ο υπό την ψυχιατρική έννοια παρανοϊκός δεν μπορεί νάναι τοσο καλά οργανωμένος και ψύχραιμος...

Επίσης ενας παρανοϊκος,υπο την ψυχιατρική έννοια δύσκολα συγγράφει 1500 σελιδες γιατί αδυνατεί να συγκεντρωθεί μιάς και οι παραληρητικές ιδέες που τον διακατέχουν τον εμποδίζουν...

Eνας sociopath άνετα θά μπορούσε νά υιοθετήσει ακροδεξιές ιδέες και βάσει αυτών νά στοχοποιησει μέλη τού Εργατικού κόμματος ,πού τα θεωρούσε ,μάλιστα υπεύθυνα γιά την ''εισοδο Μουσουλμάνων '' στην Νορβηγία..

Μέ συγχωρείς αλλά στην προκειμένη περίπτωση η ιδεολογια παίζει μείζονα ρόλο και δεν υπάρχουν ελαφρυντικά.

Και έχω ξαναγράψει πώς ο δολοφονος έβλεπε ολους αυτούς τούς νεολαίους ως μέλη πού θά ''λέρωναν'' την καθαρή κοινωνια που ''οραματιζόταν''..

Δεν ήταν ανάγκη να σκοτώσει έγχρωμους ή μετανάστες για να θεωρηθεί ακροδεξιός ή ρατσιστής..

Το ίδιο έπραξε...Στά προσωπα αυτών πού εκτελούσε μεθοδικά και εν ψυχρώ ,''έβλεπε'' έγχρωμους και μετανάστες.

Χαλαρά θά μπορούσε νά τούς εξοντώσει ολους γιατί στά μάτια του εξέφραζαν εχθρούς τών ιδεών του συλλήβδην.

Last edited: