Οταν ονομαζουμε ΤΕΧΝΗ οποια διαστροφη μας κατεβει στο Κεφαλι......

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου!

α. και στο οτι η πραγματική τέχνη υπερνικά την λογοκρισία έστω και καθυστερημένα. Ίσως δυσκολεύεται να υπερνικήσει την φαιδρότητα που επικρατεί σε ορισμένους κύκλους τελευταία αλλα αυτή είναι άλλη κουβέντα. Την λογοκρισία την εννοούσα και με την γενικότερη έννοια της απομάκρυνσης του μή πολιτικά ορθού απο την δημιουργική διαδικασία. Ό,τι και αν σημαίνει πολιτικά ορθό σήμερα...

β.στο δικαίωμα του χλευασμού. Είναι αυτονόητο (για μένα τουλάχιστον...) οτι κάθε έργο που εκτίθεται δικαιούσε να το χλευάσεις αν αυτό επιθυμείς. Είναι σχεδόν δικτατορικό να απαγορεύεις την κριτική ειδικά όταν είναι αρνητική. Πάντα πανω στο έργο όμως και επι συγκεκριμένω. Κρίνεις αλλα σέβεσαι την ύπαρξη του, όπως και τον δημιουργό.

Στο παράδειγμα με το καρπούζι ας πούμε, η άσχημη κριτική επιτρέπεται (επιβάλλεται στο συγκεκριμένο... χεχε) αλλά τα επεισόδια που συνόδεψαν την έκθεση και η απόπειρα απόσυρσης ήταν απαράδεκτη.

Kαι γιά να πεισθώ για την ´Ειλικρινεια´τών ´προοδευτικών´τύπου Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ Ελευθεροτυπίας,θα γούσταρα να πάει η Λουκά να νοικιάσει μιά Αιθουσα ,νά την γεμίσει θυμιατά και λιβάνια να ρίξει και δέκα Τεκνά ντυμένους Χριστούς μέσα και νά υμνουν τον Θεό όλη μέρα.:BDGBGDB55::BDGBGDB55:
Βάζω στοιχημα πώς θα σκούζανε γιά τήν ´αντιδραστική´πού ´εξευτελίζει την Τέχνη´.:flipout::flipout:
Τάχουν κάνει συχνότατα και παλιότερα.

Απάντηση: Re: Οταν ονομαζουμε ΤΕΧΝΗ οποια διαστροφη μας κατεβει στο Κεφαλι......

Στο παράδειγμα με το καρπούζι ας πούμε, η άσχημη κριτική επιτρέπεται (επιβάλλεται στο συγκεκριμένο... χεχε) αλλά τα επεισόδια που συνόδεψαν την έκθεση και η απόπειρα απόσυρσης ήταν απαράδεκτη.

:a0210:

Ασφαλώς.
Πάρε το παράδειγμα τής κυρίας Στεφανή που ανέφερα.
Υπήρχε ποτέ περίπτωση να πάει κάποιος πού ´σοκάρεται´απο το ´οργανο´που άδει τον εθνικό ύμνο?:flipout::flipout:

Με τίποτα.
Τοτε τι θέλει και μαζεύεται με άλλους ´αντιφρονούντες´απόξω και σκούζει.??
Eδώ άλλοι πήγαν να κάψουν βιβλίο τού Ανδρουλάκη..
Και το χειρότερο ήταν οτι τον έκαναν διάσημο σάν Συγγραφέα.:flipout::flipout:

Αυτό που εννούσα εγώ με τα διαμάντια είναι άσε τον καθένα να κάνει ότι του έρθει στο μυαλό. Οι 99 θα κάνουν ένα τίποτα. Ένας όμως μπορεί μέσα απο αυτήν την ελευθερία να κάνει κάτι καλό.

Αν τους βάλεις και τους 100 να φτιάχνουν κάτι συγκεκριμένο, το αποτέλεσμα όλων θα είναι αναμενόμενο. Όμως ποτέ το αναμενόμενο δεν θα γίνει σπουδαίο.

Για παράδειγμα, στην μουσική. Είναι το maistream της εποχής και αυτό που "επιβάλλεται" προβάλεται συνεχώς απο Μέσα και λοιπά το λαικοπόπ. Είναι σχεδόν αδύνατο σε κάθε τί διαφορετικό να βρεί διέξοδο. Αυτή η κατάσταση συνεχιζόμενη τα τελευταία χρόνια, έχει φτάσει σε σημείο να θεωρείται η Eurovision η κορυφαία πολιτιστική μας έκφραση και διάκριση.

Η σταδιακή περιθωριοποίση του διαφορετικού έκαψε και τα λίγα χλωρά μαζί με τα πολλά ξερά. Όταν εμμέσως (όχι με κάποιο σχέδιο αλλα ώς αποτέλεσμα της πολιτικής του αυτό πουλάει, του εύκολου κέρδους) στρέφεις την δημιουργία στα mainstream κανάλια μένεις με την ισοπέδωσή της. Κάνεις ένα τοπίο με κορυφές και γούβες σε μία πεδιάδα.

EDIT: πολύ αργός είμαι... μερικά ποστ πίσω συνεχώς... γμτ.... χεχε

Ανέμπνευστο ξεσήκωμα performance art τριακονταετίας απο ανθρώπους με το Σύνδρομο του Ηρόστρατου. Παρόλα αυτά, μία στις τόσες, το ταλέντο (και συνάμα η πρωτοπορία) φαίνονται.

Οπότε ας κάνουν ότι θέλουν. Σε εμάς επαφίεται η δυνατότητα να ξεχωρίσουμε την ήρα απ το σιτάρι.

Σε τελική ανάλυση οι αντιδράσεις στο (και καλά) σοκ μπορούν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Προτιμώ δηλαδή να έχει δυνατότητα να εκφράζεται ο συγκεκριμένος όπως θέλει παρα να φτάσουμε στο σημείο να απαγορεύουμε τις επισκέψεις σχολείων στο Τελλόγλειο με χαρακτικά του Πικάσσο ζαρακτηρίζοντάς τα "πορνογραφικά".

Το παραπάνω έγινε πέρισυ στη Θεσσαλονίκη με εντολή του προϊσταμένου Δευτεροβάθμιας εκπαιδευσης.

Και ένα σχετικό κείμενο δύο Θεσσαλονικιών φίλων.

ΚΑΘΕΝΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ΤΕΧΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ "ΑΚΡΑΙΕΣ" ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ΤΗΝ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΗ ΓΝΩΣΤΟΣ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ. ΟΠΟΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕ Ο ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ....

Re: Απάντηση: Οταν ονομαζουμε ΤΕΧΝΗ οποια διαστροφη μας κατεβει στο Κεφαλι......

Ποιος??
O Κύριος Βουλγαράκης???

:flipout::flipout:

τον φαντάζεσαι στη θέση του καλλιτέχνη ? ( γυμνό imean )

και να τον μαστιγώνει ο επίτιμος

και τι στο κόσμο !!!! :flipout::flipout::flipout:

διαχρονική κλασική τέχνη θα γινόταν :silly::silly::p

Φρονώ πως τέτοιου είδους "παρουσιάσεις" είναι περισσότερο φιλοσοφικές αναζητήσεις πάνω στο τι μπορεί να οριστεί ως τέχνη, παρά τα ίδια τέχνη καθ' εαυτά. Αντί να φτάσει δηλαδή να παρουσιάσει κάτι τέτοιο ο "καλλιτέχνης" στο κοινό, θα μπορούσε κάλλιστα να είχε γράψει -εάν είχε την ικανότητα- ένα δοκίμιο όπου θα πραγματευόταν το γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι τέχνη, καθώς και τα μηνύματα που θα μπορούσε να περάσει.

Βέβαια δεν βλέπω πού διαφέρει η παραπάνω περίπτωση από παραδείγματα όπως το περίφημο 4:33 του Cage ή η "ταινία" εκείνη του Γκυ Ντεμπόρ με μόνο ηχητική μπάντα και με 24 λεπτά σιωπής στο τέλος της (φαντάζομαι να σηκωνόταν κάποιος να φύγει στα 20 λεπτά σιωπής και να του φώναζαν πού πας, δεν τέλειωσε η ταινία)

Τα όρια είναι πάντα θέμα οπτικής, εποχής, ηθών, βιοτικού επιπέδου και κοινωνικής κατάστασης.
2 παραδείγματα:
Αρχαία Ελλάδα και Αφρικάνικοι χοροί.

Εμείς τους βλέπουμε για τέχνη τους τελευταίους. Οι δόλιοι που χορεύουν όμως μπορεί να το κάνουν μόνο για να βρέξει ή να πιάσουν κανένα γκνου παραπάνω :flipout:

τι τεχνη ρε παιδια,ο ανθρωπος εκφραζει τις σεξουαλικες φαντασιωσεις του και βρισκει και οπαδους,τι να λεμε τωρα,μετα την ''εκθεση'' θα ακολουθησε και αχαλινωτο σεξ

ειμαι σιγουρος:slapface:

"Το μαστιγώνει το δελφίνι" που λέμε :flipout:
Αλήθεια μήπως ο Καλλιτέχνης ενεπνεύσθη από το ακόλουθο http://www.youtube.com/watch?v=TvKZ97riaBE

Και μιας και μιλάμε για ελευθερία του λόγου και της έκφρασης μπορείτε να μου πείτε τι νομίζετε πως θα γινόταν αν κάποιος χλεύαζε ή έστω αποδοκίμαζε επί τόπου το γεγονός. :flipout::flipout::flipout:
Αν μπορεί ο άλλος να προσβάλλει δημόσια την (όποια) αισθητική μου δεν έχω το δικαίωμα να πληρώσω με το ίδιο νόμισμα;

Re: Απάντηση: Οταν ονομαζουμε ΤΕΧΝΗ οποια διαστροφη μας κατεβει στο Κεφαλι......

"Το μαστιγώνει το δελφίνι" που λέμε :flipout:
Αλήθεια μήπως ο Καλλιτέχνης ενεπνεύσθη από το ακόλουθο http://www.youtube.com/watch?v=TvKZ97riaBE

Και μιας και μιλάμε για ελευθερία του λόγου και της έκφρασης μπορείτε να μου πείτε τι νομίζετε πως θα γινόταν αν κάποιος χλεύαζε ή έστω αποδοκίμαζε επί τόπου το γεγονός. :flipout::flipout::flipout:
Αν μπορεί ο άλλος να προσβάλλει δημόσια την (όποια) αισθητική μου δεν έχω το δικαίωμα να πληρώσω με το ίδιο νόμισμα;

Eτσι μου φαίνεται κι εμένα....!!!
Πρέπει να "τον εκτοξεύει τον πύραυλο"!!!!!!!:flipout::flipout: