Ειπώθηκε ότι ο ΟΤΕ παρά τα χίλια δυο κακά του, είναι κερδοφόρα επιχείρηση και τσοντάρει κάθε χρόνο (μαζί με άλλες ΔΕΚΟ) κρίσιμα ποσά στον κρατικό προϋπολογισμό.
Πώς να μην είναι κερδοφόρα μια επιχείρηση που επί 40 χρόνια μονοπωλεί τις τηλεπικοινωνίες μιας χώρας 10.000.000 κατοίκων? Βέβαια (όπως ειπώθηκε ήδη) δε θα είναι για πολύ, καθώς πολύ σύντομα (ήδη έχει αρχίσει) θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες της απελευθέρωσης της αγοράς των τηλεπικοινωνιών.
Πώς να συνεχίσει να είναι κερδοφόρα μια επιχείρηση που για δουλειά 3 ατόμων μισθοδοτεί 15? Πλέον δεν έχει το μονοπώλιο, δεν τη σηκώνει τέτοια χλιδή.
Πάμε όμως να δούμε ένα απλό παράδειγμα λανθασμένης αξιοποίησης προσωπικού σε πολύ μικρότερη κλίμακα: μπαίνω στο κατάστημα "Γερμανός" στην Πλατεία Βάθης. Μέσα υπάρχουν 4 υπάλληλοι και κανένας πελάτης. Οι υπάλληλοι είναι παντελώς ανίκανοι να με εξυπηρετήσουν σωστά και για την αγορά και ενεργοποίηση μιας συνδρομής dial-up τρώω περί τα 45 λεπτά (ενώ το μαγαζί είναι άδειο), αφού για να βγει άκρη έχουν ανακατευτεί στην υπόθεση και οι 4 υπάλληλοι (συν άλλος ένας τηλεφωνικά).
Ερωτώ: ο κ. Γερμανός (ή όποιος είναι ο ιδιοκτήτης εν πάσει περιπτώσει) είναι ικανοποιημένος από τα λεφτά που δίνει σε μισθούς σε σχέση με τις υπηρεσίες που αγοράζει από τους υπαλλήλους του? Εχει αναρωτηθεί αν μπορεί να αξιοποιήσει με καλύτερο τρόπο το προσωπικό του και αντί να έχει 5.000 υπαλλήλους σε 500 μαγαζιά να κάνει τη δουλειά του πολύ καλύτερα με 3.000 υπαλλήλους και με πολύ μικρότερο κόστος?
Αν το κάνει πολλοί θα τον κατηγορήσουν για ξεζούμισμα, εκμετάλλευση, ότι καταστρέφει ένα κάρο οικογένειες κ.ο.κ. Ξεζούμισμα γιατί αποφάσισε (ο επιχειρηματίας, ο ...Χωσέ που λέει και ο Κακέτσης) να απαιτήσει από το προσωπικό του τις υπηρεσίες για τις οποίες το πληρώνει και αποφάσισε να διώξει και μερικούς γιατί περισσεύουν.
Κύριε Μανωλάκο, όση αγάπη και αν βάλω, δεν μπορώ να κρατήσω έναν υπάλληλο 42 ετών με 2 παιδιά που μου κοστίζει 2.000 ευρώ το μήνα, ενώ μπορώ να κάνω τη δουλειά μου μοιράζοντας τις αρμοδιότητές του στους υπόλοιπους. Δεν τον διώχνω για να πάρω κάποιον άλλο οικονομικότερο στη θέση του, καταργώ τη θέση του εντελώς. Πρέπει να το κάνω αν θέλω να είμαι σε θέση να πληρώνω τους φόρους μου στον συνέταιρό μου, το κράτος, και να μην πάω φυλακή.
Οι διαχειριστές του ΟΤΕ (και του κάθε ΟΤΕ) ποτέ δεν κινδύνεψαν να πάνε φυλακή μην πληρώνοντας φόρους γι' αυτό και έγιναν ασύδοτοι, σπάταλοι και αλαζόνες. Οι υπάλληλοί του ποτέ δεν κινδύνεψαν με απόλυση (αλλωστε αν δεν έκανε σωστά κάποιος τη δουλειά του υπήρχαν άλλοι 10 από πίσω να τη μοιραστούν) γι' αυτό έγιναν τεμπέληδες και αντιπαραγωγικοί γράφοντας τους πάντες (πελάτες και εργοδότες, δηλαδή φορολογούμενους) εκεί που ξέρουμε όλοι.
Τώρα κρεμάνε πανώ και αναρωτιούνται "Γιατί??"...
Έλα μου ντε...