ΟΘΟΝΗ ΓΙΑ EPSON TW5000 Ή SONY HW15

chriskourou

Senior Member
24 December 2009
381
Καλησπερα.Προκειται να αποκτησω εναν απο τους δυο προτζεκτορες κ δυσκολευομαι λιγο με την επιλογη της οθονης.Οι περισσοτερες που βρισκω ειναι κατω απο 100" κ οι εν λογω προτζεκτορες αποδιδουν τα μεγιστα πανω απο αυτες.Εκτος αυτου οι 100" θα μειωθουν σε πραγματικες συνθηκες.Ψαχνω μια οθονη γυρω στις 120" ή λιγο μεγαλυτερη κ οσο το δυνατον οικονομικη.Επισης θελω να ξερω ποσο επιρεαζει η ποιοτητα της οθονης αυτην της ποιοτητας αποδοσης.Η μοναδικη που βρηκα ειναι αυτη

http://www.e-technoshop.gr/index.php?target=products&product_id=31783

στα 135 ευρω :) καλα ειναι?καμια ιδεα?

Φίλε μου πιστεύω ότι ίσως θα έπρεπε να ανεβείς λιγάκι στην τιμή για πανί.Αλήθεια ποιος σου είπε ότι αυτοί οι προβολείς αποδίδουν καλύτερα σε ίντσες άνω των 120?!Για τον epson δεν μπορώ να μιλήσω με 100% σιγουριά μιας και έχω ακούσει ότι έχει φωτεινότητα άλλα για τον σόνυ βρίσκω too much εικόνα ανω και των 100 ιντσών ακόμα.Τα μεγάλα ονόματα του χώρου για τις μετρήσεις τους χρησιμοποιούν 96 ιντσών εικόνα να φανταστείς.Θεωρώ, και ας με διορθώσουν αν θέλουν τα υπόλοιπα παιδιά, ότι μέχρι και 106 περίπου ιντσών θα μπορείς να βάλεις.Από κει και πέρα θα αρχίσει να σου κρασάρει η εικόνα και θα γίνει πιο άτονη.Αν δεν σε ενοχλεί να κάνεις παραχώρηση στην ποιότητα της εικόνας χάρην του μεγέθους τότε προχώρα άφοβα.

μπηκα σε ενα σαιτ το project central αν θυμαμαι καλα κ ειχε εκει τις καταλληλες αποστασεις θεασης κτλ κτλ.Για τον σονυ εχεις δικιο ειναι 96 αλλα στον epson μου εβγαλε 112.Εχεις να μου προτεινεις καποιο πανι?

Δυστυχώς φίλε μου δεν μπορώ να σου προτείνω κάτι συγκεκριμένο γιατί δεν θα είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σου προτείνω το σωστό.Σίγουρα όμως κάποιο από τα παιδιά εδώ μέσα θα σε βοηθήσει.Αν ανατρέξεις πάντως και σε άλλα θέματα θα δεις αρκετές παρόμοιες με τη δική σου απαντημένες απορίες.Αυτό που ξέρω να σου προτείνω είναι να πας σε ηλεκτρικό πανί για να σου τυλίγει ομοιόμορφα και να αποφύγεις όσο το δυνατόν περισσότερο πιθανές ζάρες.Θα ανεβει λίγο το κόστος σε σχέση με μια χειροκίνητη οθόνη αλλά αξίζει.

Να σαι καλα,βεβαια δεν βρηκα καποιον να με βοηθησει.Αν το θεμα ειναι απλα οι ζαρες δε με νοιαζει κ τοσο γιατι θεωρητικα μπορω να ειμαι λιγακι πιο προσεκτικος κ να μην εχω προβλημα.Οσο αφορα την ποιοτητα της προβαλλομενης εικονας θα ειναι το ιδιο?

Το μέγεθος της οθόνης που θα πάρεις εξαρτάται από την απόσταση στην οποία κάθεσαι. Κράτα στο μυαλό χοντρκά τον κανόνα ότι η απόσταση που κάθεσαι πρέπει να είναι χοντρικά 1,5-2 φορές το πλάτος της οθόνης. Δηλαδή αν η οθόνη σου έχει πλάτος 2 μέτρα, πρέπει να κάθεσαι 3-4 μέτρα μακριά.
Οι περισσότεροι σε αυτό το φόρουμ παίζουμε σε οθόνες 90-110 ίντσες. Λίγες είναι οι περιπτώσεις μεγαλύτερων οθονών αφενός λόγω περιορισμού χώρου,αφετέρου γιατί λίγοι προβολείς έχουν επαρκή φωτεινότητα για πάνω από 110 ίντσες. 120 είναι εξαιρετικά πολλές. Θα είναι σε dedicated χώρο με συνθήκες πλήρους συσκότισης? Μπορείς να πάρεις ένα πανί με υψηλότερο gain αν θες να ανέβεις στος 120 ίντσες, αλλά θα πρέπει να προσέξεις για να αποφύγεις τολεγόμενο hotspot. Αν θες ένα tip ακόμα σε περίπτωση που στηρίξεις το πανί στο ταβάνι,επέλεξε ένα πανί με αρκετό border στο πάνω μέρος ώστε το κάτω να φτάνει περίπου 1 μέτρο από το πάτωμα, όχι ψηλότερα.
Τέλος, καλό είναι να πας σε ηλεκτρικό πανί. Όσο προσεχτικός και να θες να είσαι, οι ζάρες στο χειροκίνητο θα έρθουν και μετά απλά δεν μπορείς να δεις άλλο. Να θυμάσαι ότι προτζέκτορα μπορεί να αλλάξεις σε 2-3-4 χρόνια, το πανί όμως μένει για περισσότερο. Καλύτερα πχ να γλυτώσεις 500 ευρώ πηγαίνοντας στον LG αντί για τον Sony και να επενδύσεις σε ένα καλό ηλεκτρικό πανί.

H σκεψη μου ειναι να προβαλλω στις 100 ιντσες περιπου.Η συσκοτιση θα ειναι πληρης ναι.Μπορω να υπολογισω οτι θα καθομαι περιπου στα 4 μετρα.Μπορεις να μου προτεινεις μερικα πανια οσο το δυνατον οικονομικα κ στις διαστασεις που θελω?θα με γλυτωνες απο χρονο.ευχαριστω

Ευχαριστω...Nαι κ εγω γι αυτην την 159 ευρω ελεγα αλλα μου ειπαν οτι η χειροκινητη θα μου δημιουργησει προβλημα.Απο διαστασεις ποσες ιντσες βγαζει?Θα με καλυψει ετσι?Κ αν ξερεις,πως χρησιμοποιειται το calculator pro στο projector central?γνωριζεις?ωστε να βρω τα σχετικα...

Συμφωνώ με τον φίλο Θοδωρή. Τις ζάρες μην τις υποτιμάς. Εγώ Θα σου πω ποιο πανί να μην πάρεις. Μακριά απο την ελληνική Megavision. Εχω πάρει και το έχω σκυλομετανιώσει. Πάνω στις ζάρες κάνεις άνετα σέρφ και κανονικά είναι για πέταμα. Και είναι και ηλεκτρική και δεν είναι και φτηνή (650 ευρώ πριν από 5 χρόνια περίπου) και είναι το δεύτερο πανί γιατί το πρώτο μου το άλλαξαν λόγω του ίδιου προβλήματος.
Γι'αυτό δώσε κάτι παραπάνω για πανί, αξίζει

Ναι απλα νομιζω οτι προτιμω να δωσω 150 ευρω για ενα cineroll ligra τωρα να κανω τη δουλεια μου κ να ειμαι προσεκτικος παρα να δωσω 500 και να μην ειμαι κ σιγουρος.Φυσικα ο,τι πληρωνεις παιρνεις αλλα δε δινω φραγκα ΚΑΙ για πανι...

Οι ζάρες στα πανιά δεν είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα "ταλαιπωρίας" τους από το χειροκίνητο ανέβα-κατέβα. Πολύ συχνά υπάρχουν από την πρώτη κιόλας μέρα, ανεξάρτητα αν το πανί είναι ηλεκτρικό ή χειροκίνητο.

Οπότε, εγώ θα έλεγα ότι όση προσοχή και να δίνεις, αν είναι να γίνει το κακό, θα γίνει.

Η μόνη "άμυνα" είναι η ερώτηση στην αντιπροσωπεία του πανιού, κατά πόσο η εγγύησή του καλύπτει και τις ζάρες.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για σοβαρή βιντεοπροβολή Home Cinema, τότε οι μόνες οθόνες που είναι φτιαγμένες γι' αυτό είναι οι σταθερές και αν πρόκειται για retractable, οι tensioned.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, κάποια στιγμή θα υπάρξουν οι ζάρες.

Αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς.

Ναι απλα νομιζω οτι προτιμω να δωσω 150 ευρω για ενα cineroll ligra τωρα να κανω τη δουλεια μου κ να ειμαι προσεκτικος παρα να δωσω 500 και να μην ειμαι κ σιγουρος.Φυσικα ο,τι πληρωνεις παιρνεις αλλα δε δινω φραγκα ΚΑΙ για πανι...

Συγνώμη αν φανώ απότομος, αλλά πανί με 150 ευρώ δεν παίρνεις.

Πόσο μάλιστα για έναν γαμάτο 1080p projector.
Από άποψη αισθητικής είναι απλά ντροπή να έχεις το "εργαλείο" των 2000 ευρώ από την μια και την χειροκίνητη τέντα του αλ τσαντίρι από την άλλη. Για τη κατηγορία του projector που πας πρέπει να υπολογίσεις minimum 500-600 ευρώ για πανί (entry-level κατηγορία δηλαδή).

Η οθόνη των 120'' δεν είναι χαώδης, εγώ έχω 117'' στα 3,5m και είναι απλά OK (μετά το πρώτο σοκ), σύμφωνα με όσους φίλους έχουν δει ταινία εδώ, και φυσικά με το "ευαγγέλιο" projectorcentral.

Το πανί είναι δύσκολο στην ακριβείας τοποθέτηση και επειδή το ταβάνι δε σηκώνει πολλές τρύπες για τόσο βαριά κατασκευή πρέπει να σκεφτείς καλά την αγορά, θα πρέπει να σου μείνει.

Δυστυχώς πανί και projector πάνε πακέτο, και το πανί όσο και αν φαίνεται απλοικό σαν κατασκευή έχει τις "μαγκιές" του. Αν δεν κατάφερα να σε πείσω, τουλάχιστον πήγαινε δες ένα καλό πανί, την υφή του και τι πλεονεκτήματα έχει σε σχέση με ένα φτηνό, πώς δουλεύει κλπ. και θα καταλάβεις.

Γνώμη μου: Κατέληξε πρώτα στην αγορά του πανιού και μετά κοίτα τον projectorα. Εγώ είχα τον LG 1 μήνα και καθότανε γιατί δεν μπορούσα να βρώ πανί (από 850 και πάνω στην Ελλάδα αρχίζουν τα αξιοπρεπή) που να με βόλευε στην τοποθέτηση στο χώρο μου (black drop, διαγώνιος κλπ). Ήμουν έτοιμος σε μια φάση να τον πουλήσω με 1 ώρα δοκιμών στη λάμπα, γιατί είχα απελπιστεί με το θέμα πανι.

Last edited:
Απάντηση: Re: ΟΘΟΝΗ ΓΙΑ EPSON TW5000 Ή SONY HW15

Συμφωνώ με τον φίλο Θοδωρή. Τις ζάρες μην τις υποτιμάς. Εγώ Θα σου πω ποιο πανί να μην πάρεις. Μακριά απο την ελληνική Megavision. Εχω πάρει και το έχω σκυλομετανιώσει. Πάνω στις ζάρες κάνεις άνετα σέρφ και κανονικά είναι για πέταμα. Και είναι και ηλεκτρική και δεν είναι και φτηνή (650 ευρώ πριν από 5 χρόνια περίπου) και είναι το δεύτερο πανί γιατί το πρώτο μου το άλλαξαν λόγω του ίδιου προβλήματος.
Γι'αυτό δώσε κάτι παραπάνω για πανί, αξίζει

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες γιατί κι εγώ megavizion έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Έχει 2 ανεπαίσθητες ζάρες μετά από 3+ χρόνια χρήσης και δεν είναι καθόλου ενοχλητικές (μπορώ να τις δω μόνο όταν "ψάχνω" για αυτό ακριβώς, για κυματισμό σε οριζόντιο panning). Το αρνητικό που μπορώ να πω για την megavizion είναι ότι ανέβασε τις τιμές σχεδόν 100% σε ένα βράδυ πριν κάμποσο καιρό. Η οθόνη μου τώρα έχει σχεδόν τα διπλάσια λεφτά από ότι την πήρα εγώ.
Ζάρες παντως μπορεί να προκληθούν και από κακή τοποθέτηση της ίδιας τς οθόνης.

Re: Απάντηση: Re: ΟΘΟΝΗ ΓΙΑ EPSON TW5000 Ή SONY HW15

Μου κάνει εντύπωση αυτό που λες γιατί κι εγώ megavizion έχω και είμαι πολύ ευχαριστημένος.
Ζάρες παντως μπορεί να προκληθούν και από κακή τοποθέτηση της ίδιας τς οθόνης.

Όταν θα δεις την δικιά μου να δεις εντύπωση που θα σου κάνει. Τι να πω ίσως είναι η παρτίδα. Πάντως παίζουν ρόλο και οι ίντσες και πόσο μαύρο πλαίσιο έχει από πάνω. Εμένα είναι 104" με 45cm πλαίσιο από πάνω. Αν στο κατέβασμα δεν ξεδιπλώσω και το μαύρο πλαίσιο -τα 45 εκ. δηλαδή- οι ζάρες μειώνονται αισθητά.

Καλημερα.Ευχαριστω για τις απαντησεις σας.Πολυ πιθανον να εχετε δικιο.Αλλα δεν ειναι μονο θεμα θελησης καποιες αγορες ουτε θεμα αποψης.Ξεκινησα να παρω καποιον προτζεκτορα γυρω στο 1000ρικο κ ελεγα"οκ προβαλλω κ σε τοιχο".Μετα προεκυψε ο tw5000 επρεπε να παρω blu ray-ειχα dvd-επειτα επρεπε να αλλαξω ΚΑΙ home cinema κ μαλιστα ειπα να τα παρω κ ξεχωριστα.Δλδ ενισχυτη κ ηχεια.Να μην τα πολυλογω μου βγηκε 2500 κ απ οτι μου ειπαν εδω εκανα κ υποχωρησεις που δεν επρεπε στον ηχο.Το ποσο καλο αποτελεσμα θελει καποιος ειναι υποκειμενικο.Σιγουρα μπορει απο μετριο να εχει καλο απο το καλο καλυτερο κ δυστυχως αυτο δεν τελειωνει ποτε.Κ σε σεντονι θα εβλεπα. :)

Το κακό με το χόμπι μας είναι ότι "τρώγοντας έρχεται η όρεξη" :D

Κοίτα να απολαύσεις το σύστημά σου όπως είναι, και όταν θεωρήσεις ότι είναι ώρα για αναβάθμιση, οι επιλογές σου είναι αμέτρητες. -bye-

Συμφωνω.Προσωπικα ολα αυτα τα πηρα για να απολαυσω συγκεκριμενες ταινιες.Τις οποιες ειχα απολαυσει κ στην 32 αρα μου σε dvd.Τωρα αν για καποιους ειναι μετριας ποιοτητας ειπαμε.Ο,τι μπορει κ ο,τι θελει ο καθενας.