Οθόνη TFT 22"

Billy the Kid

Moderator
Staff member
28 April 2007
15,216
Αθήνα
Η καλή και πιστή μου CRT Hitachi που χρησιμοποιώ για την εργασία μου παραδίδει σιγά σιγά το πνεύμα. Θέλοντας λοιπόν να την αντικαταστήσω με μια νέας τεχνολογίας στις 22 ίντσες τί έχετε να προτείνετε; Υπ όψιν ότι δεν τη θέλω για παιχνίδια βέβαια αλλά για επεξεργασία εικόνας. Οι Eizo αν και κορυφαίες είναι αρκετά τσιμπημένες. Είμαι ανάμεσα σε Samsung 2232 και HP w2207h. Εσείς τι προτείνετε εκτός απο τις δύο;
Στο σπίτι έχω μια TFT Sony SDM-HS95 19", αρκετά καλή αλλά μικρή.

Ευχαριστώ.

Μιας και το θέλεις για σοβαρή δουλειά, ανέβα λιγάκι στις 24", διευκολύνει αρκετά η διάσταση με ανάλυση 1920 x 1200.

Θα πρότεινα να δεις τo Samsung 245T.
http://www.prad.de/en/monitore/review/2007/review-samsung-245t.html

Τα μοντέλα που αναφέρεις έχουν και τα 2 ΤΝ panel και δεν φτάνουν τα 8 bit χρώμα ανά κανάλι. Βασικό νομίζω για τη χρήση που θες.

Άλλη ενδιαφέρουσα επιλογή είναι το LG Flatron L245WP.
Είναι μια οικονομικότερη λύση αλλά με ποιοτικό P-MVA panel.

για επεξεργασία εικόνας, επέτρεψέ μου να σου προτείνω αυτή:
http://www.plaisio.gr/product.aspx?...GONIOS=26+inches&category=69978102&catalog=23

την χρησιμοποιώ εδώ και μερικές ημέρες, και είμαι αρκετά ευχαριστημένος.

S-IPS πάνελ σε 26'' με 499 ευρώ είναι ευκαιρία (κόστιζε γύρω στα 900 πριν 2 μήνες). Καλό θα ήταν να αποφύγεις τα ΤΝ πάνελ για color-sensitive δουλειές.

giorgos_75 σε ευχαριστώ, με τέτοια τιμή και χαρακτηριστικά με κάνεις να το σκέφτομαι σοβαρά.
Οι 26 ίντσες είναι χορταστικές οι άτιμες!

Υ.Γ Ελπιζω τελικά να μην καταλήξω σε μεγαλύτερη απο την 42άρα πλάσμα που έχω στο σαλόνι:flipout::flipout:

Last edited:
Επειδή με ενδιαφέρει και εμένα... Η 24ρα Samsung έχει ομοίως S-IPS πάνελ?

26 ίσως να 'ναι too much (μια και το ελληνο-αγγλικό τείνει να γίνει η de facto διάλεκτος...)

για την LG που σας λέω έχει γίνει μεγάλος ντόρος... κάποιοι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να πουλιέται 26'' s-ips σε τέτοια τιμή... κάποιο λάκο έχει η φάβα :) και πράγματι, υπάρχουν δυο revisions της οθόνης, με το νεότερο firmware να λύνει κάποια προβλήματα (τα οποία εγώ δεν έχω παρατηρήσει στο δικό μου, το οποίο είναι revision 1).

σας παραθέτω το link του review που έκανε το έγκυρο prad.de

http://www.prad.de/en/monitore/review/2008/review-lg-w2600hp.html

Βασίλη, και οι δύο οθόνες που αναφέρεις αλλά και όλα τα οικονομικά μοντέλα σε αυτή την διάσταση έχουν πάνελ ΤΝ και λόγο πλευρών 16/10.

Αυτό σημαίνει
α) Μικρή γωνία σωστής θέασης δηλ. σκοτείνιασμα και χρωματικές εκτροπές στα σημεία που βλέπεις υπό γωνία. Και επειδή είναι φαρδιές το φαινόμενο είναι αισθητό σε συνήθη χρήση επεξεργασίας εικόνας. Αναγκάζεσαι να πηγαίνεις το κεφάλι αριστερά δεξιά για να βεβαιωθείς οτι βλέπεις το σωστό χρώμα-φωτεινότητα.

β) Το φορματ 16/10 δεν είναι τόσο βολικό για επεξεργασία φωτο όσο για επισκόπηση επεξεργασία βίντεο (16/9 ή 2.40/1). Το ύψος είναι ίδιο με μια 19'' και το πλάτος πολλές φορές περισσεύει. Βέβαια αν το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς έχει φαρδιές πλευρικές εργαλειοθήκες οι αναλογίες έρχονται στα ίσια τους.

Προτείνεται γενικώς για επεξεργασία εικόνας, πάνελ S-PVA or S-IPS και επειδή όλες οι οθόνες με τέτοια πάνελ είναι ακριβές μια μεσοβέζικη λύση είναι οθόνη 19" S-PVA (η Eizo 1932/1931 κάνει γύρω στα 400Ε) αλλά και 19'' ΤΝ θα σου κάνει διότι ως τετράγωνη δεν θα έχει τμήματα υπο μεγάλη γωνία.

Σου γράφω ως χρήστης ΗΡ1965 (ΤΝ, 5/4) στη δουλειά και Ειζο 2231 (S-PVA, 16/10) στο σπίτι.

Με την ΕΙΖΟ είμαι πολύ ευχαριστημένος αλλά όχι απόλυτα και τα 650-700Ε του κόστους της τα θεωρώ υπερβολικά.

Εαν έπαιρνα τώρα οθόνη θα διάλεγα την DELL 2408WFP (24'', 16/10, 1980X1200, S-PVA) Κάπου 700Ε πρέπει να κάνει.
Α βρήκα το λίνκ
http://accessories.euro.dell.com/sn....aspx?c=gr&l=el&s=pad&cs=RC1078530&sku=147256

Επειδή με ενδιαφέρει και εμένα... Η 24ρα Samsung έχει ομοίως S-IPS πάνελ?

26 ίσως να 'ναι too much (μια και το ελληνο-αγγλικό τείνει να γίνει η de facto διάλεκτος...)

S-PVA panel έχει η Samsung 245T. Μια χαρά.

26" δεν είναι πια και τόσο πολλές, αλλά όταν η οθόνη είναι σαν το μισό γραφείο τα πράγματα δυσκολεύουν. Θέλει τον χώρο της σίγουρα...
Και θέλει και λίγο μεγαλύτερη απόσταση θέασης γιατί διαφορετικά θα γυρνάμε διαρκώς δεξιά - αριστερά - πάνω - κάτω το κεφάλι, κι όχι μόνο τα μάτια...

οι 26'' είναι χορταστικές, ενώ το πάνελ δεν είναι κουραστικό σε απόσταση θέασης "γραφείου" (έχω ρυθμίσει τη φωτεινότητα περίπου στο 25%).

..βέβαια θα πρότεινα στους υποψήφιους αγοραστές (ει δυνατόν) να δουν την οθόνη πριν την αγοράσουν, έστω και αρύθμιστη σε κάποια αλυσίδα-πολυκατάστημα ηλεκτρονικών.

Ευχαριστώ φίλοι μου για τις πληροφορίες. Σύντομα, πολύ σύντομα θα καταλήξω.
Το βέβαιο είναι ότι ξεχνάω τις 22".

@Ηλία Γιαρίμη. Το πλάτος θα βοηθήσει για τις πολλές εργαλειοθήκες του CorelDraw, αναγκαζόμουν να τις ανοιγοκλείνω γιατί μου έπιαναν πολύ χώρο.
Στο Photoshop θα μπορώ να έχω περισσότερeς φωτογραφίες σε cascade.

Καλά κάνεις και ξεχνάς τις 22''. Είναι λίγες εκτος του φυσικού μεγέθους και λόγω ανάλυσης (1680x1060 vs 1920x1200). Είναι και τα HD στο προσκήνιο ....

Το ζώ και εγώ με τις εργαλειοθήκες αλλά θα προτιμούσα 22-23'' σε φορματ 5/4 αν υπήρχε. Είναι και πιό μεγάλο σε cm2 απο 24''@16/10. Και πιό βολικό για portrait που όλο και πιό πυκνα χρησιμοποιώ.

Εγώ για να μην ανοιγοκλείνω παράθυρα έβαλα δεύτερη οθόνη σε expand desktop και βρήκα την υγεία μου. Στην μία 21'' eizo crt έχω τις φώτο και στην άλλη 17'' eizo crt τα tools.

Καλά κάνεις και ξεχνάς τις 22''. Είναι λίγες εκτος του φυσικού μεγέθους και λόγω ανάλυσης (1680x1060 vs 1920x1200). Είναι και τα HD στο προσκήνιο ....

Το ζώ και εγώ με τις εργαλειοθήκες αλλά θα προτιμούσα 22-23'' σε φορματ 5/4 αν υπήρχε. Είναι και πιό μεγάλο σε cm2 απο 24''@16/10. Και πιό βολικό για portrait που όλο και πιό πυκνα χρησιμοποιώ.

Υπάρχερι οθόνη 16/10 η οποία να περιστρέφεται και σε portrait, όπως παλιά εκείνο το μόνιτορ των Mac?

Βλάση ναι υπάρχουν πολλές 16/10 που περιστρέφονται σε portrait. Ακόμη και σε 27''. Αλλά μου είναι τελείως αλόκοτο για δουλειά λόγω σχήματος (ενω στο 5/4 ή και 4/5 βολεύομαι). Για παρουσίαση σε φουλσκρην είναι μια χαρά και το 10/16.

Βλάση ναι υπάρχουν πολλές 16/10 που περιστρέφονται σε portrait. Ακόμη και σε 27''. Αλλά μου είναι τελείως αλόκοτο για δουλειά λόγω σχήματος (ενω στο 5/4 ή και 4/5 βολεύομαι). Για παρουσίαση σε φουλσκρην είναι μια χαρά και το 10/16.

Nai, Ηλία αλλά για να βλέπεις blogs στο web ή για κείμενο στο word το portrait υπερτερεί σημαντικά.

Βλάση δεν διαφωνώ για την χρησιμότητα του 10/16 γενικώς αλλά το εντοπίζω στο ότι μου έιναι άβολο για δουλειά-επεξεργασία εικόνας. Μου ειναι πολύ στενό-ψηλο για επεξεργασία φωτο σε portrait (ειδικα στο 3/4 που μου βγάζει η fuji)

Τα παραδείγματα των blogs & word εμπίπτουν στην κατηγορία "παρουσίαση".

Παίζει ρόλο και το μέγεθος. Για μια 20'' 16/10 είναι απαραίτητο. Μια 24'' όμως έχει μήκος (υψος σε portrait) ορατού πλαισίου περι τα 500mm. Χρειάζεται κανείς τουλάχιστον δυο κατακορυφες κινήσεις-θεσεις για να καλύψει ολο αυτο το οπτικό πεδίο. Είναι καλύτερα να κουνάς το κεφάλι πάνω-κάτω ή να κάνεις σκρολ ??.
Επειτα στο word με τέτοιο μέγεθος (24'') βλέπεις σε 100% 2,5 σελίδες σε οριζόντια παράθεση.

Οι περισσότερες samsung περιστρέφονται σε portrait mode, δίνοντας και κάποιο προγραμματάκι που αυτόματα ενημερώνει τα windows και αλλάζουν αυτομάτως ανάλογα την απεικόνιση. Αρκετά βολικό για διάβασμα από pdf, ειδικά όταν τα μάτια μας έχουν ήδη κουραστεί, τα χρόνια ψιλο-περάσει κλπ. :grandpa:

Σε 24άρες και 26άρες οθόνες, ναι, χωράνε δίπλα δίπλα 2 α4 σε φυσικό μέγεθος, αλλά το ζήτημα είναι μπορώ εγώ να διαβάσω την α4 καθαρά και ξεκούραστα στο μισό μέτρο ή και λίγο παραπάνω που κάθομαι απ' την οθόνη;

Βλάση, νομίζω σε νοιώθω...

Re: Απάντηση: Οθόνη TFT 22"

Ευχαριστώ φίλοι μου για τις πληροφορίες. Σύντομα, πολύ σύντομα θα καταλήξω.
Το βέβαιο είναι ότι ξεχνάω τις 22".

@Ηλία Γιαρίμη. Το πλάτος θα βοηθήσει για τις πολλές εργαλειοθήκες του CorelDraw, αναγκαζόμουν να τις ανοιγοκλείνω γιατί μου έπιαναν πολύ χώρο.
Στο Photoshop θα μπορώ να έχω περισσότερeς φωτογραφίες σε cascade.

Βασίλη τελικά πήρες οθόνη;