otl Γενεθλια

Γειά σου Τάκη με τα ωραία σου!
Για να πω την αλήθεια δε περίμενα κατι χειρότερο απο αυτό, εχω δεί και παλιότερες υλοποιήσεις σου.:grinning-smiley-043
Πάντα τέτοια, κανόνισε να το ακούσουμε και κάποια στιγμή-bye-

To φινίρισμα είναι άψογο!
Τέτοιες υλοποιήσεις τιμούν το diy. :SFGSFGSF:

Με μερικές αλλάγες αυτό.

OTL_version_82_new.gif

Λίγα λόγια για τη κατασκευή.

Η ιδεά ενός otl-ocl ενισχυτή, ήταν πάντα στα σχέδια μου. Το ανέβαλα, όμως, για τους λόγους που φαντάζεστε. Πρώτον, αδυναμία οδήγησης των ηχείων και δεύτερον, την επικινδυνότητά τους, ιδίως όταν είναι ocl. Το αποφάσισα όταν άκουσα τον ίδιο ενισχυτή που υλοποίησε ο Αργύρης Μπαριτάκης. Τότε, άκουσα πως είναι να μιλάνε οι λάμπες πάνω στα ηχεία, (χωρίς την κατάρα του μετασχηματιστή εξόδου) - Τυροβολά μην βαράς, χε!χε!.

Ο συγκεκριμένος ενισχυτής είναι σχεδίαση του Andrea Giuffoli και αποδίδει 24 Watt. H τυπολογία είναι η γνωστή του Futterman με τη προσθήκη του technics variation, γνωστή ως παραλαγή, η οποία βασίζεται στη λογική ότι αν ανταλάξουμε τα σήματα οδήγησης της αναστροφής, το κύκλωμα συμπεριφέρεται πλέον σαν ένα ζευγάρι ακόλουθων καθόδων. Η εμπέδηση εξόδου φτάνει στη θεωρητική τιμή Rp/2 (1+μ). Δηλαδή, έως και 4 φορές μικρότερη από αυτή του Futterman. Με αυτό το τρόπο, λύνονται όλα τα προβλήματα περί ανισορροπίας που έχον όλα τα SEPP. Προτίμησα αυτή την τοπολογία, γιατί όπως είχα πει, το είχε φτιάξει πρώτος ο Αργύρης και είδα πόσο αξιόπιστο είναι σε σχέση με κάποιο κύκλωτρον κύκλωμα (χωρίς να το αφορίζω. Το κύκλωτρον, θεωρητικά, είναι το πιο τέλειο από όλες τις τοπολογίες. Δεν χρειάζεται κανενός είδους τέχνασμα για να ισορροπήσει.

Η παραμικρή όμως μεταβολή του ρεύματος της μιας ή της άλλης λυχνίας φέρνει μεγαλύτερες τιμές DC στην έξοδο. Απαιτεί κατά τη γνώμη μου μεγαλύτερη εμπειρία σε τέτοιου είδους ενισχυτές. Χρειάζεται δύο τροφοδοτικά υψηλής τάσης (πολυδάπανο!) και έχει μεγαλύτερη αντίσταση εξόδου. Νομίζω ότι εδώ στο Forum, διάβασα, ότι το κύκλοτρον είναι πατέντα της ATMASHPERE. Λάθος!

Το κύκλοτρον δημιουργήθηκε από τον κύριο Wiggings. H ATMASPHERE το υλοποίησε πρώτη φορά σε otl εμπορικό προιόν.

Πως ακούγεται.

Πρώτον πρέπει να αναφέρω ότι μέχρι στιγμής, πλην του Αργύρη και εμένα, το έχει φτιάξει και ο Χάρης Δούκας. Όλοι έχουμε καταλήξει στα εξής συμπέρασματα:
Διάφανος!! χωρίς καμία κουρτίνα μπροστά στα ηχεία μας. Αυτό το καταλαβαίνει κάποιος ακόμα και από το πάγκο του εργαστηρίου. Τα τετράγωνα στο παλμογράφο είναι τετράγωνα και δεν θυμίζουν φτερά από καρχαρία. Τι είπα πάλι, Χε!Χε!.

Αυτό που πραγματικά σοκάρει είναι το Stage που στήνει το χώρο.. Τα πρίμα στέκο κρύσταλλο. Οι φωνές Θεικές!! Η γρηγοράδα απίστευτη!! Το μπάσο, το άφησα τελευταίο. Σε ανθρώπινες στάθμες, δεν το περιμένεις ότι ακουγεται έτσι. Εγώ τον ακούω και χωρίς ανάδραση. Βέβαια, κάποιες στιγμές, βρωμίζει. Τότε, βάζω λίγη ανάδραση και όλα φτιάχνουν. Τον προτείνω ανεπιφύλακτα για να τον φτιάξει κάποιος που θέλει ένα ασφαλές otl. Το κόστος είναι πραγματικά γελοίο για αυτά που σου δίνει!!

Φιλιά

Τάκης Κάτσικας