Παιζει μονο η μια πλευρα..

Και ομως χωρις να τα παραμορφωνει και μλαω για ακριβα ηχεια απλα "τα σπαει"...Ειναι σαν να συγκρινουμε τα αλογα της fiat με της volkswagen....Μπορει και τα δυο αμαξαι να λενε οτι εχουν 100 πχ αλλα υπαρχει διαφορα κλασεως..

Ας μας πει και ο φιλος παραπανω τι συμβαινει...Μιας και λεει οτι παιζει με αυτον σε παρτυ... Παντως απο οτι μου ειπε ο πατερας μου που τον ειχε καποτε θυμαται να ειναι στα 50W RMS !

Επισης αν ηταν δυσκολο φορτιο τα ηχεια οπως λες και δσκολευαν τον ενισχυτη μου τοτε θα επρεπε για νατα γεμιζω να το πηγαινω προς τερμα ....Τωρα σου λεω το αντιθετο πως τα γεμιζει ευκολα σχετικα! Δλδ οτι και ηχειο να βαλω επανω του το γεμιζει ευκολα οτι και εξοδο να εχει η πηγη που του βαζω ακομα και ενα απλο mp3!;)

Δύσκολο ηχείο σημαίνει οτι αυτό έχει χαμηλή σύνθετη αντίσταση, που αναγκάζει τον ενισχυτή να δίνει πολλά αμπέρ, πράγμα πολύ επικίνδυνο αν αυτός δεν έχει ρελλέ προστασίας. Το πόσο δυνατά ακούγεται ένα ηχείο δεν έχει να κάνει μόνο με την παρεχόμενη ισχύ αλλά και με την ευαισθησία του ίδιου του ηχείου. Έτσι αν ενα ηχείο έχει ευαισθησία 87db και ένα άλλο έχει 90db, θεωρητικά με 1W σήμα το δεύτερο δημιουργεί περίπου διπλάσια ηχητική στάθμη στο 1μ. Αρα πχ ένα δύσκολο ηχείο 90db θα ακούγεται δυνατώτερα από ενα εύκολο των 87db.

Η ευαισθησία εισόδου σημαίνει πρακτικά οτι αν στείλεις τάση 180 mV στην είσοδο και με το VOLUME στο τέρμα θα πάρεις στην έξοδο την πλήρη ισχύ. Αν στέλνεις λιγότερη τάση στην είσοδο δεν παίρνεις ποτέ την πλήρη ισχή και αν στέλνεις υψηλότερη τάση στην είσοδο παίρνεις την πλήρη ισχύ χωρίς να είναι τερματισμένο το volume. Το τελευταίο όμως σημαίνει ότι σε ψηλές στάθμες αρχίζει και η παραμόρφωση του ενισχυτή. Το datasheet του NAD τα 50W στα 8Ω τα λέει στιγμιαία ισχύ και όχι συνεχώς. Επίσης με 150VA (100 W περίπου) κατανάλωση ο ενισχυτής, μακάρι μεν αλλά δείχνει απίθανο να είναι 2Χ60W RMS. Συνήθως οι κατασκευαστές φουσκώνουν λίγο/πολύ τις επιδόσεις των μηχανημάτων, δεν είναι λογικό να εχουν υποβαθμίσει τόσο πολύ τις προδιαγραφές του 3020.

Μιλάς όμως για 100W woofer όμως και όχι για ηχεία. Έτσι είναι;

Last edited:
Eτσι ειναι ναι .Για woofer μιλαω 100w rms ...ηταν οτι καλυτερο βρηκα απο woofer γιατι εχω ετοιμα ξυλα! Και ομως ετσι ειναι .Το μοντελο ειναι πολυ παλιο και ισως οι μετρησεις τοτε ηταν οι πραγματικες..πχ αν τον συγκρινεις με μοντελο της nad σημερινο που ειναι κατουσιαν ο ιδιος, τοτε θα δεις οτι λεει περισσοτερα watt..! Παντως ολα ειναι σχετικα δεν ξερω...

Μάλλον παραμορφώνει ο ενισχυτής και αυτό το μεταφράζεις οτι τερματίζει το μεγάφωνο.

Last edited:
Παντως αυτο που λεμε παραμορφωση ,ξεκιναει οταν δεν εχει αλλο να δωσει το ηχειο...Θελω να πω οτι το παρα πανω του ειναι να σπασουν τα τζαμεια...Οποτε σιγουρα το ηχειο ζοριζεται σιγουρα ! Ο ενισχυτης να το πω απλα "σηκωνει" ακομα και μεγαλυτερα watt! Δεν μπορω να στο εξηγησω αλλα ειναι ακριβως ετσι! Αν δοκιμασεις καποια στιγμη τον συγκεκριμενο θα το διαπιστωσεις(μονο με συγκριση με αλλους)

Τον είχα, αλλά με εύκολα ηχεία (AS S37) και το μόνο που είχα παρατηρήσει ήταν οτι από ενα σημείο και μετά δεν δυνάμωνε όσο και αν ανέβαζα το volume. Μετά τον πούλησα και έβαλα στα ηχεία εναν SANSUI AU919 που λογικά τα τερμάτιζε. Θυμίσου το ρητό(!) που λέει οτι συνήθως ο μεγάλος ενισχυτής καιει το woofer, ενώ ο μικρός το tweeter.
Επειδή το θόρυβο όταν ανοίγει τον έκανε και σε μένα μετά από χρόνια, ήταν πρόβλημα με χαλασμένο πυκνωτή τροφοδοσίας.

Last edited:
Φιλε δεν ξερω για τι χρηση τον ειχες...Παντως για χρηση σε δωματιο σπιτιου και με 2 woofer 8'' 100watt rms 6 κορνες και 4 ηχεια ακομα ηχεια 2 εξαρια και αλλα δυο πιο μικρα. Αυτο που κανει ειναι οχι απλα να μην μπορει να τα γεμισει αλλα να τα κανει να αποδιδουν στο μεγιστο...με την προσθηκη ενος sub αυτοενισχυομενο που εχω γινεται πραγματικα χαμος...Δν μπορω να καταλαβω τι ηχεια ηταν αυτα που δεν τον γεμιζαν!

_+ σε ολα που ειπαμε οτι τα ηχεια εχουν μεγαλη ευαισθησια στο να λαμβανουν σημα... εχω δοκιμασει πανακριβο οκταρι woofer και τοτε δεν το γεμιζε ευκολα αλλα και οταν το γεμιζε μου εβγαζε μονο μεσαιες σε εκνευριστικο βαθμο...αρα παιζουν ρολο τα ηχεια...

Εχω την εντυπωση οτι αυτο το παρασιτο που λες,(ενας συντομος βομβος οταν ανοιγεις τον ενισχητη) στο εκανε απο την αρχη απλα δεν το ειχες παρατηρησει.
Εχω ενα 3020 (ο πρωτος μου ενισχητης) καμμια 25αρια χρονια και παντα τον εκανε .
Θα ελεγα μαλιστα οτι θα ανησυχουσα, αν ΔΕΝ το εκανε.

Ποτέ δεν μου έχει βγάλει κάποιον ύποτο θόρυβο και δεν δεν με έχει απασχολήσει για κάτι.
Έχει παίξει χωρίς πρόβλημα με ηχεία ευαισθησίας από 91 ως και 86db, μέχρι το φυσικό όριό του, χωρίς ποτέ να έχει "τερματίσει" κάποιο γούφερ. Βέβαια, όλα τα ηχεία που του έβαλα ήταν ονομαστικής ισχύος από 80W και πάνω, απλά όταν αυτός άρχιζε να παραμορφώνει και να συμπιέζει έκανα "κράτει" για να μη γίνει καμιά ζημιά.

50WRMS δεν είναι με τίποτα. 25άρης είναι (ο πρώτος 3020 ήταν 20άρης).
Πολοί μικροί ενισχυτές, που είναι όμως καλοσχεδιασμένοι, ακούγονται τόσο δυνατά που σε ξεγελούν για την ισχύ τους. Ρίξε μια ματιά στο sticky "Ισχύς ενισχυτών, τι πού, πώς και γιατί!".

Χρειάζεται κοίταγμα. Θεώρησε το "παράσιτο" που ακούς ως προειδοποίηση.
Συνεχίζοντας να τον δουλεύεις έτσι, δεν ξέρεις πότε θα σου την κάνει και τι θα σου δώσει στο χέρι.
Επίσης, κυκλοφορούν πολλές βελτιώσεις-αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν (σε τροφοδοσία, καλύτερα υλικά, διαδρομή σήματος) και κάποιος καλός τεχνικός θα μπορούσε να σε συμβουλέψει καλύτερα από μένα για την σκοπιμότητα της εφαρμογής τους. Ο κος Πετρόπουλος, που μίλησε παραπάνω, είναι ένας τέτοιος.

Απάντηση: Re: Παιζει μονο η μια πλευρα..

Για να τελειώνω... Έχω από το '86 έναν 3020Β.
Το συγκεκριμένο κουμπί το είχα πάντα off και στα πάρτυ on.
Όλο και κάποιος μ...κας θα τσίτωνε το volume όταν έμπαινε η τραγουδάρα του...

Τον ίδιο ενισχυτή έχω και εγώ:BDGBGDB55:

Ποτέ δεν μου έχει βγάλει κάποιον ύποτο θόρυβο και δεν δεν με έχει απασχολήσει για κάτι.
Έχει παίξει χωρίς πρόβλημα με ηχεία ευαισθησίας από 91 ως και 86db, μέχρι το φυσικό όριό του, χωρίς ποτέ να έχει "τερματίσει" κάποιο γούφερ. Βέβαια, όλα τα ηχεία που του έβαλα ήταν ονομαστικής ισχύος από 80W και πάνω, απλά όταν αυτός άρχιζε να παραμορφώνει και να συμπιέζει έκανα "κράτει" για να μη γίνει καμιά ζημιά.

50WRMS δεν είναι με τίποτα. 25άρης είναι (ο πρώτος 3020 ήταν 20άρης).
Πολοί μικροί ενισχυτές, που είναι όμως καλοσχεδιασμένοι, ακούγονται τόσο δυνατά που σε ξεγελούν για την ισχύ τους. Ρίξε μια ματιά στο sticky "Ισχύς ενισχυτών, τι πού, πώς και γιατί!".

Χρειάζεται κοίταγμα. Θεώρησε το "παράσιτο" που ακούς ως προειδοποίηση.
Συνεχίζοντας να τον δουλεύεις έτσι, δεν ξέρεις πότε θα σου την κάνει και τι θα σου δώσει στο χέρι.
Επίσης, κυκλοφορούν πολλές βελτιώσεις-αναβαθμίσεις που μπορούν να γίνουν (σε τροφοδοσία, καλύτερα υλικά, διαδρομή σήματος) και κάποιος καλός τεχνικός θα μπορούσε να σε συμβουλέψει καλύτερα από μένα για την σκοπιμότητα της εφαρμογής τους. Ο κος Πετρόπουλος, που μίλησε παραπάνω, είναι ένας τέτοιος.

Oύτε ο δικός μου βγάζει κάποιον περίεργο θόρυβο,ενώ θα συμβούλευα τους κατόχους να προβούν σε βελτίωση της τροφοδοσίας!!

Ούτε είναι η θερμοκρασία αυτή που φέρνει το κλιπάρισμα. Ο ενισχυτής μπορεί να κλιπάρει και κρύος.
Σe τελικό της ADCOM έχω δει να ανάβουν τα πορτοκαλί λεντάκια του "clipping", ενώ ποτέ δεν έχω δει τα κόκκινα της υπερθέρμανσης.
Αν υπήρχε άλλη δυσλειτουργία στον ενισχυτή ή απλά ήταν κοντά σε πηγή θερμότητας (λέμε) θ' άναβαν τα κόκκινα κι ας έπαιζε και στο ρελαντί.
Βέβαια αν τον σκίσεις θα 'ρθουν και τα δυο. Το κλιπάρισμα άμεσα και -αν επιμείνεις- κα η υπερθέρμανση.
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση:ernaehrung004:

Ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις! Δυο τελευταιες ερωτησεις μονο ακομα. Οσων αφορα τις βελτιωσεις και τις αναβαθμισεις που κυκλοφορουν,που μπορω να τα βρω και επισης εξειδικευμενος τεχνικος στην Θεσσαλονικη υπαρχει γιατι αλλιως πως μπορει να γινει..?εκει μενω. Και κατι τελευταιο οπως ειπατε και παραπανω ειναι θεμα σχεδιασης ενισχυτη που ξεγελαει στην ενταση της μουσικης σε σχεση με τα watt και αυτο που καταλαβαινω ως παραμορφωση του ηχου μετα απο το υποκειμενικο μου τερμα στην ενταση ειναι θεμα παραμορφωσης λογω του οτι παραπανω δεν μπορει οπως ειπες...Τοτε πως γινεται να τον συγκρινω με ενισχυτη 30 ετιας και αυτος κenwood πιο ακριβο και πιο καλο με 100wat rms και οι διαφορες στον ηχο να ειναι ηχητικα ασημαντες..!Ειναι ερωτηση πιο ψαγμενη

Και επισης πχ αν αγοραζα τωρα εναν http://www.audioshow.gr/index.php?p...id=20&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart που λεει οτι εχει σχεδον 95 watt θα υπαρχει αντικειμενικη συγκριση με αυτον που εχω τωρα τον παλιο? Δεν νομιζω...Πιστευω οτι οι παλιες μετρησεις και γενικοτερα αποδοσεις ειναι κλασεις ανωτερες...Δηλαδη τι διαφορα θα εβλεπα ???

Για τις αναβαθμίσεις, αν κάνεις αναζήτηση με τις λέξεις "nad 3020 modification" (ή upgrade) θα βρεις κάμποσες, αλλά θα πρέπει να τις αξιολογήσει και υλοποιήσει ειδικευμένος ηλεκτρονικός.
Το ότι ένας σχετικά μικρός ενισχυτής καταφέρνει να οδηγεί αποτελεσματικά ακόμα και "δύσκολα" ηχεία έχει να κάνει με την επάρκεια του παρεχόμενου ρεύματος και τη συμπεριφορά του σε δύσκολα φορτία. Δεν μπορώ να στο αναλύσω περισσότερο, γιατί δεν είμαι ηλεκτρονικός.
Ας μιλήσει καλύτερα κάποιος άλλος.
Λογικά πάντως, ένας 90Wrms θα κλιπάρει αργότερα (σε μεγαλύτερη αποδιδόμενη ισχύ) από έναν 40Wrms.
Όσο για τον C315 του link, κρίνοντας από τα specs θα τον θεωρούσα 40άρη.