Το έχουμε ξανασυζητήσει παλιότερα Παναγιώτη. Και η απάντηση είναι και ναι και όχι. Ή μάλλον σε ορισμένες περιπτώσεις ναι, σε άλλες όχι.το εξωτερικο ρολοι χρονισμου ειναι ισως η πιο παραμελημενη αναβαθμιση που μπορει να κανει καποιος. ειναι τετοιες οι διαφορες που απλα νομιζεις οτι ακους αλλο dac.
εγώ πάλι ένα αυτί θα το έριχνα...
Κατανοώ την εξέλιξη της τεχνολογίας στα dac και τη σημασία ενός τελευταίας φουρνιάς τσιπάκι αλλά θα προτιμούσα κάποιο "βαρύ" όνομα μιας άλλης εποχής σε συνδυασμό με κάποιο αξιοπρεπές usb/spdif audio interface του σήμερα.
Τα καινούργια dac κάνουν εκπτώσεις στον τομέα των αναλογικών εξόδων (αλλά και ίσως και στον τομέα της μετατροπής του usb/spdif που έχουν εσωτερικά και ανέφερα προηγουμένως)...
Και όλα αυτά τα λέω γιατί προς το παρών δεν έχω πειστεί για την αναγκαιότητα των hi res αρχείων ήχου, τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα όταν έκανα downsampling ενος αρχείου 24/96 ή 192 δε μπορώ να πω ότι έπαιζε τόσο χειρότερα σε σχέση με το να παίζει "κανονικά" στη native ανάλυση του.
εγώ πάλι ένα αυτί θα το έριχνα...
Κατανοώ την εξέλιξη της τεχνολογίας στα dac και τη σημασία ενός τελευταίας φουρνιάς τσιπάκι αλλά θα προτιμούσα κάποιο "βαρύ" όνομα μιας άλλης εποχής σε συνδυασμό με κάποιο αξιοπρεπές usb/spdif audio interface του σήμερα.
Τα καινούργια dac κάνουν εκπτώσεις στον τομέα των αναλογικών εξόδων (αλλά και ίσως και στον τομέα της μετατροπής του usb/spdif που έχουν εσωτερικά και ανέφερα προηγουμένως)...
Και όλα αυτά τα λέω γιατί προς το παρών δεν έχω πειστεί για την αναγκαιότητα των hi res αρχείων ήχου, τουλάχιστον στο δικό μου σύστημα όταν έκανα downsampling ενος αρχείου 24/96 ή 192 δε μπορώ να πω ότι έπαιζε τόσο χειρότερα σε σχέση με το να παίζει "κανονικά" στη native ανάλυση του.
Δυστυχώς στα ψηφιακά κάθε πέρισυ και χειρότερα. Εξελίσσονται δέ τόσο γρήγορα που πραγματικά όσα καλούδια και να έχει ένα παλιό, πόσο μάλλον παλαιολιθικό ντάκ σαν το υποσυζήτηση είναι απλά καταδικασμένο και σαν value αλλα και σαν αντικίμενο κάποιας υπολογίσιμης αξίας. Με τα ντάκ να είναι τόσο καυτό προιόν και εμπορεύσιμα γιατί δεν το πουλάει ο ιδιοτήτης του; Γιά αναρρωτήσου..
Οι ιδιοκτήτες μπορεί νά πουλάνε οτιδήποτε καί γιά οποιοδήποτε λόγο -πράγμα πού δέ μάς αφορά νομίζω
Οσον αφορά τά παλιά dac καλά θά κάνεις νά ακούσεις κάποιες σοβαρές υλοποιήσεις 15 + χρονών και νά τό ξανασυζητήσουμε
Τώρα αν δέν μπορούν νά αναπαράγουν dsd κλπ,κλπ αυτό είναι μειονέκτημα γιά όσους έχουν μεγάλο ογκο τέτοιων αρχείων.Δυστυχώς όμως μεγάλο μέρος ακούει mp3 και κακοριπαρισμένα αρχεία
Θεωρίες περί παλαιών DAC... αν γνωρίζεις το παρόν DAC πες μας αν αξίζει, διότι εγώ λέω πως μάλλον όχι...
Και αυτά που αξίζουν δεν είναι της δεκαετίας του 90... και σε άλλη κατηγορία τιμής από ένα δύο κατοστάρικα...
Ας μην ξεφεύγουμε παρακαλώ.
Εμένα πάντως ένα accuphase DC81 δε με χαλούσε καθόλου...
...όπως δε με χάλασε και το Sonic Frontiers SFD1 που είχει ο Πέτρος παλιότερα... Παίζει μουσική το ρημάδι!
Δηλαδή αν έβρισκα ένα Parasound D/AC 2000 (20ετίας μοντέλο - διθυραμβικά σχόλια στο Stereophile τότε, τιμή 2k ) σήμερα στα 300 π.χ. θα έπρεπε να το αντιμετωπίσω "by default" ως τρελή ευκαιρία?
Και γιατί να μη πάρω ένα mambo του Βασίλη και να μου περισσέψουν και (πολλά) ρέστα?
Ακόμη καλύτερα, γιατί να πάρω κάτι αφού η πηγή μου (ODAC / Salas, diy στα 170 ) δεν μου αφήνει περιθώριο για παράπονα? Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν αναζητώ κάτι καλύτερο, αλλά μάλλον αυτό δεν μπορεί να βρεθεί στα.... vintage του παρελθόντος.
Και για προλάβω αντιδράσεις: το Parasound το έχω ακούσει διεξοδικά το 1997 (μαζί με το ταίρι του transport με ιμάντα!), με Xanadu και McCormack και δεν μου πρόσφερε τίποτα σημαντικά παραπάνω από το τότε front end μου (Arcam D250 / BB50).
Έχω ένα παλιό DAC Rotel RDP-980, αρεχές δεκαετίας 90. Το έχω ανοίξει και είναι μια πολύ σοβαρή κατασκευή, χωριστά αναλογικά-ψηφιακα τροφοδοτικα(με ξεχωριστούς μεταχηματιστές, δίνει rec-out , όλες οι εισοδοι ειναι οπτικές & coax. Πραγματικά σαν συσκευή φαίνεται πολύ αξιόλογο, και παίζει και ωραία (νομίζω δηλαδή). Συνήθως ακούω από το λαπτοπ με οπτική, ή CD απο το trαnsport (Rotel RDD-980).
Η ερώτηση είναι η εξής. Υπάρχει π περίπτωση κάποιο απο αυτά που βλέπω εδώ που κάνουν 50 - 70 ευρώ να είναι καλύτερο; Πάντα μέχρι 16/48 και 2 κανάλια.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.