Παλιά DSLR, 4-5 Megapixel, να το τολμήσω;

ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΓΓΟΓΙΑΝΝΗΣ

Super Moderator
Staff member
20 October 2007
19,811
Μεσευρώπη
Σκέφτομαι να πάρω ψηφιακή (επιτέλους!)Επειδή ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός, σκέφτηκα να πάρω μιά καλή μεταχειρισμένη από ebay. Εκεί είδα ότι οι παλιές μηχανές φεύγουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Τι λένε οι ειδικοί; Να τολμήσω να πάρω μια "μεγάλη" μηχανή με μόλις 4 ή 5 megapixel? Ή η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια σε σχέση με τις καινούριες των 10 και 12 mp;
Βρήκα για παράδειγμα αυτό:

http://cgi.ebay.de/Olympus-E-10-4-0...lkameras_PM?hash=item20ae7937e8#ht_2629wt_917

Αξίζει;

Αν και δεν είμαι ειδικός, η απάντηση σε όλες αυτού του τύπου τις ερωτήσεις είναι "ανάλογα με το πόσο θα σου κοστίσει".

Τα Megapixels δεν είναι κριτήριο επιλογής για μια φωτογραφική μηχανή, ωστόσο οι πιο μοντέρνες εκδόσεις έχουν σαφείς βελτιώσεις από τις παλαιότερες σε πολλούς άλλους τομείς.

Αν όμως μου πεις πχ ότι τη συγκεκριμένη θα την χτυπήσεις πχ με 50 ευρώ απ'το ebay, εγώ πιστεύω ότι ναι, αξίζει. Αν είναι να σου κοστίσει 250, τότε μάλλον είναι προβληματική σαν αγορά.

Φίλε μου για 4-5 mp δεν ξέρω , αλλά τα 6 είναι υπέραρκετά για οποιαδ'ηποτε μή επαγγελματική χρήση... δες κι αυτό :
http://6mpixel.org/en/

αυτό που θέλει λίγο προσοχή είναι η ευκολία χρήσης , γιατί οι παλιότερες μηχανές είχανε αργούς χρόνους έναρξης, αποθήκευσης , shutter lag κ.λ.π.

με 4 ευρω γιατι οχι, ειναι και φτιαγμενη απο μεταλο, και εχει καλο φακο. η ε-20 το επομενο μοντελο, εχει 5 megapixel. Ομως αμα υπαρχρει παρε καλυτερα την Ε-1 , που μπορεις να αλαζεις και φακους

Ειδικά η Ε-20 ήταν ναυαρχίδα της εποχής (μιλάμε για 2001-2002)... Αλλά μην σε ξεγελά το μέγεθος, έχει αισθητήρα 2/3'' (στα όρια δηλαδή των κόμπακτ):

Sensorsizes_640.jpg

εδώ παίρνεις μια ιδέα για τι μέγεθος μιλάμε (το 3ο από αριστερά)

Και από τεχνικής άποψης δεν πρόκειται για slr, παρότι έχει πρίσμα (μια περίπλοκη διάταξη).
Το ατού της ήταν ο εξαιρετικός φακός, αντίστοιχος με 35-140 f/2.0-2.4 (!!)
Πολύ φωτεινός.

Εάν έκλεινε σε ξεφτίλα τιμή, γιατί όχι, αλλιώς το αποτέλεσμά της το παίρνεις και από μία καλούτσικη σημερινή κόμπακτ (εκτός από άποψη βάθους πεδίου, σε αυτό πρέπει να πετυχαίνει αρκετά ικανοποιητικό ξεφοντάρισμα, ανώτερο και από μια LX3, λόγω μεγαλύτερου αισθητήρα και πιο γρήγορου -στο τέλε εννοώ- φακού. Πχ στο 2.4 και στα 140mm (36mm πραγματικά) πρέπει να δίνει πολύ ικανοποιητικό φόντο.

παιδιά ευχαριστώ για τις γνώμες σας, αλλά το ποστ του send μου δημιούργησε μερικές απορίες. Τι είναι το ξεφοντάρισμα, το τέλε και η ταχύτητα ενός φακού; (ξέρω,είμαι πολύ αρχάριος).

Ξεφοντάρισμα λέμε τον διαχωρισμό του προσκηνίου από το φόντο, μέσω του θολώματος του τελευταίου. Πώς βλέπεις ένα ωραίο πορτρέτο, να είναι το πρόσωπο εστιασμένο και το φόντο να σβήνει γλυκά ή να είναι εντελώς θολό?
Αυτό είναι το ξεφοντάρισμα λοιπόν.

Εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι απαράλλακτοι σε όλα τα είδη των μηχανών είναι η απόσταση από το κυρίως θέμα και η απόσταση του κυρίως θέματος από το φόντο, από εκεί και πέρα παράγοντες είναι το μέγεθος του αισθητήρα/φιλμ (που είναι μικρό στις κόμπακτ, πολλαπλασίως μεγαλύτερο στις slr, όπως βλέπεις στην εικόνα παραπάνω), το εστιακό μήκος του φακού (πόσα mm είναι ο φακός, ευρυγώνιοι=λίγα mm, πολλές μοίρες κάλυψης, τελε=πολλά mm, λίγες μοίρες κάλυψης -φέρνουν το θέμα πιο κοντά εν ολίγοις) και η ταχύτητα του φακού, δηλαδή το άνοιγμά του (που επηρεάζει και το πόσο φωτεινός είναι, καθώς από αυτό εξαρτάται πόσο φως αφήνει και περνάει, άρα "γρήγορος" φακός είναι ο φωτεινός, με μεγάλο άνοιγμα, γιατί αφήνει περιθώριο για πολύ μικρές ταχύτητες κλείστρου).
Όσο μεγαλύτερος ο αισθητήρας, περισσότερα τα mm φακού και πιο φωτεινός ο φακός (μικρότερος αριθμός f) τόσο πιο καλό ξεφοντάρισμα θα πάρουμε.

Αυτό στις κόμπακτ, είναι πολύ δύσκολο, γιατί ο αισθητήρας είναι λιλιπούτειος, αλλά και οι φακοί είναι στην πραγματικότητα λίγα mm (άλλο το "ισοδύναμο" εύρος που δίνουν οι κατασκευαστές τους), και συνήθως μάλλον σκοτεινοί.

Άν έβρισκες μία Pentax K100D, Nikon D40, Canon 20D/30D/350D ή τα αντίστοιχα μοντέλα της Olympus (δεν ξέρω ποιά είναι ας συμπληρώσει κάποιος) σε τιμή 100-150Ε πάρτην δεν θα το μετανιώσεις. 6ΜΡ είναι αρκετά για τις περισσότερες χρήσεις ενός αρχαρίου. Εγώ με μία Κ100D είμαι 2 χρόνια τώρα και πρόσφατα μόνο μου λείπουν τα περισσότερα ΜΡ κυρίως για θέματα cropping.

Μία καινούργια μηχανή βέβαια έχει και πολλά άλλα καλούδια, αλλά και πολύ μεγαλύτερη τιμή... Αλλά δεν είναι και απαραίτητα όλα αυτά όσο χρήσιμα και αν είναι.

Εάν ψάχνεις για παλιές, μια Olympus 5050 ή μια 5060 είναι εξαιρετικές περιπτώσεις. Αλλά δεν φεύγουν και τσάμπα...

Πρόσφατα είδα δείγματα από Olympus E-400 και ήταν πολύ καλά.

Πριν 1,5 χρόνο αγοράστηκε από φίλο στα 249. Πόσο να κάνει τώρα αν τη βρει κάποιος?

Βρε πάρτε μια Canon 350D. Μπορεί να βρεθεί next to tzamba. Όριζε την κατηγορία της από ποιότητα εικόνας πριν 4 χρόνια, στα 8mp.

Βρε πάρτε μια Canon 350D. Μπορεί να βρεθεί next to tzamba. Όριζε την κατηγορία της από ποιότητα εικόνας πριν 4 χρόνια, στα 8mp.

Συμφωνώ με τον Αλέξη και τον Τάσο. Η Ε10/20 ήταν καλές μηχανές, αλλά οι δυνατότητες των ψηφιακών μηχανών πολύ διαφορετικές από τις γενιές του 2003 και του 2004.

Μηχανές τις οποίες μπορείς βρεις φθηνά και αξίζουν είναι οι FUJI S2S3/NIKON D100/D70/D70S/CANON 300D/350D/MINOLTA 7D/5D/OLYMPUS E300.

Προσωπικά από αυτές θα διάλεγα μια από τις CANON 350D/NIKON D70.

Υπάρχει και η άλλη λύση. Βάλε μια αγγελία στο δικό μας φόρουμ ή σε φωτογραφικό φόρουμ που να προσφέρεις 100-120 ευρώ και ζητάς κάποια/ες συγκεκριμένες μηχανές. Όλο και κάποιος θα σου προσφέρει τη δική του.

Πρόσφατα είδα δείγματα από Olympus E-400 και ήταν πολύ καλά.

Πριν 1,5 χρόνο αγοράστηκε από φίλο στα 249. Πόσο να κάνει τώρα αν τη βρει κάποιος?

εχει την ε420 με 159 ευρω μονο σωμα (279 μαζι με τον 14-42) τωρα, και λεω να την παρω για 2 σωμα, εχει και ασυρματο ελεγχο του φλας,ειναι 10mp

Κώστα καλημέρα, εάν σε ενδιαφέρει έχω ήδη στις αγγελίες αυτή:
Pentax K100d κιτ 18-55.
http://www.cptpapadakisphoto.gr/prod...oducts_id=1056
Αγορασμένη από Fnac τον Γενάρη. Με απόδειξη στο κουτί της. Φυσικά με εγγύηση και σχεδόν αχρησιμοποίητη. Το πολύ 100 κλικ.
Την πουλάω γιατί πήρα την Κ10. Εάν θέλεις κατεβαίνω μέχρι 200 ευρώ.

@send, Ευχαριστώ και πάλι, ήσουνα πολύ κατατοπιστικός. έχω πολλά να μάθω τελικά. ΄Ενας λόγος παραπάνω να αρχίσω γρήγορα να μαθαίνω.:D

@pontios. Η προσφορά είναι ενδιαφέρουσα. Υπάρχει και φακός ή μόνο σώμα;

κανε μια βολτα και απο ebay για τις μηχανες που λενε οι παραπανω...

Περίπου 200 λίρες + μεταφορικά μόνο το σώμα. Δεν νομίζω να θέλει να ανέβει τόσο ψηλά.
Θεωρώ πιο σοφό να μείνει σε compact σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Περίπου 200 λίρες + μεταφορικά μόνο το σώμα. Δεν νομίζω να θέλει να ανέβει τόσο ψηλά.
Θεωρώ πιο σοφό να μείνει σε compact σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Μπα.... μπορεί να βρει μηχανή σώμα και φακό Olympus κάτω από 200 ευρώ και μάλιστα στην Ελλάδα. Μια ματιά προσεκτική να ρίξε στο dpgr και σε 2-3 ακόμη και αν κάνει προσφορά, θα βρει μηχανή.

Σκέφτομαι να πάρω ψηφιακή (επιτέλους!)Επειδή ο προϋπολογισμός είναι σφιχτός, σκέφτηκα να πάρω μιά καλή μεταχειρισμένη από ebay. Εκεί είδα ότι οι παλιές μηχανές φεύγουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Τι λένε οι ειδικοί; Να τολμήσω να πάρω μια "μεγάλη" μηχανή με μόλις 4 ή 5 megapixel? Ή η διαφορά στην απόδοση είναι τεράστια σε σχέση με τις καινούριες των 10 και 12 mp;
Βρήκα για παράδειγμα αυτό:

http://cgi.ebay.de/Olympus-E-10-4-0...lkameras_PM?hash=item20ae7937e8#ht_2629wt_917

Αξίζει;

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=38209.0;topicseen