Παλιά ήμουν πιο ευτυχισμένος!

xamastrok

Established Member
9 August 2009
180
Γλυφάδα- Βόλος
Άκουγα μουσική από "αστείες" συσκευές αγνοώντας την ποιότητα του ήχου που παράγουν. Κασέτες συχνά ηχογραφημένες από το Τρίτο Πρόγραμμα στο Sharp Twin Cam, ακουστικά των 5 ευρώ, φορητά Cd Player Sony.

sharp_twincam_01.jpg
121957vb.png


Και όμως !! Ήμουν ευτυχισμένος, ανακάλυπτα νέους μουσικούς ορίζοντες με τη μέρα! Εστίαζα πραγματικά στη μουσική, στις αρμονικές αλληλουχίες, στην κατασκευή του κομματιού ή του τραγουδιού. Ενθουσιαζόμουν με αυτό τον ήχο που άκουγα γιατί με ενθουσίαζε η μουσική σύνθεση που τον παρήγαγε και όχι τα ηχοχρώματα αυτά καθαυτά. Μέρα με τη μέρα ανακάλυπτα νέες μουσικές, ακόμα και Bruckner μελετούσα έτσι παρέα με το "Essence of Bruckner" του Robert Simpson, από το Twin Cam! Και είχα μπροστά μου μια μουσική αποκάλυψη.

Τώρα, με την πάροδο των χρόνων γινόμαστε πιο "εκλεπτυσμένοι". Με την εισαγωγή μου στον κόσμο του hi-fi έφτιαξα κι εγώ ένα σύστημα για να ακούω στο σαλόνι. Αλλά τολμώ να πω οτι πλέον δεν είναι το ίδιο. Ο διαρκής βομβαρδισμός μου με νέα προϊόντα ήχου με κάνει να περιστρέφομαι στον καναπέ μου ανήσυχος οτι δεν προσφέρω το καλύτερο "γεύμα" στα αυτιά μου, να δοκιμάζω το ένα ή το άλλο μήπως το μπάσο μπορεί να βελτιωθεί, ή μήπως με άλλα καλώδια θα μπορούσα να ήχο διαυγέστερο ήχο. Επίσης, οι αναπόφευκτες αντανακλάσεις στο δωμάτιο με κουράζουν σε σχετικά δυνατή ένταση και διάρκεια ακρόασης, η οποία δε μπορεί να είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς λόγω της χάρτινων τοίχων στο (νέο) διαμέρισμα. Για να είμαι ειλικρινής, βοηθά και η δημιουργία οικογένειας, η οποία προς το παρόν είναι διαρκής "απειλή" για το ηχοσύστημα :) Η κούραση από τη δουλειά, η υπερπροσφορά μουσικής από το internet, η διαρκής αναζήτησή μου για νέους συνθέτες και "αριστουργήματα" που όμως τελικά δεν πιάνουν μια μπροστά σε αυτά που είχα ήδη ανακαλύψει από μικρός, παίζουν και αυτά το ρόλο τους.

Αλλά είμαι σίγουρος οτι σύντομα θα χαλαρώσω και θα ξαναεκτιμήσω την ακρόαση. Θα αγοράσω και καλά ακουστικά επίσης, νομίζω τελικά οτι μόνο έτσι συγκεντρώνομαι ολοκληρωτικά.

Το "Essence of Bruckner" έχω να το ανοίξω από τότε..
 
Έχουμε περάσει πολλοί από αυτή τη φάση.
Κάποια μαμακία παίζει με το στησιμο του στερεοφωνικού σου.
Ψάξε λίγο να το βρεις, για να βγεις την υγειά σου....
 
...α, μην ανησυχείς, η ευτυχία είναι πάντοτε κάτι το διαφεύγον, είτε χρονικά προς το παρελθόν, είτε προς παράλληλα παρόντα, μη εφαπτόμενα προς την πραγματικότητα μας, είτε προς αντι-κείμενους οργανισμούς που θεωρούμε κιόλας πως δεν το αξίζουν... μην αφήνεις την πατίνα της νοσταλγίας να ρετουσάρει τις τότε ακμές...που τσίγκλαγαν άσχημα...

... για να σε βοηθήσω θα σου προτείνω ένα αριστούργημα, άνευ εισαγωγικών : http://www.channelclassics.com/holland-baroque-society-31911.html
 
Έχουμε περάσει πολλοί από αυτή τη φάση.
Κάποια μαμακία παίζει με το στησιμο του στερεοφωνικού σου.
Ψάξε λίγο να το βρεις, για να βγεις την υγειά σου....

Σίγουρα θέλω μια πιο ποιοτική και ήσυχη πηγή, και να κρεμάσω και μερικούς πίνακες :). Το θέμα είναι όμως οτι παλιά με το Twin Cam δε με απασχολούσαν τέτοια προβλήματα..
 
To θέμα δεν είναι η ποιότητα των μηχανημάτων, αλλά (α) η ψυχική διάθεση να ακούσεις και να μπεις μέσα στα μουσικά δρώμενα - να ανασύρεις μνήμες και συναισθήματα και (β) να απομονώσεις τα θέματα μουσική/μηχανάκια - όταν ακούς μουσική να ακούς μουσική και όταν αξιολογείς το σύστημα ή πειραματίζεσαι με δείγματα, τοποθέτηση κτλ, να ακούς μηχανάκια.

Αν κάνω λάθος, απλά πάρε ξανα ένα waklman και θα είσαι εντάξει...
 
...α, μην ανησυχείς, η ευτυχία είναι πάντοτε κάτι το διαφεύγον, είτε χρονικά προς το παρελθόν, είτε προς παράλληλα παρόντα, μη εφαπτόμενα προς την πραγματικότητα μας, είτε προς αντι-κείμενους οργανισμούς που θεωρούμε κιόλας πως δεν το αξίζουν... μην αφήνεις την πατίνα της νοσταλγίας να ρετουσάρει τις τότε ακμές...που τσίγκλαγαν άσχημα...

... για να σε βοηθήσω θα σου προτείνω ένα αριστούργημα, άνευ εισαγωγικών : http://www.channelclassics.com/holland-baroque-society-31911.html

Ευχαριστώ. Θα το ψάξω. Από Telemann μου αρέσει πολύ μια σουίτα σε Λα- για φλάουτο και έγχορδα.

Όντως, οι συνθήκες της ζωής αλλάζουν, και μαζί και η προσέγγιση στη μουσική τέχνη και ακρόαση.
 
Μην το ψάχνεις στα μηχανήματα, στον ήχο ή στα ακούσματα. Όλες αυτές οι παρενέργειες που αναφέρεις έχουν να κάνουν με τη διάθεσή μας και με το τρόπο ζωής μας. Οι αλλαγές στη ζωή μας επειδή γίνονται σταδιακά δεν τις συνειδητοποιούμε επαρκώς και εγκαίρως για να έρθουμε σε ρήξη με ότι μας απομακρύνει από τα πιστεύω μας. Τις περισσότερες φορές βέβαια αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στον άμεσο κοινωνικό μας περίγυρο για να αντιληφθούμε την "εξέλιξη" μας και τα αδιέξοδα της πορείας μας.
Τι κάνουμε; Επαναδιεκδικούμε και κερδίζουμε όλες τις μικρές μάχες της καθημερινότητάς μας και ενδυναμώνουμε τη πίστη στον εαυτό μας (όχι τον εγωισμό μας). Μετά η μουσική όταν θα την ακούσουμε, από όπου την ακούσουμε θα έχει πράγματι κάτι να μας πει και κυρίως θα συνεχίζει να συμβάλει στη βελτίωσή μας.
:ernaehrung004:
 
Σίγουρα θέλω μια πιο ποιοτική και ήσυχη πηγή, και να κρεμάσω και μερικούς πίνακες :). Το θέμα είναι όμως οτι παλιά με το Twin Cam δε με απασχολούσαν τέτοια προβλήματα..
Και στη δική μου περίπτωση, όταν είχα παπί 50 κυβικών σαν φοιτητής άνοιγα τέρμα το γκάζι χωρίς φόβο και ήμουν ευχαριστημένος.

Όταν πήγα στα 1200 κυβικά, μου φαινόταν ότι ο σκελετός ταλάντωνε, ότι το τιμόνι ψάρευε στα σαμαράκια, ότι ο κόλος έφευγε....

Ήταν άλλη κατηγορία το εργαλείο , και ήθελε τις σωστές παρεμβάσεις για να σταθεί.

Εννοώ ότι στα πιο βασικά εργαλεία, τα όρια τίθενται πιο ξεκάθαρα και είναι εν πολλοίς αυτονόητα. Όσο ανεβαίνεις, το πράγμα διευρύνεται και θέλει πιο εκτενή έλεγχο.......
 
Όλες αυτές οι παρενέργειες που αναφέρεις έχουν να κάνουν με τη διάθεσή μας και με το τρόπο ζωής μας. Οι αλλαγές στη ζωή μας επειδή γίνονται σταδιακά δεν τις συνειδητοποιούμε επαρκώς και εγκαίρως για να έρθουμε σε ρήξη με ότι μας απομακρύνει από τα πιστεύω μας.
Τι κάνουμε; Επαναδιεκδικούμε και κερδίζουμε όλες τις μικρές μάχες της καθημερινότητάς μας και ενδυναμώνουμε τη πίστη στον εαυτό μας (όχι τον εγωισμό μας).
:ernaehrung004:

Έτσι είναι. Οι σκοτούρες και τα νέα δεδομένα της καθημερινότητας όσο μεγαλώνουμε μας απομακρύνουν από την ανέμελη απόλαυση της μουσικής. Πρέπει να διεκδικούμε διαρκώς το δικαίωμα της ποιοτικής συμμετοχής της σε αυτή.
 
Και στη δική μου περίπτωση, όταν είχα παπί 50 κυβικών σαν φοιτητής άνοιγα τέρμα το γκάζι χωρίς φόβο και ήμουν ευχαριστημένος. Όταν πήγα στα 1200 κυβικά, μου φαινόταν ότι ο σκελετός ταλάντωνε, ότι το τιμόνι ψάρευε στα σαμαράκια, ότι ο κόλος έφευγε....
Εννοώ ότι στα πιο βασικά εργαλεία, τα όρια τίθενται πιο ξεκάθαρα και είναι εν πολλοίς αυτονόητα. Όσο ανεβαίνεις, το πράγμα διευρύνεται και θέλει πιο εκτενή έλεγχο.......

Σωστό αυτό. Είσαι όμως περισσότερο ευτυχισμένος τώρα, που έχεις την αγωνία του συνεχούς tuning, το άγχος να μη στο κλέψουν, τα έξτρα λεφτά σε ακριβά ανταλλακτικά; Άλλωστε, αυτό που μετρά είναι η "διαδρομή", ο αέρας που σε χτυπά στο πρόσωπο, και συγκεκριμένα για μηχανάκι συχνά και η παρέα δίπλα σου :)

Αν και περισσότερο ρητορική είναι η ερώτηση γιατί στη δικιά σου περίπτωση δε στέκει, αποκλείεται να είσαι λιγότερο ευχαριστημένος τώρα σε σχέση με το παπάκι..

Μακάριοι αυτοί που μπορούν να διαχωριστούν από την τεχνολογία και να στέκονται στην ουσία των πραγμάτων. Δυστυχώς για εμένα, και λόγω επαγγέλματος είμαι ανεπίστρεπτα ταγμένος στον ηλεκτρονικό θεό.
 
Και όμως !! Ήμουν ευτυχισμένος, ανακάλυπτα...
Σε τι ηλικία αναφέρεσαι; Στην εφηβεία; Τότε που ανακάλυπτες τα πάντα;


Αλλά είμαι σίγουρος οτι σύντομα θα χαλαρώσω και θα ξαναεκτιμήσω...
Στο εύχομαι ειλικρινά κι ολόψυχα.
 
xamastrok συμφωνώ μαζί σου. Ενώ η σχέση μας με τη μουσική τέχνη αφήνει μια αίσθηση βαθιάς ευτυχίας και πληρότητας, η ενασχόληση με τα μηχανήματα και τη λεγόμενη πιστότητα αφήνει μόνο ανικανοποίητο. Πρόκειται για αποπροσανατολιστικό χόμπι, το οποίο χρησιμοποιεί τη μουσική για να εστιάσει στους ήχους. Αναπόφευκτα, αυτή η μετατόπιση του βλέμματος δημιουργεί στρεβλώσεις και προβλήματα- αλλοιώνεται η αρχική μας σχέση με τη μουσική. Υπάρχουν κάποιοι που ισχυρίζονται ότι μοιράζουν το χρόνο τους σε κριτικές ακροάσεις και σε μη. Προσωπικά δεν το πιστεύω, ούτε το έχω καταφέρει τα τελευταία πέντε χρόνια που κόλλησα το μικρόβιο. Αν μπει το σαράκι της ενασχόλησης με την αναπαραγωγή την ίδια, η μουσική αρχίζει να γίνεται το μέσον, το όχημα που θα αναδείξει τις ποιότητες που αναζητάμε κατά την αναπαραγωγή. Σταδιακά μετατρέπεσαι σε έναν γκουρμέ των ήχων που δοκιμάζει συνεχώς πιάτα χωρίς να χορταίνει (έχει όμως τη χαρά των γεύσεων, ας το αναγνωρίσουμε αυτό).Έχω καταλήξει ότι η μόνη θεραπεία για επιστροφή στη μουσική είναι η πλήρης διακοπή κάθε αναφοράς στο hifi- τελεία και παύλα. (Και τώρα, επειδή είμαι ακόμα στην εξάρτηση, θα συνεχίσω να διαβάζω για ενισχυτές που δεν θα πάρω ποτέ και για ηχεία που επίσης δεν θα αποκτήσω.)
 
Ωραίος ο προλαλήσας!

Ας κάνω λοιπόν την ερώτηση που υπέβοσκε και στο προηγούμενο post μου:
Πόσα πράγματα εξακολουθούν να μας ευχαριστούν τόσο, όσο τον καιρό που τα ανακαλύπταμε;
 
...α, μην ανησυχείς, η ευτυχία είναι πάντοτε κάτι το διαφεύγον, είτε χρονικά προς το παρελθόν, είτε προς παράλληλα παρόντα, μη εφαπτόμενα προς την πραγματικότητα μας, είτε προς αντι-κείμενους οργανισμούς που θεωρούμε κιόλας πως δεν το αξίζουν... μην αφήνεις την πατίνα της νοσταλγίας να ρετουσάρει τις τότε ακμές...που τσίγκλαγαν άσχημα...]

Τι ωραία τοποθέτηση σε ένα πρόβλημα-προβληματισμό που με ενάργεια έθεσε ο δημιουργός του νήματος! Η απόλαυση έχει την τεχνογνωσία της, νομίζω. Χρειάζεται μια καθαρή ματιά, για να αναγνωρίζουμε όσα ωραία μας προσφέρονται και να ενσκύπτουμε σε αυτά, απορροφώντας την εσώτατη ουσία τους, η οποία μάλλον είναι η ποιότητα και η ένταση της σχέσης μας με αυτά. Όσο για τα αντικείμενα που μας ενδιαφέρουν, τα πράγματα είναι σχετικά. Άλλος αναζητά την ανάταση μέσα από την επικοινωνία με τις μουσικές συνθέσεις σπουδαίων καλλιτεχνών, άλλος μέσα από την παρακολούθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας αναπαραγωγής του ήχου. Και τα δύο είναι σημαντικά και θεμιτά, αρκεί να γνωρίζουμε τι θέλουμε ουσιαστικά και να μη συγχέουμε τα πράγματα. Χωρίς να είναι άσχετα μεταξύ τους, καθώς αλληλοεπηρεάζονται, πρόκειται πάντως για δύο διακριτά πράγματα.
Κατά τα άλλα, η νοσταλγία, αυτή η μαγική αυταπάτη, μπορεί να αλλοιώνει το παρελθόν μας, καθώς η επιθυμία παλαιότερων φάσεων του εαυτού μας προϋποθέτει την ωραιοποίσή τους, παράλληλα με τη μερική έστω δαιμονοποίηση του παρόντος. Όμως είναι ωραία εμπειρία. Προσωπικά έχω υποπέσει στην κατάσταση που παρουσιάζει ο δημιουργός του νήματος, προσπαθώ όμως τα τελευταία χρόνια να απολαμβάνω τα μέγιστα αυτό που έχω και εν προκειμένω τη μουσική.

Υ.Γ. Εξαιρετικές οι τοποθετήσεις όλων των συμφορουμιτών που κατέθεσαν τον οβολό της σκέψης τους...
 
Τι τα θέλετε...

Οταν είσαι 20αρης-30αρης όλα ωραία είναι...Απολαμβάνεις την ζωή με το τίποτα...

Μετά σταδιακά θα θέλεις πολλά απ' όλα-όσο σε παίρνει- και δεν θα απολαμβάνεις τίποτα....
 
Σαφώς Διονύση.
Αν δεν έχεις εμπειρίες όλα ωραία μοιάζουν.

Και το γουολκμαν και το οτομπιανκι και η Φρόσω (τυχαία τα παραδείγματα...)

Προσωπικά επιμένω ότι άλλες εποχές, άλλα μυαλά και κυρίως λιγότερες υποχρεώσεις και προβλήματα.
Συμφωνώ δε με την ρητορική ερώτηση του asvestos... νέα πράγματα καταλαβμάνουν τη ζωή μας με την πάροδο των χρόνων... πολλά δε απο αυτά ακόμα πιο ευχάριστα, αλλά και άλλα δυσάρεστα.

Κατα τα αλλα imo όποιος έχει τη διάθεση να ασχοληθεί με τις μουσικές και δεν μπορεί να απομονώσει τις κριτικές ακροάσεις απο τις μικρές στιγμές απόλαυσης, μάλλον έχει συγκεκριμένα προβλήματα στο σύστημά του που δεν του επιτρέπουν να ακούσει απερίσπαστος.
Είναι άλλο να τελειώνει ένα όμορφο μουσικό ταξίδι και να σου περνάει και η σκέψη "αχ και να ήταν λίγο πιο τραγανό το δοξάρι" και άλλο μετά ένα δυο κομμάτια να κλείνεις τα πάντα γιατί το δοξάρι έκανε σουρτα φέρτα σε λάθος όργανο...

Γενικά να μακαρίζεται την τύχη σας όσοι ασχολείστε και με τα μηχανάκια...
Αλλιώς μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι...

Όσο περισσότερο γνωρίζεις, τόσο περισσότερο απολαμβάνεις... μοτο ζωής, θα έλεγα. Θέλει κόπο για να τα καταφέρεις, αλλά επιβραβεύει πάντα!

:ernaehrung004:
 
Re: Απάντηση: Παλιά ήμουν πιο ευτυχισμένος!

Τι τα θέλετε...

Οταν είσαι 20αρης-30αρης όλα ωραία είναι...Απολαμβάνεις την ζωή με το τίποτα...

Μετά σταδιακά θα θέλεις πολλά απ' όλα-όσο σε παίρνει- και δεν θα απολαμβάνεις τίποτα....
Γενικά, το θέμα του κορεσμού το βρίσκω αρκετά πολύπλοκο και δεν έχω, ακόμα, καταλήξει στο πώς ακριβώς λειτουργεί.
Πέρα από τα κοινότοπα, προσπαθώ να συλλάβω τι παιχνίδι μας παίζει ο χρόνος με την έννοια της προβολής του εαυτού μας στο μέλλον.
Πώς φαντάζεται λ.χ. τον εαυτό του ένας 20άρης για την επόμενη 10ετία του και πώς ένας 50άρης;
Και αν πούμε σε έναν 50άρη ότι σε έναν χρόνο δεν θα μπορεί πια να απολαύσει τίποτα, γιατί αυτός (αν γλιτώσει την κατάθλιψη!) ξαναγίνεται 20άρης στην ορμή για απόλαυση των πάντων, σημαντικών κι ασήμαντων;
Ξέρω, οι απαντήσεις σ' αυτά τα ερωτήματα οδηγούν σε εν μέρει αντικρουόμενα συμπεράσματα.
Αλλά είπαμε... το παλέυω...

...ή μήπως να το παρατήσω καλύτερα;;; :huh2: