Παλιός ενισχυτής

thanos 8319

New member
19 June 2025
25
Καλησπέρα! Έχω έναν παλιό ραδιοενισχυτή σκέφτομαι να πάρω 2 οικονομικά ηχεία να τον ζωντανεψω πάλι. Κάποιος αν μπορεί να μου πει κόλπο να δω αν είναι σε θέση να παίζει σωστά!

Ποιος ενισχυτής είναι; Υπάρχει κάποια φωτογραφία να δείχνει έστω υποτυπωδώς σε τι κατάσταση είναι.
Πιάνουν τα χέρια σου, εννοώ για άνοιγμα καπακιού και προσεκτικό ξεσκόνισμα;

Ποιος ενισχυτής είναι; Υπάρχει κάποια φωτογραφία να δείχνει έστω υποτυπωδώς σε τι κατάσταση είναι.
Πιάνουν τα χέρια σου, εννοώ για άνοιγμα καπακιού και προσεκτικό ξεσκόνισμαειχα

Πιάνουν τα χέρια σου, εννοώ για άνοιγμα καπακιού και προσεκτικό ξεσκόνισμα;
Λοιπόν τώρα που βρήκα ένα παλιό νήμα είχαμε ξαναμιλήσει γι'αυτό το θέμα απλά δεν έχω χρόνο και προσπαθώ αυτή την περίοδο να κάνω κάτι γι'αυτό. JVC R-S5 είναι το μοντέλο όχι κάτι το φοβερό απλά αν υπάρχει ένας τρόπος να το κάνω εγώ μην πάω έξω και μου πάρουν χρήματα γιατί όπως ανέφερα δεν είναι και κάτι φοβερό μηχάνημα! Απλά θέλω να φτιάξω μια βινταντζ γωνία να έχω να την χαζεύω και να ακούω μουσική όποτε το θελησω! Επίσης σκέφτηκα μήπως να συνδέσω ακουστικά?

Μην υποτιμάς το παλιό μηχανάκι.
Κάποια παίζουν πολύ γλυκά και ευχάριστα.
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να μετρήσεις την έξοδο στα ηχεία αν υπάρχει dc
τάση.
Αν είναι μερικα mv ειναι ασφαλή για τα ηχεία.
Για ηχεία οποιοδήποτε ευαίσθητο ζευγαράκι
πήγαινε σε μικρά πχ 5ιντσα και φτηνά συνήθως
έχουν απλό cross και αυτό καλό για τον μικρό
Jvc..
Τώρα κάποιο σπρέι για τα pot θα βοηθήσει..

Μην υποτιμάς το παλιό μηχανάκι.
Κάποια παίζουν πολύ γλυκά και ευχάριστα.
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να μετρήσεις την έξοδο στα ηχεία αν υπάρχει dc
τάση.
Αν είναι μερικα mv ειναι ασφαλή για τα ηχεία.
Για ηχεία οποιοδήποτε ευαίσθητο ζευγαράκι
πήγαινε σε μικρά πχ 5ιντσα και φτηνά συνήθως
έχουν απλό cross και αυτό καλό για τον μικρό
Jvc..
Τώρα κάποιο σπρέι για τα pot θα βοηθήσει..
Εύκολη και άμεση λύση από κάποιον ηλεκτρολο φαντάζομαι! Ευχαριστώ και για την γνώμη των ηχείων!

2Χ25WRMS στα 8Ω και 2Χ35 στα 4Ω ο JVC.
Σύγχρονο ηχείο αντέχει πολύ παραπάνω συνήθως.

Δεν έχει και pre-out ο JVC να έπαιρνες κανένα ενεργό.

Last edited:
  • Like
Reactions: thanos 8319
2Χ25WRMS στα 8Ω και 2Χ35 στα 4Ω ο JVC.
Σύγχρονο ηχείο αντέχει πολύ παραπάνω συνήθως.
Άρα μπορεί να οδηγήσει άνετα πιο καινούργια ηχεία.. αν είναι σε καλή κατάσταση

Αυτό είναι παγίδα, αν ακούς χωρίς να τερματίζει το volume, δεν θα παραμορφώσει (DC) ο ενισχυτής και δεν θα κάψει tweeter.
Αν το τσιτώσεις, πιθανά θα έχεις πρόβλημα.
Ο ενισχυτής είναι του 79-80, έχει είσοδο πικαπ (2.5mV) καθώς και AUX και Tape (με 120mV ευαισθησία).
Χοντρικά με σήμα 2.5mV στο πικάπ ή 120 mV στις άλλες εισόδους και το VOLUME τέρμα θα βγάζει την ονομαστική ισχύ στα ηχεία.
Αν βάλεις CDplayer (2V) στο AUX πχ, θα βγάλει τα 25W πολύ πριν τερματίσει το volume.
Τι πηγή σκέφτεσαι να βάλεις?

Last edited:
Αυτό είναι παγίδα, αν ακούς χωρίς να τερματίζει το volume, δεν θα παραμορφώσει (DC) ο ενισχυτής και δεν θα κάψει tweeter.
Ο ενισχυτής είναι του 79-80, έχει είσοδο πικαπ (2.5mV) καθώς και AUX και Tape (με 120mV ευαισθησία).
Χοντρικά με σήμα 2.5mV στο πικάπ και 120 mV στις άλλες εισόδους και το VOLUME τέρμα θα βγάζει την ονομαστική ισχύ στα ηχεία.
Αν βάλεις CDplayer (2V) στο AUX πχ, θα βγάλει τα 25W πολύ πριν τερματίσει το volume.
Τι πηγή σκέφτεσε να βάλεις

Χοντρικά με σήμα 2.5mV στο πικάπ και 120 mV στις άλλες εισόδους και το VOLUME τέρμα θα βγάζει την ονομαστική ισχύ στα ηχεία.
Τι πηγή σκέφτεσε να βάλεις?
Σε πρώτη φάση να δω αν είναι ζωντανός και αν αξίζει να κάνω την προσπάθεια μου όπως είπα το νήμα. Τα ηχεία να διαλέξω θέλω και κάποια στιγμή όπως είπες το πικάπ. Δεν είμαι ειδικός του χώρου πιο πολύ αρχάριος είμαι ξέρω όμως ότι εδώ στο φόρουμ οποίος θέλει βοηθάει 😎

Για να δεις αν δουλεύει, και με ένα μεγάφωνο αυτοκινήτου μπορείς να το κάνεις πχ. Ή με ακουστικά.
Εχεις ξεβιδώσει το καπάκι να δεις μήπως φαίνονται διαρροές ή φουσκώματα ηλεκτρολυτικών?
Τουλάχιστον στην τροφοδοσία.
Ο παρακάτω χρησιμοποιει Q Acoustics 2020i.

Last edited:
Για να δεις αν δουλεύει, και με ένα μεγάφωνο αυτοκινήτου μπορείς να το κάνεις
Εχεις ξεβιδώσει το καπάκι να δεις μήπως φαίνονται διαρροές ή φουσκώματα ηλεκτρολυτικών?

Η αλήθεια είναι πως όχι και είναι μια σωστή πρώτη κίνηση.. θα ρίξω μια ματιά αν έχω το κατάλληλο κατσαβίδι

εγω θα το εστελνα σε ενα μαστορα- στην αθηνα υπαρχουν πολλοι κ αξιοπιστοι- για ελεγχο -πυκνωτες κλπ- δεν θα σου κοστισει ιδιαιτερα...το πολυ πολυ να χασεις τα 20-25 ευρω που χρεωνουν συνηθως στον ελεγχο- αν δεν συμφωνησεις- κ μετα αποφασιζεις αναλογα την προταση η το κοστος ''επισκευων''..αν συμφωνησεις τα λεφτα του ελεγχου συμπεριλαμβανονται στην τιμη

• Like
Επειδή έχει πολλές γρίλιες, μέσα θα είναι τίγκα στην σκόνη.
θέλει ήπιο φύσημα σε ανοιχτό χώρο χωρίς το καπάκι και μετά κοιτάς για μαυρίσματα αντιστάσεων, φουσκώματα πυκνωτών κλπ.

εγω θα το εστελνα σε ενα μαστορα- στην αθηνα υπαρχουν πολλοι κ αξιοπιστοι- για ελεγχο -πυκνωτες κλπ- δεν θα σου κοστισει ιδιαιτερα...το πολυ πολυ να χασεις τα 20-25 ευρω που χρεωνουν συνηθως στον ελεγχο- αν δεν συμφωνησεις- κ μετα αποφασιζεις αναλογα την προταση η το κοστος ''επισκευων''..αν συμφωνησεις τα λεφτα του ελεγχου συμπεριλαμβανονται στην τιμη
Η πιο σωστή λύση είναι σίγουρα εφόσον δηλώνω και αρχάριος μπορεί να πάρω λάθος απόφαση μόνος μου νομίζοντας είναι όλα σωστά και να κάψω καινούργια ηχεία σωστός φίλε..

• Like
Reactions: Deneb
Αυτό είναι το σωστό.
Αλλά αυτά που σου λέμε παραπάνω, δεν είναι για να το επισκευάσεις μόνος σου, αλλά για μια πρώτη εικόνα.

Η πιο σωστή λύση είναι σίγουρα εφόσον δηλώνω και αρχάριος μπορεί να πάρω λάθος απόφαση μόνος μου νομίζοντας είναι όλα σωστά και να κάψω καινούργια ηχεία σωστός φίλε..
περαν αυτων, μηχανημα 45 χρονια ολο κ θα θελει το 'σινιαρισμα του'' ελεγχο στην τροφοδοσια, στις εξοδους, αλλαγη τυχον πυκνωτων, ελεγχο για καμμια σκουρια κλπ κλπ...μ εβαλες στα μερακια κ εβγαλα απ το ντουλαπι αυτο..μηχανικα παιζει αψογα, αλλα θα το στειλω για service..telefunken TC-450 , του 197920260807_141612.jpg

• Like
Για να δεις αν δουλεύει, και με ένα μεγάφωνο αυτοκινήτου μπορείς να το κάνεις πχ. Ή με ακουστικά.
Ο παρακάτω χρησιμοποιει Q Acoustics 2020i.
Το ξεβιδωσα πριν λίγο φάνηκε μια χαρά για εμένα που είναι άσχετος με αυτά. Τώρα βρήκα έναν τεχνικό που είναι στην περιοχή με 10€ θα κάνει τα περαιτέρω.. καλή τιμή 🤷🏻

• Like
Reactions: ika
περαν αυτων, μηχανημα 45 χρονια ολο κ θα θελει το 'σινιαρισμα του'' ελεγχο στην τροφοδοσια, στις εξοδους, αλλαγη τυχον πυκνωτων, ελεγχο για καμμια σκουρια κλπ κλπ...μ εβαλες στα μερακια κ εβγαλα απ το ντουλαπι αυτο..μηχανικα παιζει αψογα, αλλα θα το στειλω για service..telefunken TC-450 , του 1979View attachment 275423
Ε καλά έκανα τότε και σου θύμισα διάφορες δουλειές χαχα.. ναι έχει και ο ενισχυτής αυτός πακέτο ένα παλιό sanyo κασετόφωνο είναι η αλήθεια αλλά δεν με ενδιαφέρει τόσο για κασέτα προς το παρόν

• Like
Reactions: Deneb