Send, δεν ξέρω αν η ερμηνεία που δίνεις στο λευκό έχει κάποια νομική βάση, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη που του αποδίδεται.
Στο μυαλό μου το λευκό θυμίζει τη λευκή επιταγή, είναι δηλαδή ένα χαρτί στο οποίο ο καθένας μπορεί (συμβολικά) να γράψει ό,τι θέλει και να διεκδικήσει την ψήφο. Δεν είναι δηλαδή απόρριψη των προτεινομένων, είναι "εξουσιοδότηση" να αποφασίσουν οι άλλοι.
Αντίστοιχα, το άκυρο σημαίνει ότι δεν ξέρεις πως να ψηφίσεις σωστά και η αποχή ότι δεν σε αφορά το θέμα.
Καμία επιλογή δεν μπορεί να δηλώσει άρνηση, και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζεις, όχι να κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς ("εγώ σας τά 'λεγα"). Αν ένα μεγάλο ποσοστό του λαού απορρίπτει τις λύσεις που του προσφέρει η δημοκρατία, προφανώς η τελευταία είναι ανεπαρκής.
Εγώ πάντως δε νομίζω ότι η δημοκρατία δεν θα βρει λύσεις, ακόμα και στο σημερινό βουρκωμένο τοπίο. Μπορεί να είναι λύση Μπερλουσκονικού τύπου - το θεωρώ πολύ πιθανό, αφού οι νυν πολιτικοί δεν δείχνουν καμία δυνατότητα να "μεταλλαχθούν" προς κάποια νέα κατεύθυνση.