Παμε εκλογες ??

Μάλλον αναφέρεσαι στην αποχή. Διότι η λευκή ψήφος έχει άλλο περιεχόμενο. Όχι ότι απέχω, αλλά ότι δεν μου κάνει κανείς από τους υποψήφιους. Ως απάντηση δηλαδή στο ερώτημα "ποιος θα κυβερνήσει", η λευκή ψήφος έχει το σαφέστατο περιεχόμενο "πάντως όχι κάποιος από τους σημερινούς υποψηφίους". Δεν είναι σιωπή, είναι δήλωση. Και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά παραίτηση από το δικαίωμά μου να συμμετέχω καθορίζοντας τις τύχες του τόπου.

SEND, φυσικά και γω για το λευκό μιλάω. Ναι το λευκό περνάει το μήνυμα για το τι δεν θέλεις αλλά εξακολουθεί να μην δίνει την δυνατότητα στον αρχηγό του κράτους να κάνει οτιδήποτε άλλο από είτε να δώσει την εντολή στο πρώτο κόμμα (έστω και αν αυτό σημαίνει στο κόμμα που πήρε μια ψήφο όταν οι τα άλλα δεν πηραν καμμία), είτε να προκυρήξει νέες εκλογές όπου όμως τι;

Send, δεν ξέρω αν η ερμηνεία που δίνεις στο λευκό έχει κάποια νομική βάση, αλλά σίγουρα δεν είναι η μόνη που του αποδίδεται.

Στο μυαλό μου το λευκό θυμίζει τη λευκή επιταγή, είναι δηλαδή ένα χαρτί στο οποίο ο καθένας μπορεί (συμβολικά) να γράψει ό,τι θέλει και να διεκδικήσει την ψήφο. Δεν είναι δηλαδή απόρριψη των προτεινομένων, είναι "εξουσιοδότηση" να αποφασίσουν οι άλλοι.

Αντίστοιχα, το άκυρο σημαίνει ότι δεν ξέρεις πως να ψηφίσεις σωστά και η αποχή ότι δεν σε αφορά το θέμα.

Καμία επιλογή δεν μπορεί να δηλώσει άρνηση, και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Δημοκρατία σημαίνει να αποφασίζεις, όχι να κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς ("εγώ σας τά 'λεγα"). Αν ένα μεγάλο ποσοστό του λαού απορρίπτει τις λύσεις που του προσφέρει η δημοκρατία, προφανώς η τελευταία είναι ανεπαρκής.

Εγώ πάντως δε νομίζω ότι η δημοκρατία δεν θα βρει λύσεις, ακόμα και στο σημερινό βουρκωμένο τοπίο. Μπορεί να είναι λύση Μπερλουσκονικού τύπου - το θεωρώ πολύ πιθανό, αφού οι νυν πολιτικοί δεν δείχνουν καμία δυνατότητα να "μεταλλαχθούν" προς κάποια νέα κατεύθυνση.

Re: Απάντηση: Παμε εκλογες ??

Δεν είναι δηλαδή απόρριψη των προτεινομένων, είναι "εξουσιοδότηση" να αποφασίσουν οι άλλοι.

Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι το πολιτικό περιεχόμενο της αποχής.

Η λευκή ψήφος δεν δηλώνει αδιαφορία. Αν μη τι άλλο, σημαίνει τη θέληση του πολίτη να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και να μην αδιαφορήσει.

Ούτε είναι κριτική εκ του ασφαλούς να μην θέλεις να επιλέξεις ούτε τη Σκύλλα, αλλά ούτε και τη Χάρυβδη (ακραίο παράδειγμα). Εάν είναι τέτοιες οι προσφερόμενες επιλογές, υπάρχει σοβαρό σφάλμα στο σύστημα που επέτρεψε να αναδειχθούν τέτοιοι σχηματισμοί και όχι στον πολίτη.

Φυσικά δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο. Οι Αμερικανοί λχ δεν την έχουν καλύτερα. Επιλέγουν αναγκαστικώς μεταξύ Ρεπουμπλικανών, Δημοκρατών και κανενός σποραδικού "πεφωτιμένου" και ""ανεξάρτητου"" (διπλά εισαγωγικά) υποψηφίου. Όταν οι πολίτες καλούνται να προσαρμοστούν σε λογικές τύπου "ο μη χείρων βέλτιστος", τι να τις κάνουμε τις εκλογές? Για να έχουν οι εκλεγόμενοι το άλλοθι μίας υποτιθέμενης λαϊκής αποδοχής?

Μα send μου, πες μας τέλος πάντων, όταν ανοίξουν οι κάλπες και βρεθούν τα 99% λευκά, τι θα ήθελες να κάνει ο Πρόεδρος που θα το χαρακτήριζες ηθικό και δημοκρατικό; (αδιαφορώντας προς στιγμή για το νόμιμο ή το συνταγματικό).

Θα ανέμενα να μην δώσει διερευνητική εντολή. Και να προκυρήξει εκ νέου εκλογές. Βέβαια κάποια στιγμή ενδεχομένως να φτάναμε στο αμήν από τις αλλεπάλληλες εκλογές και την ακυβερνησία και να καταλήγαμε πάλι στους γνωστούς 2.
Τελοσπάντων. Το επιχείρημά μου είναι ότι το σύστημα -κακώς- αγνοεί την καταδίκη και απόρριψη των πολιτικών σχηματισμών όταν αυτή εκφράζεται με την λευκή ψήφο και όχι με ψήφο σε σχηματισμό που κατέρχεται στις εκλογές.

Σόρρυ που επιμένω send αλλά (α) είμαι χοντροκέφαλος και (β) θεωρώ το θέμα σημαντικό.

Η λευκή ψήφος δεν είναι χωρίς σημασία. Είναι σημαντικότατη και στα δυσθεώρατα ύψη κάποιου 10-15%, σε μια μη δικομματική δημοκρατία, καθώς και σε πολλές δικομματικές, περνάει ένα μήνυμα στο κόμμα ή στην συμμαχία που θα πάρει τελικά το χρήσμα ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένο να κάνει όσα προανείγγειλε και ότι θα πρέπει να κάνει κάποιες δραστικές τομές προς κατευθύνσεις που είναι σαφές από πλείστες όσες εκφράσεις του λαϊκού συναισθήματος.

Δυστυχώς, δεν έχουμε τέτοιου είδους δημοκρατία. Το πρώτο κόμμα τείνει να γράψει την λευκή ψήφο στα όργανα που κανονικά χρησιμεύουν για γονιμοποίηση και να προχωρήσει στα συνηθισμένα του χωρίς ουσιαστικό έλεγχο εφ' όσον ελέγχει την πλειοψηφία. Αν δεν ήταν έτσι δεν θα συζητούσαμε για εκλογές μόνο και μόνο επειδή η πλειοψηφία της ΝΔ κατέβηκε στους σίγουρους 150. Θα συνέχιζε την κατ' αυτή θεάρεστη πορεία της και στον βαθμό που θα εξακολουθούσε να είναι θεάρεστη θα είχε και τις 2 επι πλέον ψήφους. Αντίθετα τίθεται θέμα γιατί ίσως (λένε οι κακές γλώσσες) να θέλει να κάνει κάτι λιγότερο θεάρεστο από τα γούστα των διαμαρτυρομένων. Νέα δημοκρατία δηλαδή εφ' όσον όλοι συμφωνούμε με τον αρχηγό.

Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες όσο πιο πολλά κόμματα στην βουλή τόσο το καλύτερο.

Απάντηση: Re: Παμε εκλογες ??

Θα ανέμενα να μην δώσει διερευνητική εντολή. Και να προκυρήξει εκ νέου εκλογές. Βέβαια κάποια στιγμή ενδεχομένως να φτάναμε στο αμήν από τις αλλεπάλληλες εκλογές και την ακυβερνησία και να καταλήγαμε πάλι στους γνωστούς 2.
Τελοσπάντων. Το επιχείρημά μου είναι ότι το σύστημα -κακώς- αγνοεί την καταδίκη και απόρριψη των πολιτικών σχηματισμών όταν αυτή εκφράζεται με την λευκή ψήφο και όχι με ψήφο σε σχηματισμό που κατέρχεται στις εκλογές.

Το σύστημα μεριμνά για την αναπαραγωγή του . Η , δια μέσου της λευκής ψήφου , καταδίκη του συστήματος , έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές συνιστώσες της ύπαρξης του και συνεπώς είναι αδύνατον να την λάβει υπ' όψη του , αφού κάτι τέτοιο θα προϋπέθετε ενυπάρχοντα , εκ φύσεως /εκ δημιουργίας , τον σπόρο της καταστροφής ως ισότιμη συνιστώσα με τις υπόλοιπες . Ο σκοπός του συστήματος , όμως είναι η διαιώνιση του και όχι η καταστροφή του , άρα ...

το συστημα για να συνελθει χρειαζεται ενα σοκ.

το λευκο μαζικα θα ηταν μια λυση......

αλλα δεν γινεται να απορριφθει πριν δοκιμαστει......

Μα δεν διαφωνώ σε αυτά που λέτε. Απλώς λέω ότι δεν συμβιβάζονται -εάν εμφανιστούν ποτέ περιπτώσεις τόσο ακραίες όσο το παράδειγμα που έθεσα- με το "θεμέλιο", την λαϊκή κυριαρχία.

Αναγκαστικώς η λευκή ψήφος μας, για να επιτελέσει τον σκοπό της, θα πρέπει να πάρει χρώμα. Υπάρχει βέβαια και το θέμα της διαχείρισης των ψήφων διαμαρτυρίας από τα μικρά κόμματα που θα την δεχθούν. Για πότε γίνονται υπουργοί οι σκληρά αντιπολιτευόμενοι, ούτε χαμπάρι δεν το παίρνει κανείς.

Το μαζικό λευκό θα ήταν σόκ για μας τους ψηφοφόρους. Δεν θα ήταν καθόλου σοκ για το κόμμα που θάρχονταν πρώτο. Το σοκ θα ήταν να αναγκαστούν να μοιραστούν εξουσία και να πρέπει οι αποφάσεις τους να είναι σωστές για να περάσουν από την βουλή. Με άλλα λόγια να έχουμε δημοκρατία - όχι λευκό μέχρι να μας προκύψει ένας "καλός δικτάτορας".

παιζονται οι κουμπαρες......

ουτε το ΠΑΣΟΚ λεει θελει εκλογες......να διαλευκανθουν τα σκανδαλα πρωτα.....λενε στην Χ.Τρικουπη.

παω να αγορασω μια λιμα για τα νυχια.....