Παμε εκλογες ??

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως τώρα έχουμε κυβέρνηση. Ούτε πιστεύω πως θα έχουμε για τα επόμενα κάμποσα χρόνια.
Η άποψή μου ίσως είναι απαισιόδοξη, αλλά δεν πιστεύω μοιρολατρική...

Η έλλειψη αυτοδυναμίας μας αφήνει ακυβέρνητους γιατί οι οικουμενικές απλά συντηρούν μια κατάσταση, δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν αλλάζουν κάτι.

Δεν είπα ότι είναι κακό το 6ο κόμμα, αλλά θεωρώ πως δεν έχει να προσφέρει κάτι, από την άποψη ότι δεν έχει την δύναμη να κάνει κάτι. Το να γίνονται ερωτήσεις στην βουλή και δηλώσεις στα ΜΜΕ για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του...το κάνουν όλοι.

Ρεαλιστικά, τα ενδεχόμενα που υπάρχουν πια είναι ?
- Κυβέρνηση Ν.Δ.
- Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
- Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Τσίπρα

Δεν αλλάζει αυτό.

ontopic, διάβαζα πριν λίγες ημέρες ένα conspiracy theory, που θέλει εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα και νέα κυβέρνηση Γιωργάκη για περισσότερες από 2 τετραετίες...

Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ πως τώρα έχουμε κυβέρνηση. Ούτε πιστεύω πως θα έχουμε για τα επόμενα κάμποσα χρόνια.
Η άποψή μου ίσως είναι απαισιόδοξη, αλλά δεν πιστεύω μοιρολατρική...

Η έλλειψη αυτοδυναμίας μας αφήνει ακυβέρνητους γιατί οι οικουμενικές απλά συντηρούν μια κατάσταση, δεν παίρνουν αποφάσεις, δεν αλλάζουν κάτι.

Δεν είπα ότι είναι κακό το 6ο κόμμα, αλλά θεωρώ πως δεν έχει να προσφέρει κάτι, από την άποψη ότι δεν έχει την δύναμη να κάνει κάτι. Το να γίνονται ερωτήσεις στην βουλή και δηλώσεις στα ΜΜΕ για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του...το κάνουν όλοι.

Ρεαλιστικά, τα ενδεχόμενα που υπάρχουν πια είναι ?
- Κυβέρνηση Ν.Δ.
- Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ
- Κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - Τσίπρα

Δεν αλλάζει αυτό.

ontopic, διάβαζα πριν λίγες ημέρες ένα conspiracy theory, που θέλει εκλογές μέχρι τα Χριστούγεννα και νέα κυβέρνηση Γιωργάκη για περισσότερες από 2 τετραετίες...
Ενδεχόμενα:
Τα ως άνω + :
- Κυβερνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
- Κυβερνηση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ - ΠΡΑΣ (αν βγούν)
- Και το χλωμό ΝΔ - ΛΑΟΣ (αν επαρκούν και αν, αν, αν, ...)
Ο ρόλος του 6ου κόμματος δεν είναι η δηλώσεις του αλλά είναι καταλυτικός ως προς το τι κάνουν τα άλλα κόμματα. Άλλο οικουμενική και άλλο συνεργασίας. Έχω το παράδειγμα της Ισπανίας όπου και συντηρητικοί και σοσιαλιστές κυβέρνησαν για μια μεγάλη περίοδο σε συνεργασία με τους Καταλανούς του Jordi Pujol. Και οι δυο είχαν σαν αποτέλεσμα τεχνοκρατικές κυβερνήσεις που πέτυχαν με σχετικά λίγη διαφθορά, να εκμεταλευτούν στο έπακρο τα κοινοτικά πακέτα με έναν τρόπο που δεν θα τον ονειρευόμασταν στα πιο άγρια μας όνειρα. Η τελευταία κυβέρνηση του Αζνάρ ήταν αυτοδύναμη και, αν και έχασε από άλλους λόγους όπως ξέρουμε, είχε πολύ φτωχότερα αποτελέσματα και πολύ μεγαλύτερη διαφθορά από άλλες προηγούμενες κυβερνήσεις.

Αυτό που λέω είναι ότι για να αποφύγουμε την μοιρολατρεία δεν αρκεί να περιμένουμε ότι μέσα από τα χρόνια θα αλλάξουν από μόνοι τους. Δεν μας αρέσουν; Σφαλιάρα! Άλλος!

Υπάρχει και άλλη επιλογή πέρα από αυτές που λέτε, το λευκό.

Μαζική επιλογή της λευκής ψήφου από την πλειοψηφία ή έστω μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, θα έφερνε τον εκλογικό νόμο αντιμέτωπο με το ζήτημα της συνταγματικότητας, με τον πλέον προφανή τρόπο. Και φυσικά θα ετίθετο και ζήτημα της επάρκειας του Συντάγματος να δώσει λύση στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα όταν οι πολίτες της απορρίπτουν συνολικώς τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Οκ, στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γνωστό το ποιηματάκι με το οποίο έχουν γαλουχηθεί γενεές Ελλήνων. Αδιέξοδα δεν ξέρω, τέλματα πάντως σίγουρα.

Οκ, στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα, γνωστό το ποιηματάκι με το οποίο έχουν γαλουχηθεί γενεές Ελλήνων. Αδιέξοδα δεν ξέρω, τέλματα πάντως σίγουρα.

Και στην Ιταλια που εχουν βρεθει πολυ πριν απο εμας στα ιδια αδιεξοδα δεν στραφησαν τελικα στην πληρη απαξιωση νομιζω .

Last edited by a moderator:
Υπάρχει και άλλη επιλογή πέρα από αυτές που λέτε, το λευκό.

Μαζική επιλογή της λευκής ψήφου από την πλειοψηφία ή έστω μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος, θα έφερνε τον εκλογικό νόμο αντιμέτωπο με το ζήτημα της συνταγματικότητας, με τον πλέον προφανή τρόπο. Και φυσικά θα ετίθετο και ζήτημα της επάρκειας του Συντάγματος να δώσει λύση στο πώς θα κυβερνηθεί η χώρα όταν οι πολίτες της απορρίπτουν συνολικώς τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς.
Μα πιστεύεις πως με αυτούς που έχουμε εκεί που έχουμε, έχουμε ελπίδα να παρατηρήσουνε έστω πως η μαζική λευκή ψήφος είναι πρόβλημα; Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Πιστεύω πως θα το θεωρήσουν τέλμα από το οποίο η μόνη διέξοδος είναι να ψηφίσουμε αυτούς τους ίδιους για να μας βγάλουν - να ψηφίσουμε τις ταχαμ δήθεν σταθερές κυβερνήσεις. Να μάθουν να δουλεύουν στην αστάθεια χωρίς να είναι βολεμένοι λέω εγώ. Αν περιμένουν από τον λαό να δεχθεί τους νόμους της αγοράς, άρα και της αβεβαιότητας που αυτή προξενεί σε χαλεπά χρόνια, ας μάθουν κι αυτοί να κυβερνάν χωρίς την πολυτέλεια της αυτονομίας της ψήφου όπου ξέρουν πως ότι κι αν σοφιστούν θα τους περάσει. Δημοκρατία είναι αυτό ακριβώς να πρέπει να δουλέψεις και να πείσεις για τις πράξεις σου - όχι να πάρεις μια εντολή δικτατορίας για 4 χρόνια.

Και στην Ιταλια που εχουν βρεθει πολυ πριν απο εμας στα ιδια αδιεξοδα δεν στραφησαν τελικα στην πληρη απαξιωση νομιζω .
Η Ιταλία είναι ένα παράδειγμα χώρας που από το 1945 δεν είχε ποτέ μια αυτόνομη κυβερνηση. Ούτε η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι είναι αυτόνομη. Χωρίς καμια αυτοδυναμία τα πήγε (η Ιταλία όχι ο Μπερλουσκόνι) πάρα πολύ καλά - υπερ το δέον καλά ίσως, σε βαθμό που οι διάφορες συνεργασίες έγιναν τόσο μόνιμες που η διαφθορά ξαναγλύστρισε μέσα. Το φαινόμενο Μπερλουσκόνι είναι πάρα πολύ ιδιαίτερο και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο έλεγχο των ΜΜΕ που έχει - μια τεράστια τρύπα στην Ιταλική νομοθεσία που ο ίδιος άνοιξε ακόμη περισσότερο για το συμφέρον του.

Last edited by a moderator:
Πάντως ξεχνάται ότι οι πολίτες αυτού του κράτους που θα προκυρυχθούν εκλογές είναι οι ΕΛΛΗΝΕΣ, που σαφώς ότι και να γίνει έχουν την λύση. Δηλαδή τι περιμένετε ότι αν θα έχουμε ακυβερνησία δεν θα μπαίνουν στο δημόσιο υπάλληλοι; δεν θα λυμαίνονται τα λαμόγια το δημόσιο χρήμα; Ονομάστε μου μερικούς που θα δούν υπερβολικό αριθμό των λευκών και θα πουν πω πω ρεζίλι γιναμε ο κόσμος δεν μας θέλει. Απλά θα αρχίσουν τα παράθυρα και θα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απο εμάς.
Το ΠΑΣΟΚ έπεσε για συγκεκριμένους λόγους που για ακριβώς τους ίδιους θα πέσει και η ΝΔ. Μην ξεχνάμε ότι τα κόματα αυτά έχουν το μεγάλο ποσοστό της διαφθοράς, στο δημόσιο, στην δημόσια περιουσία, στο δημόσιο χρήμα και γενικά σε ότι δεν έχει αφεντικό.
Και άντε να αλλάξουμε πολιτικούς, λαό μπορούμε να αλλάξουμε; δηλαδή οι πολιτικοί μας φταίνε ενώ ο λαός είναι νερό για λειτουργιές;
Αν εμείς οι ίδιοι βάλουμε τέρμα στην ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, τα μικροσυμφέροντα και στην λαμογιά έχουμε λαμπρό μέλλον, αλλοιώς τίποτα το καινούριο.
Εχει νόημα να αλλάξουμε τα τωρινά λαμόγια με τα προηγούμενα λαμόγια;

Έστω ότι επέλεγαν το λευκό το 80% του εκλογικού σώματος.

Το κόμμα που θα δεχόταν να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τέτοιες εκλογές, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα επέλεγε να δώσει διερευνητική εντολή σε τέτοιο κόμμα, θα διέπρατταν κατά τη γνώμη μου συνταγματικό πραξικόπημα, καθώς οι πράξεις τους θα ήταν σφόδρα αντίθετες στη λαϊκή κυριαρχία, το θεμέλιο του πολιτεύματος. Προσωπικώς δεν θα δεχόμουν τέτοια διακυβέρνηση. Ως πολίτης δεν οφείλω πίστη στο Σύνταγμα?

Βέβαια μιλάμε για σενάριο εντελώς εξωπραγματικό.

Αποκλείεται ο Έλληνας να αποδεσμευτεί από τη μέγγενη του υπάρχοντος διπολικού συστήματος.

Δεν είναι κακό να κάνουμε εξωπραγματικές υποθέσεις. Αλλά και με το σενάριο της υπόθεσής σου, ο Πρόεδρος (δεν είμαι νομικός) δεν έχει άλλη επιλογή από να αναθέσει στο πρώτο κόμα, ή να επαναλάβει τις εκλογές (υποθέτω). Εσύ που δεν το δέχεσαι τι θα κάνεις; Θα κατεβείς στον δρόμο με σφενδόνα; Η θα παρακαλά να επέμβει ο στρατός. Εγώ προσωπικά, προτιμώ να μην ρίξω λευκό και να ψηφισω ένα μικρό κόμα.

Εγώ πάλι ρε παιδιά δεν ξέρω, δεν πιστεύω ότι η μικρή παράταξη είναι πανάκεια.

Εδώ ακόμα πχ κι ο Τσίπρας που είναι πρακτικώς 3ος... δε μου γεμίζει το μάτι. Ο συνασπισμός σε όλα τα προβλήματα της κοινωνίας μας απαντάει με συναυλίες και πορείες.. καμία ουσία, καμία πολιτική θέση. Δε θα ήθελα να δω όλο αυτό το πανηγύρι να κυβερνάει τη χώρα.

Θα μου πείτε ότι έτσι καταδικάζουμε τα πάντα να μείνουν στην απαράδεκτη κατάσταση που είναι τώρα.... Αλλά τελικά τέτοια αξίζουμε, τέτοια παίρνουμε...

Δεν είναι κακό να κάνουμε εξωπραγματικές υποθέσεις. Αλλά και με το σενάριο της υπόθεσής σου, ο Πρόεδρος (δεν είμαι νομικός) δεν έχει άλλη επιλογή από να αναθέσει στο πρώτο κόμα, ή να επαναλάβει τις εκλογές (υποθέτω). Εσύ που δεν το δέχεσαι τι θα κάνεις; Θα κατεβείς στον δρόμο με σφενδόνα; Η θα παρακαλά να επέμβει ο στρατός. Εγώ προσωπικά, προτιμώ να μην ρίξω λευκό και να ψηφισω ένα μικρό κόμα.

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός.

Στο ανωτέρω -εντελώς υποθετικό και πρακτικώς εξωπραγματικό με δεδομένη την ελληνική πραγματικότητα- σενάριο, έχουμε από τη μία μεριά τον εκλογικό νόμο, ο οποίος ορίζει τι γίνεται ακόμη και εάν η όλη η εκλογική διαδικασία βγάλει έστω και 1000 "έγκυρες" ψήφους (καταχρηστικό αυτό καθώς και η λευκή έγκυρη είναι, στο βαθμό που προβλέπεται και αντικατοπτρίζει πολιτική θέση), ο οποίος δεν είναι παρά νόμος (έστω με ιδιαιτερότητες) και από την άλλη το Σύνταγμα, που ορίζει ότι θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία. Τι οφείλει να κάνει ένα συντεταγμένο όργανο? Να ακολουθήσει το νόμο ή το σύνταγμα? Γιατί προφανώς ο Λαός δεν είναι κυρίαρχος όταν εκδηλώνει ρητώς την απόρριψή του προς τα προτεινόμενα σχήματα και παρά ταύτα του επιβάλουν υποχρεωτικώς ως κυβέρνηση ένα εξ αυτών ή συνδυασμό αυτών. Θεωρητικώς πάντα.

Last edited:
Απάντηση: Re: Παμε εκλογες ??

Νομίζω ότι έτσι και γίνουν εκλογές τώρα, με την κρίση που υπάρχει στην αγορά, την έχουμε άσχημα.

Θα θέλουν να ξοδέψουν κι ένα σκασμό για τις καμπάνιες τους και θα σφίγγουμε εμείς το ζωνάρι μετά...

Μέχρι να κλείσει 18μηνο απο τις προηγούμενες εκλογές,έχει λίστα γιά τούς βουλευτές...
Αρα θα ερθει οικονομικότερα και οι αρχηγοί θα πετάξουν έξω οποιους δεν τούς κάνουν..

Καλά, εάν γίνει αυτό θα έχει ενδιαφέρον η σύγκληση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων μετά τις εκλογές:

Στοιχηθείτε
Προσοχή
Ανάπαυση.
Ποιος θα έρθει για προσευχή?

Re: Απάντηση: Re: Παμε εκλογες ??

Μέχρι να κλείσει 18μηνο απο τις προηγούμενες εκλογές,έχει λίστα γιά τούς βουλευτές...
Αρα θα ερθει οικονομικότερα και οι αρχηγοί θα πετάξουν έξω οποιους δεν τούς κάνουν..

μα αν ρισκαρει ο Κωστακης γι'αυτο θα ρισκαρει....

για να σκουπισει τους στασιαστες.....

Θα στήσουν τις κάλπες στα κτηματολογικά γραφεία. Μαζί με τη δήλωση, ρίχνουμε και την ψήφο μας. Εννοείται πέρα από τα 35 ευρώ δικαιώματα για υποβολή της δήλωσης, πληρώνουμε άλλα 35 ευρώ έκαστος για τα έξοδα της εκλογικής διαδικασίας. Οικογένειες των 4 και πλέον που το ρίχνουν μονοκούκι, 20% έκπτωση.

Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός.

Γιατί προφανώς ο Λαός δεν είναι κυρίαρχος όταν εκδηλώνει ρητώς την απόρριψή του προς τα προτεινόμενα σχήματα και παρά ταύτα του επιβάλουν υποχρεωτικώς ως κυβέρνηση ένα εξ αυτών ή συνδυασμό αυτών.
Λες ότι ο πρόεδρος έχει την επιλογή να ακολουθήσει τον νόμο, ή να κάνει τι ακριβώς ακολουθώντας το σύνταγμα; Ο λαός έχοντας σ'αυτή την θεωρητική περίπτωση ρίξει λευκό δεν έχει ορίσει τι θέλει, έχει ορίσει τι δεν θέλει. Αυτό για μένα σημαίνει ότι παραιτήθηκε της κυριαρχίας του, καθώς η επιβολή της κυριαρχίας του δεν ορίζεται, άρα δεν είναι εφικτή. Θλιβερό.