Παμφθηνος LM3886 σε μια ωρα!

Το καλοκαίρι που μας πέρασε δώρισα ένα τέτοιο κλωνάκι σε φίλο. Αξιοπρεπέστατο για τα χρήματα του και τον χρόνο που απαιτεί για να μπει σε ένα κουτί και να παίξει. Επειδή υπάρχουν βάσεις για τους τελεστικούς εισόδου, δοκίμασα και OPA2134 με καλύτερα αποτελέσματα στα αυτιά μου απο τους 5532 που φοράει επάνω.

Επειδή είμαι ζηλιάρης, σήμερα παρέλαβα και το δικό μου kit :p
Ενισχυτη δεν χρειαζόμουν αλλα.. είχα ενα τροφοδοτικό 400VA (2x28.5V) που καθότανε στο ντουλάπι και για να μην αισθάνεται μόνο του του πήρα παρέα. Μια χαρά το κιτάκι!! Στις πολύ ψηλες εντάσεις αρχιζει να τσιρίζει λιγάκι αλλά μην είμαστε και πλεονέκτες. Αξιοπρεπεστατο θα έλεγα. Ενα θέμα υπάρχει με τις θερμοκρασίες όμως. Τα LM ζεσταίνονται βεβαια αλλά δεν ζεματάνε κι όλας, αλλά και τα regulators 7812 & 7912 (προφανώς τροφοδοσία προενισχυσης - δεν εχω και το σχηματικό) δεν πιάνονται με το χέρι. Πειράζει που του εχω δώσει λίγο μεγαλύτερη τροφοδοσία (2x29V αντι για 2x26 που γράφει στο χαρτάκι) ? Θα τους βαλω δυο ψηκτρούλες καλού κακου..

Μηπως υπάρχει το σχηματικό? τα jumperακια τι χρησιμεύουν γνωρίζει κανείς? Yπάρχει ένα ανά κανάλι με 3 pins και ενδείξεις ΙΝ,OUT,GND οπου το κιτ ηρθε με το jumper στα ΙΝ & ΟUT.

υπάρχει ενα χαρτάκι που συνόδευε το κιτ (μεγέθους σαν τα σκονάκια που κάναμε στο λύκειο) το οποίο φυσικά ειναι σε άπταιστα κινέζικα. Ουτε σχηματικό ούτε τίποτα.

Attachments

• LM3886 025.jpg
    LM3886 025.jpg
    83.7 KB · Views: 189
επίσης οι 6 πυκωντές 220μF/50V που ειναι 4 πίσω και 2 μπροστά από τα regulators ζεσταίνονται σχετικά. Πιανοντας το μεταλλικό καπάκι τους από πανω τους αισθάνομαι ζεστους. Ειναι φυσιολογικό αυτό?

Αντεεε ζηλιαρη....Φιλε εμενα με 2x22v δε ζεσταινονται σημαντικα τα regulators ουτε οι πυκνωτες...χλιαρα ειναι..
Σημερα επαιξε μια ωρα ΤΣΙΤΑ και ολα μιααα χαρα..ενταξει ζεσταθηκε λιγακι αλλα τιποτα σπουδαιο...

αααα και κατι αλλο...το ρεκορ μου το πιασες?..η εκανες κανα διωρο?...lol..

μπα, παραπάνω έκανα γιατί έπρεπε πρώτα να διαλύσω τον προηγούμενο ενισχυτή, επειτα όταν εμπλέκονται και τα 230v δεν βιάζομαι..

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ: η μεσαία λήψη από το δευτερεύον πρέπει να γειωθεί στο σασι (αρα και στην γειωση του σπιτιου) ?

......

Μηπως υπάρχει το σχηματικό? τα jumperακια τι χρησιμεύουν γνωρίζει κανείς? Yπάρχει ένα ανά κανάλι με 3 pins και ενδείξεις ΙΝ,OUT,GND οπου το κιτ ηρθε με το jumper στα ΙΝ & ΟUT.

.

Εάν θυμάμαι καλά έχουν σχέση με την είσοδο και την απομόνωση ή όχι του σταδίου των τελεστικών.
Το μηχανάκι δεν το έχω τωρα έτσι ωστε να σου έλεγα περισσότερα πραγματα για τις θεσεις των jumpers.

Φιλε τον κινεζο 3 φορες τον ρωτησα για σχηματικο κ αυτος εκσνε τον...κινεζο!!! Στον δικο μου με 2χ22v τα regulators κ οι πυκνωτες χλιαροι ειναι.. Οσον αφορα τη γειωση, εγω τα γειωσα ολα, απλα επειδη μου βγαζε βομβο , αναμεσα στην γειωση και στο ποτενσιομετρο εβαλα εναν μικρο πυκνωτακο φακη 330 pf και ολα υσηχασαν...

οχι εμένα ειναι πολύ ήσυχο, τα - από τα σήματα δεν ακουμπάνε σασί, ουτε και τα - της κάθε εξόδου. Το μόνο που εχω στο σασί ειναι την γειωση από το καλώδιο της τροφοδοσίας. Η ερώτησή μου ειναι αν πρεπει να γειωθεί και η μεσαία λήψη του δευτερευοντος (που χωρίς να εχω ψαξει την πλακέτα υποθέτω ότι ολα τα - (εισόδου, εξόδου & μεσαία λήψη τροφοδοσίας) ειναι ενα και το αυτό.

Φιλε τον κινεζο 3 φορες τον ρωτησα για σχηματικο κ αυτος εκσνε τον...κινεζο!!! Στον δικο μου με 2χ22v τα regulators κ οι πυκνωτες χλιαροι ειναι.. Οσον αφορα τη γειωση, εγω τα γειωσα ολα, απλα επειδη μου βγαζε βομβο , αναμεσα στην γειωση και στο ποτενσιομετρο εβαλα εναν μικρο πυκνωτακο φακη 330 pf και ολα υσηχασαν...

του είχες βάλει feedback πριν κανεις την ερώτηση ?

σχετικα με την τροφοδοσία, στο ebay στην περιγραφή λεει 28v-0-28v, στο χαρτάκι που το συνόδευε ελεγε 26-0-26v

Παντως φιλε τον εχω τωρα ποσο καιρο, παιζει οοολη μερα στο 1/4 της εντασης κ ειναι σχεδον μονιμα ανοιχτος. Κιχ δε εχει κανει! Νομιζω οτι ειναι πολυ καλη ευκαιρια για τα λεφτα του... Ο ηχος του μου αρεσει πολυ, δε με ενοχλει κατι.. Ενταξει ισως το οτι ψιλοτσιριζει οταν του τα χωσω, αλλα μπορει να φταιει κ τιποτα αλλο, γιατι τα καλωδια μου, κ το rca κ των ηχειων ειναι της πεινας...

κατι δεν μου παει καλά. ο ΜΣ μου γραφει 2x28.5V , 7.5A

μετράω με δυο πολύμετρα 2x30V. Αρα θα έχω 2x(30*1.414 - 0.7) = 2 x 41.72V dc στην είσοδο του 7812 & 7912.

ΠΟΛΛΑ δεν ειναι σχεδόν 42V στην είσοδο ενός regulator???

Παντως φιλε τον εχω τωρα ποσο καιρο, παιζει οοολη μερα στο 1/4 της εντασης κ ειναι σχεδον μονιμα ανοιχτος. Κιχ δε εχει κανει! Νομιζω οτι ειναι πολυ καλη ευκαιρια για τα λεφτα του... Ο ηχος του μου αρεσει πολυ, δε με ενοχλει κατι.. Ενταξει ισως το οτι ψιλοτσιριζει οταν του τα χωσω, αλλα μπορει να φταιει κ τιποτα αλλο, γιατι τα καλωδια μου, κ το rca κ των ηχειων ειναι της πεινας...

μπορείς να μετρήσεις στο ποδαράκι 1 του 7812 τι τάση έχεις? εγω μετράω 30V. αρα κατι αλλο παιζει.

κατι δεν μου παει καλά. ο ΜΣ μου γραφει 2x28.5V , 7.5A

μετράω με δυο πολύμετρα 2x30V. Αρα θα έχω 2x(30*1.414 - 0.7) = 2 x 41.72V dc στην είσοδο του 7812 & 7912.

ΠΟΛΛΑ δεν ειναι σχεδόν 42V στην είσοδο ενός regulator???

Θα έχεις (30-30*0.05)*1.41-1.4=38.8 στην καλύτερη. Το 30*0.05 είναι η πτώση τάσης του ΜΣ λόγω φορτίου και αυτό αν είναι καλός. Το 1.4 είναι 2*0.7 (γέφυρα). Οι περισσότερες γέφυρες αν τραβήξεις 3-4Α έχουν αρκετά μεγαλύτερη πτώση τάσης, έχω μετρήσει ακόμα και 7V!!!
Βάλε και κάτι επαφές, καλώδια (έχουν αντίσταση που δεν είναι αμελητέα σε αυτά τα ρεύματα) σε βλέπω γύρω στα 35-37. Αν θες να τα μειώσεις κι άλλο μειώνεις τη χωρητικότητα του πρώτου πυκνωτή μετά τη γέφυρα ή βάζεις ένα μικρό τσοκ μετά τη γέφυρα και πριν τον πυκνωτή (αυτό θα σου δώσει και καλύτερη εξομάλυνση). Αν πάλι θες να τα αυξήσεις βάζεις μια γέφυρα με μικρότερη πτώση (γαιδούρι 60Α ή Schottky). Τέλος μην ξεχνάς ότι ίσως μπορείς να τυλίξεις-ξετυλίξεις και μερικές σπείρες απ' τον ΜΣ...

λοιπόν με έκανες και σηκώθηκα απο το κρεβάτι ξημερώματα να μετρήσω την τροφοδοσία πάνω στο LM :D

41.7V !!!!

btw γιατί αφαιρείς 1.4V? αφου ειναι συμμετρική τροφοδοσία, μία δίοδος άγει μόνο

αυριο θα βαλω αναλογικό βολτόμετρο πανω στο LM και θα το τσιτώσω για να δω τι παιζει. ο ΜΣ παντως ειναι ασήκωτος. Αν ηταν και τοροειδής καλά θα ήταν..

βασικα δεν θελω να μειώσω την τάση. το LM παιρνει μεχρι 94V κι εγω του δινω σχεδόν 84. για τα τα regulators ανησύχησα αλλα μετα μετρησα στο ένα 30V στην εισοδό του, δεν ξέρω τι εχει κανει ο κινέζος.

Δεν είδα ότι ήταν συμμετρική. Τι ρεύμα ηρεμίας έχεις? Πιστεύω μικρό, γι' αυτό και τα 42V. Τέτοια ώρα δίνει και η ΔΕΗ μπόλικα... Αφού είναι 30v μάλλον θα κοιμηθείς ήσυχος. Ίσως χρησιμοποιεί τους regulators μόνο για στάδια προενίσχυσης...

Last edited: