Η ευθύνη για την ανθρώπινη ασφάλεια στον εργασιακό χώρο
Σπύρο είναι πολλές οι πιστοποιήσεις και προδιαγραφές ενός σοβαρού εργοταξίου.... (όπως αυτά του 2004). Ατυχήματα φυσικά και υπήρξαν, το θέμα είναι ότι τουλάχιστον τα μέτρα που έπρεπε να πάρουν τα πήραν, έστω και σε επίπεδο σχεδιασμού, καθώς η εφαρμογή όπως έιπα παραπάνω είναι μια πολύ συνθετη ιστορία..
Το πρόβλημα είναι τα ξέφραγκα αμπέλια των διάφορων κατασκευαστάδων (πολυκατοικίες κλπ) που για να κερδίσουν 5 ευρω παραπάνω στο σύνολο επιλέγουν να μην υιοθετούν τίποτα απ'αυτά... και ο Νόμος της επαρχίας τους χαϊδεύει τ'αυτιά... (αστυνομικός μπατζανάκης της θείας του κατασκευαστή κλπ... )
Κατ' αρχάς, η τελευταία φράση σου είναι όλο το ζουμί.
Δεν θέλω να το παίξω "εργοδοτοφάγος" (που τη βρήκα τη λέξη!!), αλλά η ιστορία λέει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ατυχημάτων (και ασθενειών, που σωστά επεσήμανε ο Σπύρος) οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη μέτρων του εργοδότη.
Ο φόβος για το πρόστιμο και την δικαστική δίωξη είναι ήσσονος σημασίας μπρος στο καθημερινό κέρδος που αποκομίζει η επιχείρηση αν δεν παρέχει τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας, πολλές φορές πολύ ακριβά και κυρίως ανασταλτικά στην παραγωγή του τελικού προϊόντος.
Θα πω παράδειγμα από την δουλειά μου, που όπως αντιλαμβάνεστε, διεξάγεται σε περιβάλλον και συνθήκες βαριάς βιομηχανίας, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Την δεκαετία του 50, οι ναυτικοί ήταν υποχρεωμένοι να κουβαλάνε μαζί τους τον γνωστό παραδοσιακό ναυτικό σάκκο, οποίος περιείχε τα πάντα: Ρούχα της δουλειάς και της καθημερινότητας, σεντόνια, μαξιλαροθήκες, πηρούνια, κουτάλια. πιάτα, κύπελλα, μαχαίρια, παπούτσια κ.α. τέτοια απαραίτητα. Αυτό μέχρι την δεκαετία του 60. Οι συμβάσεις της εποχής υποχρέωναν τον εφοπλιστή να παρέχει μόνο:
"Τροφήν, συμφώνως τω εδεσματολογίω" και
"Κλινοστρωμνήν και σκεπάσματα (κουβέρτες)"
Την δεκαετία του 60, η κατάσταση άλλαξε λίγο και καθιερώθηκαν τα πιάτα, τα μαχαιροπήρουνα, βελτιώθηκε το "Εδεσματολόγιον", υπήρχαν σεντόνια και μαξιλαροθήκες μαζί με τις κουβέρτες, αλλά τα ρούχα, τα παπούτσια, τα γάντια και τα άλλα συναφή της δουλειάς ήταν υπόθεση και υποχρέωση του ναυτικού.
Την δεκαετία του 70, μετά από καλύτερη οργάνωση του ΙΜΟ και αρχικά καταγραφή των συχνότερων ατυχημάτων και ασθενειών, δόθηκαν γάντια και νιτσεράδες (αδιάβροχες ολόσωμες φορεσιές). Ακόμα όμως η φόρμα της δουλειάς, τα παπούτσια και τα υπόλοιπα παρέμεναν υπόθεση του ναυτικού.
Τότε, για πρώτη φορά, καθιερώθηκε και "εν πλω διασκέδασις" με ταινίες ενοικιαζόμενες, οι οποίες μάλιστα στην αρχή έδειχναν και κάποια ολιγόλεπτα trailers με ναυτικά ατυχήματα, για λόγους επιμορφωτικούς.
Την δεκαετία του 80 άρχισαν να κάνουν δειλά-δειλά την πρώτη τους εμφάνιση φόρμες, παπούτσια ασφαλείας και πέτσινα γάντια της δουλειάς εκ μέρους του πλοιοκτήτη, αλλά θα περνούσαν ακόμα κάποια χρόνια μέχρι να καθιερωθούν. Τότε επίσης, άρχισαν να παρέχονται καθαριστικά χεριών, και να εξοπλίζονται τα φαρμακεία των πλοίων με φάρμακα για ατυχήματα και έκτακτες καταστάσεις.
Την δεκαετία του 90, μετά από όλα αυτά, οι σοβαρές εταιρείες καθιέρωσαν και το κράνος, σαν ένα ακόμα προστατευτικό μέτρο. Σιγά σιγά, αυτά πήραν μορφή υποχρεωτικότητας, αλλά με νομικές διατάξεις μπήκαν σε εφαρμογή μετά την αυγή της νέας χιλιετίας.
Με την παραπάνω - πολύ περιληπτική - αναφορά τί συμπέρασμα βγαίνει;
Ότι ο επιχειρηματίας θεωρεί την ανθρώπινη ζωή και ακεραιότητα είδος αναλώσιμο. Ανάλογα με τις εποχές συμπεριφέρεται, αλλά το βασικό είναι αυτό.
Τα τελευταία χρόνια, επειδή έχω παρακολουθήσει επανειλημμένες κατασκευές, ειδικά στην Άπω Ανατολή (Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία), παίρνοντας και μια γεύση από Ινδονησία και Ινδίες, θα πω πως η ανθρώπινη ζωή είναι άκρως "αναλώσιμον είδος".
Σκαλωσιές από μπαμπού, σκουριασμένα στηρίγματα, συνθήκες απάνθρωπης εργασίας με σκόνη, ζέστη ή κρύο, βροχή ή χιόνι, με αέρια χωρίς εξαερισμό, με χημικά που σε πεθαίνουν στο άψε-σβύσε, με υποχρέωση να περνάς ή να σέρνεσαι μέσα από κοφτερές αιχμές λαμαρινών, να σηκώνεις βάρη, να μπογιατίζεις χωρίς μάσκα, ακόμα και αμμοβολή χωρίς όλα τα απαραίτητα συνθέτουν μια εικόνα που δεν περιγράφεται σε λίγες γραμμές. Πρέπει να την δεις, να την ζήσεις και να την πιστέψεις.
Γι αυτό επαναλαμβάνω:
Για ότι παλέψει κάποιος, κέρδος θα έχει.
Αλλά ξεφύγαμε λίγο. Η ουσία είναι ότι η ανθρώπινη ζωή απέχει ακόμα πολύ από του να αξιολογείται με "ανθρώπινα" κριτήρια.