Panasonic DMC-FZ 1000 (Ι) και (ΙΙ) super zoom 25-400/2,8-4,0

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Τη δική μου την FZ1000 πάντως δύσκολα θα τη δώσω. Συνδυάζει τόσα πολλά σε ένα, που κρατάει γερά τη θέση της δευτερο-τρίτης μηχανής.

Τι ωραίο το πλαστικό σώμα, χαίρεσαι να έχεις στη χούφτα σου το γκριπ τώρα τον χειμώνα!
Τα είδαμε και τα ολομεταλλικά σώματα, που σε παγώνουν σε κάθε άγγιγμα. :smile:

Άπλετο φως να υπάρχει και όλα καλά.
Μακάρι να μην ήμουν απαιτητικός χομπίστας. Θα ήμουν ευτυχής και πλήρως καλυμμένος με την FZ1000 τόσο στη φωτογραφία όσο και στο βίντεο, που είναι και 4Κ μάλιστα.

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Πάντως προσωπικά θα προτιμούσα αντί για το 4κ photo mode να έβγαζε κανονικά φωτογραφίες όπως κάνει η nikon 1, αποθηκεύοντας κανονικά τα jpeg. Για ψυχολογικούς κυρίως λόγους, και καλά ότι "τράβηξες φωτογραφία". Πάντως είτε έτσι είτε αλλιώς είναι πολύ βολικό. Πχ βιντεοσκοπείς τα γενέλθια του μικρού, τσουπ έχεις και 2-3 αναμνηστικές φωτό.

Έτσι όπως εξελίσσονται πάντως οι επεξεργαστές μας βλέπω σε μερικά χρονάκια να έχουμε όλοι 4κ raw βίντεο - φωτο και oi "κανονικές" φωτογραφικές μηχανές να έχουν 3 κουμπιά και ένα σταθερό φακό και να κοστίζουν 2 χιλιάρικα η φθηνότερη :-)

Πάντως τέτοιες μηχανές πραγματικά με χαροποιούν, αν πιάσουν εμπορικά θα μπουν στο παιχνίδι όλοι ταχύτερα. Είναι προφανές ότι η τεχνολογία σε λογικό κόστος υπάρχει και η panasonic αρχίζει να τη δίνει φθηνά "στον λαό". Και αυτό διότι στην panasonic δεν υπάρχει το... ιερό δισκοπότηρο που λέγεται dslr και το προστατεύουν άλλες εταιρίες όσο ακόμα τους παίρνει.

... αντί για το 4κ photo mode να έβγαζε κανονικά φωτογραφίες όπως κάνει η nikon 1....

Μα η Nikon 1 δεν τραβάει 4Κ.
Ενώ μια μηχανή τραβάει 4Κ να επιτρέπει να βγαίνουν φωτογραφίες jpeg πλήρους ανάλυσης χωρίς διακοπή στο βίντεο δεν είναι τεχνικά εφικτό.
Εξάλλου με το Photo 4K mode ξεχωριστά αποθηκεύονται τα καρέ που επιλέγεις ως φωτογραφίες, με τα exif και τα όλα τους. Και όλα αυτά εντός μηχανής.

Μα η Nikon 1 δεν τραβάει 4Κ.
Ενώ μια μηχανή τραβάει 4Κ να επιτρέπει να βγαίνουν φωτογραφίες jpeg πλήρους ανάλυσης χωρίς διακοπή στο βίντεο δεν είναι τεχνικά εφικτό.
Εξάλλου με το Photo 4K mode ξεχωριστά αποθηκεύονται τα καρέ που επιλέγεις ως φωτογραφίες, με τα exif και τα όλα τους. Και όλα αυτά εντός μηχανής.

Μα δεν στάθηκα στο βίντεο. Οι Nikon 1 βγάζουν φωτογραφίες πλήρους ανάλυσης - 16/9 - κατά τη δειάρκεια του βίντεο χωρίς διακοπή εδώ και 3 χρόνια. H μόνη που το έκανε.

Αν εννοείς ότι στο 4k photo αποθηκεύει και ξεχωριστά jpeg στην κάρτα την ώρα που τραβάς, χωρίς επιπλέον βήματα, τότε πάω πάσο, είχα καταλάβει πως απλά μαρκαρει τα καρέ και μέσα από τη μηχανή κατόπιν πας και τα κάνεις export.

Στο 4Κ δεν είναι δυνατόν να βγει ταυτόχρονα φωτογραφία υψηλής ανάλυσης. Και με το Photo 4K δεν χρειάζεται κιόλας. Επιλέγεις όποιο καρέ θέλεις.
Δεν είναι σπουδαίο κατόρθωμα της Nikon 1 αυτό που τονίζεις.
To ακατόρθωτο είναι να τραβάς 4Κ και ταυτόχρονα να μπορείς να βγάλεις φωτογραφία πλήρους ανάλυσης 20MP.
Με το Photo 4K όμως δεν γίνεται αυτό αντιληπτό σαν έλλειψη. Ακόμη και να υπήρχε δεν θα το χρησιμοποιούσα. Σαφώς προτιμότερο το Photo 4K mode.

Όσον αφορά τα "βήματα", ποια βήματα; To ok πατάς και σώζονται τα ξεχωριστά αρχεία jpeg με το exif τους κανονικά. Πιο εύκολο δεν γίνεται.
Και φυσικά με το μπόνους της δυνατότητας επιλογής άλλων καρέ για αποθήκευση ως jpeg.

Last edited:

Πάλι στέκεσαι στο 4Κ μόνο. Δηλ σε HD το κάνει και το 4κ είναι το πρόβλημα; Αν ναι τότε πάω πάσο. Αυτό το ΟΚ που λες, το κάνει για όλες τις φωτό μαζί, ή πχ αν τραβήξεις 40 πρέπει να πας σε μία προς μία και να πατήσεις οκ;

Και να σου πω πως με τον τρόπο που απαντάς απαξιώνεις εντελώς τα γραφόμενα του άλλου, σχεδόν με ειρωνία, το τι είναι προτιμότερο για τον καθένα διαφέρει. Σέβομαι τις προτιμήσεις σου σεβάσου τις δικές μου σε παρακαλώ. Ναι, "βήματα" είναι να χρειάζεται να βγάλεις έστω και σημαδεμένο καρέ από το βίντεο από το να βγάλω με τη μία την κάρτα και να δω τις φωτογραφίες στο PC. Εγώ μίλησα πως θα προτιμούσα να έβγαζε απ' ευθείας φωτο στην κάρτα, παρά να χρειαστεί να βγάλεις καρέ από το βίντεο έστω και απλά πατώντας ένα OK είτε στην μηχανή είτε στο pc είτε δεν ξέρω κι εγώ που αλλού. Έστω να το είχε και σαν 2η επιλογή. Δεν είπα ότι είναι κακό το 4Κ photo, πολύ χρήσιμο είναι, είπα τι θα προτιμούσα. Τονίζοντας μάλιστα "για ψυχολογικούς λόγους".

Μάλιστα δεν στέκομαι στην πλήρη ανάλυση που λες, και 8mpixel μια χαρά είναι, δεν νομίζω θα ήταν τόσο δύσκολο να είχε επιλογή να τις έσωζε στην κάρτα απ' ευθείας. Έτσι κι αλλιώς, όταν χρησιμοποιείς το 4k photo φαντάζομαι σε ενδιαφέρει κυρίως η ευκολία παρά η ποιότητα, αλλιώς τραβάς κανονικές φωτογραφίες και δεν κόβεις καρέ από βίντεο.

Δηλ αν μου έδιναν μια φωτογραφική μηχανή και μου έλεγαν "φίλες τραβάς, αλλά αν βγάλεις την κάρτα δεν έχει φωτογραφίες, πρέπει να πας από το μενού και να τις βγάλεις" σαφώς και δεν θα το προτιμούσα από φωτογραφικής πλευράς. Με την ίδια λογική θα δεχόσουν εντελώς αδιαμαρτύρητα μια φωτογραφική που δεν σώζει καν σε jpeg παρά μόνο σε Raw με ενσωματωμένο raw converter και πατώντας ένα οκ θα είχες και το jpeg. To ίδιο είναι; Κατά την ταπεινή μου γνώμη όχι, εσένα μπορεί να σου φαίνεται το ίδιο.

Τι εννοείς για την nikon 1 αν είναι σπουδαίο κατόρθωμα; τεχνολογικά εννοείς; Πέρα του ότι δεν με ενδιαφέρουν τόσο οι τεχνολογικές δάφνες της Nikon ή της Panasonic ούτε μίλησα για αυτές, είπα "όπως κάνει η Nikon 1". Αλλά για το 2011 που εμφανίστηκε; Ακόμα και σήμερα 3 χρόνια μετά στις περισσότερες μηχανές γίνεται στιγμιαία παύση στο βίντεο αν τραβήξεις φωτο. Μην μιλήσω για burst και εστίαση, πολλοί έγραψαν τότε πως ήταν θέμα πολιτικής να μην δώσει μεγαλύτερο buffer για raw βίντεο. Αν ήταν κάτι απλό δεν θα το είχαν εφαρμόσει όλοι; Λέω τώρα, γιατί εσύ τα τεχνολογικά κατορθωτά και ακατόρθωτα τα κατέχεις καλύτερα όπως φαίνεται. Δεν είναι ειρωνία, προφανώς για να το λες έχεις το μορφωτικό - τεχνολογικό υπόβαθρο. Εγώ δεν το έχω.

Τρεις φορές διάβασα τα γραφόμενά μου. Δεν διέκρινα τόνο "σχεδόν με ειρωνία" για να παρεξηγείσαι.

Στο 4Κ στέκομαι γιατί αυτό είναι το μεγάλο ατού της FZ1000.
Καταλαβαίνω αυτό που θέλεις να πεις ότι θα ήταν ακόμη πιο πρακτικό, το πάτημα του F1 να αποθήκευε κατ' ευθείαν τα jpeg, ή θα πρόσθετα εγώ, και να τα μάρκαρε και να τα αποθήκευε ταυτόχρονα.
Να είσαι σίγουρος ότι θα την έδινε η Panasonic τη δυνατότητα, αν ήταν τεχνολογικά εφικτό. Με τέτοια ροή δεδομένων στο 4Κ θα ήταν επιπλέον επιβάρυνση του επεξεργαστή, χωρίς ουσιαστικό πεονέκτημα πέρα από μια ευκολία για τον χρήστη να μην επιλέγει εκ των υστέρων τα καρέ, αν δεν ήθελε να ασχοληθεί με αυτό.

Δεν είναι θέμα προτιμήσεων όπως λες. Απλά εξηγώ από τη χρήση της μηχανής στην πράξη, ότι η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, γρήγορη και διασκεδαστική. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που ακόμη και να υπήρχε η δυνατότητα αποθήκευσης των καρέ ως ξεχωριστά αρχεία, ακόμη και στη μέγιστη ανάλυση 20MP, πάλι το 4K photo mode θα επέλεγα. Όχι λόγω γούστου, αλλά γιατί προσφέρει το σοβαρό και ξεκάθαρο πλεονέκτημα επιλογής γειτονικών καρέ. Αυτό είναι εξάλλου το νόημα.

Συμφωνώ σε αυτό που λες ότι οι φωτό κατά τη λήψη βίντεο δεν τραβιούνται με απαιτήσεις ποιότητας. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που κάνει το Photo 4K να υπερτερεί ακόμη και έναντι της δυνατότητας λήψης φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης κατά τη λήψη βίντεο. Δεν είναι η υψηλή ανάλυση ο στόχος (αφού τα 4Κ είναι υπεραρκετά για snapshots), αλλά η απομόνωση της στιγμής και η επιλογή της στιγμής αυτής.

Από τα 40 jpeg που απομονώνεις με τον παραδοσιακό τρόπο ξεχωριστών αρχείων, πόσα κρατάς και πόσα πετάς; Και αυτά που κρατάς είναι όντως τόσο δυνατές στιγμές;
Και σίγουρα δεν επηρεάζεται η σταθερότητα της λήψης βίντεο από το συνεχόμενο πάτημα του κλείστρου για λήψη φωτογραφιών;
Σίγουρα δεν αποπροσανατολίζεσαι από τη σωστή λήψη βίντεο, έχοντας τον νου σου απασχολημένο να πατάς το κλείστρο για φωτό;
Με το Photo 4K, η απομόνωση των δυνατών στιγμών είναι εκ των πραγμάτων πιο αποτελεσματική. Αν σου ξεφύγει μια φωτογραφική στιγμή, θα τη βρεις μετά. Τα καρέ που θα επιλέξεις να κάνεις save, με ελάχιστο μπρος-πίσω, θα είναι 2-3 στο 10λεπτο, αλλά θα είναι πολύ δυνατές στιγμές. Στιγμές που ούτε καν είχες προσέξει κατά τη λήψη του βίντεο, πόσω μάλλον να είχες πέσει χρονικά διάνα, πατώντας το κλείστρο ακριβώς τότε που έπρεπε.

Δοκίμασέ το πρώτα και θα δεις ότι δεν είναι τελικά θέμα προτιμήσεων.
Δυστυχώς δεν είναι εφικτό, και ούτε το κυνηγάει η Panasonic, να αποθηκεύονται ξεχωριστά τα αρχεία αυτόματα. Μικρό το κακό, αφού η λύση του Photo 4K είναι πιο αποτελεσματική. Σε 10 δευτερόλεπτα σώζω 10-15 καρέ, είναι εξαιρετικά γρήγορη η διαδικασία, ουσιαστικά άμεση όντας σε pause και πατώντας next.

Last edited:

tzo εκείνα τα δειγματάκια απο 4K photo βρίσκονται κάπου ?.

To 4K photo έχει τα καλά του και τα κακά του.
Κυριο πλεονέκτημα το οτι έχεις διαθέσιμα ολα τα καρέ της σειράς για να διαλέξεις έστω και αν χρειάζεται επιπλέον κόπος. Σημαδεύοντας τα καρέ ή πατώντας για αποθήκευση φωτο την στιγμή της δράσης είναι πολύ δύσκολο να πετύχεις την καλύτερη στιγμή.
Επίσης το οτι δουλεύεις με φωτογραφικές ρυθμίσεις.

Επίσης οτι τα έχεις με την μικρότερη επιβάρυνση σε αποθηκευτικό χώρο καθώς η video-συμπίεση είναι πολύ πιο αποτελεσματική.

Και φυσικά την παράλληλη λήψη 4K video + still για όσους ενδιαφέρει αυτό.

Λίγος κόπος παραπάνω συμφωνώ οτι υπάρχει αλλά μπροστά στην πιθανότητα του μεγαλύτερου ποσοστού πετυχημένων καρέ εγω προσωπικά το προτιμώ.

Στο θέμα της ποιότητας .. χρειάζονται δοκιμές για να εξακριβωθεί και με τις δύο (panny Νικον 1) καθώς τα μεν 4Κ-photo καρέ ενδέχεται να είναι υπερσυμπιεσμένα, τα δε της Nikon 1 ενδέχεται να είναι υποδειγματισμένα (pixel skipping)

tzo εκείνα τα δειγματάκια απο 4K photo βρίσκονται κάπου ?

Θα πρέπει να βγάλουμε πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα σε φως ημέρας. Πολύ σκοταδίλα όταν θυμηθήκαμε να τραβήξουμε συγκριτικά δείγματα καρέ και φωτό.

Τη φωτό με το ηλιοβασίλεμα πάντως που τραβήξαμε τότε στιγμιαία με την FZ1000 ενώ τα λέγαμε στο παγκάκι ακόμη wallpaper την έχω.

Tzo, ίσως να μην το καταλαβαίνεις, αλλά είχε λίγο χλεύη. Ακόμα και τα σημεία στίξης παίζουν ρόλο. Δηλ όταν γράφεις "βήματα" σε εισαγωγικά, και σιγά το κατόρθωμα της νικον 1.... Αν έγραφα σε απάντηση post σου "σιγά το κατόρθωμα της FZ1000, εγώ δεν πληρώνω 1 χιλιάρικο για bridge επειδή έχει 4κ από τα 40mm και πανω" ή "ναι γίνεται πιο απλό, να μην χρειάζεται να πατήσεις κανένα οκ σε κάθε φωτογραφία, πιο απλό δεν γίνεται" θα το έγραφα για να ειρωνευτώ έστω και όσο πατάει η γάτα. Λες να μην μπορώ να κρίνω τι είναι πιο απλό και τι όχι δίχως να ορίσεις τον βαθμό δυσκολίας; Ας μην παίζουμε με τα λόγια, κατάλαβες τι εννοώ. Τα γραπτά παρεξηγούνται βέβαια, μπορεί αύριο να πίνουμε και καφέ.

Τα γράφω αυτά διότι έχω την αίσθηση πως έτσι και τολμήσω σε αυτό το νήμα να αμφισβητήσω έστω και 1 χαρακτηριστικό της FZ1000, έστω και σαν επιθυμία του "μακάρι να είχε κι αυτό", θα επέμβεις ακριβώς στο επόμενο post να την υπερασπιστείς κατά τρόπο απόλυτο. Του στυλ μα τι λες, είναι η απόλυτη τριτοτέταρτη μηχανή με το απολύτως απαραίτητο 4Κ για μένα τον απαιτητικό χομπίστα που συνδιάζει 15 σε ένα. Αν προσέξεις σε αυτά που γράφω συνήθως προσθέτω εκφράσεις του στυλ "κατ' εμέ", "σχεδόν", "υποψιάζομαι", "προσωπικά", όχι γιατί δεν είμαι σίγουρος γι αυτά που γράφω αλλά γιατί σέβομαι τις διαφορετικές απαιτήσεις του καθενός και πάντα κρατώ μια πισινή για μηχανές και χαρακτηριστικά που δεν έχω δουλέψει για αρκετό διάστημα, όχι απλώς να έχω δοκιμάσει σύντομα. Κατ' αρχήν μόνο και μόνο που ασχολούμαι και γράφω εδώ, σημαίνει πως μου κίνησε το ενδιαφέρον...

Δεν έχω χρησιμοποιήσει το 4k photo. Πάντως ναι, με την Nikon 1 είχα αρκετές πετυχημένες λήψεις και μάλιστα σχεδόν πάντα άριστα εστιασμένες. Κουνημένες όχι, το πλήκτρο έχει μικρή αντίσταση και η σταθεροποίηση είναι άριστη, η λήψη επίσης σχεδόν ακαριαία.

Συμφωνώ για την επιλογή της στιγμής, ειδικά αν πρόκειται για δρώμενα ανθρώπων κλπ. Πάλι προσωπικά θα προτιμούσα την εξάσκηση στην τεχνική μου και το "ρίσκο" - όπως συμβαίνει εξ' άλλου και στην κλασσική λήψη φωτογραφιών σε μικρότερο βέβαια βαθμό, γι αυτό εξ' άλλου τονισα για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο πχ σε ένα ράλυ 'η κάποιο άλλο αθλητικό - δημόσιο γεγονός, περίπτωση που θεωρώ πιθανό πεδίο χρήσης λήψεις φωτογραφιών κατά το βίντεο, το ταχύτερο AF της nikon είναι σημαντικό κατ' εμέ ΕΙΔΙΚΑ στη λήψη φωτογραφιών, για ατόφιο βίντεο έτσι κι αλλιώς προτιμώ είτε χειροκίνητη εστίαση είτε το AF της 70D για λόγους προσωπικής αισθητικής.

https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ_HPVvi8

και μάλιστα εδώ συγκρίνει εστίαση σε HD.

Τώρα για το αβαντάζ του μικρού μεγέθους του καρέ βίντεο θα διαφωνήσω, με την έννοια πως όταν τραβάς 4κ δεν θα πειράξουν μερικά mb παραπάνω για τις 10-20 φωτογραφίες.

Αν και εξέφρασα απλά μια προσωπική προτίμιση για την αποθήκευση και κατέληξε σε σύγκριση, ακόμα κι εκεί η nikon 1 V2/V3 - για να συγκρίνουμε πρόσφατες υλοποιήσεις έχει κάποια αβαντάζ.

- Δεν βγάζει άμεσα τις φωτογραφίες η FZ1000, απλά μαρκάρει τα καρέ του βίντεο. Για κάποιους είναι αβαντάζ, για μένα όχι, δεν είναι συγκρίσιμο είναι απλά κάτι διαφορετικό και χρήσιμο αλλά δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση.
- Η FZ1000 σε HD από ότι κατάλαβα δεν τραβά και φωτό, πάει αυτό. Πας σε 4κ θες δεν θες, σωστά; Θα μου πεις, γιατί να μην θέλω. Συνήθως θα θέλω, αλλά θα υπάρχουν φορές που δεν θα θέλω.
- Σε 4Κ χάνεις το wide ΚΑΙ στις φωτογραφίες. Σε οικογενειακές στιγμές σε μικρό χώρο σημαντικό για μένα. Από την άλλη έχεις καλύτερο tele, αλλά και η Nikon αλλάζει φακούς και από 18άρα φωτογραφία μπορείς και να κροπάρεις. Δηλ αν σβήνει τούρτα το παιδί σου και είσαι κοντά, με την FZ1000 θα βγάλεις μόνο τούρτα - κεφάλι παιδιού αναγκαστικά θες δεν θες, αλλιώς θα κάνεις πίσω και θα εύχεσαι μην μπει κανείς μπροστά. Πάει κι εκεί η καλή στιγμή.
- Υποψιάζομαι ταχύτερη εστίαση της nikon άρα μικρότερη πιθανότητα ανεστίαστης. Ειδικά σε ανθρώπους και ακόμα πιο ειδικά σε παιδιά.
- Μεγαλύτερης ανάλυσης λήψεις. Κάποιον που τον ενδιαφέρει υψηλή ανάλυση στο βίντεο, φαντάζομαι τον ενδιαφέρει και η υψηλότερη ανάλυση στις φωτογραφίες.
- Σημαντικά χαμηλότερη τιμή όσο αφορά την 1 V2, ίδια τιμή με την 1 V3.
- Δυνατότητα εναλλαγής φακών, μικρότερο μέγεθος ώστε να την έχεις πάντα μαζί με τον κιτ ώστε να μην χάσεις τη στιγμή και να τραβήξεις και βίντεο και φωτό ταυτόχρονα. Aν δεν την έχω μαζί μου πάντα, δεν θα χάσω απλά το καλό καρέ της FZ1000, θα χάσω τα πάντα.

Βέβαια μπορεί κάποιος να γράψει άλλα 10 στοιχεία υπεροχής της Fz1000. Ναι έχει 4κ, δεκτόν, πολύ καλή μηχανή, δεκτόν, αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πάντα για χάρη του. Κάθε εργαλείο έχει τα καλά του. Εδώ μιλώ κυρίως για το 4Κ photo VS την λήψη φωτογραφιών των nikon 1 κατά το βίντεο.

@ nicksoti,

Απότι θυμάμαι απο τέστ στις πρώτες V1 το AF υπέφερε στα σκοτεινά καθώς δεν μπορούσε να δουλέψει το PDAF και γυρνούσε σε CDAF. Ξερεις αν άλλαξε κάτι στα νεότερα μοντέλα ?.

Mε βάση το ανωτέρω αλλά και την δυσκολία της V3 να εστιάσει στα σκοτεινά στο βιντεο που ανέβασες, θα στοιχημάτιζα υπέρ της Panny στο σενάριο με τα γενέθλια ;)

Tzo, ίσως να μην το καταλαβαίνεις, αλλά είχε λίγο χλεύη. Ακόμα και τα σημεία στίξης παίζουν ρόλο. Δηλ όταν γράφεις "βήματα" σε εισαγωγικά...

Τα γράφω αυτά διότι έχω την αίσθηση πως έτσι και τολμήσω σε αυτό το νήμα να αμφισβητήσω έστω και 1 χαρακτηριστικό της FZ1000, έστω και σαν επιθυμία του "μακάρι να είχε κι αυτό", θα επέμβεις ακριβώς στο επόμενο post να την υπερασπιστείς κατά τρόπο απόλυτο. Του στυλ μα τι λες, είναι η απόλυτη τριτοτέταρτη μηχανή...

Δεν έχω χρησιμοποιήσει το 4k photo...

Αν και εξέφρασα απλά μια προσωπική προτίμιση για την αποθήκευση και κατέληξε σε σύγκριση, ακόμη κι εκεί η Nikon...

Τα εισαγωγικά λειτουργούν αντί quote.
Τώρα quot-άρω σημεία από το ποστ σου για να επικεντρώσω τα σημεία στα οποία απαντώ. Ελπίζω να μην παρεξηγείσαι κι απ' αυτό. :p

Όχι, δεν τρέχω να υπερασπιστώ την FZ1000. Δίνω επεξηγήσεις από πραγματική χρήση της μηχανής ιδίως όσον αφορά το 4Κ και το Photo 4K, προς ενημέρωση, αφού είναι πρωτοεμφανιζόμενες δυνατότητες.
Την FZ1000 τη χαρακτήρισα μάλιστα "μηχανή παραλίας", με πειρακτική διάθεση λόγω της ανάγκης της για άφθονο φως για να αποδώσει.
"Μηχανή που κάνει πολλά χωρίς να αριστεύει πουθενά" σε άλλο post μου.
Συγκριτικό τεστ έκανα σε άλλο νήμα, δείχνοντας τη λάσπη της εικόνας της στο wide.
Οπότε αυτό που λες ότι τρέχω να υπερασπιστώ τη μηχανή δεν ευσταθεί, αφού πρώτα από μόνος μου την κράζω στα σημεία.
Το περιορισμένο ευρυγώνιο στο 4K σαφώς και είναι μειονέκτημα. Αναφέρθηκε από τα πρώτα κιόλας post.
Αυτός που θέλει wide, θα πάει στην LX100.
Το ίδιο ισχύει και για το θέμα όγκου που αναφέρεις.

Αφού δεν έχεις χρησιμοποιήσει το Photo 4K, μπορείς να δεχτείς την πιθανότητα να μην εκτιμάς την αξία του.
Κι εγώ αν άκουγα για frame grab χωρίς να έχω ιδία πείρα, θα σκεφτόμουν σιγά τα ωά, το κάνουμε τόσα χρόνια στο pc, όπως ειπώθηκε σε άλλο post, ή βγάζουμε ξεχωριστές φωτό παράλληλα. Κι όμως, άλλο να το διαβάζεις, κι άλλο να το δοκιμάσεις στην πράξη.

Με τη Nikon δε ζήτησε κανείς συγκριτικό, μάλλον εσένα σε ενδιαφέρει, για να το αναφέρεις. :smile:
Δεν νομίζω ότι έχει η Nikon να διδάξει κάτι στην Panasonic όσον αφορά τις δυνατότητες στο βίντεο.
Άμεσος ανταγωνιστής της FZ1000 είναι μόνο η Sony RX10 και ιδίως ο επερχόμενος αντικαταστάτης της, που θα έχει 4K, και είναι ίδιας κατηγορίας μηχανή.

Ώπα ρε παιδιά, 2η φορά τόλμησα να γράψω στο thread και μου την πέσατε και πάλι... θα αρχίσουμε πάλι τα ...σεντόνια, τη βλέπω τη δουλειά.... :flipout:

Όχι, δεν θα κυλήσω.... συγνώμη αν φάνηκα επιθετικός, πειράχτηκα όμως. Είμαι ευαίσθητο παιδί.

Σοβαρά τώρα, για το σενάριο του πάρτυ γελεθλίων στάθηκα στο wide και εκεί με 1 ίντσα αισθητήρα και 4 διάφραγμα και τον τοίχο στο μισό μέτρο πίσω από το θέμα δεν νομίζω να βρεθεί τίποτα εκτός εστίασης. Δεν ασχολήθηκα πολύ γιατί δεν με προβλημάτισε ποτε, εξ' άλλου την j1 γι αυτό ακριβώς την ήθελα, εύκολη, μικρή, φθηνή, γρήγορη, με το ζουμάκι της, την είχα συχνά μαζί μου, έκανα και κανα-δυο timelapse. Tην έδωσα προχτές 100 ευρώ για σύζηγο που ήθελε να τραβά τα παιδιά της και πιστεύω θα την καταχαρεί. Έτσι θεωρώ εγω τις 2ες μηχανές. Είναι και το οικονομικό βλέπετε...

Καλές λήψεις με την FZ1000 παιδιά...

Μπορεί να τρώγομαι που και που με το Γιάννη αλλά στη συγκεκριμένη διαφωνία μάλλον είχε δίκιο.
Ειδικά η σύγκριση fz1000 με j1 θα χαρακτηρίζονταν σίγουρα ως ατυχής.

Δεν υπάρχει δίκιο και άδικο με τις μηχανές. Ούτε παρεξήγηση αφού μιλάμε για μηχανές και δεν προσβάλλουμε ανθρώπους.

Κάθε μηχανή έχει τα δικά της δυνατά στοιχεία. Και η Nikon 1 V3 θα έχει τα δικά της από τα λίγα που διάβασα. Δεν διάβασα πολλά γι' αυτήν, ούτε και με δελεάζει να την αποκτήσω ποτέ, ώστε να έχω ιδία άποψη. Για τον nicksoti μπορεί η δυνατότητα λήψης φωτό πλήρους ανάλυσης κατά τη διάρκεια του βίντεο να είναι καθοριστικής σημασίας και να αξίζει η V3 τα 750 σκέτο σώμα.

Με την έλευση του 4Κ (και του Photo 4K) σε μηχανές όπως η LX100/FZ1000, το πλεονέκτημα της 1v3 χάνει την αίγλη που είχε μέχρι τώρα.
Ένα από τα σχόλια αναγνωστών κάτω από το review της V3 του dpreview:
"Full resolution stills while recording is nice although the FZ1000 has 8MP stills from its 4k recordings. I think this would have been the better option. Welcome to 2014 :)"
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-1-v3/8

Επιστρέφοντας στην FZ1000, το AF έχει πολύ καλή απόδοση, παρόμοια με της GH4 που είχα πριν, χάρη στο σύστημα DFD που ενσωματώνουν και οι δύο. Χτες δοκίμαζα το AF της FZ1000 στα σκοτάδια εναλλάξ με την α7s+FE55/1.8 και τολμώ να πω ότι στέκονταν στο ύψος της η FZ1000. Το AF της επομένως δεν είναι στοιχείο για το οποίο αξίζει να προβληματιστεί ο υποψήφιος αγοραστής της.

tzo για πές ..

Λογικά το 4Κ θα είναι χειρότερο απο 1080 γιατί χρησιμοποιεί τον μισό αισθητήρα λόγω 1,48Χ crop = 1+ στοπ .. εκτός και αν κάνει 50% skipping στα 1080 (που δεν το πιστεύω) οπότε μια απο τα ίδια ? ..

https://www.youtube.com/watch?v=6s9jsRHyDF4

Έτσι για την ιστορία, φαίνονται βελτιωμένες σε σχέση με την V1, και και υπάρχει τροπος απενεργοποίησης του εκνευριστικού preview της V1 που φαίνεται στο βίντεο.

750 το κιτ - και όχι μόνο σώμα - της V3, 500 της V2. Τη 2η με 700 έχεις και τον φοβερό 30-110 στην τσέπη του μπουφάν.

πως ειναι στα βραδυνα?
κερδιζεις κατι αν τραβηξεις στα 4Κ και το κανεις μετα 1080?

Αξιοπρεπής είναι στα βραδυνά, όσο θα περίμενε κανείς βάσει του συνδυασμού αισθητήρα-φακού της.
Θα βοηθάει στον θόρυβο το downsampling στα 1080. Προς το παρόν αυτούσια τα κρατάω τα κλιπάκια 4Κ.

tzo για πές ..
Λογικά το 4Κ θα είναι χειρότερο απο 1080 γιατί χρησιμοποιεί τον μισό αισθητήρα λόγω 1,48Χ crop = 1+ στοπ .. εκτός και αν κάνει 50% skipping στα 1080 (που δεν το πιστεύω) οπότε μια απο τα ίδια ? ..

Δεν έχω κάνει σύγκριση. Αποκλειστικά 4Κ τραβάω ένα εξάμηνο τώρα, από τότε που πήρα την GH4 και τώρα την FZ1000.

750 το κιτ - και όχι μόνο σώμα - της V3, 500 της V2. Τη 2η με 700 έχεις και τον φοβερό 30-110 στην τσέπη του μπουφάν.

Σε βλέπω ψημένο για αγορά της V3. Γιατί δεν ανοίγεις ένα νέο νήμα να μας μιλήσεις για τις αρετές της; Μην απασχολούμε και το παρόν νήμα με μηχανές που δεν είναι άμεσα ανταγωνιστικές (λόγω μεγέθους, φακού κτλ). Θα έλεγα ότι η 1V3 είναι μια α6000, αλλά με πολύ μικρότερο αισθητήρα και υψηλότερη τιμή. Με την FZ1000 καμία σχέση δεν έχει, πλην του αισθητήρα 1'' και της ίδιας τιμής.

Έχεις δίκιο, 700 ευρώ σκέτο σώμα, 750 ευρώ με τον 10-30. Δεν ξέρω, μπορεί να βγουν και προσφορές, αφού δεν φαίνεται να πουλάει και τόσο.

Last edited: