Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!
Tzo, ίσως να μην το καταλαβαίνεις, αλλά είχε λίγο χλεύη. Ακόμα και τα σημεία στίξης παίζουν ρόλο. Δηλ όταν γράφεις "βήματα" σε εισαγωγικά, και σιγά το κατόρθωμα της νικον 1.... Αν έγραφα σε απάντηση post σου "σιγά το κατόρθωμα της FZ1000, εγώ δεν πληρώνω 1 χιλιάρικο για bridge επειδή έχει 4κ από τα 40mm και πανω" ή "ναι γίνεται πιο απλό, να μην χρειάζεται να πατήσεις κανένα οκ σε κάθε φωτογραφία, πιο απλό δεν γίνεται" θα το έγραφα για να ειρωνευτώ έστω και όσο πατάει η γάτα. Λες να μην μπορώ να κρίνω τι είναι πιο απλό και τι όχι δίχως να ορίσεις τον βαθμό δυσκολίας; Ας μην παίζουμε με τα λόγια, κατάλαβες τι εννοώ. Τα γραπτά παρεξηγούνται βέβαια, μπορεί αύριο να πίνουμε και καφέ.
Τα γράφω αυτά διότι έχω την αίσθηση πως έτσι και τολμήσω σε αυτό το νήμα να αμφισβητήσω έστω και 1 χαρακτηριστικό της FZ1000, έστω και σαν επιθυμία του "μακάρι να είχε κι αυτό", θα επέμβεις ακριβώς στο επόμενο post να την υπερασπιστείς κατά τρόπο απόλυτο. Του στυλ μα τι λες, είναι η απόλυτη τριτοτέταρτη μηχανή με το απολύτως απαραίτητο 4Κ για μένα τον απαιτητικό χομπίστα που συνδιάζει 15 σε ένα. Αν προσέξεις σε αυτά που γράφω συνήθως προσθέτω εκφράσεις του στυλ "κατ' εμέ", "σχεδόν", "υποψιάζομαι", "προσωπικά", όχι γιατί δεν είμαι σίγουρος γι αυτά που γράφω αλλά γιατί σέβομαι τις διαφορετικές απαιτήσεις του καθενός και πάντα κρατώ μια πισινή για μηχανές και χαρακτηριστικά που δεν έχω δουλέψει για αρκετό διάστημα, όχι απλώς να έχω δοκιμάσει σύντομα. Κατ' αρχήν μόνο και μόνο που ασχολούμαι και γράφω εδώ, σημαίνει πως μου κίνησε το ενδιαφέρον...
Δεν έχω χρησιμοποιήσει το 4k photo. Πάντως ναι, με την Nikon 1 είχα αρκετές πετυχημένες λήψεις και μάλιστα σχεδόν πάντα άριστα εστιασμένες. Κουνημένες όχι, το πλήκτρο έχει μικρή αντίσταση και η σταθεροποίηση είναι άριστη, η λήψη επίσης σχεδόν ακαριαία.
Συμφωνώ για την επιλογή της στιγμής, ειδικά αν πρόκειται για δρώμενα ανθρώπων κλπ. Πάλι προσωπικά θα προτιμούσα την εξάσκηση στην τεχνική μου και το "ρίσκο" - όπως συμβαίνει εξ' άλλου και στην κλασσική λήψη φωτογραφιών σε μικρότερο βέβαια βαθμό, γι αυτό εξ' άλλου τονισα για ψυχολογικούς λόγους. Ωστόσο πχ σε ένα ράλυ 'η κάποιο άλλο αθλητικό - δημόσιο γεγονός, περίπτωση που θεωρώ πιθανό πεδίο χρήσης λήψεις φωτογραφιών κατά το βίντεο, το ταχύτερο AF της nikon είναι σημαντικό κατ' εμέ ΕΙΔΙΚΑ στη λήψη φωτογραφιών, για ατόφιο βίντεο έτσι κι αλλιώς προτιμώ είτε χειροκίνητη εστίαση είτε το AF της 70D για λόγους προσωπικής αισθητικής.
https://www.youtube.com/watch?v=ixAZ_HPVvi8
και μάλιστα εδώ συγκρίνει εστίαση σε HD.
Τώρα για το αβαντάζ του μικρού μεγέθους του καρέ βίντεο θα διαφωνήσω, με την έννοια πως όταν τραβάς 4κ δεν θα πειράξουν μερικά mb παραπάνω για τις 10-20 φωτογραφίες.
Αν και εξέφρασα απλά μια προσωπική προτίμιση για την αποθήκευση και κατέληξε σε σύγκριση, ακόμα κι εκεί η nikon 1 V2/V3 - για να συγκρίνουμε πρόσφατες υλοποιήσεις έχει κάποια αβαντάζ.
- Δεν βγάζει άμεσα τις φωτογραφίες η FZ1000, απλά μαρκάρει τα καρέ του βίντεο. Για κάποιους είναι αβαντάζ, για μένα όχι, δεν είναι συγκρίσιμο είναι απλά κάτι διαφορετικό και χρήσιμο αλλά δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση.
- Η FZ1000 σε HD από ότι κατάλαβα δεν τραβά και φωτό, πάει αυτό. Πας σε 4κ θες δεν θες, σωστά; Θα μου πεις, γιατί να μην θέλω. Συνήθως θα θέλω, αλλά θα υπάρχουν φορές που δεν θα θέλω.
- Σε 4Κ χάνεις το wide ΚΑΙ στις φωτογραφίες. Σε οικογενειακές στιγμές σε μικρό χώρο σημαντικό για μένα. Από την άλλη έχεις καλύτερο tele, αλλά και η Nikon αλλάζει φακούς και από 18άρα φωτογραφία μπορείς και να κροπάρεις. Δηλ αν σβήνει τούρτα το παιδί σου και είσαι κοντά, με την FZ1000 θα βγάλεις μόνο τούρτα - κεφάλι παιδιού αναγκαστικά θες δεν θες, αλλιώς θα κάνεις πίσω και θα εύχεσαι μην μπει κανείς μπροστά. Πάει κι εκεί η καλή στιγμή.
- Υποψιάζομαι ταχύτερη εστίαση της nikon άρα μικρότερη πιθανότητα ανεστίαστης. Ειδικά σε ανθρώπους και ακόμα πιο ειδικά σε παιδιά.
- Μεγαλύτερης ανάλυσης λήψεις. Κάποιον που τον ενδιαφέρει υψηλή ανάλυση στο βίντεο, φαντάζομαι τον ενδιαφέρει και η υψηλότερη ανάλυση στις φωτογραφίες.
- Σημαντικά χαμηλότερη τιμή όσο αφορά την 1 V2, ίδια τιμή με την 1 V3.
- Δυνατότητα εναλλαγής φακών, μικρότερο μέγεθος ώστε να την έχεις πάντα μαζί με τον κιτ ώστε να μην χάσεις τη στιγμή και να τραβήξεις και βίντεο και φωτό ταυτόχρονα. Aν δεν την έχω μαζί μου πάντα, δεν θα χάσω απλά το καλό καρέ της FZ1000, θα χάσω τα πάντα.
Βέβαια μπορεί κάποιος να γράψει άλλα 10 στοιχεία υπεροχής της Fz1000. Ναι έχει 4κ, δεκτόν, πολύ καλή μηχανή, δεκτόν, αλλά μην ισοπεδώνουμε τα πάντα για χάρη του. Κάθε εργαλείο έχει τα καλά του. Εδώ μιλώ κυρίως για το 4Κ photo VS την λήψη φωτογραφιών των nikon 1 κατά το βίντεο.