Panasonic DMC-FZ 1000 (Ι) και (ΙΙ) super zoom 25-400/2,8-4,0

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Μπα ψημένος δεν είμαι. Για την LX100 είμαι για δικούς μου λόγους και ανάγκες. Γι αυτό και δεν βρίσκω λόγο να ανοίξω νέο θέμα, χώρια που δεν υπάρχει γενικά ενδιαφέρον και απλά απάντησα στις δικές σας ενστάσεις - ερωτήσεις - τοποθετήσεις για τη σειρά 1. Ξεκίνησα απλά ρωτώντας - συγκρίνοντας το 4K photo. Ρώτησε ο Ηλίας για το ΑF και παρέθεσα το βίντεο. Είπες για την τιμή και σου απάντησα για την τιμή.

Αφού το θέτεις, ανταγωνιστικές είναι κατά τη γνώμη μου, γι αυτό παρέθεσα κόστη. Για 2η μηχανή "τα κάνω όλα εύκολα και καλά" ναι θα σκευτόμουν σοβαρότατα και την RX10 και τη FZ1000 και τη Nikon 1 σειρά, ειδικά τη V3 με το grip. Κοντά στο χιλιάρικο εξ' άλλου μόνο η FZ1000 και η Rx10 παίζουν σε bridge. 1 ίντσα, καλό βίντεο, λήψη φωτο κατά το βίντεο, αντίστοιχο "όγκο" και τιμή αν προσθέσεις τον 30-110. Στις nex μην ξεχνάς το μέγεθος των φακών, αν θες εύρος εκεί μεγαλώνουν πάρα πολύ. Δεν έχει καμία σχεση μια nex με φορεμένο ζουμ φακό με τη σειρά 1 για 2η μηχανή.

Mια απορία αφού την έχεις, είναι το flash sync της FZ1000. Έχεις δοκιμάσει ταχύτητα συγχρονισμού; Leaf shutter έχει, ηλεκτρονικό, focal με 1η κουρτίνα ηλεκτρονική, τι ακριβώς;

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

...Στις nex μην ξεχνάς το μέγεθος των φακών, αν θες εύρος εκεί μεγαλώνουν πάρα πολύ. Δεν έχει καμία σχεση μια nex με φορεμένο ζουμ φακό με τη σειρά 1 για 2η μηχανή...

Mια απορία αφού την έχεις, είναι το flash sync της FZ1000. Έχεις δοκιμάσει ταχύτητα συγχρονισμού; Leaf shutter έχει, ηλεκτρονικό, focal με 1η κουρτίνα ηλεκτρονική, τι ακριβώς;

Δεν το ξεχνώ το θέμα όγκου. Κι εσύ μην ξεχνάς ότι η α6000 έχει aps-c αισθητήρα.
Την FZ1000 την έχω για το εύρος + το 4Κ.
Το μειονέκτημα των 37mm στο ευρυγώνιο αντιστρέφεται σε πλεονέκτημα στο τέλε, 570mm!
Κι εκεί που είσαι στα 570mm, γυρνάς άμεσα στο μάκρο από τα δύο εκατοστά! Κάτι που δεν γίνεται με καμία μηχανή με εναλλάξιμους φακούς.

Leaf shutter έχει η FZ1000, γεγονός που επιτρέπει high-speed flash sync, μέχρι 1/4000. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των μηχανών με ενσωματωμένο φακό.
Κάτι που που σε ενδιαφέρει, αφού σκέφτεσαι την LX100.

Last edited:

Ναι αυτό το leaf shutter είναι όλα τα λεφτά... Από τα δυνατότερα σημεία ειδικά για τη χώρα που ζούμε. Τι να το κάνεις πχ το μέγεθος του αισθητήρα στην παραλία αν είναι να κλείσεις το διάφραγμα σε f11 για fill flash. Στο 1/4000 λειτουργεί με HSS/FP αντίστοιχο mode ή κανονικά εκμεταλεύεται όλη την ισχύ του φλας; Σε ttl μέχρι που ανεβάζει; Με διάφραγμα ζουμ κλπ έχει περιορισμούς; Με εξωτερικό μεγάλο φλας; Γιατί εκεί στα specs των εταιριών υπάρχουν συνήθως κενά. Τώρα θα σε... ζαλίσω στο on-topic:flipout:

Χαρά μου, δεν με ζαλίζεις.
Mέχρι τα 31mm (αντιστοιχία: 84mm) η μέγιστη ταχύτητα συγχρονισμού είναι 1/4000. Σε πιο τέλε, η ταχύτητα πέφτει στα 1/3200 @f/4 και 1/4000 @>f/4.
Εξωτερικό φλας συμβατό για TTL δεν πήρα για την FZ1000, και αμφιβάλλω αν πάρω, αφού έχω την α7s για τα σκοτάδια.
Για fill μού αρκεί και το ενσωματωμένο στην FZ1000.

ξέρεις αν έχεις hdmi output συνεχόμενο , χωρίς να μπαίνει σε sleep μερα από λίγο ?
Υπάρχει τρόπος να τραβας ή να έχεις την έξοδο μονιμα ανοιχτή , με κάποιο εξωτερικό τροφοδοτικό ?

Φίλος μoυ θέλει να τη χρησιμοποιήσει για live events (2-3 taytoxrona) me switcher hdmi κλπ

Χρησιμοποιώντας μπαταρία, το sleep mode της μηχανής μπορείς να το βγάλεις off (ή 1/2/5/10 λεπτά).
Χρησιμοποιώντας εξωτερικό τροφοδοτικό, από μόνο του βγαίνει off το sleep mode, όπως και να το έχεις ορισμένο.

Χρησιμοποιώντας μπαταρία, το auto LVF/monitor off της μηχανής μπορεί να οριστεί σε 1/2/5 λεπτά (όχι off).
Χρησιμοποιώντας εξωτερικό τροφοδοτικό, το auto LVF/monitor off της μηχανής ορίζεται αυτόματα στα 5 λεπτά.

Μόλις ξεκινήσεις εγγραφή εσωτερικά στην κάρτα, το hdmi out feed διακόπτεται. Μόλις πατήσεις στοπ, επανέρχεται.

ΟΚ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ... το τελευταιο με χαλασε αρκετα!

Ξερεις αν δε γραφεις εσωτερικα και δινεις feed στο HDMI , σε τι format το δινει (ακολουθει δηλ. τις επιλογες σου πχ 1080p 25fps ) ?

Είναι επιβεβαιωμένη πληροφορία, ότι είναι αδύνατη η ταυτόχρονη εσωτερική εγγραφή στην κάρτα και το live feed μέσω hdmi out:

https://m.youtube.com/watch?v=ZN0-gEL7HLY

To format στο live feed θα ακολουθεί τις επιλογές σου. Δεν έχω κάποια ένδειξη για το αντίθετο.

Συγνώμη, να επανέλθω εγώ στο flash.
Λειτουργεί δηλαδή ακόμα και το ενσωματωμένο σε ταχύτητα 1/4000?
Αυτο το είχε η μικρη panasonic fz-200 που ειχα και μου εχει ληψει!!!
Στη Sony για να κανω HSS το φτηνοτερο φλας ειναι στα 200 ευρώ (nissin i40) και μου τη σπάει.

Έχεις δυνατοτητα αν δε βαριεσαι να δοκιμασεις με επιπλεον φλας στο hot shoe, σε manual mode, εαν μπορει να συγχρονισει σε 1/2000 - 1/4000?

Ψαχνομαι απο τωρα για το καλοκαιρι...για μηχανη παραλιας μπας και σωσω την Σονυ απο την αμμο.
Το μονο προβλημα με τις bridge ειναι οτι μεταπωλουνται λιγο πιο δυσκολα μετά.

Φυσικά και μπορεί, τόσο με το ενσωματωμένο φλασάκι όσο και με εξωτερικό στο hotshoe.
Aυτό είναι το καλό του leaf shutter των μηχανών με φιξ φακό.
Δεν ήταν τυχαίο που την αποκάλεσα "μηχανή παραλίας" την FZ1000. :smile:

Τo Nissin i40 για Sony κοστίζει 140 ευρώ + μεταφορικά, όχι 200.
To ίδιο και η έκδοση για την Panasonic.

Ναι, οι bridge μηχανές μεταπωλούνται δύσκολα μετά, αλλά αυτό το μετά είναι όταν περάσει η μπογιά τους, όπως με την FZ200 που δεν είχε ούτε 1'' αισθητήρα ούτε 4Κ.
Στην περίπτωση της FZ1000 η αγορά είναι λίγο πιο ασφαλής, που διαθέτει τα παραπάνω, και η πιθανότητα να την κρατήσεις και να μην την πουλήσεις είναι μεγαλύτερη.

Last edited:

ξέρεις αν μπορεί να δώσει έξοδο HDMI 1080i (interlaced) ?
Ο φίλος μου θέλει να τη χρησιμοποιήσει σε live events , που ως γνωστόν όλα τα μηχανήματα δουλεύουν σε interlaced format.
Είναι clean output υποθετω...

Τέλος, δε φαντάζομαι να δίνει 4K έξοδο μέσω hdmi .... YG, δίνει από ότι διάβασα ! :a0210:

Last edited:

Ναι, clean output, εννοείται.

Ναι, δίνει επιλογή για interlaced 1080 στο hdmi output.
...it supports standard 1080 output (both progressive and interlaced)...
http://www.imaging-resource.com/PRODS/panasonic-fz1000/panasonic-fz1000A.HTM

Στέλνει video 4Κ στο hdmi out, όπως επίσης και φωτογραφίες ανάλυσης 4Κ.

Ειναι πολύ άκυρο αυτό που λέει για τα χρήματα. Είναι έγκυρο μόνο αν το σκεφτείς για μία χρονική στιγμή. Όμως...
Αν πάρεις τον FE 70-200 στα 1400 ευρώ. Θα σου μείνει και θα τον χρησιμοποιείς μελλοντικά με ότι σώμα θελήσεις. α6000, α7000, α8000, α9000, α7, α8, α9, α1235 κτλ κτλ...
θα τον χρησιμοποιείς ακόμα και όταν τα σώματα θα δίνουν εσωτερική εγγραφή 8K.
Μέχρι τότε, θα έχεις πετάξει στα σκουπίδια 4 bridge των 1000 ευρώ την κάθε μία.

Στέκει αυτό που λέει ο reviewer ότι οι μηχανές με εναλλάξιμους φακούς δημιουργούν μαύρη τρύπα συνεχών αγορών φακών.
Με τη λογική ότι παίρνεις μια FZ1000 και τελειώνεις, από μάκρο μέχρι σούπερ-τελέ, όπως και από βίντεο μέχρι και 4Κ.
Ειδάλλως με μια α6000, αγοράζεις και αγοράζεις και αγοράζεις φακούς χωρίς τελειωμό, και μετά πρέπει να τους κουβαλάς όλους κάθε φορά, για να έχεις καλυμμένες όλες τις ανάγκες.
Και ακόμη και όλους τους φακούς που υπάρχουν να αγοράσεις, πάλι δεν θα έχεις βίντεο 4Κ, Photo 4K, εύρος >300mm, πέραν του ότι χάνεται τελείως η ευελιξία του όλα-σε-ένα και προπαντός η φορητότητα.
Δεν παραλείπει να τονίσει βέβαια ο reviewer τον συμβιβασμό στην ποιότητα εικόνας που κάνει κανείς με την FZ1000.
Νομίζω τα λέει καλά μέσες-άκρες.

Last edited:

κι εγώ συμφωνώ με τον dstil. παίρνεις ένα βασικό σώμα με 1-2 φακούς και μετά αναβαθμίζεις το σώμα σε 4Κ. Το deal της ημέρας είναι η sony A5100 διπλό κιτ (16-50+55-210) στο γαλλικό αμαζον, 660 ευρώ τελική με 2 χρόνια πανευρωπαϊκή εγγύηση. Η μηχανούλα είναι πάρα πολύ καλή. Δεν έχει το EVF της Α6000, αλλά έχει τη σβελτάδα της και κερδίζει σε φορητότητα. Επίσης έχει XAVC & touch screen, που για μένα μετράνε πιο πολύ στο βίντεο.
εγώ τη χρησιμοποιώ με τον 10-18/f4 και τον 24/f1.8 κυρίως για βίντεο και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Η FZ1000 δε θα μπορούσε να μου προσφέρει ούτε την ευρυγώνια λήψη του 10-18 ούτε τη φωτεινότητα και την ποιότητα του 24/1.8. (το tele δε με ενδιαφέρει) και σε συνολικό βάρος δε νομίζω ότι είναι μεγάλη η διαφορά.

Last edited:

...(το tele δε με ενδιαφέρει)...

Μα από εκεί ξεκινάνε όλα. Αν δεν σε ενδιαφέρει το super-tele, λογικό είναι που δεν έχει κάτι να σου προσφέρει η super-zoom μηχανή.
Την FZ1000 θα την κοιτάξει εκείνος που θέλει το super-tele (σε συνδυασμό με την άμεση μετάβαση σε μικρά εστιακά μήκη έως και μάκρο) και το (απροβλημάτιστο από υπερθέρμανση) 4Κ.

Για την ευκολία της οθόνης αφής συμφωνώ κι επαυξάνω. H α5100 είναι πολύ καλή λύση γ' αυτά που προσφέρει.
Βέβαια στα 660 ευρώ παραμένει με δύο αργούς zoom, που χρειάζονται εναλλαγή μεταξύ τους, κι έτσι χάνεται η ευελιξία του όλα-σε-ένα. Και φυσικά χωρίς 4Κ.

Είναι επιβεβαιωμένη πληροφορία, ότι είναι αδύνατη η ταυτόχρονη εσωτερική εγγραφή στην κάρτα και το live feed μέσω hdmi out:

https://m.youtube.com/watch?v=ZN0-gEL7HLY

To format στο live feed θα ακολουθεί τις επιλογές σου. Δεν έχω κάποια ένδειξη για το αντίθετο.

Όντως ισχύει αυτό ?
Όταν πατάς REC σταματάει η έξοδος από HMI ?
Αν ναι, μεγάλο φάουλ....!:smash:

Στο κοινό που απευθύνεται η FZ1000 λίγοι θα το αντιληφθούν, και ακόμη λιγότεροι θα ενοχληθούν.