Panasonic DMC-FZ 1000 (Ι) και (ΙΙ) super zoom 25-400/2,8-4,0

Re: Απάντηση: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4

ευχαριστώ για την απάντηση!

Για να έχεις καλύτερη εικόνα μπορείς να δεις συγκριτικές λήψεις και των δύο μηχανών εδώ:
FZ1000
NX300

H NX300 παρά τον αργό κιτ φακό διατηρεί το προβάδισμα στις περισσότερες λήψεις σε ευκρίνεια και θόρυβο. Με έναν καλύτερο φακό στην NX300, οι διαφορές θα είναι μεγαλύτερες υπέρ της.

Αν είναι να μείνεις όμως μόνο με τον κιτ φακό της NX300, η γνώμη μου είναι ότι συνολικά θα έχεις αναβάθμιση με την FZ1000.

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Πραγματικά θέτει νέα στάνταρ το 4k στην φωτογραφία.
Καταλαβαίνω μετά από αυτό και την γκρίνια στα φόρουμ για την έλλειψη του στην νέα nikon d810.
Από εδώ και πέρα δεν νοείτε φωτογραφικά χωρίς αυτήν την δυνατότητα.

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Κρύσταλλο το βίντεο! ομως θα ηθελα να δω και sample σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμου.

ένα review "first impressions" από έναν διαπιστωμένα ανεξάρτητο reviewer:Graham Houghton
https://www.youtube.com/watch?v=QosCsSf2L0k

Ο τύπος ήταν πορωμένος με την fz-200 και είχε φτιάξει τα πιο καλά tutorial στο youtube. Για αυτο και το βίντεο έχει πολλες φορες σαν σημειο αναφοράς την fz-200.
Έχει και άπειρες canon, panasonic, sony & olympus μηχανες δικες του. Είναι γενικά αντικειμενικός.

Όλα καλά κι ωραία, αλλά μιλάμε για μικρό αισθητήρα.

Με μια ταπεινή eos M θεωρώ ότι μπορείς να έχεις ποιοτικότερο - δημιουργικότερο βίντεο. Μην επεκταθούμε σε magic lantern με raw video όπου πέφτουν.... σαγόνια, ή χρωματικά προφίλ όπως cinestyle. Έλεγχος βάθους πεδίου, χαμηλότερος θόρυβος, επιλογές φακών.

Συμφωνώ για panning - zoom κλπ, αλλά αυτά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με κόστος στο βάθος πεδίου και την προοπτική. Δεν αντικαθιστούν μια video κεφαλή και ένα slider.

Όσο για το post.... το θέμα είναι οι λήψεις να είναι τέτοιες ώστε να μειώνουμε τον χρόνο στο post. Αν είναι να κάνουμε downscale, ψηφιακό ζουμ, panning κλπ όλη την ώρα, κλαφτα χαράλαμπε.

Βέβαια θα συμφωνήσω πως σε κάποιες περιπτώσεις τα παραπάνω μπορούν να είναι σωτήρια.

Δεν διαφωνώ πως είναι μια δελεαστικότατη πρόταση, άριστη ευκρίνεια, 4Κ, αυτόματη εστίαση, μεγάλο εύρος φακού. Αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια DSLR και φυσικά manual εστίαση στα χέρια ενός έμπειρου/μερακλή.

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4

Πραγματικά θέτει νέα στάνταρ το 4k στην φωτογραφία.
Καταλαβαίνω μετά από αυτό και την γκρίνια στα φόρουμ για την έλλειψη του στην νέα nikon d810.
Από εδώ και πέρα δεν νοείτε φωτογραφικά χωρίς αυτήν την δυνατότητα.

Εξακολουθω να το θεωρω περιττο για την φωτογραφια..
Προσωπικα δεν με 'χαλαει' καθολου που δεν το βαλανε στην d810.

...Συμφωνώ για panning - zoom κλπ, αλλά αυτά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και με κόστος στο βάθος πεδίου και την προοπτική. Δεν αντικαθιστούν μια video κεφαλή και ένα slider.

Όσο για το post.... το θέμα είναι οι λήψεις να είναι τέτοιες ώστε να μειώνουμε τον χρόνο στο post. Αν είναι να κάνουμε downscale, ψηφιακό ζουμ, panning κλπ όλη την ώρα, κλαφτα χαράλαμπε.

...δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια DSLR και φυσικά manual εστίαση στα χέρια ενός έμπειρου/μερακλή.

Έχεις δει πολλούς ερασιτέχνες να στήνουν slider για τα λίγα δεύτερα μιας λήψης;

Το pan/zoom/επιλεκτικό crop σαν δικάμερο σε 4Κ είναι απείρως πιο εύκολη διαδικασία από το να στήνεις δύο κάμερες+τρίποδες+sliders κοκ.

Δες παράδειγμα:
http://avclub.gr/forum/showthread.p...κε-!!!?p=1057152627&viewfull=1#post1057152627

Το 4K είναι ένα ακόμη δημιουργικό εργαλείο, που λύνει τα χέρια και ταυτόχρονα προσφέρει αναμφισβήτητο πλεονέκτημα στην ποιότητα εικόνας.

Χμ, εσύ έχεις δει πολλούς ερασιτέχνες να δουλεύουν όλα αυτά που λες σε NLE, πέρα από απλό trim και κανα transition, και πολλά βάζω.

Για slider, υπάρχουν πλέον φορητές compact λύσεις ακόμα και για κινητό. Φυσικά αντίστοιχες και για λίγο σοβαρότερη χρήση, πάνω στη κεφαλή του τριπόδου - εγώ έχω μια edelkrone style μόνιμα πάνω στη κεφαλή.

Το "δικάμερο" που δείχνεις είναι... τύπου δικάμερο. Για "φυσικό" look θέλει δουλειά και υπομονή, που αμφιβάλλω ότι την έχει ο μέσος χρήστης, αλλιώς κάνει μπαμ ότι είναι επεξεργασία. Άσε που αυτός ο μέσος χρήστης αμφιβάλλω αν έχει 8πύρινο σύστημα ή κάρτα με opencl για να μην του βγαίνει η πίστη, όπως επίσης αμφιβάλλω πως θα κάθεται να περιμένει με τις ώρες να φτιάχνει proxy files. Στο βιντεάκι που δείχνεις έχει απότομες και σπασμωδικές κινήσεις. Χρησιμότητα μόνο σε μακρινά πλάνα και αργή κίνηση του κάδρου, στα κοντινά με σταθερή τη γωνία λήψης η αισθητική είναι σαν διαφημιστική πινακίδα, καλύτερα με το χέρι.

Κανείς δεν διαφωνεί ότι το 4Κ είναι πλεονέκτημα. Απλώς οι απαιτήσεις και τα γούστα του καθενός είναι διαφορετικά. Εγώ ας πούμε θα την επέλεγα περισσότερη για slow motion σε HD παρά για το 4K. Το 4Κ από μόνο του δεν φθάνει για να ισοσταθμίσει τον αυξημένο θόρυβο και τον δύσκολο έλεγχο του βάθους πεδίου, ακόμα και για τον μερακλή ερασιτέχνη. Κοντά στο χιλιάρικο ίσως προτιμήσει είτε κάποια dslr, είτε κάποια nikon 1 ως οικονομικότερη και πιο compact λύση. Και για βίντεο καθαρά, την Black Magic Pocket, παρά τους περιορισμους της.

Όσο για το grading - όρος που ο μέσος χρήστης απλώς αγνοεί, αλλά επειδή στάθηκες κι εκεί - ας μην το πάμε σε καθαρά Raw αρχείο, αλλά ακόμα και ένας ενδιάμεσος 10μπιτος codec 444 ή 422 είναι μέρα με τη νύχτα.

Βέβαια ο καθένας κρίνει και αγοράzei ανάλογα τις ανάγκες και τα γούστα του. Το ίδιο κάνεις κι εσύ, απλώς παρουσιάζεις τα επιχειρήματά σου με τόσο ενθουσιώδη τρόπο, σαν να μην χωρά αμφιβολία, που, φιλικά πάντα, νομίζω πως χωράει, για τους λόγους που γράφω, και άλλους που δεν γράφω.

Είναι τρομερό το πόσο σκεπτικισμός υπάρχει για την νέα και φοβερή πρόοδο που λέγεται 4k.

Απάντηση: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K vi

Πρωτος και καλυτερος εγω..
Το 4k ειναι απλα ενα ενδιαμεσο 'φορμα' με ημερομενια ληξης και μαλιστα πολυ 'συντομα' (8k).
Και αδιαφορο -για μενα- στηξ φωτογραφια

Ενδιάμεσο,μόνο διαθέσιμο αυτή τη στιγμή και καλύτερο απο το full hd.

...Βέβαια ο καθένας κρίνει και αγοράzei ανάλογα τις ανάγκες και τα γούστα του. Το ίδιο κάνεις κι εσύ, απλώς παρουσιάζεις τα επιχειρήματά σου με τόσο ενθουσιώδη τρόπο, σαν να μην χωρά αμφιβολία, που, φιλικά πάντα, νομίζω πως χωράει, για τους λόγους που γράφω, και άλλους που δεν γράφω.

Ναι, με ενθουσιάζει το 4Κ. Πώς να μη με ενθουσιάσει; Αφού μου προσφέρει δυνατότητες και ποιότητα εικόνας, δεν έχω λόγο να μην το ενστερνιστώ.
Το 4Κ είναι ένα ακόμη σοβαρό εργαλείο (για FHD output). Δε σ' ενδιαφέρει το panning, και προτιμάς τη χρήση slider και καλά κάνεις. Δε σ' ενδιαφέρει το stabilizing στο post και προτιμάς τρίποδο, επίσης καλά κάνεις. Οι δυνατότητες όμως του 4Κ είναι εκεί για όποτε τις χρειαστείς. Ακόμη και ως εργαλείο να μη θέλει να το χρησιμοποιήσει κανείς το 4K, το FHD που θα προκύψει από downscale του 4K θα έχει καλύτερη ποιότητα από το αν τραβούσε αρχικά σε FHD. Και downscale να μην κάνει, του μένει το πρωτότυπο 4K. Κάνει και frame grabs 8MP κατ'ευθείαν στη μηχανή, χωρίς καν να περάσει τα κλιπάκια στο pc.

Ανέφερες τη Black Magic Pocket ως εναλλακτική για την FZ1000 για τον μέσο χρήστη; :flipout:
Μέρα με τη νύχτα στην ευκολία χρήσης.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Πρωτος και καλυτερος εγω..
Το 4k ειναι απλα ενα ενδιαμεσο 'φορμα' με ημερομενια ληξης και μαλιστα πολυ 'συντομα' (8k).
Και αδιαφορο -για μενα- στηξ φωτογραφια

Ας υποθέσουμε ότι το 4Κ θα είναι ό,τι ήταν το 720p, μια ενδιάμεση κατάσταση.
Τι πειράζει να το αξιοποιήσουμε και να το χαρούμε στα χρόνια αυτά μέχρι την εδραίωση του 8Κ "σύντομα";

Μακάρι τις προσωπικές οικογενειακές στιγμές που έχουμε από το παρελθόν να τις είχαμε όλες σε ένα "ενδιάμεσο" 720p παρά στις αναλογικές βιντεοκασέτες.

Η φωτογραφία δεν απειλείται από τα frame grabs του 4Κ. Μια πρόσθετη, ουσιαστικά καινούρια δυνατότητα είναι, ένα παιχνίδι αν θες, με το δικό του ενδιαφέρον και χρησιμότητα. Και είναι τόσο εύκολο (ένα κλικ στη μηχανή), που ακόμη κι εμείς να μην το αξιοποιήσουμε, σίγουρα κάποιος από το περιβάλλον μας θα το χαρεί. Είναι όπως το παιχνίδι με την αργή κίνηση. Μεγάλη υπόθεση να γίνεται in-camera η αναπαραγωγή της αργής κίνησης και να το βλέπει άμεσα αυτός που βιντεοσκοπήσαμε.

4K κι εγώ θα ήθελα να έχω, και 8Κ και 16Κ. Σε αυτό το νήμα σχολιάζουμε το 4Κ η την FZ1000;

Αν το 1ο μόνο, ας βάλουμε μέσα και Cinema Eos και GH4. Και κανα κινητό 4κ.

Εγώ σχολίασα την FZ1000 ως αγορά, σε σχέση με μια DSLR με 3πλάσια επιφάνεια αισθητήρα και εναλλάξιμους φακούς. Εν πάσει περιπτώσει, έχει να κάνει με το τι εννοεί ο καθένας ως "καλό βίντεο". Η αισθητική του καθενός είναι διαφορετική.

Όσο για την ευκολία χρήσης της Black magic pocket που... περιπαιχτηκά σχολίασες _tzo_, έχω απλά να σου πω πως αν ένας μέσος χρήστης εφαρμόσει στο post όλα αυτά που έχεις γράψει στο thread για βελτίωση της εικόνας, κρίνω πως ναι, είναι εναλλακτική. Σκέψου πως ακόμα και για το grading που ανέφερες, μάλλον θα κατεβάσει τη δωρεάν έκδοση του Resolve, που μαντέψτε ποιάς εταιρίας είναι... Όπως εναλλακτική μπορεί να είναι μια GH2/GH3. Και για το downscale που αναφέρεις, ναι μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα, αλλά πάντα σε σχέση με το FHD της ίδιας μηχανής. Κατ' αντιστοιχία, δεν νομίζω κανείς να αγοράσει μια D3200 για να κάνει downscale τα αρχεία, έναντι μιας D700. Γιατί crop και downscale κάνεις και στη φωτογραφία, και μάλιστα συχνότερα.

Τέλος πάντων, η μηχανούλα είναι μια χαρά και σε σχετικά καλή τιμή. Καλό μέγεθος και η 1 ίντσα για all around, δίνει δυνατότητες, έχω και εγώ μια nikon 1 έχοντας δυνατότητα για φωτογραφίες και βίντεο αξιοπρεπούς ποιότητας, με ταχύτατη εστίαση και καλή σταθεροποίηση. Μόνο που μου κόστισε 200 ευρώ και την έχω πάντα στο τσαντάκι μου. Για χιλιάρικο, μέγεθος DSLR και λίγο από όλα, θα προβληματιζόμουν. Αυτόν τον προβληματισμό εκφράζω εδώ.

Το ερώτημα είναι, θα αγοράζατε την FZ1000, την RX10, ή οποιαδήποτε εξελιγμένη Bridge βγει στο μέλλον "πετώντας" την dslr/mirrorless που έχετε; Αν ναι, τότε πρέπει να μπουν όλα στη σύγκριση.
Την κρίνουμε ως 2η μηχανή; Τότε κόστος και μέγεθος πρέπει να συνυπολογιστούν.
Την κρίνουμε κυρίως ως βιντεοκάμερα; Τότε κατά τη γνώμη μου πρέπει να μπουν στη σύγκριση και η Blackmagic, και video-oriented μηχανές με εναλλάξιμους φακούς όπως GH3, 70d.

Όμως ας μπει ένας μπούσουλας στη κουβέντα, να ξέρουμε γιατί μιλάμε και τη συγκρίνουμε, γιατί τη "νέα και φοβερή πρόοδο" την έχει και το... Sony Experia Z2. Πάω στοίχημα πως κάποιος θα αναφέρει ως μειονέκτημά του ότι έχει μικρότερο αισθητήρα....

Για ό,τι σχετίζεται με την FZ1000 συζητάμε εδώ. Το 4Κ, ως ατού της μηχανής, φυσικά και είναι θέμα συζήτησης. Ο ανταγωνισμός (αν υπάρχει), επίσης.

Αναφέρεις την EOS Cinema ως εναλλακτική, επειδή έχει 4Κ; Είδες τιμή;
Τα κινητά 4Κ σαφώς και δεν μπορούν να σταθούν δίπλα στην FZ1000, και το 4Κ τους είναι άχρηστο αφού υπερθερμαίνονται.
Η FZ1000 δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα υπερθέρμανσης.
Η GH4 θα μπορούσε να θεωρηθεί αντίπαλος της FZ1000, αλλά σε τριπλάσια τιμή. Και λέω τριπλάσια αν υπολογίσουμε την αξία των φακών.
GH2/GH3 δεν έχουν 4Κ, όπως και δεν έχουν την ευελιξία του ενός φακού της FZ1000, που για τον μέσο χρήστη είναι απαραίτητο στοιχείο ευχρησίας.
Η BMPC επίσης δεν έχει 4Κ, επίσης χρειάζεται φακούς, και έχει και τους περιορισμούς της (όχι φωτογραφία, μικρή διάρκεια μπαταρίας, μεγάλα αρχεία κτλ). Απευθύνεται σε τελείως διαφορετικό κοινό και χρήση, από αυτό που πρεσβεύει η FZ1000. Εξ ου και ο περιπαικτικός μου τόνος στο προηγούμενο ποστ.
Για DSLR ισχύουν όλα τα παραπάνω + το πρόσθετο βάρος/όγκος.
H RX10 από όσα έχουν δείξει τα συγκριτικά χάνει σε ποιότητα στα περισσότερα δείγματα, και φυσικά δεν έχει 4Κ, ενώ προσφέρεται σε ίδια και υψηλότερη τιμή.
Η α7s + Atomos Shogun + rig + φακοί, χαίρω πολύ, αλλά σε τι τιμή βγαίνει το πακέτο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρέξουμε όλοι να πάρουμε FZ1000. Εννοείται ότι οι παραπάνω εναλλακτικές προσφέρουν επιμέρους πλεονεκτήματα, τόσο στην ευελιξία όσο και στην ποιότητα εικόνας.

Αν εξετάσουμε την προοπτική αγοράς της FZ1000 ως πρώτη μηχανή, θα πρέπει σίγουρα να συνυπολογιστεί ο όγκος της μηχανής και η μειωμένη ποιότητα σε υψηλά ISO.
Ως δεύτερη μηχανή, με την πρώτη να είναι μια μικρή mirrorless aps-c για τα σκοτεινά, έχει λογική κι αυτό σαν λύση.

Για περιορισμένο μπάτζετ, με τους αντίστοιχους συμβιβασμούς, θεωρώ καλή και ολοκληρωμένη τη λύση "FZ1000 ως μοναδική μηχανή και τίποτε άλλο", γιατί μπορεί να καλύψει άνετα τον μέσο χρήστη και κατά ένα ποσοστό ακόμη και τον απαιτητικό χρήστη.

Last edited:

Συμφωνώ στα περισσότερα από αυτά που γράφεις. Πλην ενός.

Μπορείς και σε μια dslr να δουλέψεις με all around φακό 18-xx μεγάλου εύρους, να κλείσεις το διάφραγμα ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα αν υποθέσουμε πως είναι μέτριος. Θα έχεις αντίστοιχο βάθος πεδίου, εστιακά μήκη, δυνατότητα σε χαμηλό φωτισμό, με την FZ1000. Σαν βάρος, μια 650d με τον Tamron 18-270 ζυγίζουν λίγο πάνω από κιλό, 830 γραμμάρια η FZ1000. Κόστος 1 κατοστάρικο μόλις παραπάνω. Ναι, δεν έχεις 4Κ, χειρότερη - όχι πολύ, αυτόματη εστίαση στο βίντεο. Περιορισμένες δυνατότητες σε slow motion λήψεις. Αλλά έχεις τη δυνατότητα όποτε θες να εκμεταλευτείς το μεγαλύτερο αισθητήρα και τις εναλλαγές φακών, τα πάμπολλα αξεσουάρ της canon σε φλας, ραδιοσυχνότητες grip κλπ, είτε γνήσια είτε πάμπολων 3ων κατασκευαστών. Καλύτερη εστίαση σε κινούμετα αντικείμενα στη φωτοΤα διάφορα extra βοηθήματα εστίασης τα έχεις με το magic lantern (+ δυνατότητα raw video).

Είναι δίλλημα, δεν είναι;

Για μένα δεν είναι δίλημμα. Εισαγωγική DSLR με μέτριο φακό μεγάλου εύρους περισσότερα μειονεκτήματα θα δώσει παρά πλεονεκτήματα.

Αν τόσο πολύ θέλει κάποιος μεγαλύτερο αισθητήρα και έλεγχο βάθους πεδίου, περισσότερο θα εξυπηρετηθεί με τη λύση νούμερο 2 που λέγαμε πιο πριν, δηλαδή με την FZ1000 ως πρώτη μηχανή και μια δεύτερη μικρή mirrorless aps-c με φωτεινό σταθερό φακό για τα σκοτεινά. Έτσι θα έχει όλα τα καλά του μεγαλύτερου αισθητήρα και του γρήγορου φακού σε συνδυασμό με ένα μικρό πακέτο. Τη μεγάλη (FZ1000) για εξωτερικές λήψεις και γενική χρήση και τη μικρή (mirrorless aps-c) για νυχτερινές/εσωτερικές λήψεις ή όταν θέλει μικρό όγκο/βάρος για βραδινή έξοδο.

Last edited:

@ nicksoti

Για τον θόρυβο στο video πάρε υπόψιν οτι οι Canon (εκτος 5D3 + ) χρησιμοποιούν μόνο το 1/3 των γραμμών επομένως ειναι ίδιο το ωφέλιμο εμβαδο με της FZ1000 και άρα σε ίδιο διάφραγμα θα έχουν παρόμοια επίδοση. Και μάλλον θα υπερτερεί η Panny κατα περίπου 1/3 στοπ λόγω αισθητήρα BSI ..
Σε κόντρα στο τελε άκρο με την FZ @ f/4 και τον tamron @ f/6.3 η διαφορά πάει στα 1 2/3 στοπ .. υπέρ της FZ1000.

Για το AF σε video .. να βρούμε κανένα συγκριτικό .. αλλά νομίζω πως η διαφορά θα είναι μεγάλη υπέρ της FZ1000 .. μήν ξεχνάμε οτι είναι εξολισμένη με το συστημα DFD
Kαι δεν ξέρω μηπως το υβριδικό σύστημα της D650 μεταπίπτει σε καθαρό CDAF στα κλειστά διαφράγματα ?? οπότε θα είναι "τα ζώα μου αργα" ..

Και ως προς την ποιοτητα του video δεν νομίζω οτι υπάχρει αμφιβολία ποιά θα υπερτερεί ακόμα και σε 1080p .. το line skipping σκοτώνει και την ευκρίνεια, βγάζει και moire/aliasing κλπ, κλπ ..

Χωρια τις πολύ περισσότερες ευκολίες - δυνατότητες ..