Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!
Απαντώ παράγραφο προς παράγραφο στην παράγραφο προς παράγραφο απάντησή σου:BDGBDGB53:
Και με το binning και me to skipping χάνεις, αλλά επιμένω όχι αναλογικά. Αλλιώς η 5d mark II θα είχε 1μισι στοπ από το skipping συν μισό πες από αισθητήρα/codec ή ότι άλλο, χειρότερο low light βίντεο από την mark ΙΙΙ. Δεν έχει όμως. Ανεβάζοντας το iso, αλλάζει γενικότερα η συμπεριφορά του αισθητήρα, το είδος του θορύβου, banding, χάνεται η ευκρίνεια, η πιστότητα των χρωμάτων, το δυναικό εύρος κλπ. Με το skipping δεν χάνεις σε όλα αυτά στον ίδιο βαθμό. Και μην ξεχνάς, όσο ανεβαίνουν τα mpixel, τόσο λιγότερη ποιοτικά επίδραση έχεις, μιας και οι γραμμές pixel που χάνονται είναι λεπτότερες.
H αναφορά στο 4κ και crop πήγαινε στα λεγόμενα του _tzo_ και το αβαντάζ που σου δίνει το 4Κ σε crop-panning κλπ.
Τεστ στο 3X crop όχι απλώς έχω κάνει, το χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά. Ο λόγος; Με έναν στανταρ zoom πχ tamron 17-50 2.8, με τη μία έχεις και το συμπληρωματικό εύρος 50-150, πολύ βολικό. Λύση ανάγκης, αλλά βολικό. 2 στοπ σχεδόν απώλεια δεν έχω παρατηρήσει στην πράξη, δεν έχω ασχοληθεί να συγκρίνω λεπτομερώς ωστόσο. Θα το κάνω. Το βλέπω απίθανο, εμπειρικά μιλώντας, πως για παράδειγμα το 1600 iso στη μία περίπτωση θα αντιστοιχεί σε 600 στην άλλη όσο αφορά τον θόρυβο.
Για το moire/aliasing.... θα σου φανεί παράλογο, αλλά και να είχα τη δυνατότητα, μάλλον δεν θα έβαζα πάνω κανα κορυφαίο L φακό.... ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Πχ σε φως μέρας, συνήθως βάζω έναν ταπεινό sigma 18-50 2.8 - 4.5 επειδή τυχαίνει να έχω variable nd 67άρι, σε 24-25 fps και καρφωμένο shutter στις 180 μοίρες, άντε να ακουμπήσω λίγο το iso αν χρειαστεί. Βάλε και ότι δουλεύω σε manual εστίαση, συνεπώς έστω και η μικρή απώλεια ευκρίνειας θα υπάρχει, τόση ώστε το moire/aliasing να μην μου δημιουργούν πρόβλημα συχνά. Η ευκρίνεια στα μάτια μου είναι ικανοποιητική, προτιμώ το film-άτο look εξάλλου, αν χρειαστεί τσιμπάω και λίγο sharpening στο post. Nαι, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν "γλιτώνεις" με τίποτα, δεν χάλασε κι ο κόσμος όμως. Είπαμε, είναι θέμα αισθητικής.
Για το cine προφίλ της FZ1000 δεν το γνώριζα, πάω πάσο. Ωστόσο για canon βρίσκεις πολλά, είτε δωρεάν, είτε σε λογική τιμή, είτε custom από χρήστες. Kαι για grading, και τελικά, χίλια δυο. Μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου.
Θόρυβος και δυναμικό εύρος ναι έχουν άμεση σχέση. Όχι όμως πάντα. Για να "φέρεις" μέσα τα φωτεινά, ουρανούς κλπ, εκεί ο θόρυβος δεν είναι το πρόβλημα. Αν και εγώ αναφερόμουν στο δυναμικό εύρος της σκηνής, της λήψης, όχι του αισθητήρα ή του αρχείου ως χαρακτηριστικό.
Το raw της eos M είναι περίεργο, beta ουσιαστικά, τραβάς σε stretch και θέλει διόρθωση X1.66 στο ποστ. Πανεύκολο στο Resolve. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σε στάδιο να το εμπιστευτείς, αρκετά bugs και με magic lantern nighty build και με tragic lantern. Κάρτες δυστυχώς έχω 30mb/sec 64άρες, αλλά μου αρκούν για λήψεις - περίπου 1650 x 550, με upscale της κατακόρυφης βγάζεις 720p sτο NLE. Και εννοείται η 1η δουλειά τα Raw μετατροπή σε proress 4:4:4 με το mlrawviewer, όπου έχεις έναν 1ο έλεγχο του white balance και της έκθεσης απ' ευθείας στο Raw αρχείο, πολύ σημαντικό. Φυσικά μπορείς και export σε dng, raw editor κλπ, αλλά αυτό μόνο... ακαδημαϊκά το έχω κάνει, όμορφα αποτελέσματα αλλά για λόγους.... επίδειξης και μόνο. Αλλά και σε proress ή όποιο άλλο ενδιάμεσο format, το κέρδος είναι σημαντικό.
Ωστόσο την Eos M κυρίως σε H264 τη δουλεύω, με προφίλ της Visioncolor/technicolor. Αν θυμάμαι καλά, με 1.4X - 1.5Χ CBR (μπορείς να ξεπεράσεις το 2Χ άνετα) δίνει κάπου 55-65 mbps. Ανάλογα τη σκηνή. Δεν είναι και τόσο constant bitrate με λίγα λόγια. Προβλήματα δεν έχω παρατηρήσει, αλλά δεν το ψειρίζω τόσο, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Ωστόσο, να παραδεχτώ πως από GH3 και πάνω δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Δεν... τόλμησα να αμφισbητήσω την ποιότητα των GH3/GH4 πουθενά στα γραφόμενά μου. Ακόμα και για το βάθος πεδίου και το μέγεθος αισθητήρα, υπάρχουν και οι focal reducers, και αποκτάς πρόσβαση και σε πληθώρα φακών. Για την Fz1000 και την... αποθέωσή της εξέφρασα ενστάσεις. Ίσως είναι και ψυχολογικό το θέμα, δεν παύει να είναι bridge μηχανή, έστω και με 1 ίντσα.
Αν δίνει η 650 720p, σε RAW, που νομίζω δίνει γιατί έχει τον γρήγορο sd controller, μια χαρούλα είναι. Εννοείτε μετατροπή σε prores με τη μία, δεν εννοούσα full raw workflow, εκτός κι αν πληρωθείς και μάλιστα αδρά.
Επειδή βλέπω πως επιμένετe πως το full sensor readout, ο καλύτερος codec και ο εξελιγμένος αισθητήρας της FZ1000 υπερτερούν καθαρά μιας APS-C DSLR γενικά (δεν εξαιρώ τις Nikon γιατί έχω δει εξαιρετικά αρχεία και από εκεί), δεν θα επιμείνω άλλο, μπορεί να υποθέτω λάθος και θα το κοιτάξω αν μου δωθεί η ευκαιρία. Βέβαια μένει το βάθος πεδίου και οι επιλογές φακών. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα ...λιγουρευτεί ο κάτοχος της Fz1000 έναν ultra wide για παράδειγμα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη.