Panasonic DMC-FZ 1000 (Ι) και (ΙΙ) super zoom 25-400/2,8-4,0

Απάντηση: Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4

Πολυ ευστοχες Ηλία οι παρατηρήσεις σου, μου ξεδιαλυνες απορίες με την τοποθέτηση σου...

Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Στο βίντεο δεν υπάρχει σύγκριση. Νομίζω το δίλημμα που έθεσε ο nicksoti βασίστηκε στην προϋπόθεση ότι θα συμπληρωθεί το σετ της DSLR με έναν γρήγορο σταθερό φακό, ώστε να έχει κανείς και τα καλά του aps-c αισθητήρα (στη φωτογραφία).

Last edited:
Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K video!!!

Αγαπητέ Ηλία, δεν ισχύει ακριβώς αυτό που λες για το line skipping, όσον αφορά το θόρυβο του αισθητήρα σε Low-light. Σκέψου το λίγο. Σκέψου ανά καρέ. Με line-skipping, αλλάζει ο θόρυβος του αισθητήρα; Τεχνουργήματα μπορεί να δημιουργηθούν, έχει να κάνει και με τον codec, μπαίνουν πολλά μέσα. Αλλά δεν πάει αναλογικά όπως το θέτεις.

Για να cropάρεις με την FZ1000 στο post στα 4Κ, ήδη ξεκινάς από 40mm ισοδύναμο εστιακό μήκος και σχεδόν 4X crop factor - 8 mpixel "κομμάτι" του αισθητήρα χρησιμοποιείς - αλήθεια, εδώ δεν μειώνεται το εμβαδό του αισθητήρα; Θα πας δηλαδή 20 μέτρα πίσω να χωρέσεις όλο το πλάνο και να τραβήξεις σε 4Κ, για να cropάρεις μετά.... Και θα κάνεις software stabililzation για την επιπλέον αστάθεια που με αυτό τον τρόπο θα έχεις δημιουργήσει στο πλάνο... και φυσικά θα χαίρεσαι για την ακριβέστατη εστίαση, μιας και έτσι κι αλλιώς το βάθος πεδίου θα είναι... άπειρο.

Crop mode σε 3x δίνουν και κάποιες Canon, 600d, 70d κ.α. όχι βέβαια σε 4κ, αλλά κι εκεί εξαλείφεις moire και aliasing. Χανοντας φυσικά πολύ σε βάθος πεδίου.

Συμφωνώ για φαινόμενα όπως rolling shutter, moire, aliasing κλπ, αυτά όμως εμφανίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες, ειδικά τα 2 πρώτα εμφανίζονται κυρίως σε μη σταθερά πλάνα ή απότομες κινήσεις, που έτσι κι αλλιώς πρέπει να αποφεύγονται, από άποψη αισθητικής.

Έχω τραβήξει αρκετά με GH1 hackαρισμένη, EOS M (σε τρίποδο - slider) και 70D. H ευκρίνεια, ακόμα και τα χρώματα, έχουν να κάνουν πάρα πολύ και με τον φακό, συμφωνώ. Αλλά και εκεί περιορισμένος είσαι με bridge μηχανή. Πρέπει να δείτε πλάνα με την... G2 και τον zuiko 14-54, σε μέρα βέβαια, να σας πέσει το σαγόνι στην κυριολεξία.....

Αν και πολλοί .. ορκίζονται ακόμα στις GH1/GH2, ακόμα και σε σχέση με 5d mark II, - και έχουν δίκιο για ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ περιπτώσεις, συνολικά προτιμώ ακόμα και την EOS M σε σχέση με την GH1. Κι ας κάνει εντονότερο line-skipping, κι ας έχει εντονότερο rolling shutter και ελαφρώς χειρότερη ευκρίνεια.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως δεν είναι τόσο η ευκρίνεια. Είναι το δυναμικό εύρος και ο θόρυβος. Για Canon, με ένα προφίλ τύπου cinestyle, cinetech κλπ, ακόμα και στην ταπεινή Eos M, είναι φοβερό τι μπορείς να τραβήξεις ακόμα και σε high-contrast καταστάσεις καταμεσήμερου, με πολλές δυνατότητες στο post. Μην ξεχνάτε, σε βίντεο δεν έχουμε φλασάκι, και ένα led panel είναι απλά άχρηστο τη μέρα να γεμίσει τις σκιές.

Έχει να κάνει και με την αισθητική που αφορά το βίντεο. Δείτε πολλές πρόσφατες διαφημίσεις, πχ μπίρα Αλφα στην Ικαρία, Cosmote κλπ. Σε κάποια πλάνα νομίζεις πως έχουν τραβήξει με mark III και flat προφίλ τύπου cinestyle και το άφησαν ατόφιο, χωρίς ίχνος grading. Ποιός νοιάζεται αν η βλεφαρίδες δεν ξεχωρίζουν μία προς μία. Ποιός θα διαμαρτηρηθεί για το έντονο flare του πιθανόν vintage φακού. Δεν βλέπεις δελτίο ειδήσεων.

Και παίζουν ρόλο και οι codecs. Ακόμα και σε 8bit H264, με το magic lantern τερματίζεις όσο πάει ο επεξεργαστής/ sd κάρτα. H 70D δίνει αντίστοιχη δυνατότητα από τη μάνα της.

Και δεν μιλάμε φυσικά για Raw video. Και μην σας φαίνεται τόσο βουνό το θέμα, πέρα από την απαίτηση σε μεγάλες κάρτες. Ασφαλώς με επεξεργασία DNG σε raw converters κάνεις παπάδες. Όμως υπάρχουν πλέον δωρεάν εφαρμογές που με 1 κλικ έχεις όλο το υλικό σε ενδιάμεσο codec, πχ proress 4:4:4, με πολύ μεγάλη διαφορά ακόμα και στην ταχύτητα επεξεργασίας σε NLE. Πιστέψτε με, το αποτέλεσμα ανταμείβει παντού, και ειδικά στο white balance που σε 8bit απλά... καταρρέει αν έχεις πέσει έξω αρκετά κατά τη λήψη.

Έτσι κι αλλιώς, ακόμα και H264 footage να έχεις, πάλι ενδείκνειται μετατροπή σε ενδιάμεσο φορμάτ αν θες να επεξεργαστείς, γιατί είναι απείρως ταχύτερο στην επεξεργασία, ειδικά όσο φορτώνεις transitions, εφέ και φίλτρα.

Αυτά τα γράφω από την προσωπική μου εμπειρία, έστω και αν αυτή δεν είναι πολυετής.

Βεβαίως, την FZ1000 δεν την έχω πιάσει στα χέρια μου, συνεπώς δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη. Ωστόσο νομίζω πως μιλώ με επιχειρήματα, ενδέχεται φυσικά να είμαι κάπου λάθος, είμαι όλος αυτιά.

Έχει να κάνει και με την αισθητική που αφορά το βίντεο. Δείτε πολλές πρόσφατες διαφημίσεις, πχ μπίρα Αλφα στην Ικαρία, Cosmote

Αυτοδιορθώνομαι για την μπύρα Alpha.... Μύθος είναι:operator: Μιας και δεν πίνω μπύρα, περισσότερο κοιτούσα τα χρώματα της RED ή όποιας άλλης τραβούσαν τέλος πάντων, παρά το προϊόν...... ακόμα και την ορθογραφία της σκότωσα...

Ναι nicksoti, o θόρυβος εξαρτάται άμεσα απο το πόσο φως δέχθηκε ο αισθητήρας στο χρησιμοποιούμενο τμήμα του .. αν πετάξεις τα 2/3 των γραμμών πάει χαμένο το 2/3 του φωτός, είναι ίδια περίπτωση με το κροπάρισμα.
Αυτός είναι και ο λόγος (το μεγαλύτερο εμβαδό) που μεγαλύτεροι αισθητήρες έχουν καλύτερη συμπεριφορά σε χαμηλό φωτισμό όπως άλλωστε επισήμανες ήδη σε προηγούμενα μηνύματα.

Μπορείς να βρείς συγκριτικα σε βιντεο νομίζω αλλά το μόνο που μου έρχεται προχειρο είναι το ότι η Sony Α7 χάνει στην κόντρα σε βιντεο υπο χαμηλό φωτισμό απο την Ολυμπους E-M1 .. ψαξε στο EOSHD ..
Οι Α7 Α7r κάνουν πολύ skipping .. φαίνεται και απο το πολύ moire που έχει το βιντεο τους.

Ναι το κροπάρισμα της FZ1000 στα 4K της αφαιρεί περίπου το μισό εμβαδό και ανάλογα υποβιβάζεται η επίδοση σε θόρυβο (σχεδόν 1 στοπ).
Γιατι όμως συγκρίνεις FZ1000 σε 4Κ vs 650D (EOS-M) σε 2Κ ??.

Στο 3Χ κροπ των Canon δεν χάνεις μόνο σε βάθος πεδίου αλλά και σε επίδοση σε χαμηλό φωτισμό. Χρησιμοποιείται το 1/9 του αισθητήρα και αν υπολογίσουμε οτι σε κροπ δεν γίνεται skipping βγαίνει οτι χρησιμοποιείται 1/3 του εμβαδού σε σχέση με το πλήρες κάδρο αρα κάπου 1 2/3 στοπ απώλεια .. :) ... κάνε ένα τέστ αν θέλεις ..

Το moire/aliasing δεν φαίνεται μόνο σε κινηση αλλά και σε patterns (υφάσματα - κεραμίδια κλπ). Είναι σχετικά απρόβλεπτο .. και ξέρεις τι λέει ο Μέρφυ για τέτοιες περιπτώσεις .. θα σου χαλάσει το καλύτερο κάδρο ;)

H Gh1 είχε πολύ αδύναμο codec , και οχι τίποτα σπουδαίο σε profiles. Παρόλλο το χακάρισμα δεν συγκρίνεται με τις σύγχρονες υλοποιήσεις. Πρέπει να έκανε και ενα skipping (oχι ta 2/3 βέβαια ..)

Σινε προφίλ έχει και η FZ1000 ενσωματωμένο νομίζω. Βοηθώντας με χαμηλωμενα τα saturation - contrast - sharpening θα πάρεις αρχείο ταμαμ επεξεργασία.

Θόρυβος και δυναμικό εύρος πάνε μαζί. Οσο λιγότερος θόρυβος τόσο μεγαλύτερο το διαθέσιμο δυναμικό εύρος του αισθητήρα .. μετάααα (Χρόνης ..) έρχεται η επιλογή του προφιλ και των ρυθμίσεων απο τα οπόια εξαρτάται πόσο θα κουτσουρευτεί το διαθέσιμο DR.

Οι codecs σίγουρα παίζουν ρόλο. Και οι Panny GH4-FZ1000 είναι κορυφαίες .. δεν είναι μόνο το bitrate αλλά και πόσο δυνατός είναι ο codec σε δεδομένο bitrate. Θα δώ αν σε ενδιαφέρει τι παίζει με τον codec της EOS-M (αν έχεις κανενα sample απο Magic Lantern τσιτωμένο ενδιαφέρομαι) αλλά απότι θυμάμαι ο μόνος codec της Canon που ξεψάχνισα (5D2) ήταν μαύρα χάλια .. main profile ... 40mbps που δεν έκαναν ούτε για 20 ενος καλού codec βιντεοκάμερας ..

Το RAW είναι μεγάλη υπόθεση αλλά μην λές οτι δεν είναι βουνό !!!. Βλέπω στα φορουμ της BlackMagic η συντριπτική πλειοψηφεία σε prores αρκείται ..
Kαι στα μοντελα Canon με SD είναι κουτσουρεμένο .. 650D 720p δεν δίνει ?? .. και με line skipping ..

** Προσπάθησα να απαντήσω παραγραφο προς παράγραφο ..

Απαντώ παράγραφο προς παράγραφο στην παράγραφο προς παράγραφο απάντησή σου:BDGBDGB53:

Και με το binning και me to skipping χάνεις, αλλά επιμένω όχι αναλογικά. Αλλιώς η 5d mark II θα είχε 1μισι στοπ από το skipping συν μισό πες από αισθητήρα/codec ή ότι άλλο, χειρότερο low light βίντεο από την mark ΙΙΙ. Δεν έχει όμως. Ανεβάζοντας το iso, αλλάζει γενικότερα η συμπεριφορά του αισθητήρα, το είδος του θορύβου, banding, χάνεται η ευκρίνεια, η πιστότητα των χρωμάτων, το δυναικό εύρος κλπ. Με το skipping δεν χάνεις σε όλα αυτά στον ίδιο βαθμό. Και μην ξεχνάς, όσο ανεβαίνουν τα mpixel, τόσο λιγότερη ποιοτικά επίδραση έχεις, μιας και οι γραμμές pixel που χάνονται είναι λεπτότερες.

H αναφορά στο 4κ και crop πήγαινε στα λεγόμενα του _tzo_ και το αβαντάζ που σου δίνει το 4Κ σε crop-panning κλπ.

Τεστ στο 3X crop όχι απλώς έχω κάνει, το χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά. Ο λόγος; Με έναν στανταρ zoom πχ tamron 17-50 2.8, με τη μία έχεις και το συμπληρωματικό εύρος 50-150, πολύ βολικό. Λύση ανάγκης, αλλά βολικό. 2 στοπ σχεδόν απώλεια δεν έχω παρατηρήσει στην πράξη, δεν έχω ασχοληθεί να συγκρίνω λεπτομερώς ωστόσο. Θα το κάνω. Το βλέπω απίθανο, εμπειρικά μιλώντας, πως για παράδειγμα το 1600 iso στη μία περίπτωση θα αντιστοιχεί σε 600 στην άλλη όσο αφορά τον θόρυβο.

Για το moire/aliasing.... θα σου φανεί παράλογο, αλλά και να είχα τη δυνατότητα, μάλλον δεν θα έβαζα πάνω κανα κορυφαίο L φακό.... ελπίζω να καταλαβαίνεις τι εννοώ. Πχ σε φως μέρας, συνήθως βάζω έναν ταπεινό sigma 18-50 2.8 - 4.5 επειδή τυχαίνει να έχω variable nd 67άρι, σε 24-25 fps και καρφωμένο shutter στις 180 μοίρες, άντε να ακουμπήσω λίγο το iso αν χρειαστεί. Βάλε και ότι δουλεύω σε manual εστίαση, συνεπώς έστω και η μικρή απώλεια ευκρίνειας θα υπάρχει, τόση ώστε το moire/aliasing να μην μου δημιουργούν πρόβλημα συχνά. Η ευκρίνεια στα μάτια μου είναι ικανοποιητική, προτιμώ το film-άτο look εξάλλου, αν χρειαστεί τσιμπάω και λίγο sharpening στο post. Nαι, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν "γλιτώνεις" με τίποτα, δεν χάλασε κι ο κόσμος όμως. Είπαμε, είναι θέμα αισθητικής.

Για το cine προφίλ της FZ1000 δεν το γνώριζα, πάω πάσο. Ωστόσο για canon βρίσκεις πολλά, είτε δωρεάν, είτε σε λογική τιμή, είτε custom από χρήστες. Kαι για grading, και τελικά, χίλια δυο. Μπορείς να φτιάξεις και το δικό σου.

Θόρυβος και δυναμικό εύρος ναι έχουν άμεση σχέση. Όχι όμως πάντα. Για να "φέρεις" μέσα τα φωτεινά, ουρανούς κλπ, εκεί ο θόρυβος δεν είναι το πρόβλημα. Αν και εγώ αναφερόμουν στο δυναμικό εύρος της σκηνής, της λήψης, όχι του αισθητήρα ή του αρχείου ως χαρακτηριστικό.

Το raw της eos M είναι περίεργο, beta ουσιαστικά, τραβάς σε stretch και θέλει διόρθωση X1.66 στο ποστ. Πανεύκολο στο Resolve. Ωστόσο δεν είναι ακόμα σε στάδιο να το εμπιστευτείς, αρκετά bugs και με magic lantern nighty build και με tragic lantern. Κάρτες δυστυχώς έχω 30mb/sec 64άρες, αλλά μου αρκούν για λήψεις - περίπου 1650 x 550, με upscale της κατακόρυφης βγάζεις 720p sτο NLE. Και εννοείται η 1η δουλειά τα Raw μετατροπή σε proress 4:4:4 με το mlrawviewer, όπου έχεις έναν 1ο έλεγχο του white balance και της έκθεσης απ' ευθείας στο Raw αρχείο, πολύ σημαντικό. Φυσικά μπορείς και export σε dng, raw editor κλπ, αλλά αυτό μόνο... ακαδημαϊκά το έχω κάνει, όμορφα αποτελέσματα αλλά για λόγους.... επίδειξης και μόνο. Αλλά και σε proress ή όποιο άλλο ενδιάμεσο format, το κέρδος είναι σημαντικό.

Ωστόσο την Eos M κυρίως σε H264 τη δουλεύω, με προφίλ της Visioncolor/technicolor. Αν θυμάμαι καλά, με 1.4X - 1.5Χ CBR (μπορείς να ξεπεράσεις το 2Χ άνετα) δίνει κάπου 55-65 mbps. Ανάλογα τη σκηνή. Δεν είναι και τόσο constant bitrate με λίγα λόγια. Προβλήματα δεν έχω παρατηρήσει, αλλά δεν το ψειρίζω τόσο, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Ωστόσο, να παραδεχτώ πως από GH3 και πάνω δεν έχω ασχοληθεί ποτέ. Δεν... τόλμησα να αμφισbητήσω την ποιότητα των GH3/GH4 πουθενά στα γραφόμενά μου. Ακόμα και για το βάθος πεδίου και το μέγεθος αισθητήρα, υπάρχουν και οι focal reducers, και αποκτάς πρόσβαση και σε πληθώρα φακών. Για την Fz1000 και την... αποθέωσή της εξέφρασα ενστάσεις. Ίσως είναι και ψυχολογικό το θέμα, δεν παύει να είναι bridge μηχανή, έστω και με 1 ίντσα.

Αν δίνει η 650 720p, σε RAW, που νομίζω δίνει γιατί έχει τον γρήγορο sd controller, μια χαρούλα είναι. Εννοείτε μετατροπή σε prores με τη μία, δεν εννοούσα full raw workflow, εκτός κι αν πληρωθείς και μάλιστα αδρά.

Επειδή βλέπω πως επιμένετe πως το full sensor readout, ο καλύτερος codec και ο εξελιγμένος αισθητήρας της FZ1000 υπερτερούν καθαρά μιας APS-C DSLR γενικά (δεν εξαιρώ τις Nikon γιατί έχω δει εξαιρετικά αρχεία και από εκεί), δεν θα επιμείνω άλλο, μπορεί να υποθέτω λάθος και θα το κοιτάξω αν μου δωθεί η ευκαιρία. Βέβαια μένει το βάθος πεδίου και οι επιλογές φακών. Είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα ...λιγουρευτεί ο κάτοχος της Fz1000 έναν ultra wide για παράδειγμα. Αλλά ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη.

H αποθέωση της FZ1000 γίνεται κρινόμενη γι' αυτό που είναι, για τις ευκολίες που δίνει σε συνδυασμό με τον εξαιρετικό φακό της και, πρώτο και κύριο, για τη χαμηλή τιμή της.
Σαφώς και είναι προτιμότερη η GH4 + φακοί, αλλά το μπάτζετ εκτοξεύεται. Αλλά ακόμη και έναντι της GH4 προσφέρει το πλεονέκτημα του όλα-σε-ένα.

Για φλας για την FZ1000 επιβεβαιώθηκε ότι δουλεύει το εξαιρετικό Nissin i40 MFT.

http://1.static.img-dpreview.com/files/p/TS940x940~forums/54234533/3d5cd3c8fe6f40ab8aca22056dd48520

http://2.static.img-dpreview.com/files/p/E~forums/54234533/95dd61e4df7845f4b9f8f2a62afdc62e

http://www.dpreview.com/forums/post/54234533

http://www.nissindigital.com/i40.html

http://www.traumflieger.de/shop/::1536.html

Χμ, καλό φλασάκι, αν και ακριβούτσικο, και με το - έστω και υποτυπώδες - video light θα ταιριάζει στη μηχανή. Το έχω, στην Canon έκδοση.

Για όσους δεν το έχουν υπ' όψην, με φθηνές ραδιοσυχνότητες που έχουν καθαρά pass-through υποδοχή, πχ ojecoco, comtrig κλπ, σε canon έκδοση, μπορείς να έχεις on camera το ttl και να πυροδοτούν και τα off-camera, μιας και το pinout της canon είναι συμβατό.

Το έχω δουλέψει έτσι παλιότερα με το Di466 και την GH1, φαντάζομαι θα δουλεύει και το i40, που με το μικρό του μέγεθος είναι ταμάμ για την περίπτωση (i40+πομπός έχουν ύψος λίγο μικρότερο από ένα μεγάλο φλας μόνο του).

Απάντηση: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" και 4K vi

Εξαιρετικά χρησιμα ΟΛΑ οσα γράφετε παιδια και πραγματικά τα 'ρουφαω' ℹ πληροφοριακα μια και - σαν 'φωτογραφος'-στην ζωη μου δεν έχω τραβήξει πανω απο 30' βιντεοκλιπ και στις περισσότερες μηχανες που εχω/ειχα αγνοουσα που βρισκόταν τα σχετικα κουμπιά.. Ομως στην 'φωτογραφια' εξακολουθω να λεω οτι ειναι αδιαφορα(συγγνώμη για τον αδοκιμο ορο) οπως εξακολουθω να μην εχω αντιληφθει την χρησιμότητα του 4Κ στις φωτογ μηχανες ποσο μαλλον οταν δεν εχω και το μεσο να το δω. Μαλλον πολυ 'κακό για το τιποτα' προς το παρον.....
(εξακολουθω και δηλωνω ασχετος/αδιαφορος για το 📹, συγγνωμη για την παρέμβαση)

Re: Απάντηση: Re: Νέα Panasonic DMC-FZ1000 super zoom 25-400/2,8-4,0, αισθητήρα 1" κα

969 ευρώ η τιμή της FZ1000 στους επίσημους μεταπωλητές στην Ελλάδα.
Η μηχανή είναι διαθέσιμη.

http://galaiosphoto.gr/product_info.php?products_id=5151
http://fotodesmos.gr/panasonic-lumix-fz1000-p-3558.html
http://www.mediamarkt.gr/mcs/product/PANASONIC-DMC-FZ1000,99452,397674,1451847.html?langId=-18

935 ευρώ στην Αγγλία (διαθέσιμη)
849 ευρώ στη Γερμανία/Αυστρία (διαθέσιμη στην Αυστρία).
http://www.heise.de/preisvergleich/eu/panasonic-lumix-dmc-fz1000-schwarz-a1128189.html

Έτσι όπως πάμε μας βλεπω να καταργούμε το χωριστό τμήμα βίντεο…

Ο geoka έχει τη μηχανή νομίζω,αν θέλει ας μοιράστει μαζί μας την εμπειρία του.

Απαντώ παράγραφο προς παράγραφο στην παράγραφο προς παράγραφο απάντησή σου:BDGBDGB53:

Και με το binning και me to skipping χάνεις, αλλά επιμένω όχι αναλογικά. Αλλιώς η 5d mark II θα είχε 1μισι στοπ από το skipping συν μισό πες από αισθητήρα/codec ή ότι άλλο, χειρότερο low light βίντεο από την mark ΙΙΙ. Δεν έχει όμως. Ανεβάζοντας το iso, αλλάζει γενικότερα η συμπεριφορά του αισθητήρα, το είδος του θορύβου, banding, χάνεται η ευκρίνεια, η πιστότητα των χρωμάτων, το δυναικό εύρος κλπ. Με το skipping δεν χάνεις σε όλα αυτά στον ίδιο βαθμό. Και μην ξεχνάς, όσο ανεβαίνουν τα mpixel, τόσο λιγότερη ποιοτικά επίδραση έχεις, μιας και οι γραμμές pixel που χάνονται είναι λεπτότερες*.
...
Τεστ στο 3X crop όχι απλώς έχω κάνει, το χρησιμοποιώ συχνά-πυκνά. Ο λόγος; Με έναν στανταρ zoom πχ tamron 17-50 2.8, με τη μία έχεις και το συμπληρωματικό εύρος 50-150, πολύ βολικό. Λύση ανάγκης, αλλά βολικό. 2 στοπ σχεδόν απώλεια δεν έχω παρατηρήσει στην πράξη, δεν έχω ασχοληθεί να συγκρίνω λεπτομερώς ωστόσο. Θα το κάνω. Το βλέπω απίθανο, εμπειρικά μιλώντας, πως για παράδειγμα το 1600 iso στη μία περίπτωση θα αντιστοιχεί σε 600 στην άλλη όσο αφορά τον θόρυβο.

*Αν οι γραμμες που χανονται είναι λεπτότερες, το ίδιο λεπτότερες είναι και οι γραμμές που μένουν ;)

Εχεις ένα δίκιο διότι οι διαφορές που έγραψα αφορουν την ποσότητα φωτός ενω για τον θόρυβο μετράει και ο ηλεκτρικός θόρυβος.

Επί της αρχής, οσον αφορά την ποσότητα φωτός (δηλ. πληροφορία) που χρησιμοποιείται είναι αναλογικά. Οπότε αναλογος είναι και ο φωτονικός θόρυβος που επηρεάζει όλο το ευρος φωτεινότητας.
Αυτό που δεν είναι αναλογικό είναι το mode λειτουργίας, διαφορετικά δουλεύει μια μηχανή οταν κανει bining 3X3 και διαφορετικά 1Χ3, και αυτο επηρεάζει τον ηλεκτρικό θόρυβο που επηρεάζει κυρίως τα σκοτεινα.
Εννοώ οτι
- αφενός το 3X1 απαιτεί διαχειρηση λιγότερων δεδομένων σε δεδομένο χρόνο και οσο πιο αργα πάει αυτή η διαδικασία τόσο λιγότερος θόρυβος
- ο τρόπος που γίνεται το bining μπορεί να ωθεί το video mode στο να χρησιμοποιεί μικρότερη ενίσχυση στα αρχικα σταδια του σήματος για δεδομένο ονομαστικό ISO. Και οσο μικρότερη η ενίσχυση τόσο περισσότερο επηρεάζει ο ηλεκτρικος θόρυβος που προκύπτει κατα την μεταφορά του σήματος. Αυτός είναι και ο λόγος που στις Canon διπλάσιο ISO δεν σημαίνει διπλάσιο θόρυβο ..

Δες τις μετρήσεις που κάνουν στο magic lantern .. http://www.magiclantern.fm/forum/index.php?topic=10111.msg118974#msg118974
(θα έλεγα μια και είσαι χρήστης ML να παρείχες αν γίνεται τα δείγματα που ζητάνε ..)

Η ποσότητα φωτός που γίνεται φωτοηλεκτρόνια πάει αναλογικά με την επιφάνεια που χρησιμοποιείται. Ο ηλεκτρικός θόρυβος όμως είναι μικρότερος στα λίγα δεδομένα.

Δες καλύτερα τα γραφήματα των δεδομένων .. διότι αυτό το ζητούμενο είναι καλό SNR σε όσο είναι το χρήσιμο φωτογραφικα εύρος .. https://drive.google.com/folderview?id=0B1BxGc3dfMDaUjlnaENVZ2drYUU&usp=sharing
Αν θέλεις να αναλύσουμε κανα δυο παραδείγματα απο αυτές τις μετρήσεις σε άλλο νημα πές το .. και βλέπουμε .. κατι θα γίνει.

Θόρυβος και δυναμικό εύρος ναι έχουν άμεση σχέση. Όχι όμως πάντα. Για να "φέρεις" μέσα τα φωτεινά, ουρανούς κλπ, εκεί ο θόρυβος δεν είναι το πρόβλημα. Αν και εγώ αναφερόμουν στο δυναμικό εύρος της σκηνής, της λήψης, όχι του αισθητήρα ή του αρχείου ως χαρακτηριστικό.

Εχει μια σκηνη με εύρος 15 στοπ και εναν αισθητήρα 9 στοπ (τόσο είναι το χρήσιμο φωτογραφικά ) , για να βάλεις μέσα τα φωτεινα υποεκθέτεις τα σκοτεινα και καταστρέφονται λόγω του θορύβου .. σωστά ?.

Ωστόσο την Eos M κυρίως σε H264 τη δουλεύω, με προφίλ της Visioncolor/technicolor. Αν θυμάμαι καλά, με 1.4X - 1.5Χ CBR (μπορείς να ξεπεράσεις το 2Χ άνετα) δίνει κάπου 55-65 mbps. Ανάλογα τη σκηνή. Δεν είναι και τόσο constant bitrate με λίγα λόγια. Προβλήματα δεν έχω παρατηρήσει, αλλά δεν το ψειρίζω τόσο, το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.

Εχεις μήπως κανένα δείγμα απο βιντεο 55-65mbps όπως βγαίνει απο την καμερα ?

Aποθέωση δεν δικαιολογέιται .. είναι ομως μια μηχανή σε γήηνη τιμη με υπερπλήρες feature set και επαρκή εως πολύ καλή ποιότητα αναλογα με τις συνθήκες.
Το ολα σε ένα είναι και ευχή και κατάρα όμως ;)

Δεν λέμε οτι υπερτερούν καθαρα απο όλα αλλά απο παλιότερα μοντέλα APS-C. Π.χ. οι νέες α5100/α6000/d5300 έχουν επίσης (σχεδόν) full sensor readout μαζι με τον APS-C αισθητήρα ..

Sorry για το σεντόνι .. :(

755 ευρώ η τιμή προπαραγγελίας της FZ1000 στην amazon.it!
+12 ευρώ μεταφορικά για Ελλάδα
= 767

http://www.amazon.it/Panasonic-Fotocamera-Digitale-Megapixel-Effettivi/dp/B00L4BLL3Y

200 ευρώ κάτω από την τιμή των επίσημων μεταπωλητών στην Ελλάδα (969 ευρώ).

Ηλία,

Επί της αρχής, ναι δίκιο έχεις. Όμως βλέπεις πως έχει σημασία τι γίνεται, πως και σε πιο στάδιο, εν πάσει περιπτώσει η "διαφωνία" μου είχε γνώμωνα τις προσωπικές εμπειρικές μου παρατηρήσεις, πέρα από τα λογικά ή τεχνικά/τεχνολογικά επιχειρήματα.

Bλέπω πως έχεις... ξεζουμίσει το forum του Magic Lantern. Εγώ να πω την αλήθεια το έχω μελετήσει μεν, αποσπασματικά όμως, ζητώντας τελικές απαντήσεις στα ζητήματα που είχαν για μένα και μια χρησιμότητα. Από ένα σημείο και μετά τους... χάνεις, θες γνώσεις από θεωρία σημάτων, συστήματα αυτομάτου ελέγχου, προγραμματισμού.... και με το Matlab πάντα θυμάμαι έβγαζα σπυράκια:AFADF0:

Για το skipping προφανώς και δεν αναφέρομαι στο συνολικό εμβαδό, αλλά στην ποιότητα της δειγματοληψίας, πχ aliasing, τεχνουργήματα κλπ. Για να υπερβάλλω, αν υποθέσουμε ότι είχαμε αισθητήρα APC-C 12X9 pixel σε σχέση με 4000Χ3000.

"Εχει μια σκηνη με εύρος 15 στοπ και εναν αισθητήρα 9 στοπ (τόσο είναι το χρήσιμο φωτογραφικά ) , για να βάλεις μέσα τα φωτεινα υποεκθέτεις τα σκοτεινα και καταστρέφονται λόγω του θορύβου .. σωστά ?."

Στο 1ο σκέλος της πρότασής μου, αναφερόμουν στο δυναμικό εύρος/θόρυβο στα φωτεινά σε δεδομένη λήψη. Στο 2ο, για τό ίδιο χρωματικό προφίλ σαφώς υποεκθέτεις με την επίδραση που γράφεις. Αλλά εκεί εννοούσα με τη χρήση διαφορετικού προφίλ. Πχ στην ίδια σκηνή και ίδιες παραμέτρους έκθεσης στη μηχανή, οι ζέβρες εμφανίζονται εντονότερα στο Normal παρά στο Cinestyle. Και στα σκοτεινά επίσης περισσότερη πληροφορία, και αυτά λόγω της τονικής καμπύλης και όχι μόνο- είμαι σίγουρος πως έχεις γνώση των 3διάστατων χρωματικών χώρων, και φαντάζομαι καλύτερη από την επιφανειακή δική μου. Aν προσθέσεις εκεί και μερικά tweaks του Magic Lantern.....

Ναι, δείγματα έχω, θα σου στείλω σύνδεσμο να κατεβάσεις.

Για το... σεντόνι σου, δεν λέει μία εμπρός στο.... πανό μου:flipout:

Εχει βγαλει κανενας κατασκευαστης θηκών ειδικο μοντελο για την FZ1000 ? Και αν οχι, προτεινετε καμμια συμβατη θηκη βρε παιδια. Ευχαριστω.

Δεν την νοικιάζει κανένας ακόμη!
Θα την ήθελα στις 20/9 για τη βάφτιση ενος φίλου να δουμε τι ψάρια πιάνει.

Εχει βγαλει κανενας κατασκευαστης θηκών ειδικο μοντελο για την FZ1000 ? Και αν οχι, προτεινετε καμμια συμβατη θηκη βρε παιδια. Ευχαριστω.

Lowepro Toploader Zoom 45 AW II, στα 29 ευρώ.
Ταιριάζει ακριβώς η FZ1000, ακόμη και με το σκίαστρο τοποθετημένο, όπως επιβεβαιώνουν οι χρήστες.

Για επαλήθευση,
13,7 x 9,9 x 13,1 είναι οι διαστάσεις της μηχανής.
16 x 10,5 x 16,3 είναι οι εσωτερικές διαστάσεις της τσάντας.