Panasonic G7

Δες και τo ακριβοτερο αλλα καλυτερο Nissin (i40) και σε μτχ. τα παλια FL36 (Olympus), FL-360 (Panasonic).

Κώστα είναι ακριβά για εμένα, ιδίως για πρώτο flash που θέλω να πάρω και για τη χρήση που θα του κάνω... Κάτι αντίστοιχο με το MEIKE MK-320 έχει ή είναι μονόδρομος;

Χθες βράδυ παρέλαβα την νέα μου Panasonic G7 με τον κιτ φακό 14-42mm F/3.5-5.6 και με 2 έξτρα μπαταρίες για να μην μείνουμε και ψαχνόμαστε :)

Πρώτες εντυπώσεις: ή έχω πολύ καιρό να ασχοληθώ με την φωτογραφία ή η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα έχει προχωρήσει τόσο και δεν έχω πάρει είδηση!! Καμία σχέση με την Canon 400D που έχω. Το γεγονός ότι μπορώ να δω πριν πατήσω το κλείστρο τι θα τραβήξω είναι απίστευτο. Προφανώς αυτό είναι προνόμιο από ότι έχω καταλάβει των mirrorless cameras..

Ο κιτ φακός είναι ικανοποιητικός όταν έχει επαρκή φωτισμό, είτε σε εσωτερικό χώρο είτε έξω, μέχρι το απόγευμα. Κατά τη δύση του ηλίου που προσπάθησα να τραβήξω τον μικρό στην αυλή μερικές φωτογραφίες, επειδή έτρεχε, δεν μπόρεσα να τραβήξω σχεδόν καμία καλή, λόγω ταχύτητας. Εκεί είναι που χρειάζεται ένας PRIME φακός για να είμαστε ξέγνοιαστοι.

Η μπαταρια του σε γενικές γραμμές είναι για εμένα πολύ καλή. Κοντά στις 2 ώρες βίντεο. Το οποίο παρεπιπτόντως είναι απλά κρύσταλλο!! Μπορεί να κάνει αρκετό κροπ, αλλά η εικόνα που σου δίνει στα 4Κ είναι το κάτι άλλο. Φυσικά καμία σχέση με τα βίντεο που κυκλοφορούν σε youtube, αφού εκεί είναι συμπιεσμένα και έχουν χαμηλότερη ανάλυση. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση του ISO. Δεν έκανα πολλά τεστς, αλλά με όσα έκανα, μέχρι τα 3200 η εικόνα του βίντεο είναι πολύ καλή. Μέχρι τα 1600 δεν καταλαβαίνεις σχεδόν καμία διαφορά και η εικόνα είναι καμπάνα.

Από Δευτέρα περιμένω και τα υπόλοιπα που έχω παραγγείλει (flash MEIKE MK-320, Zhongyi Lens Turbo ii Nikon mount to M43, Nikon 50mm F/1.8D). Πιστεύω ότι με τον booster και τον Nikon θα δω άλλη πραγματικά εικόνα, κυρίως σε σκοτεινά πλάνα.

ΥΓ.: Πάντως το ζουμ του 14-42mm δεν μου είναι αρκετό. Θα ήταν ιδανικός ο 14-140mm για τα δικά μου γούστα και ανάγκες. Δεν πειράζει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βολευτούμε προς το παρόν με ότι έχουμε και σιγά σιγά θα φορτώνουμε τον εξοπλισμό. Βασικά σκέφτομαι να πάρω έναν αντάπτορα Canon EF->M43 ώστε για τα μακρινά βίντεο κυρίως να βολευτώ προς το παρόν με ένα Canon 55-200mm που έχω από την Canon 400D. Φυσικά ο συγκεκριμένος δεν έχει σταθεροποίηση, αλλά έτσι κι αλλιώς θα τον χρησιμοποιώ, εάν προχωρήσω σε αυτή την προσωρινή λύση, με τρίποδα.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αγορά, τόσο σε βίντεο όσο και σε φωτογραφία. Τα 16Mpx για τις δικές μου ανάγκες είναι υπεραρκετά.

Της έκανα και firmware upgrade, αφού φορούσε την v1.0 και της έβαλα την v2.1

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Νο προσθέσω επίσης ότι το μέγεθος της είναι στα χέρια μου ιδανικό. Πολύ βολικά τα 2 dials που έχει στα δεξιά, με τα οποία ρυθμίζεις αμέσως aperture και shutter speed, καθώς και το κουμπί που έχει πάνω από το πρώτο dial, το οποίο πατώντας το, το μπροστά dial ρυθμίζει ISO και το πίσω (μπροστινό όπως βλέπουμε τη φωτογραφική από μπροστά) ρυθμίζει το WB.

Πολλά Functions κουμπιά που μπορείς να τα ρυθμίσεις, αλλά δεν είχα χρόνο για να κάνω τέτοιες αλλαγές. Θέλω πρώτα να την μάθω και μετά ανάλογα τις ανάγκες που θα μου δημιουργηθούνε θα ορίσω αντίστοιχα και τα custom buttons να κάνουν τις ενέργειες που μου λείπουν και θα θέλω πιο γρήγορη πρόσβαση.

Το βάρος της είναι ιδανικό για διακοπές. Πιστεύω ότι κρεμασμένη στο λαιμό δεν θα κουράσει σχεδόν καθόλου.

Απάντηση: Re: Panasonic G7

Καλοκλίκωτη, περιμένουμε φωτογραφίες!!!

Το ΣΚ θα έχω σκοπό να τραβήξω μερικές και να ανεβάσω, να μου πείτε και καμία συμβουλή σκόπευσης :grinning-smiley-043

Καλορίζικη! θα δείς μεγάλες διαφορές και νέα κόλπα με τον τελευταίο F/W 2.1
Γιατί δεν κοιτά να πάρεις ενα Panasonic 25mm 1.7 prime? Θα σου βγεί κουφέτο και θα έχεις σφεντόνα Autofocus.

Καλορίζικη! θα δείς μεγάλες διαφορές και νέα κόλπα με τον τελευταίο F/W 2.1
Γιατί δεν κοιτά να πάρεις ενα Panasonic 25mm 1.7 prime? Θα σου βγεί κουφέτο και θα έχεις σφεντόνα Autofocus.

Θα πάρω κάποιον Panasonic Prime, απλά είμαι μεταξύ των 20mm, 25mm και 42.5mm...

Ερώτηση σχετικά με το βίντεο: έχει επιλογές 4K/25p και 4K/24p. Ποια από τις 2 είναι προτιμότερη;;;

δεν εχουν διαφορα για εμας , τοσο πολυ.
Αν εχεις να μονταρεις με αλλο υλικο 25π , τοτε προτιμησε 25p...Αν οχι 24.

Αν εχει 30p και θελεις λιγο καλυτερη κινηση , προτιμησε αυτο (θα παιζει και λιγο καλυτερα στο Youtube, αν σ ενδιαφερει).

δεν εχουν διαφορα για εμας , τοσο πολυ.
Αν εχεις να μονταρεις με αλλο υλικο 25π , τοτε προτιμησε 25p...Αν οχι 24.

Αν εχει 30p και θελεις λιγο καλυτερη κινηση , προτιμησε αυτο (θα παιζει και λιγο καλυτερα στο Youtube, αν σ ενδιαφερει).

Δεν έχει 30p, έχει μόνο 25p και 24p...

Επομένως λες ότι εάν τραβάω ένα project από την αρχή τα 24p θα μου δώσουν καλύτερη είκονα ή απλά πιο κινηματογραφική κίνηση;

δεν εχει μεγαλη σημασια στην Ευρωπη... γιατι το 24 kai 25p ειναι πολυ κοντα.
Η διαφορα ειναι εμφανης μονο σε σχεση με τα 30p.

Οτι θες τραβα.... θεωρητικα τα 24p θα ειναι λιγο καλυτερα , γιατι εχεις λιγοτερα Frames να συμπιεσεις (αν εχει το ιδιο bitrate) στη μοναδα του χρονου.
αλλα ουτε που θα τη καταλαβεις τη διαφορα.

Kινηματρογραφικη κινηση , ειναι η ακινησια! :p
Στο κινηματογραφο αποφευγουμε τις αποτομες κινησεις, λογω ακριβως των 24p, των λιγων καρε δηλ. ανα δευτερολεπτο, και αυτο σημερα το θεωρουμε "κινηματογραφικη¨κινηση (που στην ουσια ειναι περιορισμος του παρελθοντος) , οπως και το interlace.

δεν εχει μεγαλη σημασια στην Ευρωπη... γιατι το 24 kai 25p ειναι πολυ κοντα.
Η διαφορα ειναι εμφανης μονο σε σχεση με τα 30p.

Οτι θες τραβα.... θεωρητικα τα 24p θα ειναι λιγο καλυτερα , γιατι εχεις λιγοτερα Frames να συμπιεσεις (αν εχει το ιδιο bitrate) στη μοναδα του χρονου.
αλλα ουτε που θα τη καταλαβεις τη διαφορα.

Kινηματρογραφικη κινηση , ειναι η ακινησια! :p
Στο κινηματογραφο αποφευγουμε τις αποτομες κινησεις, λογω ακριβως των 24p, των λιγων καρε δηλ. ανα δευτερολεπτο, και αυτο σημερα το θεωρουμε "κινηματογραφικη¨κινηση (που στην ουσια ειναι περιορισμος του παρελθοντος) , οπως και το interlace.

Κατατοπιστικότατος για άλλη μια φορά! :grinning-smiley-043

τα 24p , οπως και το Interlace στο βιντεο, δεν τιποτε αλλο, παρα η προσπαθεια των μηχανικων της εποχης να μειωσουν το bandwidth (βιντεο ) ή το χρησιμοποιουμενο φιλμ .

Βρηκαν οτι τα 24p ειναι ο ελαχιστος αριθμος καρε ανα δευτερολεπτο που το ανθρωπινο ματι θεωρει σαν "κινουμενη εικονα", λογω του Μετείκασματος

Ο κινηματογράφος βασίζεται σε ένα ελάτωμα του ανθρώπινου ματιού ,που ονομάζεται "μετείκασμα", ένας στιγμιαίος οπτικός ερεθισμός διαρκεί αρκετά αφού εξαφανιστεί η αιτία που το προκάλεσε γιατί χρειάζεται επεξεργασία από τον εγκέφαλο .
Η εικόνα (είδωλο) που σχηματίζεται στον αμφιβληστροειδή από ένα αντικείμενο δεν χάνεται αμέσως , αλλά παραμένει και μετά την εξαφάνιση του.
Η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου , πάνω στο οπτικό νεύρο , λόγω αδράνειας ,το μάτι δηλαδή δεν μπορεί να δει πάνω από 24 φωτογραφίες το δευτερόλεπτο. Αντίθετα από την μέλισσα που βλέπει χίλιες εικόνες ταυτόχρονα.

Ο κινηματογράφος στηρίζεται πάνω σε αυτή την αρχή για να λειτουργήσει δεν είναι τίποτα άλλο δηλαδή από μια αλληλουχία φωτογραφιών που κινούνται με 24 καρέ το δευτερόλεπτο όπως λέγεται η μια φωτογραφία στην κινηματογραφική ορολογία , όλες μαζί οι φωτογραφίες αποτελούν το κινηματογραφικό φιλμ.

Έτσι πριν ακόμα εξαφανιστεί το μετείκασμα της μιας εικόνας, να έρχεται η άλλη εικόνα, τότε οι εικόνες αυτές "συγχωνεύονται" και δημιουργούν μια συνεχή ροή εντυπώσεων. Με αυτόν τον τρόπο ο κινηματογράφος δίνει την εντύπωση της κίνησης.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Σημερα προσπαθεουμε να περασουμε στην εποχη των HFR (high frame rate films), αλλα υπαρχουν τεχνικες αλλα και "ψυχολογικες" δυσκολιες , η συνηθεια ειναι δευτερη φυσης αλλωστε!

Μια άλλη απορία που έχω είναι εάν πρέπει να έχουμε τη μηχανή στο μηχανικό ή ηλεκτρονικό κλείστρο και εάν επηρεάζει την ποιότητα της εικόνας.. Για παράδειγμα, παρατήρησα ότι όταν το βάλω στο ηλεκτρονικό κλείστρο, το ISO ανεβαίνει από τα 6400 στα 51200!!

μονο οταν θες απολυτα ησυχο κλειστρο (σε εκκλησια, μουσεια κλπ) βαζεις το πληρως ηλετρονικο κλειστρο.
Εχει διαφορα μειονεκτηματα , rolling shutter( αρα δε κανει για κινουμενα αντικειμενα), μειωμενη ποιοτητα εικονας στις περισσοτερες μηχανες (10 Bit vs 12 bit) klp.

Υπαρχει και το electronic first shutter , αυτο επιλεγω εγω συνηθως, δε ξερω αν υπαρχει στην G7.

οχι η G7 δεν εχει πρωτη ηλεκτρονικη κουρτινα όπως οι μηχανές της Olympus, οπως σου ειπε ο Γιαννης σαν γενικό κανονα καλυτερα να χρησιμοποιεις το μηχανικό κλειστρο,
το γιατι σου αλλαξε ISO δεν το ξερω , υποψιαζομαι ότι εχεις την επιλογη στο Auto ISO να ανεβαινει τοσο πολυ..
το ηλεκτρονικο επισης μπορει να σε βοηθησει σε φωτο που εχουν τραβηχθει σε ταχυτητες κλειστρου απο 1/80-1/250 και δεν ειναι κρυσταλλο αλλα τις βλέπεις ελάχιστα κουνημένες σε μεγαλο ζουμ, εκει με μηχανικο κλειστρο και αναλογα τον φακο μπορει να συμβαινει το φαινομενο του shutter shock και να χανουν ελαφρως σε οξυτητα, αν συμβει αυτο γυρνα το σε ηλεκτρονικο κλειστρο.

Προσοχή και στον τεχνητό φωτισμό, ανάλογα τον φωτισμό θα δεις με ηλεκτρονικό κλείστρο διαφορα θεματάκια (banding, CA κλπ)

οχι η G7 δεν εχει πρωτη ηλεκτρονικη κουρτινα όπως οι μηχανές της Olympus, οπως σου ειπε ο Γιαννης σαν γενικό κανονα καλυτερα να χρησιμοποιεις το μηχανικό κλειστρο,
το γιατι σου αλλαξε ISO δεν το ξερω , υποψιαζομαι ότι εχεις την επιλογη στο Auto ISO να ανεβαινει τοσο πολυ..
το ηλεκτρονικο επισης μπορει να σε βοηθησει σε φωτο που εχουν τραβηχθει σε ταχυτητες κλειστρου απο 1/80-1/250 και δεν ειναι κρυσταλλο αλλα τις βλέπεις ελάχιστα κουνημένες σε μεγαλο ζουμ, εκει με μηχανικο κλειστρο και αναλογα τον φακο μπορει να συμβαινει το φαινομενο του shutter shock και να χανουν ελαφρως σε οξυτητα, αν συμβει αυτο γυρνα το σε ηλεκτρονικο κλειστρο.

Προσοχή και στον τεχνητό φωτισμό, ανάλογα τον φωτισμό θα δεις με ηλεκτρονικό κλείστρο διαφορα θεματάκια (banding, CA κλπ)

Κώστα, δεν έχω AUTO ISO επιλεγμένο και τραβάω μόνο σε MANUAL mode. Απλά όταν το αλλάζω σε electronic shutter, μου δίνει υψηλότερα ISO να επιλέξω και φτάνει μέχρι τα 51200 όπως είπα και πριν. Όταν μέσα από το μενού επιλέγω mechanical shutter, τότε στην επιλογή του ISO φτάνει μέχρι τα 6400.