Panasonic G9 φωτογραφία

Μια χαρά φαίνεται ο 100-300ii. Δεν ξέρω αν αξίζει να δωσει κανεις τα 3πλάσια για τον panaleica 100-400. Βέβαια γράφει leica πανω με οτι συνεπαγεται αυτό, αν και ο 15/1.7 μου φαίνεται πολύ σοφτ στο f1.7-f2.0

Πράγματι γράφει πολύ καλά! Να επαναλάβω βέβαια αυτό που έγραψα και αλλού: πιθανότατα ο 20άρης αισθητήρας σε συνδυασμό με τους νέους επεξεργαστές της panny βοηθάνε πολύ τους φακούς (και στα raw).

Μια χαρά φαίνεται ο 100-300ii. Δεν ξέρω αν αξίζει να δωσει κανεις τα 3πλάσια για τον panaleica 100-400. Βέβαια γράφει leica πανω με οτι συνεπαγεται αυτό, αν και ο 15/1.7 μου φαίνεται πολύ σοφτ στο f1.7-f2.0

Σε όλους τους τομείς κερδίζει ο 100-400 απ' όσο βλέπω στα τεστ.
Π.χ. σε σύγκριση με τον 100-300Ι, που από τον ΙΙ διαφέρει μόνο στο AF και στη στεγανοποίηση:
https://www.mirrorlessons.com/2016/03/10/panasonic-100-400mm-vs-100-300mm/

https://www.youtube.com/watch?v=RRXfCLiM8FM

Απάντηση: Re: Panasonic G9, Φωτογραφική μηχανή high end

τα δείγματα είναι jpeg πάντως και σχεδόν απείραχτα ειδικά τα 2 τελευταια, ο 100-400 ειναι συνολικά καλύτερος φακός θα συμφωνήσω αλλά πιστεύω ότι κυρίως οι διαφορές θα είναι στο τελέ απο 240-300mm, έχει άλλωστε και άλλα 100mm να δώσει. Παρόλα αυτα να πώ ότι ο 100-300 ΙΙ έχει κι αλλες διαφορές εκτος απο αδιαβροχοποίηση και το ταχυτερο AF απο την βερσιον (Ι), νέο μηχανισμό λεπίδων για να ακολουθεί σε ριπή τα γρήγορα σώματα όπως η G9,EM1.2 και νέες επιστρώσεις για καλύτερο κοντραστ και λιγότερες χρωματικές εκτροπές. Τον προτίμησα απο τον 75-300ΙΙ για όλα τα παραπάνω και δίνει και συνδιαστική σταθεροποίηση με σώματα Πανυ

Η μηχανούλα φυσάει. Δε σου δίνει αίσθηση m43 μηχανής. Μου κάνει σαν μια πιο μαζεμένη d500. To κουμπί του κλείστρου είναι υπερβολικά ευαίσθητο και απλά στοχεύεις και φωτογραφίζεις. Δεν περιμένεις να εστιάσει γιατί το έχει ήδη κάνει στα κλάσματα που απαιτούνται για να πατήσεις το κλείστρο.
Χρώματα και wb πολύ καλά out-of-the-box και σε μερικές φωτο που τράβηξα στα 3200 δεν είδα καθόλου θόρυβο. Βίντεο δεν έχω προλάβει να κοιτάξω. Δυστυχώς ήταν αφόρτιστη η μηχανή κι ετσι η χαρά κράτησε λίγο.
Ο 12-100 είναι πλασμένος νομίζω γι'αυτή τη μηχανή. Ιδανικό ζύγισμα και sharp σε όλα τα εστιακά μήκη τερμα ανοιχτός. Ξεφτύλισε ακόμα και τον panaleica 15/1.7 στο f4.

Από αρνητικά έχω δει μέχρις στιγμής κάποια όχι τόσο σημαντικά.
1) το play είναι στην αριστερή πλευράτης μηχανής κι ετσι δεν μπορεις να κάνεις επισκόπηση με το 1 χερι.
2) ο ήχος του κλείστρου ακούγεται λίγο σαν ελατήριο
3) είναι μεγαλύτερη από την full-frame μου

20190111_192336_zpsy0vgd45p_edit_1547229563162_zpsenlgvque.jpg

Thanks! Να σαι καλά. Ήταν δύσκολος ο αποχωρισμός από την gx9 αλλά όπως λένε : ο εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο. Η gx9 αν και μου άρεσε πολύ τσακωνόταν συχνά με την canon m100 για τον τίτλο της αγαπημένης μου κομπακτ ακάθρεφτης, ενώ η g9 προβλέπω ότι θα συμβαδίσει καλά με την α7, αναλαμβάνοντας κυρίως action, video & photo σε δύσκολες συνθήκες (βροχή, άμμος) και η δεύτερη κυρίως πορτρέτα, τοπία & low light. Tzo ίσως να είναι η υβριδική που αναζητάς. Έχει και usb 3 να σου θυμίζει ΝΧ1. Δώσε ΧΤ3 και πάρε G9.

Πραγματικά, εξαιρετικό μηχανάκι η G9.
Είχα την ευκαιρία να τη δοκιμάσω πριν μερικούς μήνες και ομολογώ οτι ενθουσιάστηκα.
Αν και έχει το μέγεθος της XH1 μου, συνολικά ως πακέτο (κάμερα+φακός) παραμένει πιο μαζεμένο.
Τώρα που πάω για ολοκληρωτική μετάβαση σε m4/3, την ψάχνω τις τελευταίες μέρες στα grey μαγαζιά λόγω καλύτερης τιμής, αλλα κανένα δεν την διαθέτει με ελληνικό μενού.
Θα ψάξω και τις επόμενες μέρες κι αν δεν την βρω και με υποστήριξη ελληνικών, θα την πάρω έστω και με Αγγλικό μενού.
Καλορίζικη εύχομαι σε 'σας που την αποκτήσατε !

... Tzo ίσως να είναι η υβριδική που αναζητάς. Έχει και usb 3 να σου θυμίζει ΝΧ1. Δώσε ΧΤ3 και πάρε G9.

Καλορίζικη!
Ναι, δυνατή υποψήφια για τον τίτλο της απόλυτης υβριδικής είναι στην κατηγορία του χιλιάρικου. Θα δούμε αν κλέψει τον τίτλο για μένα από την NX1, όπως και πώς θα τα πάει κόντρα στην άμεσα ανταγωνιστική E-M1II.
Άσε το usb3, εξάλλου είναι λίγο ξεπερασμένο πλέον με το usb-c.
To full-size hdmi είναι το σημαντικό!
Σε σύγκριση με X-T3, δεν είμαι σίγουρος χωρίς να τις έχω στα χέρια μου δίπλα-δίπλα. Είναι κι εκείνη δυνατό χαρτί.

Το caf στο βίντεο είναι πλέον αξιοπρεπές; Ή ακόμη Panasonic-ίζει;

Με τον 12-100 δεν σε πειράζει που είναι ανενεργό το ibis σαν να είχες GH5s;

Ο πλήρης πίνακας συνεργασίας του σώματος με φακούς και αξεσουάρ: http://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/connect/g9.html

ΥΣ
Μάνα μια πολύ χρήσιμη λειτουργία της κεντρικής πίσω ροδελας που είναι γύρω από το κουμπί μενού είναι να την χρησιμοποιείς για αυξομείωση του μεγέθους του σημείου εστίασης , έτσι πολύ εύκολα μπορείς να μικρύνει το σημείο εστίασης για δύσκολο στόχο και να το μεγαλώσεις για μεγαλύτερο. Γίνεται και με χίλιους άλλους τρόπους αλλά αυτός είναι πολύ πάρα βολικός για εμένα γιαυτο τον γράφω.

Δημητρη υπάρχει μια ρύθμιση που ονομάζεται Focus Scope , είναι το λεγόμενο Magnify της Olympus, το βάζεις σε ένα κουμπί και άμεσα πας εκεί σε ότι μεγενθυνση επιθυμείς σε PIP mode ή Full mode, νομίζω δουλεύει και με τους χειροκίνητους φακούς μ πρέπει να το έχει και η GX9

Bλέπω η Panasonic δεν έχει βγάλει ποτέ μεγάλο φλας! Μόνο μέχρι το μεσαίο FL-580L έχει φτάσει που είναι ίδιο με το FL-600R της Olympus.

Λογικά θα ετοιμάζει κάτι καλό για τις νέες S1/S1R, όπως αντίστοιχα και η Olympus ετοιμάζει νέο φλας με ραδιοσυχνότητες για την E-M1X.

Focus area βρήκα, δείχνει το τετράγωνο με την περιοχή εστίασης και πατώντας την πίσω ροδέλα ξεκινάει PIP, ξαναπατάς και πάει σε πλήρη οθόνη, πατώντας μισό κλείστρο έρχεται σε κανονική οθόνη. Με AF φακούς δεν χρειάζεται πάτημα η πίσω ροδέλα, ξεκινάει απευθείας μόλις δουλέψει το δαχτυλίδι εστίασης. Εννοείται ότι στην πρώτη οθόνη αν θες αλλάζεις περιοχή - μέγεθος.

Μια και το πιάσαμε, αν κανείς θέλει χειροκίνητη εστίαση με φακούς που δεν έχουν δαχτυλίδι, υπάρχει τρόπος (σε σώματα panasonic): πατάς focus area, set και σε βγάζει στην οθόνη εστίασης με "συρόμενη" μπάρα δεξιά + peaking εφόσον το έχεις ενεργό.

Last edited:
Thanks! Να σαι καλά. Ήταν δύσκολος ο αποχωρισμός από την gx9 αλλά όπως λένε : ο εχθρός του καλού ειναι το καλύτερο. Η gx9 αν και μου άρεσε πολύ τσακωνόταν συχνά με την canon m100 για τον τίτλο της αγαπημένης μου κομπακτ ακάθρεφτης, ενώ η g9 προβλέπω ότι θα συμβαδίσει καλά με την α7, αναλαμβάνοντας κυρίως action, video & photo σε δύσκολες συνθήκες (βροχή, άμμος) και η δεύτερη κυρίως πορτρέτα, τοπία & low light. Tzo ίσως να είναι η υβριδική που αναζητάς. Έχει και usb 3 να σου θυμίζει ΝΧ1. Δώσε ΧΤ3 και πάρε G9.

Καλορίζικη Μάνο!!!! Φαίνεται πολύ καλό πακέτο αν και λίγο μεγάλο όπως είπες!!

Ευχαριστώ! Έκανα μερικές δοκιμές στο βίντεο εντός σπιτιού με τον 12-32. Δε βλέπω να ζορίζεται στο afc αλλά θέλω να τη δοκιμάσω σε πιο απαιτητικές συνθήκες. Με επιλογή του σημείου εστίασης απο την οθόνη κάνει ομαλές αλλαγές. Για vlogging είναι ιδανική.
@tzo ο 12-100 Έχει απο μόνος του καλή σταθεροποίηση, αλλά πιο πολύ τον εχω για φωτογραφία. Για βίντεο θα χρησιμοποιω περισσότερο 18-35/1.8 ή 12-32 με gimbal.
Κώστα το είχα ανακαλύψει αυτό που λες με τη μεγέθυνση του σημείου εστίασης τυχαία απο την πρώτη στιγμή.
Ps. Το joystick της μηχανής και η αίσθηση των κουμπιών είναι ίσως τα καλύτερα της αγοράς

δοκιμασε αν μπορεις το εξης με νορμαλ φωτισμο εσωτερικου χωρου...

Βαλε ενα αντικειμενο κοντα σου, κοντα στη minimum εστιακη αποσταση του φακου και δοκιμασε ...

1) να εστιασεις (με CAF στο βιντεο παντα) πρωτα στο αντικειμενο αυτο και μετα καπου πιο μακρια (σε ενα καδρο στο τοιχο πχ).
Καντο πολλες φορες και σημαντικο ειναι να γραφεις (REC mode)
Αυτο που ενδιαφερει ειναι αν ειναι ομαλη η αλλαγη και γρηγορη (προφανως και θα εχει καποιες ρυθμισεις).

2) με το ιδιο setup, κρατα σταθερο καδρο και κανε rack focus με touch (αλλαγη σημειου εστιασης δηλ. με touch) απο το ενα αντικειμενο κοντα σρου σε πιο μακρινο σημειο παλι.

Γραφτο σε καρτα και βαλε αν μπορεις το δειγμα στον υπολογιστη και στο youtube.
Εδω ενδιαφερει αν μπορει να απει μεν ομαλα, αλλα χωρις "ψαρεμα" ..μπρος πισω δηλ. απο το ενα σημειο στο αλλο.
αυτο κυριως ειναι η αχιλλειος πτερνα των contrast detection συστηματων...εστω και το παραμικρο μπρος πισω, το καθιστα αχρηστο σε σοβαρη δουλεια, αλλα και σε ερασιτεχνικη , για μενα.

Μονο η canon το κανει αψογα, και η sony στις περισσοτερες περιπτωσεις, η fuji εχει ακομα θεμα σ αυτο σε μετριο και χαμηλο φωτισμο (εκλει λειτουργει το contrast detection).

Δε ξερω τι κανει η xt3,.... αλλα και η xt2 και η xe3 που εχω , σε μετριο φωτισμο , γυρναει σε Contrast detection και χαλαει η σουπα...

Ολα τα παραπανω σε rec mode, γιατι εκει βλεπεις ακριβως τι κανει η μηχανη...

Ευχαριστώ! Έκανα μερικές δοκιμές στο βίντεο εντός σπιτιού με τον 12-32. Δε βλέπω να ζορίζεται στο afc αλλά θέλω να τη δοκιμάσω σε πιο απαιτητικές συνθήκες. Με επιλογή του σημείου εστίασης απο την οθόνη κάνει ομαλές αλλαγές. Για vlogging είναι ιδανική.
@tzo ο 12-100 Έχει απο μόνος του καλή σταθεροποίηση, αλλά πιο πολύ τον εχω για φωτογραφία. Για βίντεο θα χρησιμοποιω περισσότερο 18-35/1.8 ή 12-32 με gimbal.
Κώστα το είχα ανακαλύψει αυτό που λες με τη μεγέθυνση του σημείου εστίασης τυχαία απο την πρώτη στιγμή.
Ps. Το joystick της μηχανής και η αίσθηση των κουμπιών είναι ίσως τα καλύτερα της αγοράς

Ναι το joystick το βολεύτηκα πάρα πολύ, είναι σε εξαιρετικό σημείο έχει καλή αίσθηση και κανει εύκολη τη μεταφορά του σημείου εστίασης, καλύτερη απο τον Ζ6 και Canon R που δοκίμασα στην έκθεση. Πατώντας το μέσα επαναφέρει το σημείο εστίασης στο κέντρο και μονο για αυτο αξιζει να υπάρχει. Βεβαια δεν κάνει διαγώνια κίνηση μόνο οριζόντια και κάθετη. Αν θες γρήγορη διαγώνια χρησιμοποίεις την οθόνη αφής ως trackpad, η μηχανή κάνει τα πάντα και εύκολα σχετικά.
Δοκίμασα το 6K photo και το 6k post focus με το οποίο μπορείς επιλεκτικά να διαλέξεις μια φωτό εστιασμένη οπουδήποτε μέσα στο κάδρο ή να συνθέσεις μια φωτό με focus stacking απο ένα ευρος 2 ή περισσότερων σημείων του κάδρου σου. Λειτουργεί πολύ καλά και το σημαντικό είναι ότι κρατά όλη την ριπή έξυπνα οργανωμένη οπότε μετά μπορείς να τη διαγράψεις πολύ εύκολα αφου διαλέξεις ότι φωτό θες. Η ανάλυση πλέον είναι 6K δηλ. jpeg των 18Mpx υπεραρκετό για τις περισσότερες εφαρμογές.

Το πιο αρνητικό που εχω βρεί μέχρι τωρα και είναι αχώνευτο είναι η θέση του κουμπιου προεπισκόπησης, το εγραψα αρχικά και το ξαναγράφω και συμφωνώ με τον Μανο 500% ... πως το σκεφτήκανε να το βάλουν εκεί....
Επισης ο εμπρος μοχλός κάτω απο το Release του φακού ειναι πολύ μικρός και όχι βολικός, τόν άφησα ως επιλογή να th γυρνά στο silent shutter. Θα ήθελα τα 3 κουμπιά ανω (Wb,ΙSΟ,έκθεση) να μπορούσαν να αλλάξουν μεταξύ τους θέση ή και λειτουργία. Με το EVF κατάφερα να το κάνω νά εχει jitter (όπως στο μαγαζί το demo), σίγουρα το κάνει σε εσωτερικό χωρο αν την βάλεις σε λειτουργία υψηλης ριπης. Βέβαια του ανέβασα το frame rate στα 120fps ισως αυτο να παίζει ρόλο αν και κανονικά αυτο θα βοηθούσε σε πιο ομαλή κίνηση. Τωρα αν σε εσωτερικό χώρο κινώ το χέρι μου μπροστά απο τον φακό το βλέπω σε αργή κίνηση. Νομίζω πως είναι η ρυθμιση contant preview που την έχω βάλει στο ΟΝ και η οποία προσομειώνει την εικόνα στην πραγματική ταχύτητα του κλείστρου της μηχανής.
Θα ξαναγράψω γιαυτο ειναι υπό έρευνα ....

δοκιμασε αν μπορεις το εξης με νορμαλ φωτισμο εσωτερικου χωρου...

Βαλε ενα αντικειμενο κοντα σου, κοντα στη minimum εστιακη αποσταση του φακου και δοκιμασε ...

1) να εστιασεις (με CAF στο βιντεο παντα) πρωτα στο αντικειμενο αυτο και μετα καπου πιο μακρια (σε ενα καδρο στο τοιχο πχ).
Καντο πολλες φορες και σημαντικο ειναι να γραφεις (REC mode)
Αυτο που ενδιαφερει ειναι αν ειναι ομαλη η αλλαγη και γρηγορη (προφανως και θα εχει καποιες ρυθμισεις).

2) με το ιδιο setup, κρατα σταθερο καδρο και κανε rack focus με touch (αλλαγη σημειου εστιασης δηλ. με touch) απο το ενα αντικειμενο κοντα σρου σε πιο μακρινο σημειο παλι.

Γραφτο σε καρτα και βαλε αν μπορεις το δειγμα στον υπολογιστη και στο youtube.
Εδω ενδιαφερει αν μπορει να απει μεν ομαλα, αλλα χωρις "ψαρεμα" ..μπρος πισω δηλ. απο το ενα σημειο στο αλλο.
αυτο κυριως ειναι η αχιλλειος πτερνα των contrast detection συστηματων...εστω και το παραμικρο μπρος πισω, το καθιστα αχρηστο σε σοβαρη δουλεια, αλλα και σε ερασιτεχνικη , για μενα.

Αφού δεν το κάνει αυτό ούτε η GH5(s) που είναι προσανατολισμένη στο βίντεο. Γιατί να το κάνει η G9;
Υπάρχει λειτουργία για αυτό, τη λέει focus transition.
Εκεί μπορείς να βάλεις μέχρι τρεις στόχους. Η μετάβαση γίνεται ομαλά, χωρίς καθόλου ψάρεμα, και με διάφορες επιλογές στην ταχύτητα της μετάβασης.
Είναι μία καλή λύση για όσους τη χρειάζονται.

https://www.youtube.com/watch?v=7zNv72t6nzw

καλο ειναι να τσεκαριστει απο καποιον εδω μεσα.

Καλά αυτό εννοείται.

Έχουν βγάλει ένα κάρο updates για το συγκεκριμένο θέμα.
Υπάρχει βελτίωση, αλλά το CDAF... PDAF δεν γίνεται! :silly:
Πόσο μάλλον DPAF..