Panasonic GH-4

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

To μέλος trianta76 ανέφερε για γάμο, και AF σε 4K, και όφειλα να του επιβεβαιώσω τον προβληματισμό του για το ανεπαρκές AF σε 4K.

Το θέμα των 30 λεπτών το ανέφερα εγώ. Δεν είναι φυσικά άγχος. Μια φορά μου χρειάστηκε στο παρελθόν η συνεχόμενη λήψη σε δικάμερο και μπορεί ποτέ να μη μου ξαναχρειαστεί. Αλλά αφού μπορούσα να έχω μηχανή χωρίς περιορισμό, γιατί όχι. Δεν εξυπηρετεί σε τίποτε η ύπαρξη του ορίου.

Eίναι φυσικό να βάζουν το όριο για μια μηχανή που κάνει 1500 ευρώ, αλλιώς δεν θα υπήρχαν επαγγελματικά camcorders, όλοι θα έπαιρναν μηχανές για να φτιάξουν ταινίες, διαφημιστικά κλπ, αν και πάλι οι περισσότεροι χρησιμοποιούν φωτογραφικές για την απίστευτη κινηματογραφική αίσθηση που δίνουν.

Re: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

Το όριο των 30 λεπτών μπαίνει στην Ευρώπη μόνο. Αν ήταν τρικ των κατασκευαστών για να διαφυλάξουν την αγορά των βιντεοκαμερών θα έμπαινε όριο σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη μπαίνει το όριο λόγω του πρόσθετου φόρου. Και το όριο μπαίνει σε όλες τις φωτογραφικές, ανεξαρτήτως τιμής.

Οι βιντεοκάμερες, ανεξαρτήτως τιμής, που πωλούνται στην Ευρώπη, εμπεριέχουν τον φόρο.

Απάντηση: Re: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

Με τις sony τουλαχιστον, δεν υπαρχει τετοιο θεμα... ουτε η rx10 ουτε η α6000 exei πια τετοια προβληματα.

Μα καμιά τους δεν τραβα 4Κ, ο ανθρωπος το γραψε καθαρα οτι το AF ψαρευει μονο στα 4Κ, το ειχα διαβασει και εγώ απο τα review, σε HD με φακους Πανυ ειδικα το AF της μηχανης ειναι ταχυτατο.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται τι γινόταν και με το DV-In στις miniDV βιντεοκάμερες.
Με τον Ευρωπαϊκό νόμο, όσες βιντεοκάμερες μπορούσαν να λειτουργούν ως video recorders υπόκεινταν σε φορολόγηση που από 4,9% σκαρφάλωνε στα 12,5%. Και έτσι οι εταιρίες ακύρωναν τη δυνατότητα εσωτερικής εγγραφής από εξωτερικό μέσο. Και οι χρήστες κατέφευγαν σε συσκευές "DV-enabler" για να επαναφέρουν το DV-in.

To Magic Lantern στις Canon, παρακάμπτει το όριο των 30 λεπτών, επαναφέροντας την εγγραφή αυτόματα μετά το πέρας των 30 λεπτών (αλλά με διακοπή).

Την EOS-1D C η Canon την έδωσε χωρίς όριο, αλλά πλέον μιλάμε περισσότερο για επαγγελματική βιντεοκάμερα (11.000 ευρώ...) παρά για φωτογραφική.
Αρκετοί περίμεναν ότι η GH4 θα δινόταν κι αυτή χωρίς όριο, αφού πολλοί τη θεωρούν περισσότερο βιντεοκάμερα παρά φωτογραφική, αλλά δεν το έκανε η Panasonic.

Για αρκετούς χρήστες το όριο των 30 λεπτών είναι εκνευριστικό. Π.χ. σε συνέντευξη, όπου αν δεν προσέξεις μπορεί να χάσεις κάποια λόγια του συνεντευξιαζόμενου.

Απάντηση: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

Ποια είναι η διαφορά της "επαγγελματικής" από την επαγγελματική δουλειά;

Πως ορίζεται ο επαγγελματίας;

Γιατί μία μηχανή με άπειρες ρυθμίσεις και δυνατότητες (συν τους φακούς ), κάνει μόνο για τη χρήση που τη θέλουμε εμείς;

Το φόρουμ είναι μόνο για τον εαυτό μας ή και για τους υπόλοιπους;

Στο δικό μου μυαλό επαγγελματίας είναι αυτός που βγάζει χρήματα από τη φωτογραφία ή το βίντεο.
Επαγγελματική είναι η δουλειά όπου το προϊόν είναι τόσο καλό ώστε να μπορούσε να αποφέρει και χρηματικό κέρδος.
Υπάρχουν επαγγελματικές μηχανές και ορίζονται έτσι όχι μόνο λόγω της ποιότητας που προσφέρουν αλλά κυρίως λόγω του κόστους τους όπου κάνουν ασύμφορη τη κτήση τους από κάποιον που δεν θα του αποφέρει οικονομικό όφελος η χρήση της.
Αυτές λοιπόν οι επαγγελματικές μηχανές έχουν και κάποιες ιδιομορφίες επειδή δεν απευθύνονται στο ευρύ καταναλωτικό κοινό οπότε και δεν ενοχλεί η δυσκολία χρήσης τους.
Στην περίπτωση μας η Gh4 απευθύνεται στο ευρύ κοινό για ερασιτεχνική επί το πλείστον χρήση,μιλάω πάντα για εισοδήματα πολιτισμένου κόσμου και όχι φτωχολογιάς όπως στη χώρα μας,και με ανάγκη ευκολιών.
Με αυτό το σκεπτικό η προβληματική αυτόματη εστίαση στο 4Κ είναι μειονέκτημα και μάλιστα σοβαρό από τη στιγμή που η panasonic το προέβαλε πολύ για την προώθηση της μηχανής.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

Συμφωνώ μέχρι την τελευταία παράγραφο.

Η GH4 σαφώς και ΔΕΝ "απευθύνεται στο ευρύ κοινό για ερασιτεχνική ως επί το πλείστον χρήση".
Δεν είναι μια RX10 με εναλλάξιμους φακούς η GH4.
Μόνο το μενού να περιεργαστεί κανείς, θα το διαπιστώσει. Κανονικό εργοστάσιο ρυθμίσεων στο βίντεο.

Δεν βλέπω στα fora ανά τον κόσμο να ιδρώνει κανενός το αυτί για το AF στο 4K.
Εξάλλου οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν metabones speedbooster με Sigma 18-35 και Tokina 11-16. Τι να τους νοιάξει το AF, αφού πολλοί ούτε καν έχουν native φακούς.

Επειδή η τιμή της GH4 είναι προσιτή σχετικά με αυτά που προσφέρει στο βίντεο και μπορεί να την πάρει (και να την υποεκμεταλλευτεί) κι ένας ερασιτέχνης (όπως ο υποφαινόμενος), δεν κατατάσσεται αυτόματα η GH4 στην κατηγορία ερασιτεχνικής μηχανής για το ευρύ κοινό.

Last edited:

tzo είναι κακο ενας ερασυτεχνης να εχει μια μηχανη καλη προσητη με μερικες παραπανω λειτουργιες ;
εστω αν αρκετες από της λειτουργιες της χρησημοποιηση ελαχειστα; σιγα -σιγα ετσι δεν μαθαινουμε ;
γιατι να κουβαλαει μια βιεντεοκαμερα ενώ με λιγα χρηματα παραπανω μπορει να κανει την ιδια δουλια με μια
φωτογραφηκη που να εχει και καλες δυνατότητες βιντεο που είναι το κακο;
σει ποια μηχανη με της παραπανω δυνατοητες θα πρότεινες σε ενα ερασιτεχνη με λογικο κοστος ;

Last edited:

δε θεωρω "επαγγελματικη" δουλεια τους γαμους και βαφτησια!
Κανω κι εγω τετοιες δουλειες και δεν εχεις ωρα για manual αεστιαση σ αυτες τις περιπτωσεις.

Σε γυρισματα διαφημιστικων , trailer, klp χρησιμοποιω κι εγω manual φακους και εστιαση.... αλλα εκει εχεις ελεγχομενες συνθηκες και δεν εχεις live action.
Δε χρειαζεσαι να πιασεις τη στιγμη.... γιατι κανεις οσες ληψεις θελεις!
Εκει επισης δουλευεις raw και με εξωτερικους εγγραφεις.

Οι μηχανες αυτες βγηκαν, υποτιθεται, για run n gun , reporters, akoma και γαμους και βαφτησια.... αν εκει δεν εχεις αξιπιστο συστημα εστιασης, το εχασες το παιχνιδι.
Θυμαμαι κι εγω με τις gh2-3 που το AF ψαρευε συνεχως στο βιντεο και ηταν πολυ ενοχλητικο, ενας απο τους βασικους λογους που εφυγα απο το συστημα.

Πιστευα οτι η pany το εχει λυσει πια το θεμα... αλλα μαλλον οχι ακομα.

Με τις sony τουλαχιστον, δεν υπαρχει τετοιο θεμα... ουτε η rx10 ουτε η α6000 exei πια τετοια προβληματα.

Συμφωνώ απόλυτα σε σημείο που είναι σαν να τα έγραψα εγώ.

Φίλε tzo δεν έχω κάνενα πρόβλημα με το ΜF.
Όποτε έχω τη δυνατότητα για MF εννοείται ότι αυτό κάνω, αλλά καλώς ή κακώς ισχύουν πέρα για πέρα αυτά που λέει πιο πάνω ο Γιάννης και
το ξέρει διότι έκανε στην πράξη αυτού του είδους τη βιντεοσκόπηση.Γι αυτό και στο πρώτο μου ποστ είπα ότι αυτό με προβλημάτισε.

Κι επειδή διάβασα και κάποιον άλλο φίλο να θεωρεί αδιανόητο να τραβήξεις γάμο με αυτή την κάμερα, μπορώ να ρωτήσω γιατι;
Πρόβλημα με την θερμοκρασία δεν έχει,καλή αυτονομία έχει (θα χρειαστώ παραπάνω μπαταρίες, ok no problem), καλή περιστρεφόμενη οθόνη έχει,
οι λειτουργίες της και το μένου της εκ πρώτης όψεως μου φάνηκαν πολύ φιλικές, χρήση θα γίνεται μόνο σε τρίποδο,μονόποδο,glidecam,slider
Ακόμα και το πρόβλημα με τα 30' λεπτά σε διπλοκάμερο και τριπλοκάμερο που έχω σκοπό να κάνω μπορώ αρκετά εύκολα να το ξεπεράσω.

Θα με ενδιέφερε πολύ η γνώμη σας σε κάτι που πιθανόν να υπολογίζω λάθος.

ΥΓ:Γιάννη Σπύρου, δεν θυμάμαι σε σε ποιό thread τα είδα εκείνα τα φιλμάκια με τον ξυλουργό και τη σχεδιάστρια, αλλά είναι πραγματικά πολύ ωραία.

Απάντηση: Re: Panasonic GH-4 ανακοινώνεται, και... Παραλήφθηκε !!!

[QUOTE εκείνα τα φιλμάκια με τον ξυλουργό και τη σχεδιάστρια, αλλά είναι πραγματικά πολύ ωραία.[/QUOTE]

Και εκείνα με ερασιτεχνική κάμερα είναι τραβηγμένα,

από σοβαρούς επαγγελματίες όμως.

tzo είναι κακο ενας ερασυτεχνης να εχει μια μηχανη καλη προσητη με μερικες παραπανω λειτουργιες ;
εστω αν αρκετες από της λειτουργιες της χρησημοποιηση ελαχειστα; σιγα -σιγα ετσι δεν μαθαινουμε ;
γιατι να κουβαλαει μια βιεντεοκαμερα ενώ με λιγα χρηματα παραπανω μπορει να κανει την ιδια δουλια με μια
φωτογραφηκη που να εχει και καλες δυνατότητες βιντεο που είναι το κακο;
σει ποια μηχανη με της παραπανω δυνατοητες θα πρότεινες σε ενα ερασιτεχνη με λογικο κοστος ;

Κακό μόνο για τα χρήματα και τον χρόνο που προτίθεται να δαπανήσει είναι. Η αγορά του σώματος είναι το ελάχιστο.

Από κει και πέρα, δεν εξυπακούεται ότι παίρνοντας την GH4, αυτόματα θα έχει κανείς καλό αποτέλεσμα στο βίντεο. Παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε, το AF στο 4K.

Αν είναι να την έχει κανείς τη μηχανή μόνιμα στο auto, δεν θα μου φανεί καθόλου παράξενο, αν έχει καλύτερα αποτελέσματα με μια κανονική βιντεοκάμερα ή με μια φωτογραφική χωρίς προσανατολισμό στο βίντεο, αλλά 5αξονική σταθεροποίηση (βλ. Olympus).

Εκεί που διαπρέπει η GH4, είναι ότι προσφέρει καλή βάση στην εικόνα της (χαμηλώνοντας όλες τις παραμέτρους) που μπορεί να τη φέρει μετά με grading και editing ο χρήστης. Δεν νομίζω ότι θέλει να μπει σε τόσο βαθιά νερά ο τυπικός ερασιτέχνης.

Αν δεν θέλει ο υποψήφιος αγοραστής να ασχοληθεί με τόσο editing, αλλά θέλει προσανατολισμό στο βίντεο και 4K, ενδεχομένως μια Sony FDR-AX100 μπορεί να τον εντυπωσιάσει περισσότερο.

Για μια καλή μηχανή που τα κάνει όλα (4Κ) και συμφέρει, η επερχόμενη Panasonic FZ1000 φαντάζει καλή επιλογή για τον μέσο χρήστη.

Για τον σούπερ απαιτητικό σε φωτογραφία και βίντεο, θεωρώ ότι η επερχόμενη Sony a7s (με εξωτερικό εγγραφέα 4Κ) θα πατήσει την GH4 σε όλους τους τομείς.

Προσωπικά πάντως λατρεύω τη λειτουργικότητα της GH4 και την προτείνω ανεπιφύλακτα σε όποιον θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με 4Κ βίντεο σε συνδυασμό με καλή φωτογραφία. Μην ξεχνάμε ότι η GH4 είναι από τις καλύτερες, αν όχι η καλύτερη m4/3 φωτογραφική μηχανή σήμερα.
Δεν την προτείνω με ευκολία όμως σε κείνον που θέλει να έχει μια καλούλα φωτογραφική με την οποία μια στις τόσες να τραβά κι ένα οικογενειακό κλιπάκι. GM1 μετά από ILC ή RX100III από κόμπακτ και τελειώνει και το θέμα βάρους-όγκου!

Φίλε tzo δεν έχω κάνενα πρόβλημα με το ΜF.
Όποτε έχω τη δυνατότητα για MF εννοείται ότι αυτό κάνω, αλλά καλώς ή κακώς ισχύουν πέρα για πέρα αυτά που λέει πιο πάνω ο Γιάννης και
το ξέρει διότι έκανε στην πράξη αυτού του είδους τη βιντεοσκόπηση.Γι αυτό και στο πρώτο μου ποστ είπα ότι αυτό με προβλημάτισε.

Κι εγώ επιβεβαίωσα τον προβληματισμό σου. Το AF σε 4K θα σε ταλαιπωρήσει. Δανείσου μια GH4 να το διαπιστώσεις και μόνος σου.
Για γάμο σε 4Κ καλό θα είναι να υπάρχουν δύο βιντεολήπτες με GH4.

Φαντάζομαι το 4K το θέλεις για τις ευκολίες που θα σου προσφέρει στο ποστ. Δεν πιστεύω να υπήρξε από τώρα πελάτης στην Ελλάδα που να ζήτησε το τελικό αρχείο σε 4Κ.

Τzo, από Ελλάδα είμαι αλλά εργάζομαι Κύπρο.
Σίγουρα έχεις δίκαιο για το τελευταίο που λες.Εδώ στο θέμα βίντεο έχει κανένα χρόνο που άρχισε να ξυπνάει ο κόσμος και ακόμα μπορώ να πω ότι καλά καλά δεν ξέρει τι είναι το blu-ray ο μέσος πελάτης.
Σκέφτηκα οτι σε πρώτη φάση θα ήταν καλό να μπορώ να δείξω την ποιότητα που μπορείς να έχεις αν διαθέτεις κάποια μέσα (τα οποία πιστεύω ότι θα γίνουν πιο προσιτά στο επόμενο διάστημα) και σίγουρα
είναι πλεονέκτημα να έχεις τις δυνατότητες που σου δίνει στην επεξεργασία το 4Κ..Είναι και λίγο πρόκληση για μένα γιατί
με πετυχαίνει πάνω στην αλλαγή που ούτως ή άλλως ήθελα να κάνω απο pc σε Mac-pro και final cut.
Από την άλλη αν ισχυριστεί κάποιος ότι είναι νωρίς ακόμα για τα 4Κ δεν θα του βρω άδικο.
Σε κάποια φάση βλέποντας αυτό το AF στα 4Κ σκέφτηκα την GH3 αλλά βλέπω ότι και πάλι στο Full HD η GH4 έχει αρκετά πράγματα καλύτερα.
Το θέμα είναι αξίζει να την πάρεις για να την δουλεύεις σε FHD;

Ναι, φυσικά και αξίζει. Επειδή υπάρχει η δυνατότητα του 4K, δε σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να το χρησιμοποιούμε σε κάθε πρότζεκτ και κάθε στιγμή.

Αποθηκεύεις σε ένα Custom Preset π.χ. τη λήψη σε 4κ στο Cinelike D για color grading και MF, σε άλλο C το 4K στο Cinelike V στο AF και χωρίς color grading, σε άλλo C το 1080p, σε άλλο C την αργή κίνηση, σε άλλο τη γρήγορη, σε άλλο τις ρυθμίσεις για φωτό και απεικόνιση με προτεραιότητα στις ρυθμίσεις για φωτό κ.ο.κ. και με ένα γύρισμα του διακόπτη τραβάς κατά το δοκούν.

Αυτά ισχύουν για το UltraHD (3840x2160 25p).
Μόνο το Cinema 4K (4096x2160 24p) είναι περιοριστικό, γιατί απαιτείται αλλαγή του system frequency και restart της μηχανής. Και όταν είσαι στο Cinema 4K δεν σου δίνεται η δυνατότητα για VFR.

Last edited:

Α μάλιστα...πολύ καλό αυτό με τα preset, δεν το ήξερα.Ειδικά αυτό με την γρήγορη και αργή με βολεύει αφάνταστα.
Εσύ φίλε tzo την έχεις πάρει ήδη την GH4, αν δεν κάνω λάθος;
Έτσι όπως βλέπεις τώρα την εικόνα της σε χρωματισμό, δυναμική αντίθεση με ποιά κάμερα πιστεύεις ότι μπορεί να "παντρευτεί";

Είσαι σίγουρος ότι σε βολεύει; Ξέχνα το AF και στο VFR (Variable Frame Rate). Και να θέλεις δεν υπάρχει. :p

Ναι, την έχω πάρει την GH4 και σκαλίζω το μενού της το τελευταίο δεκαήμερο. Ακόμη δεν έχω οριστικοποιήσει τα settings της.
Αυτό όμως που έχω διαπιστώσει είναι το άριστο δέσιμο με τον Nocticron 42.5 1.2 σε φωτό και βίντεο.

Για δεύτερη κάμερα συνοδευτική της GH4, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο ταίρι από μία ακόμη GH4.
Ακόμη και χρήστες που έχουν ήδη και μία GH3 διαβάζω ότι θα προτιμήσουν την αγορά δεύτερης GH4.
Αν ήμουν επαγγελματίας κι εγώ το ίδιο θα έκανα.
Ως ερασιτέχνης επέλεξα την GM1 για δεύτερο σώμα.

Last edited:

Οκ άρα VFR θα χρησιμοποιηθεί σε φάσεις που θα έχω χρόνο για MF

Σκέφτομαι για αγορά δύο GH4 και μόλις μπορέσω ακόμα μία.
Η μία θα ναι σε τρίποδα σταθερή σε φώτα (μεσαία και πανοραμικά πλάνα), η δεύτερη κυρίως σε χαμηλό φωτισμό κινούμενη και η τρίτη και στα δύο.
Για την 1η λέω τον φακό που έχει στο kit της η μηχανη, για την 2η έλεγα έναν sigma 15-35 1.2 με metabones speedbooster-αλλά χάνω το AF εδώ:(
και για την 3η κάτι ενδιάμεσο σε 1.8f

Τι συνδιασμό θα πρότεινες εσύ φίλε;

Φαντάζομαι με αυτόν που έχει kit ότι μπορώ να χρησιμοποιησώ κάποιο lanc για zoom, έτσι δεν είναι;

3x GH4; Now you're talking! :music-smiley-005:

Για power zoom με lanc υπάρχουν οι Panasonic 14-45 και 45-175.
Δεδομένου του x2,3 crop του UHD 4K, απορρίπτεται ο 45-175 και μένει ο 14-45, που με το UHD 4Κ crop γίνεται 32-103 equiv.
Θα σου κάνει για την πρώτη κάμερα που λες ότι θα έχεις σε τρίποδo με φώτα και χρήση με lanc.

me-and-zoom.jpg

Manfrotto-R.jpg

http://gh4crew.co.uk/?p=352

Last edited:

Ωραίος!Έβαλες και το τρίποδο που έχω, σαν να βλέπω εμένα, αλλα νεότερο φυσικά lol
Για τις άλλες δύο τι λες;

Στο Full HD χ1,5 υπολογίζουμε γι αυτον τον αισθητήρα, έτσι;

Last edited:

Για τις άλλες δύο τι λες;

Στο Full HD χ1,5 υπολογίζουμε γι αυτον τον αισθητήρα, έτσι;

x2 στο FHD

Για τη δεύτερη GH4 όπως είπες ένας Sigma 18-35 1.8 + Metabones Speedbooster.

img_0547.jpg

http://danieljohnpeters.com/2014/05/14/gh4-2/

Last edited: