Panasonic GM1 - GM5 , GF7 - GF8 - GF9 , GX800 - GX880 (baby m4/3)

Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Όλες στο manual, όλες SOOC (straight out of camera).

Στο "vivid" το είχα, για πιο ζωηρά χρώματα στα jpeg.

Υπάρχουν και τα Raw βέβαια.

Κώστα, τον 45 1.8 τον έδωσα, οπότε δεν μπορώ να κάνω ίδιες συγκριτικές λήψεις.
Απ' ό,τι φαίνεται πάντως δεν θα μου λείψει!

Ο Nocticron είναι οξύς απ' άκρη ως άκρη, ακόμη και στο 1.2! Και φυσικά έχει το πολυπόθητο για Panasonic σώματα IS.
Εξάλλου χαίρεσαι να τον χρησιμοποιείς, να τον έχεις στο χέρι σου, να περιστρέφεις το δαχτυλίδι διαφράγματος, να βάζο-βγάζεις το μεταλλικό hood... Τόσο δεν έχω χαρεί για φακό ούτε με τον Canon 85 1.2 που είχα παλιά. Το γράψιμο του Nocticron τον Canon μου θύμισε, με πρόσθετα οφέλη όμως τη μεγαλύτερη οξύτητα στο 1.2, και φυσικά και το IS.

συγνώμη αλλά σε ταχύτητες 1/1600 έχω την αίσθηση ότι δεν προσφέρει κάτι η σταθεροποίηση.

Στη φωτό σε υψηλή ταχύτητα όχι, αλλά κατά την εστίαση ναι!
Δοκίμασε να κάνεις focus peaking χωρίς IS και με IS. Στο Off ζαλίζεσαι, ενώ στο ON χαίρεσαι να μικροεστιάζεις.

Γενικά το IS το έχω πάντα στο ON, όταν τραβάω στο χέρι, ασχέτως ταχύτητας.

Last edited:
Re: Απάντηση: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Αρχικά υπολόγιζα ότι θα τον δώσω κατ' ευθείαν τον 12-32 που φοράει η GM1, αλλά απ' ό,τι φαίνεται είναι διαμαντάκι. Οξύς, μικρός και πανάλαφρος.
Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αγοράζουν το κιτ GM1 μόνο και μόνο για να κρατήσουν τον φακό και πουλάνε το σώμα μετά. Καινούριος, αν αγοραστεί ξεχωριστά, κοστίζει πάνω από 270 ευρώ.

SOOC jpeg, 32mm, f/5.6, 200iso, 1/400
cpzn.jpg

100% crop:
nopjh.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ι

Xωρις αυτον στην Ε-Μ10 δεν παω πουθενα, εσενα απο οτι φαινεται ειναι καλος και στο τελε , χωρις να εχω σοβαρο παραπονο και εκει για κιτ στο ευρυγωνιο που ηθελα πολύ καλη οξυτητα (12-18mm) ειναι σουπερ.

Παρέλαβα το ξύλινο γκριπ από J.B. Camera Designs.

Πέρα από το προφανές, ότι προσφέρει καλό κράτημα, το ξύλο δίνει και μια πολύ φυσική αίσθηση στο άγγιγμα. Χαίρεσαι να έχεις στο χέρι σου τη μηχανή!
Και είναι και πανάλαφρο.

ml58.jpg

πολύ ωραίο, με γειά!
μου θυμίζει λίγο την ταινία με το ναυαγό

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίε

Πήρα την GM1 στο ταξίδι στο Μόναχο και τα πήγε μια χαρά. Μεγάλη υπόθεση το μικρό βάρος σε συνθήκες ταξιδιού. Την είχα πάντα μαζί μου και δεν καταλάβαινα ότι κουβαλούσα μηχανή.

Το μόνο πρόβλημα η μικρή μπαταρία. Απαραίτητα κουβαλάς δύο έξτρα μπαταρίες μαζί σου, με την αντίστοιχη μανούρα το βράδυ στο ξενοδοχείο να τις φορτίζεις.

Έχεις απόλυτο δίκιο στο πόσο σπουδαίο είναι να έχεις μία μικρή και ελαφριά μηχανή μαζί σου στα ταξίδια.
Το θέμα με την μπαταρία και η ανάγκη μίας δεύτερης για τα ταξίδια και όχι μόνο είναι γνώρισμα σχεδόν όλων των σύγχρονων φωτογραφικών.

Η GM1 έχει τραγικά χαμηλή αυτονομία. Για να γυρίσω από το ταξίδι με 250 φωτό με φλας και 220 χωρίς, χρειάστηκα τρεις μπαταρίες και δυο φορές φόρτιση αυτών.

Όπως τα λες η μηχανή θέλει και μπαλαντέζα μαζί για να φορτίζεται άμεσα.

Re: Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίε

Πήρα την GM1 στο ταξίδι στο Μόναχο και τα πήγε μια χαρά. Μεγάλη υπόθεση το μικρό βάρος σε συνθήκες ταξιδιού. Την είχα πάντα μαζί μου και δεν καταλάβαινα ότι κουβαλούσα μηχανή.

Το μόνο πρόβλημα η μικρή μπαταρία. Απαραίτητα κουβαλάς δύο έξτρα μπαταρίες μαζί σου, με την αντίστοιχη μανούρα το βράδυ στο ξενοδοχείο να τις φορτίζεις.

έχεις πάρει γνήσιες ?

Δεν υπολόγισα με ακρίβεια, μόνο ότι άλλαζα μπαταρία τρεις φορές τη μέρα θυμάμαι. :smash:

Μία γνήσια (680mAh, 4.9Wh)
και δύο DSTE (1000mAh, 7.2Wh)

Last edited:
Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

Εδώ και μια ημερα παιζω με την μηχανουλα, ειναι φιλου που δεν την θελει και μπορει να την κρατήσω για την γυναικα μου που εχει μια ΧΖ1 τωρα μιας και εχω τον 12-32.
Η μηχανη ειναι πραγματι πολυ μικρη ακομη και διπλα στην ΧΖ1 αλλα με τον φακο που προεξεχει περισσοτερο απο την ΧΖ1 σε τσεπη παντελονιου δεν μπαινει εκτος και αν τις χωσω το καπακι φακο Ζuiko 15mm/8 οποτε εξαφανιζεται κυριολεκτικα στην παλαμη μου:Banane0:.

Παρεα με τον 7-14/4, τον μακρο 60/2.8, τον Samyang 7.5/3.5 μου εκατσε καλα και πιθανον και με αλλους μικρους prime που δεν εχω να ειναι ακομη καλυτερα με ενα μικρο γκριπακι τυπου Franiac, οποτε θα ειναι αξιοποιησιμη ως τριτη δικη μου ακαθρεπτη μηχανη σε βραδυνη εξοδο και πρωτη της υπολοιπης οικογενειας,

δεν μου αρεσε ομως καθολου με τον Leica 25/1.4 λογω βαρους - παχους στην μοντουρα που ηθελα να χρησιμοποιω ορθανοιχτο με τις απιστευτες ταχυτητες κλειστρου που δινει (1/16000):award:

Εχθες οταν πηρα τα πρωτα δειγματα και τα εβλεπα στην πισω οθονη της πηγα να την πεταξω απο το παραθυρο απογοητευτηκα νομιζα οτι η αναλυση της οθονης ηταν χαλια, ειχα και την G6 που ηταν πολυ καλη και περιμενα εξισου και καλυτερη αποδοση απο τον νεας γενιας αισθητηρα που φορα και η GX7.

Aφου αλλαξα καναδυο φακους και δεν ειδα βελτιωση μπηκα στις ρυθμισεις που ειμαι πολυ εξοικιωμενος και ειδα το φως :idea:, εβαλα το noise reduction στο -4 και η μηχανη κελαιδησε μαλιστα κατεβασα και το sharpness στο -1. Σημερα και αυριο θα ολοκληρωσω τις ρυθμισεις και παρολη την πιεση χρονου θα παιξω οσο μπορω μαζι της και να προλαβω να δω δειγματα στον υπολογιστη γιατι Δευτερα πρεπει να την δωσω πισω ή να την κρατησω.:ears:

Last edited:
Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...

εκανα καποια γρηγορα συγκριτικα σε ψηλα ISO μεταξυ ΕΜ10 GM1 και εμεινα πολυ ευχαριστημενος απο την Panasonic, με ρυθμιση του noise reduction =-4 στην Πανυ και ρυθμιση Noise filter=Low στην ΕΜ10 η Panasonic εδωσε σε Jpeg ισοδυναμα αν οχι και καλυτερα αποτελεσματα στην διαχειριση θορυβου, επισης να πω οτι τα Jpeg της Πανασονικ εχουν βελτιωθει δραματικα αλλα τα χρωματα της Ολυ παραμενουν πιο ζωντανα και θερμα στο νορμαλ χρωματικο προφιλ (οχι απαραιτητα ομως πιο ακριβη),

ομως στο AWB σε τεχνητο φωτισμο τουλαχιστον του γραφειου μου η Panasonic τα παει καλυτερα και πλησιαζει πολυ τα σωστα χρωματα, εκει η EM10 δυσκολευεται να δημιουργησει σωστο χρωμα ακομη και με CWB με μια λευκη σελιδα κατι που δεν εχω συναντησει σε αλλη Ολυμπους μηχανη,

επισης η ακριβεια του Pinpoint σημειου της Panasonic ειναι αξεπεραστη σε ολες τις συνθηκες φωτισμου, ενω η δυνατοτητα απεμπλοκης του κεντρου φωτομετρησης απο το σημειο εστιασης με ενα απλο αγγιγμα στην οθονη αφης ειναι υπερβολικα χρησιμη (το εχουν ολες οι Πανυ) και απορω γιατι δεν εχει ενσωματωθει σε κανενα σωμα Ολυμπους.
Τι μου λειπει ενω η μηχανη ειναι φορωμενη με ολα τα ηλεκτρονικα καλουδια που υπαρχουν (εκτος απο σπαστη οθονη και σκοπευτρο εννοειται) ? η πανοραμικη φωτογραφια - ολες οι Πανασονικ το εχουν πια και μαλιστα στον πανω επιλογεα, εδω το κοψανε κατι που θεωρω απαραδεκτο για τετοιου κοστους μηχανη,

τα υπολοιπα αρνητικα ειναι λιγο πολυ γνωστα αλλα δεν ειναι κρισιμα για αυτο που την θελω - σε αλλη περιπτωση θα τα θεωρουσα εξισου σημαντικα- , ειναι η χαμηλη συχνοτητα συγχρονισμου του φλας μολις 1/60, η ελλειψη θερμου πεδιλου, και η δημιουργια banding σε ορισμενες περιπτωσεις με τεχνητο φωτισμο και με υψηλες ταχυτητες πανω απο 1/500 οπου δουλευει το ηλεκτρονικο κλειστρο μονο, επισης σε γρηγορα κινουμενα θεματα με ψηλες ταχυτητες λογω ηλεκτρονικου κλειστρου καποιοι εχουν παρατηρησει σπασιματα (δεν εχω προσωπικη εκτιμηση),

τα θετικα τα εχουμε πει ηδη, μινιατουρα σωμα με σχεδον τα παντα φορτωμενο απο ηλεκτρονικα βοηθηματα, ησυχο κλειστρο με απουσια shutter shock λογω του οτι ειναι μηχανικο αλλα με πρωτη κουρτινα ηλεκτρονικη εως 1/500 και πανω απο εκει φουλ ηλεκτρονικο, IQ εφαμιλο των καλυτερων τελευταιων m43 μηχανων κατι που δεν περιμενεις απο ενα τοσο μικρο σωμα.

Θα την κρατησω....

Last edited:

...και είχα στήσει καραούλι :joker: Σε δείγματα που κοιτάω από δώ κι από κεί, βλέπω τρελή ευκρίνεια, μου φαίνεται καλύτερη από OM-D M5 ή είναι το γκαζόν του δίπλα που δείχνει πιο πράσινο?

η παρατήρησή σου για το προβληματικό wb της omd10 επιβεβαιώνει τις πρώτες παρατηρήσεις του kosmous ότι δεν καταφέρνει εύκολα να βρει τις σωστές ισορροπίες εντός κι εκτός.

ευχαριστούμε πάντως πολύ για τις παρατηρήσεις.

Μήπως είναι εύκολο π.χ. από μνήμης, να μας πεις σε ποιά θέματα έχει σαφή βελτίωση η gm1 σε σχέση με τα άλλα σώματα της panasonic π.χ. τα gf ή τα σκέτα g ή ακόμα και τα gh?

Last edited: