Re: Panasonic GM1 - new (baby m4/3) kid on the block? Και άλλες ιστορίες...
Παρέλαβα προχθές, η εμπειρία του να κουβαλάς μια τέτοια μινιατούρα με τόση φωτογραφική ποιότητα μέσα της είναι απερίγραπτη... Λογικά όταν πέσει λίγο ακόμα η τιμή της, θα "καταργήσει" όλες τις prime compact πλην αυτών που μπαίνουν σε τσέπη παντελονιού - και όσων έχουν πολλά κουμπιά - ετούτη εδώ δεν έχει τόσα. Έχει όμως πολύ καλά μενού και εύχρηστα εικονικά κουμπιά, που κάνουν κάτι παλιομοδίτες (σαν εμένα) να αλλάξουν απόψεις περί οθόνης αφής - είχα πάρει μια πρόγευση από την GX7, αλλά εδώ έχει προχωρήσει το θέμα: έχεις στην διάθεσή σου ένα κανονικό κουμπί Fn και 5 εικονικά, στα οποία μπορείς να αναθέσεις σχεδόν τα πάντα. Μην ξεχνάμε και το Q-menu το οποίο επίσης ρυθμίζεται, οπότε έχεις καλό έλεγχο χωρίς να ταλαιπωρείσαι στο κυρίως μενού.
Χθες συνδύασα μια δουλειά στο κέντρο με μινι φωτογραφική βόλτα. Έπαιξα κάμποσο με scene modes κ.λ.π. καθώς η μηχανή σε προδιαθέτει για κάτι τέτοιο, μια και κάνει εύκολα "κόλπα" που κανονικά θέλεις αρκετή δουλειά για να επιτύχεις μόνος σου - και τα κάνει καλά. Όταν... σοβαρεύτηκα, γύρισα σε προτεραιότητα διαφράγματος, όπου:
- γυρνώντας την πίσω ροδέλα αλλάζεις τιμές (διαφράγματος)
- πιέζοντας την ροδέλα πάνω πας σε διόρθωση έκθεσης - και μένεις εκεί μέχρι να ξαναπατήσεις, οπότε επανέρχεσαι στο διάφραγμα
- στο FN1 πέρασα το iso οπότε έχω άμεση πρόσβαση (το wi fi που ήταν εκεί πήγε στο FN5)
- στο (εικονικό) FN6 πέρασα το σημείο φωτομέτρησης
- απενεργοποίησα το κουμπί του βίντεο, από ότι είδα δυστυχώς δεν μπορείς να βάλεις κάτι άλλο εκεί.
Με τις παραπάνω ρυθμίσεις η μηχανούλα είναι πολύ εύχρηστη λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της.
Άλλος σημαντικός παράγων είναι το impact που έχει στους γύρω σου: κανείς δεν μου έδωσε σημασία, οι λίγες εξαιρέσεις με κοίταξαν αδιάφορα ή με συμπάθεια...