Panasonic GM1 - GM5 , GF7 - GF8 - GF9 , GX800 - GX880 (baby m4/3)

Απάντηση: Re: Panasonic GM1 - GM5 -GF7 (baby m4/3) Και άλλες ιστορίες...

Μεγειές! Να υποθέσω ότι η σχετική κουβέντα προχθές σε "έφτιαξε" και δεν άντεξες? :flipout: Καλοκλίκωτη φίλε!
Ηταν και λιγο τυχερό Δημήτρη πηγα για G7 αλλά μου μπήκε στο πλύσιμο :flipout:, βεβαια οταν ειδα τις RX100III , GΜ1 δίπλα δίπλα στο τραπεζι που καθόμασταν, καταλαβα ότι η 1ιn δεν μου δινει καποιο ουσιαστικό πλεονέκτημα σε μεγεθος... (πέραν των λίγων χιλιοστών της προεξοχής του φακου)

Λιγες ημέρες εξοικιωση με την μηχανή και λέω να γράψω δυο λόγια μήπως και κανεις θελήσει να την πάρει τωρα που η τιμή θα ισσοροπήσει σε λογικα επίπεδα (ενοψη της επερχόμενης GM7).

To μεγεθος του σώματος είναι όσο ένα κουτί τσίγαρα, ελάχιστα πιο ψηλη απο την GM1 και αποτελεί νομίζω για εμένα αλλά και για τους περισσότερους το κάτω όριο που έχω θέσει για να είναι η μηχανή χρηστική και να μπορεις να πειράξεις ρυθμίσεις χωρίς να στραμπουλήξεις δάχτυλα. Αν συνδιαστεί με φακό pancake (14/2.5,20/1.7,12-32,14-42PZ) ευκολα την πετας σε τσεπη μπουφαν, ενω με τα 2 Olympus bodycap (9mm/8,15mm/8) την βαζεις και τσεπη παντελονιου.
H λειτουργικότητα της μηχανης αυξηθηκε πολυ σε σχέση με την προκάτοχο της GM1 με την απομακρυνση της περιστροφικης ροδελας γυρω απο τα 4 πληκτρα και την τοποθετηση της ψηλα και διπλα απο την θέση που αναπαυεται ο αντιχειρας, Η ροδελα πλεον ειναι διπλης λειτουργιας και αλλάζει αναλογα το προγραμμα εκθεση,διαφραγμα,ταχυτητα κλειστρου. Τα 4 πληκτρα βελη έχουν την δυνατοτητα να εκτελουν προσθετες λειτουργιες καθως και αλλα 2 προγραμματιζόμενα πληκτρα (wifi, LVF) τα οποια ειναι στο επανω μερος πανω απο την οθονη. Το πρώτο ψιλοαρνητικό που βρήκα είναι η θεση που μπηκε το κουμπι προεπισκοπησης (αναμεσα στα 2 προγραμματιζομενα πληκτρα) και την ροδελα, δυσκολα το φτανεις με τον αντιχειρα χωρις να σου φυγει η μηχανη απο το χερι, γιαυτο θεωρω απαραιτητο να εχεις κανεις ανοιχτο το Autoreview εστω και 1 δευτερο. Πολυ θετικο ότι ο αντιχειρας πλεον έχει την δική του θεση με καταλληλη στήριξη κατι που αυξανει αρκετα το καλυτερο κρατημα της μηχανής ειδικα αν συνδιαστει και με ενα μικρό αυτοκολητο γκριπ στο εμπρος μέρος (τυπου Franiec, Sony RX), Βέβαια ο χωρος του αντίχειρα δεν ειναι τεραστιος και αν κανεις δεν προσεξει ευκολα ακουμπα στην πάνω δεξιά γωνια της οθόνης αφής που αν είναι ενεργή προβληματίζει μιας και μετακινει το σημειο εστιασης εκεί. To ιδιο μπορεις να παθεις αν κανεις χρήση του αριστερου ματιου στο EVF που απεχει ελαχιστα απο την οθονη αφου λιγο να ακουμπησεις με τη μυτη,μαγουλο την οθονη το σημειο εστιασης αλλάζει.
Ευτυχως όμως η GM5 μπορει να λειτουργησει υπέροχα και χωρίς την λειτουργία αφής ανοιχτή συνέχεια και για αυτό έδωσα λύση στο παραπανω πρόβλημα με την ανάθεση της γρήγορης λειτουργιας κλειδωματος της οθονης αφης στο πανω προγραμματιζομενο πληκτρο (Wi-fi), δευερευοντως αν κανείς θέλει να δουλέψει μόνο με το EVF μπορει να την κλεισει τελειως με το δευτερο κουμπι πλησίον (LVF). Εκεί βεβαια δεν πρεπει να εχει ιδιατερες απαιτήσεις μιας και το EVF είναι μικρό και έχει την αισθηση του τουνελ αλλά είναι διαυγες και ρυθμιζεται στο μάτι με διοπτρα, προσωπικά για το μέγεθος την μηχανης το βρίσκω ικανοποιητικό και άνετα το επιλέγω αντι της μεγαλύτερης διάστασης οθονης αφής της GM1. Για όσους δουλευουν μάλιστα με το δεξί ματι στο EVF μπορει να γίνει χρήση της οθονης αφής (ακόμη και κλειστή ναναι) ως focus track pad.
Η ποιοτητα εικόνας με τις καταλληλες ρυθμίσεις (αφαιρεση του NR κλπ.) δίνει ότι προσφερουν τα τελευταια hi-end μοντελα των Πανασονικ,Ολυμπους με ολίγον προσοχή στην χρήση του φουλ ηλεκτρονικου κλειστρου, προτεινω η μηχανη να είναι στο Auto για την χρήση του και όταν αυτό λειτουργεί (σε ταχύτητες >1/500) να τσοντάρει κανείς λίγο έκθεση (+1/3-2/3) ωστε να μειώνει τις περιοχές με τα σκοτεινά όπου εμφανίζεται πιο ευκολα θόρυβος ακόμη και στα χαμηλά ISO μιας και η μηχανη γυρνα σε 10bit καρε. Σήμερα καθησα και ειδα λίγο τα Jpeg της και τα συγκρινα με 3-4 Lightroom profile που εφτιαξα με το Colourchecker και το Adobe Dng Editor profile για διαφορετικές συνθήκες φωτισμού, μου φανηκαν καλυτερα τα έτομα jpeg της (όχι απαραιτητα ακριβή) και σίγουρα ακομη πιο βελτιωμένα απο αυτα της GM1, άρα ο νέος επεξεργαστής κάνει καλή δουλειά. Μετά απο λίγο καιρό θα μπορω να πώ περισσότερα στον τομέα αυτό.
Εχθές δοκίμασα το μικρό εξωτερικό της φλάς , καλυπτει άνετα 4-5 μετρα και δειχνει πιο δυνατο απο αυτο της GM1, μειονέκτημα η ταχυτητα συγχρονισμου λόγω ηλεκτρονικού κλείστρου που παραμενει στο 1/50 αλλά πλεον υποστηρίζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες φλάς (TTL, Auto, Manual, 1-2η κουρτινα, ασύρματη λειτουρία - ως πομπος για αλλα συμβατα φλας κλπ.).
Ταχύτητα εστίασης, ηταν ηδη γρηγορη η GM1 οποτε δεν με παραξενεψε ότι η μηχανη εστίαζε παντου χωρις δισταγμό, ακομη και οταν το φως κρυφτει η μηχανή βρίσκει στόχο, εδώ ανακάλυψα και μια εξτρα λειτουργία της μηχανής που ρίχνει το κλειστρο άμεσα (αφού εστιάσει) με το μισό πάτημα κατι που αν το συνηθίσει κανεις κάνει την χρήση της αστραπιαια. Αν κανεις κανει χρηση φακων χειροκινητης εστιασης υπαρχουν πολλα βοηθηματα για την εστιαση (μεγενθυνση, focus peaking, κλπ.) αλλά πρεπει να ξερει οτι η μηχανη γυρίζει αποκλειστικα σε λειτουργια EFCS δηλ. φουλ ηλεκτρονικό κλείστρο.
Το βιντεο της δειχνει αρκετα καλό για συνηθη ερασιτεχνική χρήση και μπορεις να ελέγχεις φουλ την μηχανή ακομη και αν ξεκινήσει (ISO,διαφραγμα,ταχυτητα, εκθεση) ενω δουλευει και το focus peaking, zebra patterns, καμπυλες highlights - shadows κλπ. Τέλος τo wi-fi με τα προγραμματα διασυνδεσης ταμπλετας,κινητου , Η/Υ υπερκαλυπτουν φωτό και βιντεο.
Αν της λείπει κάτι θα ηθελα η οθονη μόνο να είναι σπαστή και δευτερευόντως να είχε και σταθεροποίηση (αλλά τότε δεν θα ήταν Panasonic).
Αυτα για την ώρα ....

Re: Panasonic GM1 - GM5 -GF7 (baby m4/3) Και άλλες ιστορίες...

Μπράβο Κώστα, ωραία παρουσίαση.

Στο amazon.de την έχει στα 500 - 50 cashback. Ψήνομαι να δώσω την GM1...

Ναι το ειχα δει αλλα εγω δεν ηθελα αγορά με φακο μιας και τον εχω και βρηκα τυχαια του Μάνου που ειχε μολις 50-100 κλικ σε καλη τιμή. Δημήτρη αν τυχον το αποφασισεις δεν ξερω αν πρεπει να κρατησεις και την RX100 III γιατι αρχίζουν και πλησιάζουν ολο και πιο κοντα... Αν θελήσεις καμιά δοκιμή είμαι στη διαθεσή σου ....

Εγω περιμενω το τον Κωστα ποτε θα δωσει αυτη την μικρη :p

την GM1 την εχω δώσει, την GM5 μολις την πηρα και δεν τολμω να το σκεφτω (ειδικα αφου ειδα και τα σημερινα συγκριτικά δειγματα του Δημητρη με την GR http://avclub.gr/forum/showthread.php/107263-Ricoh-GR-mkI ποστ 258) .... παντως υπαρχει απο φίλο αν ενδιαφέρει η GM1

Έπεσα σε "περίπτωση" και χτύπησα κι εγώ μια GM5! Οπότε η GM1 είναι σε αναζήτηση νέου κατόχου από βδομάδα που γυρνάω πατρίδα...

Έπεσα σε "περίπτωση" και χτύπησα κι εγώ μια GM5! Οπότε η GM1 είναι σε αναζήτηση νέου κατόχου από βδομάδα που γυρνάω πατρίδα...

Σιγουράκι σε είχα Δημήτρη και πολύ άργησες, παροτι μοιάζουν σαν αδερφάκια θα δεις οτι η GM5 ειναι πιο ολοκληρωμένο εργαλείο και το τέλειο μεγεθος για συνηθη καθημερινη χρηση χωρις περιορισμους στην ποιοτητα, το μονο που με χάλασε λιγο ηταν η μικροτερη οθονη .... -bye-

Κάτσε να γυρίσω πατρίδα πρώτα γιατί την έστειλα κατευθείαν εκεί, δεν προλάβαινα να παραλάβω εδώ... :fahne90:

Μεγεια! Αντε να μας τις δειξεις απο κοντα.

Όταν το "Shutter Type" είναι στο αυτόματο επιλέγει πότε θα είναι φουλ ηλεκτρονικό κλείστρο μόνο βάση ταχύτητας ή παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο;

Τι είναι προτιμότερο στις ταχύτητες που το επιτρέπουν, φουλ ηλεκτρονικό η υβριδικό;

Στο ηλεκτρονικό έχεις μειωμένη δυναμική περιοχή αλλά αποφεύγεις κάθε περίπτωση shutter shock. Για περισσότερα στον ειδικό (kbouk)...

Όταν το "Shutter Type" είναι στο αυτόματο επιλέγει πότε θα είναι φουλ ηλεκτρονικό κλείστρο μόνο βάση ταχύτητας ή παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο;

Τι είναι προτιμότερο στις ταχύτητες που το επιτρέπουν, φουλ ηλεκτρονικό η υβριδικό;

Αν το εχεις στο auto θα επιλεξει η μηχανη το semi - electronic shutter εκτος και αν περάσεις το 1/500 σε ταχυτητα ή εχεις πανω φακο χειροκινητο που το γυρνά σε φουλ ηλεκτρονικό, επισης το ιδιο συμβαινει και με το φλας.

Το φουλ ηλεκτρονικό ειναι χρησιμο εκτος του προφανούς - οτι μπορει να ειναι τελειως αθορυβο -στο οτι κόβει τελειως το SS οπως ειπε ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ, :HTEHETH63:

αλλα βγαζει αλλα θεματακια, λιγο παραπανω θορυβο στα σκοτεινα, λιγο μειωμενο DR, πιθανότητα banding με τεχνητο φωτισμο και φυσικα και το φαινομενο του rolling shutter.... Στην πραξη επειδη το κλειστρο της GM1 δεν ειναι καθολου μηχανικο (οπως σε αλλες Panasonic) εχω δει οτι η μηχανη δεν ειναι τόσο επιρρεπής σε SS με το semi E.S. , οπότε και προτεινω να το αφήνεται στο Auto. Αυτα απο παρατηρήσεις στην GΜ1 , την GM5 την εχω λιγο καιρο και θελω να τα επιβεβαιώσω.

Ευχαριστώ Κώστα ήσουν κατατοπιστικότατος.

Δηλώνω κατενθουσιασμένος με την GM1 που μόλις απέκτησα, την πήρα σαν δεύτερη και για να αντικαταστήσει μια compact που από την στιγμή που "έμπλεξα" με τα m4/3 δεν με συγκινούσε αλλά βλέπω να κόβει πολλές ώρες λειτουργίας από την "βασική" ΕΜ10.

Στα θετικά της το λιλιπούτειου μέγεθος, το μικρό βάρος, η ευκολία χρήσης, το πανεύκολο μενού της (σε σχέση με το δαιδαλώδες της Olympus) που παράλληλα έχει και μνήμη οπότε συνεχίζεις από εκεί που ήσουν τελευταία φορά και τέλος για εμένα που έχω και μάνουαλ φακούς το εξαιρετικό focus peaking που είναι πολύ πιο αποδοτικό από το αντίστοιχο της Olympus μου.

Στα μειονεκτήματα τώρα είναι η έλλειψη σταθεροποίησης που εν μέρη την καλύπτω με τον 12-32 και τους prime που έχω αλλά δεν φτάνει τα επίπεδα της ΕΜ10, το μικρότερο λειτουργικό iso (μέχρι στιγμής το έχω Limit στα 800 έναντι 1600 της Olympus) αλήθεια πια η διαφορά του Auto ISO από το iISO και τέλος η πολύ μικρή αυτονομία της (υπάρχει καμία πρόταση για aftermarket μπαταρία εκτός των DTSE που τις βρίσκω μόνο Αμερική; )

Ειχα παρει 2 εξτρα DSTE, η μια μετα απο εξαμηνο πετάχτηκε γιατι φούσκωσε και έμπαινε με δυσκολια στη μηχανη .... Αυτο για να ξερουμε οτι δεν ειναι ολα ρόδινα με τις φθηνες ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ...

στην GM5 που την χρησιμοποιω καθημερινά πλεον ήθελα ενα πιο μικρο σωμα με EVF γιαυτο και άλλαξα την GM1, χωρις να ξερω τον λογο το χρησιμοποιω ελαχιστα σε αντιθεση με αυτο της μεγαλύτερης ΕΜ1 που σχεδον ετσι φωτογραφίζω :smash: Αντε βγάλτε ακρη...

μια πολυ χρησιμη λειτουργια που δεν την ειχα ποτε χρησιμοποιησει αλλα υπαρχει εδω και καιρο στις Πανασονικ ειναι το κλειστρο να πεφτει αμεσα με το που εστιαζει με το μισο πατημα, αν κανεις απο πριν επιλογη στο θεμα σου με την οθονη αφης μπορεις να εχεις και αλλο σημειο απο το κεντρικό....
κανει την μηχανη σουπερ γρήγορη για δρομο, αλλαζει φυσικα τον τροπο που κανείς καδράρει αλλα ας το εχετε υποψην ....

Last edited:

Δεν είναι ότι καλύτερο το σκόπευτρο της, αλλά είναι πάντα εκεί έτοιμο - σε αντίθεση με αυτό της rx100 που είναι καλύτερο μεν αλλά αν το θυμάσαι ότι έχει... :flipout:

Κι εγώ δουλεύω 70-30% οθόνη - EVF, αλλά έχει κι άλλα "καλούδια" η 5 σε σχέση με την 1 - κυρίως καλύτερο πιάσιμο (με grip Aki Asahi 24$), την ροδέλα, τα πρόσθετα κουμπιά fn και το 4πλό pad αντί για ροδέλα τύπου compact πίσω. Λείπει το φλας βέβαια, αλλά έτσι κι αλλιώς πάντα προτιμούσα ένα μικρό τριποδάκι...

Και το πρώτο δείγμα εδώ: http://avclub.gr/forum/showthread.php/66797-%CE%A7%CE%A1%CE%A9%CE%9C%CE%91%21?p=1057585638&viewfull=1#post1057585638

Φυσικα και εχει πολλα ατου σε σχεση με την <μικρή>, για την ωρα η ΕΜ1 ξεκουραζεται :bigcry: το εξτρα φλασακι της GM5 αν το βαλεις ποτε δειχνει πολυ πιο δυνατο και καλο απο αυτο της GM1 ...

αν κανονισετε κανενα ραντεβουδάκι ριξε και εμενα σημα γιατι θελω να της φορεσω τον 15αρη σου και να παρω δειγματα δικα μου προς μελετη, έχω πολυ καιρο να ζηλεψω φακό :grinning-smiley-043 , να δω πιο φακο θα σκοτωσω για να τον παρω ...