PANASONIC HDC-TM300:Ίσως η καλύτερη HD consumer camera!!!

Δεν πήρα απάντηση.
Έχω όμως κι άλλη ερώτηση.
Αυτό το τεράστιο δαχτυλίδι μπροστά είναι εστιάσης ή κάτι άλλο ??
Εάν είναι εστίασης η κάμερα είναι ερωτεύσιμη.

Είναι ηλεκτρονικό (γυρίζει συνεχώς) ή μηχανικό (βαρύ και σταματάει σε κάποιο σημείο) ???

Το δακτυλίδι είναι για εστίαση!!!..άρα είναι ερωτεύσιμη!!!
Είναι μηχανικό δακτυλίδι και γυρνά με το χέρι τερματίζοντας σε κάποιο-φυσικά-σημείο...

Συνεχίζω γιατί με ενδιαφέρει πολύ (κι όχι μόνο εμένα)
Συνεχίζει η εγγραφή από τη Flash στην SD αυτόματα ??
Έχει backup ταυτόχρονη εγγραφή και στην Flash και στην κάρτα ???
Είναι αρκετά ευρυγώνιος ο φακός ??
Χάνει την εστίαση εύκολα?? (ειδικά σε φως δωματίου)
Τι κατάληξη έχουν τα αρχεία ??
Πόσο βαθιά στο μενού πρέπει να μπαίνεις για συχνές ρυθμίσεις όπως ίριδα, gain, WB, Exposure Compensation
Παίρνει εξωτερικό φωτιστικό ?? (έχει hotShoe παπουτσάκι ?)
Έχει καθαρό ήχο (μήπως μαζεύει πολύ θόρυβο με το πολυκάναλο μικρόφωνο)

Συνεχίζω γιατί με ενδιαφέρει πολύ (κι όχι μόνο εμένα)
Συνεχίζει η εγγραφή από τη Flash στην SD αυτόματα ??
Έχει backup ταυτόχρονη εγγραφή και στην Flash και στην κάρτα ???
Είναι αρκετά ευρυγώνιος ο φακός ??
Χάνει την εστίαση εύκολα?? (ειδικά σε φως δωματίου)
Τι κατάληξη έχουν τα αρχεία ??
Πόσο βαθιά στο μενού πρέπει να μπαίνεις για συχνές ρυθμίσεις όπως ίριδα, gain, WB, Exposure Compensation
Παίρνει εξωτερικό φωτιστικό ?? (έχει hotShoe παπουτσάκι ?)
Έχει καθαρό ήχο (μήπως μαζεύει πολύ θόρυβο με το πολυκάναλο μικρόφωνο)

Ποιός φακός θεωρείς εσύ ότι είναι πραγματικά ευρυγώνιος;

Για τον καθαρό ήχο χρειάζεσαι μια γάτα (δηλ. το ύφασμα για να αποφεύγονατι οι μικροφωνισμοί από τον αέρα).

όχι κάτι ιδιαίτερο απλώς να μην ξενίζει η ανικανότητα για ευρυγώνια πλάνα.
το έχω ζήσει σε κανα δυο κάμερες, είναι τραγική αίσθηση :speechless-smiley-0:speechless-smiley-0
WindShield στο ενσωματωμένο mic πολύ δύσκολο έως ακατόρθωτο.
Ρωτώ γενικά για την ποιότητα του ήχου, δεν έχω ξαναδεί πολυκάναλο εσωτερικό μικρόφωνο και φοβάμαι πως θα γράφει πολύ φασαρία περιφερικά (όχι μόνον τον αέρα)
Ακόμα λίγες εωτήσεις.
Πόσο βίντεο Super-Fine-Full-HD χωράει στα 32gb ??
Πόσο κρατάει η μπαταρία ??
Ανεμιστηράκι είναι αυτό στο πλάι ?? Μήπως παράγει θόρυβο ??
Υπάρχουν μεγαλύτερες αντικαταστάτριες μπαταρίες ??
Υπάρχει φορτιστής σκέτος ? (Όχι πάνω στην κάμερα)
Έχει σπείρωμα για τρίποδο αποκάτω ??
Έχει αρκετά αργό zoom ??
Έχει σπασίματα στα οριζόντια κινούμενα πλάνα ??
Το πλαινό πορτάκι λειτουργεί και ως διακόπτης on/off ??

Καλησπέρα και απο μένα στο πιό ενδιαφέρον club της τεχνολογίας.Πρέπει να ομολογήσω ότι είμαι πολύ καιρό αναγνώστης του forum αλλα μόλις τώρα αποφάσισα να γίνω ενεργό μέλος.Στο χρονικό διάστημα που έιμαι αναγνώστης έχω βοηθηθεί αρκετά διαβάζοντας τίς απόψεις ειδικών αλλα και τις εμπειρίες αγοραστών για προιόντα τεχνολογίας που με ενδιέφεραν και έχω προβεί σε αγορές με γνώση και με γνώμη.Ελπίζω και εγώ να βοηθήσω όχι τόσο με τις τεχνικές μου γνώσεις αλλα με τι εμπειρίες μου κάποιους να βρούν λύσεις σε τεχνικά προβλήματα και να κάνουν ενδιαφέρουσες αγορές.
Απο το 2002 είμαι κάτοχος της βιντεοκάμερας SONY TRV 25 Εχω ασχοληθεί με την επεξεργασία video στον υπολογιστή και πρόσφατα αποφάσισα να αναβαθμίσω τον εξοπλισμό μου αγοράζοντας την panasonic HDC TM300.
Θα δώσω για αρχή μια γενική εικόνα της Βιντεοκάμερας και στη συνέχεια μπορώ να απαντήσω και σε πιό εξειδικευμένε ερωτήσεις.

Πολύ καλός σχεδιασμός
Καλό κράτημα
Σκόπευτρο..θα μπορούσε και καλλίτερο
Οθόνη αφής μικρή αλλα λειτουργική
Μενού μέτριο έως φτωχό
Αυτονομία μπαταρίας μέτρια
Εικόνα στο φώς ημέρας καταπλήκτική
Κίνηση πολύ καλή
Εικόνα με τεχνητό φωτισμό μέτρια έως κακή
Φωτογραφία αρκετα καλή.

Απο INERTECH Θεσσαλονίκης, με παραγγελία σε κατάστημα της αλυσίδας Φωτοδεσμός φιλου μου.

Καλό μεσημέρι σε όλους...

είχα υποσχεθεί να γράψω το Σ/Κ και αυτό κάνω..

λοιπόν επειδή διάβασα το παραπάνω μήνυμα του TolisKapa αλλά-γενικότερα- και τις απορίες για την ΤΜ-300 έχω να πω τα εξής...

την Παρασκευή στις 8 το βράδυ πήγα σε μια παρουσίαση ενός φίλου-συγγραφέα...η παρουσίαση γινόταν σε ένα χώρο 40-50 τμ που φωτιζόταν από φωτιστικά στο ταβάνι και δεν είχε γίνει κάποια ιδιαίτερη φροντίδα για τον φωτισμό...πήγα με φίλο μου φωτογράφο...αυτός θα τράβαγε φωτογραφίες με την D-700 και γω video με την TM-300...

δεν έκανα κάποιες ιδιαίτερες ρυθμίσεις γιατί ξέρω ελάχιστα το μενού της...
το μόνο που έκανα ήταν το WB επιλέγοντας το Indoor mode 2 ( που είναι για colour fluorescent lamps,sodium lamps κλπ)...επέλεξα την εξαιρετική ποιότητα εγγραφής ΗΑ που σημαίνει ανάλυση 1920x1080/50i στο υψηλότερο bitrate (17 Mbps)...τράβηξα 36 λεπτά video (θα γράψω παρακάτω και για την μπαταρία)

χθες είδα την βιντεοσκόπηση συνδέοντας την ΤΜ-300 με miniHDMI-HDMI στην Kuro KRP-500A(που είναι-ως γνωστόν-το απόλυτο panel μέχρι στιγμής) και θάταν "αμείλικτη" η ετυμηγορία...

αυτό που είδα όχι απλά με ικανοποίησε,αλλά με εντυπωσίασε...η εικόνα ήταν πάρα πολλή καλή...φωτεινή με κορεσμένα και φυσικά χρώματα..ευκρίνεια κορυφαία και με σχεδόν ανύπαρκτο θόρυβο...φυσικά το zoom ήταν εξαιρετικό...
άρα δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που γράφει ο φίλος παραπάνω για μέτρια εικόνα..αν αυτό που είδα εγώ στην Kuro είναι μέτριο τότε μάλλον πρέπει να αγοράσουμε τις RED για να ικανοποιηθούμε από την εικόνα...

σε πιο δύσκολες-από πλευρά φωτισμού-συνθήκες δεν την έχω δοκιμάσει..όταν το κάνω θα επανέλθω...

νομίζω ότι με ελάχιστες ρυθμίσεις μπορείς να πετύχεις πολλή καλή εικόνα (εξαρτάται και από τις συνθήκες φωτός)..δεν χρειάζεται να μπαίνεις βαθιά στο μενού συνέχεια,εκτός αν θέλεις από χόμπι και πειραματισμό...

ναι...εξωτερικό φωτιστικό δέχεται (έχει hotShoe παπουτσάκι..)

τώρα στο θέμα της μπαταρίας...τράβηξα 36 min και από τις τέσσερεις μπάρες έχασε μία μπάρα...χθες που τράβηξα λίγο σπίτι μου με πληροφόρησε ότι έχει ενέργεια για 1h 6min...άρα με απλά μαθηματικά μιλάμε για 1h 40min...δεν είναι αυτή καλή αυτονομία???...τι άλλο θέλουμε???..πάντως εγώ αγόρασα και μια δεύτερη αυθεντική μπαταρία (ίδια με την αρχική) για κάθε ενδεχόμενο....άρα μιλάμε για 3,5h βιντεοσκόπησης...υπάρχει αυθεντική μπαταρία με διπλάσια χωρητικότητα και διπλάσια λεφτά από πλευράς κόστους που κρατά-σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή-3,5h...

επίσης η camera είναι απολύτως αθόρυβη και κρύα...δεν υπάρχει-εννοείται-κανένα ανεμιστηράκι...και είναι αθόρυβη και κρύα γιατί δεν έχει σκληρό δίσκο ούτε κάνει κάποια μηχανική κίνηση(που αν είχε σκληρό θάκανε λίγο θόρυβο από την στροφή του δίσκου και θα ζεσταινόταν από την μηχανική κίνηση)...

στα 32Gb χωρά 4h video στην ΗΑ ποιότητα που είναι η super-duper ποιότητα..

ναι...συνεχίζει αυτόματα από την built-in flash memory στην πρόσθετη που έχεις αγοράσει..

τώρα στο θέμα του μενού..έχω διαβάσει το manual και έχω παίξει λίγο μαζί του...μου φαίνεται ιδιαίτερα φιλικό στον αρχάριο χρήστη και πολύ παραμετροποιήσιμο....πάντως ο χαρακτηρισμός "φτωχό" για μένα είναι άστοχος και δεν ισχύει...δεν αλλάζω κάθε 6 μήνες camcorder ούτε έχω δοκιμάσει τα μενού όλων των camcorders που κυκλοφορούν...αλλά μια αίσθηση την έχω...με τίποτα φτωχό....και μάλιστα όταν το camcorderinfo.com( που είναι από τα πιο έγκριτα και σοβαρά sites) εκθειάζει το μενού της χαρακτηρίζοντας το σαν αναλυτικότατο και ιδιαίτερα φιλικό...τι να πω....περί "ορέξεως"....

εννοείται ότι έχει σπείρωμα για τρίποδο...

το zoom της (ξέχασα να το γράψω παραπάνω) είναι γρήγορο και δεν μου θόλωσε ούτε μια φορά...

φυσικά υπάρχει φορτιστής σκέτος στην συσκευασία...

τα αρχεία έχουν κατάληξη MTS αφού γράφει σε AVCHD φορμά..

το πλαϊνό πορτάκι δεν λειτουργεί σαν on-off.συνεχίζει να βιντεοσκοπεί και ας το κλείνεις....πρέπει να την κλείσεις από τον διακόπτη...

έκανα αρκετά οριζόντια κινούμενα πλάνα...δεν έκανα όμως γρήγορα σε κίνηση...δεν υπήρχε ούτε ένα σπάσιμο στην κίνηση...όταν κάνεις πολύ γρήγορα σε κίνηση οριζόντια πλάνα σου βγάζει μήνυμα στην οθόνη και σε πληροφορεί "too fast panning"...

τώρα για τον ήχο..τον άκουσα δικάναλο από την Kuro και δεν με ενόχλησε τίποτα...

φωτογραφίες δεν έχω τραβήξει ακόμα...κάποια στιγμή θα δοκιμάσω...για τις φώτο έχω την D-90...

τελειώνοντας να πω ότι-σίγουρα-δεν είναι η τέλεια camera...αυτό είναι σίγουρο,θα χει-εννοείται-κουσούρια και ατέλειες ...

για μένα-πάντως-επιβεβαιώνει τα ιδιαίτερα κολακευτικά reviews και σχόλια που χω διαβάσει...και μέχρι τα 1.500 ευρώ δύσκολα την ανταγωνίζεται κάποια...

α...και Βλάση ο χειρισμός στο σκοτάδι είναι εύκολος αρκεί να την ανοίξεις...τα χειρίζεσαι όλα από την ιδιαίτερα φωτεινή οθόνη αφής που χει...

είναι λίγο πιο μικρή από την πχ. Sony SR-11 αλλά δεν έχεις κανένα θέμα...είναι εύχρηστη και βολική στον χειρισμό της..

Γεια χαρά και από μένα,

Κατ αρχήν να σε ευχαριστήσουμε και εγώ και ο orfeas για το πολύ κατατοπιστικό review.
Θα ήταν πολύ κάλο βέβαια αν μπορούσες να μας δείξεις και το video που τράβηξες (μικρο απόσπασμα) για να βγάλουμε και εμείς τα συμπεράσματά μας
Προσωπικά εμένα με απασχολεί ιδιαιτέρα η λήψη με χαμηλό φωτισμό μιας και το 80% γίνεται σε εσωτερικούς χώρους
Πριν 2 χρόνια αγόρασα μια Sony HDR SR7 και είμαι πολύ απογοητευμένος από τις επιδόσεις της σε χαμηλό φωτισμό
(περα απο το προβλημα που μου παρουσιασε οπως αναφέρομαι σε άλλο thread)
http://avclub.gr/forum/showthread.php?t=51426

νάσαι καλά για τις ευχαριστίες....

αυτός είναι ο σκοπός του avclub..να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και τις εμπειρίες μας και να μαθαίνουμε ο ένας από τον άλλον...

θα τόθελα να ανεβάσω το video,αλλά δεν γίνεται από την πλατφόρμα..πρέπει να το ανεβάσω στο YouTube και από κει να δώσω link για να το δείτε....και δεν έχω την άδεια των προσώπων που βιντεοσκόπησα....

πάντως δεν έχω κανένα λόγο να πω ψέματα..η εικόνα ήταν πολλή καλή...βέβαια ο καθένας έχει άλλα μέτρα και σταθμά που κρίνει τα πράγματα και μπορεί άλλα νάναι τα πρότυπα τα δικά μου και άλλα τα δικά σου...αλλά λίγο-πολύ καλή εικόνα ξέρουμε ποιά είναι...και η Kuro είναι χειρουργείο...

το χαμηλός φωτισμός επίσης είναι σχετικό...αν με τον όρο "χαμηλό φωτισμό" εννοείς αυτό που περιγράφω εγώ δηλαδή εκδηλώσεις, οικογενειακές γιορτές κλπ,τότε θα σε ικανοποιήσει απόλυτα...γράφει πολύ καλά...και να σκεφτείς ότι δεν έκανα ιδιαίτερες ρυθμίσεις....θα μπορούσα να ρύθμιζα το WB τελείως χειροκίνητα,όπως και όλα τάλλα...απλά δεν είχα τον χρόνο (πέρα από την έλλειψη γνώσεις του μενού-απλά θα με βοήθαμε ο φίλος μου-που σαν επαγγελματίας-έχει γνώσεις) γιατί πήγα οριακά και έπρεπε να βιντεοσκοπήσω το event...

τώρα αν εννοείς βιντεοσκόπηση με το φως "ενός κεριού" δεν ξέρω τι να σου πω....

πάντως σίγουρα καμιά σχέση με την Sony που έχεις..όπως καμιά σχέση και με την πχ Sony SR-11( μοντέλλο του 2008) πουχει ο φίλος μου ο φωτογράφος και τις συγκρίναμε τραβώντας παρόμοιες σκηνές με χαμηλό φωτισμό....

Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον την την πολύ καλή παρουσίαση που που έκανε ο φίλος Νάσος για την ΤΜ300 και μπορώ να πώ ότι συμφονώ σε όλα.Αλλωστε εμείς την αγοράσαμε για κορυφαίο μοντέλο και νομίζω ότι δικαιολογεί σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτηρισμό.Επειδή όμως κανένα μηχανάκι δέν είναι τέλειο θα πρέπει να πούμε και τι δέν μας αρέσει.Οταν λέω μενού φτωχό ενοώ ότι παρατήρησα κάποιες ελείψεις που άν δέν υπήρχαν θα ήταν πιό πρακτική και πιό λειτουργική η διαχείρηση της κάμερας.Και εξηγούμαι.Στην κaτάσταση PLAY δέν υπάρχει η επιλογή MEDIA SELECT.Ετσι αν θέλουμε να προβάλουμε video που έχουμε γράψει στην εσωτερική μνήμη και στην SD εναλλάξ θα πρέπει να γυρνάμε στην λειτουργία REC για να αλάζουμε μέσο και πάλι στην λειτουργία PLAY για να το δούμε..Λεπτομέρεια ίσως ....αλλα καταγράφηκε.
Οσον αφορά την νυχτερινή λήψη σε δωμάτιο φωτισμένο με κανονικές λάμπες
εμένα προσωπικά το αποτέλεσμα δέν με ικανοποίησε.Σε ένα πρόχειρο μάλιστα συγκριτικό με την παλιά SONY TRV25 (Δεκαετίας) έχουμε σχεδόν το ίδιο αποτέλεσμα.Οταν μάλλιστα έθεσα το θέμα σε φίλο μου επαγγελματία φωτογράφο μου είπε επι λέξη "αυτές οι μηχνές θέλουν φώς".
Για το εικονοσκόπιο τωρα εγώ προσωπικά θα ήθελα λίγο μεγαλύτερη και πιό μαλακή τη επαφή με το μάτι.
Αυτές τις παρατηρήσεις έχω να κάνω για την κατα τα άλλα καταπληκτική κάμερα που σε εξωτερικά γυρίσματα είναι "χάρμα ειδέσθε" .

Να ευχαριστήσω τον φίλτατο TolisKapa για το μήνυμά του...αυτό σημαίνει ανταλλαγή απόψεων...έτσι μαθαίνουμε...
έτσι ομολογώ ότι αυτή την λεπτομέρεια-στο μενού- στην οποία αναφέρετε ο Τόλης παραπάνω δεν την ήξερα γιατί δεν έχω φτάσει μέχρι εκεί στην χρήση της ΤΜ-300...thanks...
όσον αφορά την νυχτερινή λήψη (που μας ενδιαφέρει) θάθελα να ρωτήσω τον Τόλη αν έχει δουλέψει "κάργα" manual την ΤΜ-300 και τελικά δεν τον ικανοποίησε ή όχι....γιατί εδώ φαίνεται καθαρά ότι έχουμε διαφορετικές γνώμες....και η σύγκριση με την SR-11( περσινή κάμερα) ήταν καθαρά υπέρ της ΤΜ-300...

και σίγουρα θέλουν φως..δεν αντιλέγω...το θέμα είναι να πετυχαίνουμε ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα που θα μας ικανοποιεί χωρίς να χώνουμε πάρα πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη...γιατί λύσεις σαφώς υπάρχουν...αν κοστίζουν όμως χιλάδες ευρώ τι να τις κάνουμε εμείς που είμαστε ερασιτέχνες και όχι επαγελματίες ???

Φίλε Νάσο αφού πρώτα σε καλησπερίσω θα ήθελα να σου πώ ότι οι ρυθμίσεις που είχα στην νυχτερινή λήψη ήταν AUTO. COLOUR NIGHT VIEW ON ,REC MODE HA1920 και η εγγραφή έγινε σε κάρτα SanDisk extreme3.Η προβολή έγινε απ'ευθείας απο την κάρτα με το Panasonic BD35 στην τηλεόραση Samsung le40A656.Τώρα όταν εγώ χαρακτηρίζω το αποτέλεσμα μέτριο έως κακό αυτό δέν σημαίνει ότι είναι ένα αποτέλεσμα που δέν βλέπεται.Απλά είναι μέτριο σε σχέση με τις δυνατότητες και το αποτέλεσμα που δίνει η συγκεκριμένη κάμερα σε εξωτερικές λήψεις και κακό σε σχέση με τις προσδοκίες που μας δημιουργούν όλοι αυτοί που γράφουν δυθυράμβους στον Ελληνικό και κυρίως στον ξένο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο.Προσωπική μου άποψη είναι ότι το πρόβλημα των νυχτερινών λήψεων δέν το έχει λύσει καμία εταιρία που κατασκευάζει ερασιτεχνικές κάμερες.Αυτά όσον αφορά τις προσωπικές μου διαπιστώσεις.Τώρα λύσεις υπάρχουν και τα προβλήματα λύνονται .Μόλις σήμερα έμαθα ότι κυκλφορεί φακός LED ελαφρύς και αυτόνομος(μπαταρίες)και προπάντων φτηνός και αποδοτικός.Οπότε δέν υπάρχει θέμα.Ας χαρούμε τις στιγμές και νάχουμε ευχάριστα γεγονότα να βιντεοσκοπούμε.Αλλωστε ελιπαμε η μηχανή σε εξωτερικές λήψεις είναι κορυφαία.