Panasonic Lumix DC-G9 II

Δεν ξέρω να σου πω τι συμβαίνει με το βίντεο συγκριτικά με τις GH5/6

σε κάποιες μηχανές η Πάνυ έχει σεταρει για βιντεο τον αισθητήρα διαφορετικά ειδικά στην GH6 με το dual gain σε ISO αν θυμάμαι καλά από 3200 και πάνω.

Σε φωτό η απόδοσή της με τον ίδιο 25αρη αισθητήρα στα ψηλά ISO δεν ήταν καλή ενώ σε βίντεο πολύ καλύτερη. Ο ίδιος αισθητήρας στην G9II αποδίδει καλύτερα φωτογραφικά σε ψηλά ISO αλλά δεν ξέρω τι παίζει με το βίντεο.

Ο κος Tomoki Nakanishi, Supervisor of the Marketing in the Imaging Business Unit at Panasonic, ισχυρίζεται ότι έκαναν την G9 II μεγάλη ώστε να είναι "ζυγισμένη" με μεγάλους τηλεφακούς:

Υ.Σ. Κανείς δεν τον ρώτησε τι θα γίνει με μας τους (πολλούς) υπόλοιπους που ΔΕΝ ασχολούμαστε με birdwatching, λιοντάρια και ύαινες... :cry::ROFLMAO:

• Like
Reactions: isin
Ο κος Tomoki Nakanishi, Supervisor of the Marketing in the Imaging Business Unit at Panasonic, ισχυρίζεται ότι έκαναν την G9 II μεγάλη ώστε να είναι "ζυγισμένη" με μεγάλους τηλεφακούς:

Υ.Σ. Κανείς δεν τον ρώτησε τι θα γίνει με μας τους (πολλούς) υπόλοιπους που ΔΕΝ ασχολούμαστε με birdwatching, λιοντάρια και ύαινες... :cry::ROFLMAO:
Η G9ii σαν top of the line θα έπρεπε να μπορεί να καλύψει και τις πιο δύσκολες απαιτήσεις όπως είναι το wildlife, τα sport κλπ

Αυτό που ζητάς θα έρθει με την GX9ii (αν αποφασίσουν πως θα κινηθούν και σε αυτή την κατεύθυνση)
Είναι αλήθεια πως μια GX9ii με το af της G9ii λείπει αυτή τη στιγμή όχι μονο απο την Panasonic, αλλά γενικά απο το σύστημα. Πόσο καιρό έχει να αναβαθμίσει και η OM την Pen-f ή έστω την σειρά E-PL; Τουλάχιστον 6-7 χρόνια!

Λογικά θα είναι οι επόμενες παρουσιάσεις στο σύστημα.

• Like
Reactions: guzzi
…..

από τη στιγμή που βγάζουν ακόμα νέα μικρά φακουδακια όπως ο Leica 9mm/1.7 θα βγάλουν και μικρότερο σώμα.

Δεν χρειάζεται άλλωστε κάποια βιασυνη , το καλό πράγμα αργεί να γίνει. Υπάρχει κενο μεταξύ της G100 και την G9 II και θα το καλύψουν αργά ή γρήγορα.

Το ζήτημα είναι να βγάζουν ολοκληρωμένες λύσεις όπως είναι η G9II στην κατηγορία ναυαρχίδων m43

ΥΣ
Η ΟΜDS έχει την μικρή ΟΜ5 που καλύπτει την μεσαία κατηγορία , δεν νομίζω να ξαναβγαλουν σώμα σε rangefinder style , αυτό θα το κάνει η Πανυ ως συνέχεια των GX7-8-9 αργά ή γρήγορα.

• Like
Reactions: cacau
Αναλυτική δοκιμή από το dpreview:

Τους άρεσε αρκετά, 87% "silver award".

Σε συνέχεια της χθεσινής κουβέντας για πιθανή της αγορά σε άλλο νήμα, αναρωτιέμαι αν την έχει δουλέψει ήδη κανενας συμφορουμίτης. Θα με ενδιέφερε πολύ αν έχει εμπειρία με πορτραίτα στο base iso ή αν εχει δει πως γράφει το τριποδάτο high res mode. Στο dpreview στο studio shot εχουν γίνει πολλά "νερά" στην διαθέσιμη hires εικόνα με μια σειρά από μπαλώματα και artifacts (εν μέρη πήρε την ευθύνη το site), αλλά πολύ συζήτηση προέκυψε και για το dynamic range της, που τελικά ο photons to photos, το επαναπροσέγγισε με νέες μετρήσεις. Η δική σας εμπειρία -αν υπάρχει- πως ειναι σε αυτούς τους δυο τομείς;

Μεχρι τώρα απο τα διάσκορπα αρχεια που βρισκω online (τα οποία ειναι jpeg κατα βαση) μου φαίνεται να σαν εχει λιγο παραπάνω denoise απ οσο θα ήθελα, πράγμα που βγάζει μια πρόσθετη ψηφιακούρα. Ισχύει κατι τετοιο στα raw ;
Το ρωτάω γιατί από αυτά που έχω δει διαδικτυακα (και μάλλον εχω δει το 99% των reviews που υπάρχουν), δεν εχω καταφέρει να εχω ξεκάθαρη εικόνα για το πόσο "μαγειρεμένο" είναι το raw της, ενώ το jpeg της δεν με τρελαίνει (όπως και τα περισσότερα jpeg που ειχα δει και για άλλα μοντέλα ειτε Oly είτε Panny).

Δεν έχω την μηχανή αλλά από αυτά που έχω διαβάσει σου απαντώ για αυτά που ρώτησες

τα ακατέργαστα RAW αρχεία της G9ii είναι 16 bit τόσο για το μηχανικό όσο και για το ηλεκτρονικό κλείστρο. Πέφτει στα 14 ή 12 bit (δεν είμαι σίγουρος) κάθε φορά που το Dr boost δεν είναι ενεργό, π.χ. κάτω από ταχύτητες 1/15 ή σε ριπή υψηλής ταχύτητας ή σε procapture. Η G9ii έχει δυο 12 bit ADCs για να μπορεί να υποστηρίξει το DR boost.

Η λειτουργία DR Boost στην G9 II φαίνεται να είναι το ισοδύναμο του "14-bit" στο OM-1 II, αναδεικνύοντας περισσότερο χρώμα στις σκιές. Αν δεν κάνω λάθος λειτουργεί και σε Hi-Res εάν ο συνολικός χρόνος έκθεσης για τις 8 εικόνες είναι μικρότερος από 1 δευτερόλεπτο, δηλαδή ταχύτητα κλείστρου περίπου 1/10-1/15 δευτερολέπτου ή μεγαλύτερη.

Έχω την Panasonic S1R (FF) και τα jpeg της είναι πολύ πιο flat από αυτά των Olympus ακόμα και στο Vivid. Την ίδια φιλοσοφία πιστευω ακολουθεί και η G9II αλλά πλέον με την λειτουργία που θα ενσωματώνει με το νέο firmware για να επικοινωνείς με το νέο app της Πανυ (LUMIX Lab) θα εχεις άπειρα έτοιμα χρωματικά προφίλ να κατεβάσεις και να φορέσεις στην μηχανή ή να φτιάξεις τα δικά σου

Χτες έκανε η Έμιλυ μια πολύ ωραία σύγκριση μεταξύ ΟΜ1ii και G9ii και έχει και κάποιες απαντήσεις σχετικά με κάποιες απο τις παραπάνω λειτουργίες για τα 14bit αρχεία και το high res
Ρίξτε μια ματιά
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Προσωπικά αν ήθελα την κορυφαία Μ4/3 μηχανη σήμερα, θα είχα μεγάλη δυσκολία να επιλέξω μεταξύ των δύο αυτών μοντέλων

Δεν είναι διαπιστωμενα όσα λέει σχετικά με αυτά

διαβάστε από κάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που εδωσε

Δεν είναι διαπιστωμενα όσα λέει σχετικά με αυτά

διαβάστε από κάτω τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις που εδωσε
Με μια πολύ γρήγορη ματιά, βλέπω μονο να της λένε πως το βίντεο είναι πολύ καλό και γενικά μια ισορροπημένη σύγκριση
Επειδή είναι πολλά τα σχόλια για να τα πιάσω ένα ένα, σε ποιο σχόλιο αναφέρεσαι;

Panasonic officially released the new G9II firmware update:

1. Compatibility with LUMIX smartphone app “LUMIX Lab”
    – “LUMIX Lab” now compatible with this model.
  2. Support for the Panasonic XLR microphone adaptor DMW-XLR2
    – DMW-XLR2 has now been supported.

* 32-bit float audio recording is not available with this model.
  3. 5GHz option added to [Wi-Fi Frequency Bands]
    – [5GHz] option added to [Wi-Fi Frequency Bands] and can be chosen between [2.4GHz].

* Depending on the region, local regulations, etc. may prohibit you from using the 5GHz frequency band outdoors. If this is the case, when outdoors, connect to the smartphone using [2.4GHz] for the Wi-Fi connection.
  4. Other improvements
    – [REAL TIME LUT] function can be assigned to Fn button.
    – Improved operational stability.

Επανέρχομαι στο νήμα της G9ii. έχοντας αποκτήσει την κάμερα τελικά στα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού και έχοντας κάνει αρκετά "φωτογραφικά χιλιόμετρα" μαζί της τους τελευταίους μήνες.

Ξεκινάω λέγοντας πως η προηγούμενη κύρια μηχανή μου ήταν η EM5 mk III, οπότε κάπως αυτή ήταν και μέτρο συγκρισης για την εμπειρία μου με την G9ii.

Στα θετικά της μηχανής, βάζω την εργονομία της (αν και αισθητικά το σώμα της δεν με εμπνέει καθόλου), που κάθεται τρομερά άνετα στο χέρι. Τα υλικά κατασκευής της είναι πολύ καλής ποιότητας και με εξαίρεση την γωνιακή πίσω ροδέλα, δεν δίνουν την αίσθηση του φθηνού και του πρόχειρου. Ίσα ίσα.

* Το σκόπευτρο είναι τρομερά ευκρινές, "ευρύχωρο" και άνετο (και προσωπικά το ένιωσα σαν μεγάλη αναβάθμιση απο αυτό που είχα συνηθίσει με την EM5iii.
* Η εστίασή της σφαιράτη και ειδικά στα πορτραίτα αλάνθαστη, όντας ταυτόχρονα και η πρώτη κάμερα στην οποία εμπιστεύομαι την CAF λειτουργία αντί για το μεχρι πρότινος αγαπημένο μου single point focus.
* Η σταθεροποίησή της μου φάνηκε πολύ καλή και αξιόπιστη, αλλά δεν μου γέμισε το μάτι για τα 7,5 stop που ευαγγελίζεται. Σε κάποιες (ελάχιστες λήψεις) ένιωσα οτι η EM5iii ίσως τα κατάφερνε καλύτερα (παρά το ότι ονομαστικά εκείνη έχει σχεδόν 2,5 stop λιγότερα). Γενικά όμως δεν έχω σοβαρό παράπονο

Πάμε και στο "ψητό" για μένα το οποίο έχει 3 μέρη που ήταν και ο λόγος που διάλεξα να πάω σε αυτήν την αγορά: Dynamic Range, Αναλύση/ποιότητα εικόνας, Hi Res mode.

Σχετικά με το Dynamic Range λοιπόν, για την χρήση που την θέλω εγώ, είναι εξαιρετική. Προσωπικά διαλέγω να την έχω πάντα στο extended iso των 50 γιατί εκεί έχει την μέγιστη απόδοσή της (ακόμη κι ο photons to photos συμφωνεί με αυτό) και γιατί εκεί τα raw αρχεία της είναι πιο εύπλαστα. Παιδιά, επανέφερα εικόνα υποεκτεθειμένη 3,5 stop με ελάχιστο κόκκο και χωρίς να καεί τίποτα σε highlights ούτε να κρασάρει στα μαύρα. Δεν νομίζω να υπάρχει φωτογραφική κάμερα πέραν ίσως της GH7 (που ωστόσο ειναι σεταρισμένη για βιντεο) με τέτοια δυνατότητα.

Ανάλυση/ποιότητα εικόνας: Σε όσους σκέφτεστε οτι τα μόλις 5 παραπάνω megapixels είναι ψιλοπράγματα στα ως τώρα 20, θα πω οτι κατι τετοιο δεν ισχύει. Τουλάχιστον σε εκτυπώσεις και στο "ψειρισμα" των εικόνων, μιλάμε για τρομερή διαφορά (τουλάχιστον στο δικό μου μάτι). Είναι μια αξιοσημείωτη αναζωογόνηση του m4/3 συστηματος αυτή η ανάλυση και μακάρι και η OM κάποια στιγμη να ακολουθήσει.

Πάμε τώρα και στο hi res χεράτο και τριποδάτο: Εδω για μενα ειναι η μεγαλύτερη απογοητευση της συγκεκριμένης μηχανής. Το τριποδάτο hi res μέχρι και τo iso 800 ειναι εξαιρετικά προβληματικό, και αναξιόπιστο. Και αυτό δεν αφορά την απαίτηση να ειναι η καμερα σταθερή, αλλά τα εξαιρετικά κακά και αναξιόπιστα αποτελέσματα ακόμη και σε πλήρη ακινησία ενος studio. H μηχανη εμφανίζει περιστασιακά artifacts και μικροθολούρες σε διάφορα σημεία του κάδρου χωρίς προφανή λόγο. Έχω κάνει απειρα σχετικά τεστ και δοκιμές και τίποτα δεν βρήκα να δουλεύει απόλυτα καλά. Κι εδώ η λιγότερο κακή λύση ειναι το iso 50 και μια σχετικά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, αλλά μιλάμε για ημίμετρα. Επίσης η μηχανή δεν επιτρέπει hi res έκθεση μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου, ενώ αντίστοιχα η EM5mkiii δεν καταλάβαινε τίποτα. Αντίστοιχα το χεράτο hi res, αν και δεν έχει την ίδια συμπεριφορά, είναι ενα εξαιρετικά εύθραυστο αρχείο ειδικά στο sharpening όπου φαίνεται να επηρεάζει τρομερά την γενικότερη υφή της εικόνας και τα χρώματά της (αντίθετα το single shot raw αρχειο της μηχανής με εντυπωσίασε στο πόσο ανθεκτικό είναι !) Όλα αυτά τα λέω γιατι είναι κρίμα η μηχανή να έχει τα φόντα να παραγει τριποδάτο hi res αρχείο που κοιτάει στα ίσα το αρχείο της GFX 50sii (δείτε τι κάνει με τον ίδιο αισθητήρα η GH6 σε hi res mode στα συγκριτικά του DPReview) και να πάνε όλα στράφι για κάποιο κακομαγείρεμα στις εργοστασιακες ρυθμίσεις. Ευελπιστώ σε firmware update με διορθώσεις, αλλά αν ειμαι ειλικρινής πολλοί λίγοι χρήστες θα ασχοληθούν τόσο ψειριστικά όπως κάνω εγώ για να το ζητήσουν.

Για το βίντεο δεν εχω προσωπική άποψη γιατί δεν το χρησιμοποιώ. Τα specs της όμως δίνουν την αίσθηση μιας εξαιρετικά ικανής βιντεοκάμερας που άνετα θα μπορούσε να είναι workhorse για μικρές παραγωγές.

Με δυο λόγια, η μηχανή είναι ο,τι καλύτερο φωτογραφικά απο την άποψη ποιότητας εικόνας υπάρχει στο m4/3 οικοσύστημα. Προσωπικά χαίρομαι που με κρατάει εδώ για τα επόμενα τουλάχιστον 2-3 χρόνια (ευσεβής πόθος είναι βέβαια το μεσαίο φορμά που θα μου λύσει τα χέρια για τις δουλειές μου για βιβλία γκαλερί κλπ, αλλά ακόμη κι έτσι μπορεί να προσφέρει ποιοτικότατα αποτελέσματα) . Πρόκειται για μηχανή αδιανόητα εντυπωσιακή σε κάποια σημεία και με ταβάνι για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα (που όμως έχει και κάποια κακορυθμισμένα χαρακτηριστικά βλέπε hi res modes ή το κλασικό πρόβλημα της Panny με το live preview που λαγκάρει στις αργές ταχύτητες) που την κρατάνε πίσω από το απόλυτο ταβάνι της. Την συστήνω.

Καλησπέρα . Ωραίο το mini review σου , σύντομο αλλά και επεξηγηματικό.

Εντύπωση μου έκανε το αποτέλεσμα του hires στο τρίποδο. Είχα χρησιμοποιήσει παλιότερα αυτό της G9 (I) και ήταν πολύ καλό , ίσως και καλύτερο της αντίστοιχης Olympus που είχα τότε , αν θυμάμαι καλά της ΕΜ1.2 . Το χερατο τους δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.

Υποθέτω ότι έχεις στιβαρό τρίποδο και δοκίμασες και τα δύο mode 1 και 2 ? Γιατι το ένα προσπαθεί να φτιάξει αρχείο με απαλοιφή κινούμενων και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τέλειο.

Το πρόβλημα με τους περιορισμούς που έχει σε μακρά έκθεση, hires κλπ. σε ταχύτητα κλείστρου χαμηλά είναι όντως θεματάκι που πρέπει να φτιάξουν στα επόμενα σώματα.

• Like
Reactions: Tyler_Durden
Ναι Κώστα, δυστυχώς είναι όλα τσεκαρισμένα ως προς την ακινησία σε βαθμό υπερβολής. Ήθελα πραγματικά πολύ να δουλεύει καλά το τριποδάτο hi res και έκανα εξαντλητικά τέστ τους προηγούμενους μήνες (εδώ κι ένα thread που μιλάω αναλυτικά γι αυτό στο forum του dpreview)

To hi res της πρώτης g9 δεν το είχα δοκιμάσει, έχω δουλέψει εκτενώς το αντίστοιχο της EM5 mkiii όμως, και θερίζει με εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας.
Ξέρω οτι για πολύ κόσμο ίσως παραείμαι σχολαστικός και οι περισσότεροι δε θα παρατηρήσουν αυτό που επισημαίνω (ειδικά αν δεν κάνουν μεγάλα τυπώματα), αλλά δυστυχώς το πρόβλημα ειναι υπαρκτό.

υ/γ: με την ευκαιρία να διορθώσω και κάτι στο παραπανω review όταν έλεγα οτι δεν υπάρχει άλλη μηχανή που να επαναφέρει τόσο αποτελεσματικα υποεκτεθειμένη φωτογραφία, εννοούσα προφανώς στο m4/3 σύστημα.

• Like
Reactions: kbouk
Το λαγκαρισμα στις χαμηλές ταχύτητες νομίζω ότι μπορείς να το γλιτώσεις με μια ρύθμιση που υπάρχει , απλά χάνεις την πληροφορία σωστής έκθεσης στο live view

Τώρα έχω κολλήσει πως την λένε , νομίζω Constant Preview που το βάζεις στο off

το ξέρω, αλλά μου είναι πολύ χρησιμο να το βλέπω και το χρειάζομαι. Ευτυχώς σπάνια χρειάζεται να κάνω αργές εκθέσεις στο χέρι, οπότε δεν είναι πολύ συχνό πρόβλημα

LUMIX G9II Firmware Version 2.3
  • Compatibility with the LUMIX Lab smartphone app has been expanded to include remote shooting, shutter control, and the transfer of images selected on the camera, enhancing its functionality.
  • The highly accurate phase hybrid auto focus system has been further improved with enhanced subject detection. A new option is now available to select detection of airplanes and trains, as well as specific parts of cars and motorcycles.
  • A display feature for multiple frame markers has been added, allowing for the simultaneous display of up to three frame markers. The size and position of each frame marker can be adjusted, adding versatility for content creators framing for different aspect ratios or planning shots with multiple compositions. This further enhances the unrivaled convenience of shooting in Open Gate.
  • The Crop Zoom feature has been introduced, enabling the extraction of the central part of an image and enhancing the zoom effect without degrading image quality. This feature also allows prime lenses to be used as if they have a longer focal length, enhancing the versatility of existing lenses in different shooting scenarios.
  • MP4(Lite) compatibility has been added, enabling video recording in Open Gate mode with reduced data consumption without compromising resolution. This new smartphone-optimized format makes it easier to quickly share content on social media.
  • Operational stability has been improved.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ωραία, αλλά ξέχασαν τις G100D και G97, στις οποίες θα μπορούσαν να προσθέσουν συμβατότητα με το Lumix Lab, έστω μερική δηλαδή να κατεβάζουν έτοιμα προφίλ από το κινητό. Η 2η είναι - τυπικά τουλάχιστον - το τελευταίο μοντέλο...