Επανέρχομαι στο νήμα της G9ii. έχοντας αποκτήσει την κάμερα τελικά στα μέσα του προηγούμενου καλοκαιριού και έχοντας κάνει αρκετά "φωτογραφικά χιλιόμετρα" μαζί της τους τελευταίους μήνες.
Ξεκινάω λέγοντας πως η προηγούμενη κύρια μηχανή μου ήταν η EM5 mk III, οπότε κάπως αυτή ήταν και μέτρο συγκρισης για την εμπειρία μου με την G9ii.
Στα θετικά της μηχανής, βάζω την εργονομία της (αν και αισθητικά το σώμα της δεν με εμπνέει καθόλου), που κάθεται τρομερά άνετα στο χέρι. Τα υλικά κατασκευής της είναι πολύ καλής ποιότητας και με εξαίρεση την γωνιακή πίσω ροδέλα, δεν δίνουν την αίσθηση του φθηνού και του πρόχειρου. Ίσα ίσα.
* Το σκόπευτρο είναι τρομερά ευκρινές, "ευρύχωρο" και άνετο (και προσωπικά το ένιωσα σαν μεγάλη αναβάθμιση απο αυτό που είχα συνηθίσει με την EM5iii.
* Η εστίασή της σφαιράτη και ειδικά στα πορτραίτα αλάνθαστη, όντας ταυτόχρονα και η πρώτη κάμερα στην οποία εμπιστεύομαι την CAF λειτουργία αντί για το μεχρι πρότινος αγαπημένο μου single point focus.
* Η σταθεροποίησή της μου φάνηκε πολύ καλή και αξιόπιστη, αλλά δεν μου γέμισε το μάτι για τα 7,5 stop που ευαγγελίζεται. Σε κάποιες (ελάχιστες λήψεις) ένιωσα οτι η EM5iii ίσως τα κατάφερνε καλύτερα (παρά το ότι ονομαστικά εκείνη έχει σχεδόν 2,5 stop λιγότερα). Γενικά όμως δεν έχω σοβαρό παράπονο
Πάμε και στο "ψητό" για μένα το οποίο έχει 3 μέρη που ήταν και ο λόγος που διάλεξα να πάω σε αυτήν την αγορά: Dynamic Range, Αναλύση/ποιότητα εικόνας, Hi Res mode.
Σχετικά με το Dynamic Range λοιπόν, για την χρήση που την θέλω εγώ, είναι εξαιρετική. Προσωπικά διαλέγω να την έχω πάντα στο extended iso των 50 γιατί εκεί έχει την μέγιστη απόδοσή της (ακόμη κι ο photons to photos συμφωνεί με αυτό) και γιατί εκεί τα raw αρχεία της είναι πιο εύπλαστα. Παιδιά, επανέφερα εικόνα υποεκτεθειμένη 3,5 stop με ελάχιστο κόκκο και χωρίς να καεί τίποτα σε highlights ούτε να κρασάρει στα μαύρα. Δεν νομίζω να υπάρχει φωτογραφική κάμερα πέραν ίσως της GH7 (που ωστόσο ειναι σεταρισμένη για βιντεο) με τέτοια δυνατότητα.
Ανάλυση/ποιότητα εικόνας: Σε όσους σκέφτεστε οτι τα μόλις 5 παραπάνω megapixels είναι ψιλοπράγματα στα ως τώρα 20, θα πω οτι κατι τετοιο δεν ισχύει. Τουλάχιστον σε εκτυπώσεις και στο "ψειρισμα" των εικόνων, μιλάμε για τρομερή διαφορά (τουλάχιστον στο δικό μου μάτι). Είναι μια αξιοσημείωτη αναζωογόνηση του m4/3 συστηματος αυτή η ανάλυση και μακάρι και η OM κάποια στιγμη να ακολουθήσει.
Πάμε τώρα και στο hi res χεράτο και τριποδάτο: Εδω για μενα ειναι η μεγαλύτερη απογοητευση της συγκεκριμένης μηχανής. Το τριποδάτο hi res μέχρι και τo iso 800 ειναι εξαιρετικά προβληματικό, και αναξιόπιστο. Και αυτό δεν αφορά την απαίτηση να ειναι η καμερα σταθερή, αλλά τα εξαιρετικά κακά και αναξιόπιστα αποτελέσματα ακόμη και σε πλήρη ακινησία ενος studio. H μηχανη εμφανίζει περιστασιακά artifacts και μικροθολούρες σε διάφορα σημεία του κάδρου χωρίς προφανή λόγο. Έχω κάνει απειρα σχετικά τεστ και δοκιμές και τίποτα δεν βρήκα να δουλεύει απόλυτα καλά. Κι εδώ η λιγότερο κακή λύση ειναι το iso 50 και μια σχετικά γρήγορη ταχύτητα κλείστρου, αλλά μιλάμε για ημίμετρα. Επίσης η μηχανή δεν επιτρέπει hi res έκθεση μεγαλύτερη του ενός δευτερολέπτου, ενώ αντίστοιχα η EM5mkiii δεν καταλάβαινε τίποτα. Αντίστοιχα το χεράτο hi res, αν και δεν έχει την ίδια συμπεριφορά, είναι ενα εξαιρετικά εύθραυστο αρχείο ειδικά στο sharpening όπου φαίνεται να επηρεάζει τρομερά την γενικότερη υφή της εικόνας και τα χρώματά της (αντίθετα το single shot raw αρχειο της μηχανής με εντυπωσίασε στο πόσο ανθεκτικό είναι !) Όλα αυτά τα λέω γιατι είναι κρίμα η μηχανή να έχει τα φόντα να παραγει τριποδάτο hi res αρχείο που κοιτάει στα ίσα το αρχείο της GFX 50sii (δείτε τι κάνει με τον ίδιο αισθητήρα η GH6 σε hi res mode στα συγκριτικά του DPReview) και να πάνε όλα στράφι για κάποιο κακομαγείρεμα στις εργοστασιακες ρυθμίσεις. Ευελπιστώ σε firmware update με διορθώσεις, αλλά αν ειμαι ειλικρινής πολλοί λίγοι χρήστες θα ασχοληθούν τόσο ψειριστικά όπως κάνω εγώ για να το ζητήσουν.
Για το βίντεο δεν εχω προσωπική άποψη γιατί δεν το χρησιμοποιώ. Τα specs της όμως δίνουν την αίσθηση μιας εξαιρετικά ικανής βιντεοκάμερας που άνετα θα μπορούσε να είναι workhorse για μικρές παραγωγές.
Με δυο λόγια, η μηχανή είναι ο,τι καλύτερο φωτογραφικά απο την άποψη ποιότητας εικόνας υπάρχει στο m4/3 οικοσύστημα. Προσωπικά χαίρομαι που με κρατάει εδώ για τα επόμενα τουλάχιστον 2-3 χρόνια (ευσεβής πόθος είναι βέβαια το μεσαίο φορμά που θα μου λύσει τα χέρια για τις δουλειές μου για βιβλία γκαλερί κλπ, αλλά ακόμη κι έτσι μπορεί να προσφέρει ποιοτικότατα αποτελέσματα) . Πρόκειται για μηχανή αδιανόητα εντυπωσιακή σε κάποια σημεία και με ταβάνι για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα (που όμως έχει και κάποια κακορυθμισμένα χαρακτηριστικά βλέπε hi res modes ή το κλασικό πρόβλημα της Panny με το live preview που λαγκάρει στις αργές ταχύτητες) που την κρατάνε πίσω από το απόλυτο ταβάνι της. Την συστήνω.