Panasonic Lumix DMC-FZ28 vs Canon PowerShot SX10 IS

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,433
ΛΑΓΟΝΗΣΙ
Λίγο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές και θέλοντας να "αναβαθμιστώ" (έχω την Canon PowerShot S50),αγόρασα από συμφορουμίτη την Canon S3 IS.
Στις διακοπές,τράβηξα καμιά 200αριά φωτογραφίες και γυρίζοντας σπίτι,κάθησα να τις δω στον υπολογιστή.
Οι φωτογραφίες δεν ήταν κακές,δεν ήταν όμως και αυτό που περίμενα.
Σε σύγκριση με παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με την S50 αλλά και με άλλες που έβγαλα συγκρίνοντας τις 2 μηχανές ακόμα και πάνω σε τρίποδο,αυτές της S1 έδειχναν "θαμπές".

Την πούλησα λοιπόν και τώρα είμαι σε αναζήτηση νέας.
Η χρήση της θα είναι για λήψεις από παιδικά γενέθλια,εκδρομές και διακοπές.
Τίποτα περισσότερο από αυτά αφού δυστυχώς δεν υπάρχει χρόνος για καλλιτεχνικές ανησυχίες.
Έχοντας budget τα 300-400 ευρώ και χωρίς να το πολυψάξω,κατέληξα στις 2 που αναφέρω στην αρχή έχοντας σαν κριτήριο το μεγάλο αναλογικό zoom.
Τραβώντας φωτογραφίες ΠΑΝΤΑ στο auto,ποιά πιστεύετε ότι είναι καλύτερη επιλογή;
Η ευκρίνεια στις φωτογραφίες τους αλλά και η δυνατότητα λήψεων με χρήση flash χωρίς απογοητευτικά αποτελέσματα είναι δύο παράγοντες που "μετρούν" πολύ για μένα.
Να σημειώσω ότι από την S50 δεν έχω κανένα παράπονο,αλλά κάτι ότι με τρώει η τσέπη μου (Αναζήτηση Χαμένης Ευτυχίας) κάτι η προσδοκία για καλύτερες φωτογραφίες με οδηγούν σε νέα αγορά.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Υ.Γ.
Μήπως να κάτσω στ´αυγά μου;

Υ.Γ.2
Μην ξεκινήσετε από το υστερόγραφο :)

Last edited:
Όταν λες "μεγάλο ζουμ"? Κατέληγες να χρησιμοποιείς τόσο συχνά το τελε άκρο? Ή σου αρκούσε και μέχρι το μέσον ας πούμε? Γιατί σε πιο κοντά εστιακά μήκη (πχ μέχρι 200mm ας πούμε) θεωρώ πως υπάρχουν πιο καλές προτάσεις (καμία G9 τώρα που καταργείται για παράδειγμα)

Σ´ευχαριστώ για την άμεση ανταπόκρισή σου.
Η S50 δεν είχε τόσο μεγάλο zoom για να σου πω με βεβαιότητα αν μου είναι απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση πάντως,μάλλον το θεωρώ χρήσιμο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το βάζω πάνω από την ποιότητα της φωτογραφίας.

Αν οντως εχεις διαθεση να φτασεις τα 400Ε δεν ανεβαινεις κι εσυ στο αρμα των dslr?

Νομιζω οτι αν βρεις την Nikon D40 η την Canon 1000D σε κιτ, δε θα ξεπερασεις τα 400Ε και με λιγη υπομονη και λιγες οικονομιες περνεις αργοτερα ενα φακουδακι ζουμ και θα εισαι πολυ παραπανω σε ποιοτητα απο οποιαδηποτε κομπακτ.

Απάντηση: Re: Panasonic Lumix DMC-FZ28 vs Canon PowerShot SX10 IS

Αν οντως εχεις διαθεση να φτασεις τα 400Ε δεν ανεβαινεις κι εσυ στο αρμα των dslr?

Νομιζω οτι αν βρεις την Nikon D40 η την Canon 1000D σε κιτ, δε θα ξεπερασεις τα 400Ε και με λιγη υπομονη και λιγες οικονομιες περνεις αργοτερα ενα φακουδακι ζουμ και θα εισαι πολυ παραπανω σε ποιοτητα απο οποιαδηποτε κομπακτ.

Ούτε με σφαίρες!!!

Όντως θα ήταν κρίμα να πάρεις dslr και να την έχεις μόνο στο auto, καλύτερα μία prosumer και κατά τη δική μου γνώμη.
Αυτές τις ημέρες προσπαθώ και εγώ να διαλέξω ανάμεσα στις 2 αυτές φωτογραφικές μηχανές.
Το ότι η Panasonic γράφει HD video είναι σίγουρα ένα συν, ο ήχος της όμως είναι λένε χάλια (ή τουλάχιστον μονοφωνικός). Αντίθετα η Canon γράφει στα 640x480 αλλά στερεοφωνικά. Προσωπικά εμένα η καταγραφή video δε με ενδιαφέρει, αλλά αν εσύ θέλεις ενθύμια από παιδικά γενέθλια, εκδρομές κλπ σίγουρα θα ενδιαφέρεσαι.
Αν τα παιδιά σου ασχολούνται με αθλήματα κλπ ίσως να σε ενδιέφερε το πιο γρήγορο continuous shots mode της Panasonic.
Τέλος, θα ηθελα να διευκρινήσεις αυτό με τις θαμπές φωτογραφίες. Αν πρόκειται να τραβήξεις φωτογραφίες με zoom και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ίσως η Canon να σε απογοητεύσει. Αυτό γιατί θα πρέπει να έχεις αρκετά σταθερό χέρι (αν και έχει IS) ώστε να φωτογραφίζεις με χαμηλές ταχύτητες κλέιστρου καθώς ο φακός της είναι σχετικά αργός ή σκοτεινός (ή κάπως έτσι)
Όλα αυτά που γράφω είναι απο forum, γιατί μέχρι τώρα δεν είδα κάποιο αξιόλογο review για την Canon. Άλλωστε η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα.
Θα πρότεινα όταν έρθει με το καλό να ρίξεις μια ματιά και στις δύο και να τις πιάσεις στο χέρι σου για να σχηματίσεις ιδία άποψη.
Εγώ πάντως με τα δικά μου κριτήρια κατέληξα στην Canon και περιμένω εναγωνίως τον courier να μου χτυπήσει την πόρτα με το πακετάκι εδώ και 3 εβδομάδες

Σωκράτη Καλησπέρα

Με 299 Ευρώ η MM εχει προσφορά αυτή την εβδομάδα την Nikon D40 με τους φακούς Nikkor 18-55 + 55-200. Νομίζω οτι αξιζει να την δείς. Γενικά και περα από αυτή την περιπτωση καλό θα ήταν να κοιτάξεις προς DSLR...

Κατά τη γνώμη μου εάν αξιοποιηθεί σωστά είναι καλύτερη από μία εισαγωγική slr με έναν μέτριο φακό (ειδικά σε τέτοια τιμή!)

σε ποιο φορουμ αναφερεσαι; (το ελληνικο που ξερω δεν καταδεχεται ευκολα καποιος να απαντησει, εκτος και εαν εισαι φτασμενος φωτογραφος και ρωτας κατι για καποια πανακρινη slr)
ενα μεγαλο μειονεκτημα των dslr ειναι οτι δεν τραβανε βιντεο, ξερω οτι ο απολυτος καλυτεχνης δεν ενδιαφερεται για αυτο, αλλα για εμας που θελουμε λιγο απο ολα ειναι αρκετα σημαντικο, τουλαχιστον για εμενα

απο που την αγορασες και με ποια τιμη; εγγυηση;
η Intersys δινει μεχρι τελος χρονουν 1 επιπλεον χρονο εγγυησης, συνολικα 2 χρονια
λογικα θα ξαναπαρω τα καταστηματα για την SX10 IS απο τελη βδομαδας...

Όλα αυτά που γράφω είναι απο forum, γιατί μέχρι τώρα δεν είδα κάποιο αξιόλογο review για την Canon. Άλλωστε η συγκεκριμένη μηχανή δεν έχει έρθει ακόμη στην Ελλάδα.
Θα πρότεινα όταν έρθει με το καλό να ρίξεις μια ματιά και στις δύο και να τις πιάσεις στο χέρι σου για να σχηματίσεις ιδία άποψη.
Εγώ πάντως με τα δικά μου κριτήρια κατέληξα στην Canon και περιμένω εναγωνίως τον courier να μου χτυπήσει την πόρτα με το πακετάκι εδώ και 3 εβδομάδες