Panasonic LX10-LX15

και εγω τo ψηνω για την μηχανή.. λογο μπεμπη τωρα δυσκολα να κουβαλας και εχτρα τσαντες στις διακοπες..

Είναι ότι πρέπει και για μικρά παιδιά, έχει ένα σχετικό Macro, ότι πρέπει για πατουσάκια, δαχτυλάκια κλπ. εστιάζει αστραπιαία και το βράδυ με την φωτεινή Touch οθόνη και για τον φακό τα είπαμε!!!

και ότι πρεπει και για διακοπες αν δεν θελεις να κουβαλας και βραδυ και μερα τραβας

Όποιος την πάρει ας χτυπήσει και το παρακάτω σετάκι (η βασική μπαταρία δεν κρατάει καθόλου), το έχω πάρει και αποδίδουν εξαιρετικά οι μπαταρίες σαν την γνήσια. Ο φορτιστής φορτίζει και την ''μαμά'' μπαταρία.
https://www.aliexpress.com/item/32888647926.html?spm=2114.search0104.3.304.20e142f8za5ITW&ws_ab_test=searchweb0_0%2Csearchweb201602_7_10065_10068_319_10059_10884_317_10887_10696_321_322_10084_453_10083_454_10103_10618_10304_10307_10820_10821_537_10302_536%2Csearchweb201603_6%2CppcSwitch_0&algo_expid=82fb863a-b969-4223-8fa5-71c5d247b717-46&algo_pvid=82fb863a-b969-4223-8fa5-71c5d247b717&transAbTest=ae803_4

Έχω πάρει μια τέτοια, έχει καλή συμπεριφορά και διάρκεια μετά τις 3-4 πρώτες φορτίσεις. Έχω κι ένα σετ σαν αυτό που λέει ο Νίκος (με 2 μπαταρίες), επίσης καλές - ο δε "φορτιστής" που είναι ουσιαστικά μια βάση, είναι μικρός σε διαστάσεις και λειτουργεί με οποιονδήποτε απλό φορτιστή κινητού. Αποφύγετε τους ταχυφορτιστές τελευταίου τύπου όμως...

Σκεφτομουν να βαλω καποια λεφτα να παρω την καινουργια Fujifilm X-T30......

αλλα .... παλι γκουμουτσα ρε παιδι μου ................... συν φακος ....

δεν θελω πλεον να μοιαζω σαν ρεπορτερ η σαν γιαπωνεζος τουριστας .........

θελω μια τετοια μηχανουλα να τα εχει ολα σχετικα σε μεγαλο βαθμο !!!
Με ενδιαφερει να ειναι μικρη ( οχι τσεπης διοτι μετα δεν πιανεται ) να βγαζει καλες φωτος και το βραδυ ...
... γρηγορη εστιαση και καλο 4Κ βιδεο !

απλα βρε παιδι μου να μπορω να την εχω παντα μαζι μου οταν ειμαι οξω.....

ακομα και την ΧΜ 1 που εχω δεν την παιρνω διοτι ειναι κι αυτη σχετικα μεγαλη με τον εστω μικρο κιτ αλλα πολυ καλο φακο της αλλα η οποια ειναι και ποοοοοολυυυ αργη και στην εστιαση μου θυμιζει κινητο και εχει και κλαμα βιντεο !!!

Η μηχανή κάνει όλα αυτά που ζητάς και με το παραπάνω. Ειδικά με την ταχύτητα εστίασης θα πάθεις πλάκα σε σχέση με την Χ-m1....
Ακόμα και για τηλεφακό κάνει η μηχανή, παρακάτω δείγμα από τα 144mm με το zoom χωρίς θεωρητικά να χάνει σε ποιότητα σε σχέση με Digital zoom. Βασικά πάει το ζουμ η μηχανή από τα 72mm στα 144mm χωρίς κάποια μεγάλη απώλεια στην ποιότητα εικόνας.
47983970813_794e8642bc_b.jpg
[/url]P1030520 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Για να είμαστε και ειλικρινής έχω και 2 σημαντικά αρνητικά να πω για την μηχανή δουλεύοντας την αρκετά. Καταρχάς αν τραβάς στα 24mm και μόνο με f1,4 οτιδήποτε είναι πάνω από 5-6 μέτρα βγαίνει λιγάκι soft και θα πρέπει να κλείσεις το διάφραγμα σε f1.8-f2 για να στρώσει. Αυτό συμβαίνει μόνο στα 24mm. Αν το θέμα που εστιάζετε είναι κάτω από 5-6 μέτρα βγαίνει super sharp.
Ενα άλλο αρνητικό είναι η σκόνη, ήδη εμφανίστηκαν μέσα στον φακό 1-2 κόκκοι σκόνης, δεν επηρεάζουν την φώτο άλλα γενικά οι compact της Panasonic μαζεύουν εύκολα σκόνη μέσα, τα ίδια και χειρότερα ήταν η Lx100 που είχα. Θέλει προσοχή λοιπόν.

Να προσθέσω επίσης ότι εχτές σε παιδικό πάρτι έβγαλα πάνω από 200 φώτος με την ''μαμά'' μπαταρία και πάνω από 10 μικρά βιντεάκια διάρκειας 1 λεπτό το καθένα. Η μπαταρία άντεξε και το αποτέλεσμα πάρα πολύ καλό, δεν έχασα φώτο με την μηχανή, η Touch οθόνη και η εξωφρενικά γρήγορη εστίαση βοηθάει απίστευτα όταν φωτογραφίζεις παιδιά. Μust η μηχανή για όσους έχουν παιδιά, την έχεις πάντα πάνω σου σε μια τσεπούλα και δεν χάνεις στιγμή με αποτέλεσμα που δεν έχει σχέση με κανένα κινητό.
Χοντρικά μέσα στην τσέπη σου έχεις μια μηχανή που κάνει από Landscape και Street, μέχρι πορτραίτα, Low light, Macro και υπό προϋποθέσεις έχεις και τηλεφακό. Τι άλλο να ζητήσεις σε αυτό το μέγεθος και στην τιμή που πουλιέται πλέον.

Για βάλε κανα δείγμα από πορτραίτο και "τηλεφακο" να δούμε. Κάνει καθόλου απομόνωση πχ σαν της rx10?

Στάλθηκε από το Samsung Note 8

Εχω βάλει κάποια δείγματα πριν σε πορτραίτο. Προφανώς δεν μπορεί να απομονώσει το θέμα όπως η rx10 που έχει φακό που πάει στα 200mm με σταθερό f2,8. Την είχα την rx10 για πάνω από 1 χρόνο Και ήταν αγαπημένη μηχανή μου. Στην rx10 αν τραβάς πάνω από 150mm με f2,8 και το θέμα σου είναι κοντά έχεις πολύ καλή απομόνωσή. Εδώ σαφώς και δεν μπορείς κάτι τέτοιο σε αυτό το βαθμό, αυτό έλλειπε κιόλας με μια σταλιά μηχανή!!

Δείτε παρακάτω 2 παραδείγματα για το τι κάνει η μηχανή σε Macro. Στην πρώτη φώτο το λουλούδι έχει διάμετρο 2,5 εκ και στην δεύτερη 4 εκ. και δεν το πιάνει καν όλο το κάδρο.

47991544707_2c29c1e669_b.jpg
[/url]P1030735 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

47991596026_dd5a24bcb3_b.jpg
[/url]P1030740 by NIkolaos Aikaterinis, on Flickr[/IMG]

Πέραν του χρώματος όλες οι 1" βγάζουν αρκετό θόρυβο ακόμα και την ημέρα αν τις κοιτάξεις 1:1, οπότε αν θέλετε έτοιμο jpeg το NR το πολύ στο -3 - ίσως και στο -2 αναλόγως προτιμήσεων. Και μην ξεχνάτε το difraction, αυτές που ανέβασες Νίκο είναι τραβηγμένες με f8 X 2,7= 21,6 καλό για βάθος πεδίου αλλά η λεπτομέρεια εκτός κέντρου πάει περίπατο...

Πάντα έχω το NR στο -2, και πράγματι όλες οι μηχανές 1 ίντσας βγάζουν θόρυβο ακόμα και μέρα, αν κοιτάς τις φώτος σε μεγέθυνση και το ψάχνεις. Εδώ θόρυβο (λίγο μεν) σε μέρα έχουν και οι m4/3 αισθητήρες.
Δημήτρη σε f8 τις έβγαλα καθώς ήθελα να έχω εστιασμένα τα περισσότερα σημεία του κάδρου, θα έπρεπε μάλλον να μείνω σε f4-f5,6. Μέχρι f2,8 σε macro πάντως ξεφοντάρει τα πάντα εκτός από το κέντρο.

Απάντηση: Re: Panasonic LX10-LX15

Εχθές αποφάσισε το Amazon UK να με ενημερώσει ότι ειναι ετοιμοπαράδοτη η παραγγελία που έκανα στις 27 Μαιου με την προσφορά του διπλου cashback, στόκαραν προιον, ηρθε μνμ. χρέωσης σήμερα στην κάρτα και μετά απο λίγο 3ο μνμ. αποστολής του προιόντος.

Ευχαριστώ Παναγιώτη, θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία, δυστυχώς εχω ελαχιστο χρόνο να ασχοληθώ με τα φωτογραφικά σοβαρά λόγω δουλειάς, έφυγα δυο ΣΚ για τις εκλογές και με πήγε πίσω πολύ, ακόμη χειρότερα έχω τραβήξει καμία 500αρια φωτό και δεν έχω προλάβει ούτε τις κάρτες να ξεφορτώσω.

Αυτό με το χρόνο είναι θέμα.
Κάπου κάνουμε λάθος.
Προσωπικά αποφεύγω πια τις ώρες στο pc αν και μου τις τρώει το κινητό.

Την πολύ επεξεργασία την έχω καταργήσει εδώ και καιρό, πολλές φορές βάζω μερικά jpeg στο IPad και με το Lr Mobile κάνω τα βασικά. Στο πισι ελάχιστος χρόνος πια για επεξεργασία και ταλαντεύομαι ανάμεσα σε Lr, DXO και Αffinity Pro να βρω κάτι που να αυτοματοποιεί τα βασικά, 1 λεπτό μέσο όρο στην φωτό για 600 φωτό που μάζεψα τα δυο ΣΚ είναι 600λεπτά δηλ. 10 ώρες , απλά δεν υπάρχουν.

Το κακό είναι οτι η υπέρυθρη που ασχολουμε τελευταία θέλει υποχρεωτικά επεξεργασία και πολλές φορές σε κάποια φωτό τρως αρκετά λεπτά δοκιμάζοντας πράγματα. Αρκετες που έφερα μαζί είναι IR και αρκετά ενδιαφέρουσες οπότε θα τσιτωθω να ασχοληθώ μαζί τους σύντομα.

Οπως τα λέτε είναι....παλιότερα έτρωγα πολύ χρόνο στο PC σε raw, επεξεργασία κλπ. πλέον μόνο Jpeg και σπάνια raw μόνο όταν θα φωτογραφίσω κάτι πραγματικά ενδιαφέρον και σημαντικό. Στο pc περνάω πλέον ελάχιστο χρόνο σε επεξεργασία, άντε καμία αυτοματοποίηση στο DXO ή καμιά πρόχειρη επεξεργασία σε καμιά φώτο στο Luminar Και τέλος. Για αυτό κοιτάζω πλέον το καλό jpeg στις μηχανές.