Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Πες τα Ηλία! Το να διαλέγω καρέ από το βίντεο ΔΕΝ είναι φωτογραφία έτσι όπως την καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον... Για όσους βγάζουν το ψωμί τους τραβώντας ριπές στα αθλητικά και αλλού, ίσως είναι το μάνα εξ ουρανού, αλλά εγώ τραβάω για την ευχαρίστηση.

+1000

Παναγιώτη δεν είμαι Λουδίτης, απλά λέω ότι φωτογραφία είναι η στιγμή. Το βίντεο είναι κάτι άλλο - εξίσου σεβαστό - ίσως και περισσότερο από τεχνική σκοπιά. Όταν μπλέξεις τα δύο όμως, προσωπικά εμένα δεν μου αρέσει. Είναι σαν να βγάζω χταπόδι με χλωρίνη :bang:

Πες τα Ηλία! Το να διαλέγω καρέ από το βίντεο ΔΕΝ είναι φωτογραφία έτσι όπως την καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον... Για όσους βγάζουν το ψωμί τους τραβώντας ριπές στα αθλητικά και αλλού, ίσως είναι το μάνα εξ ουρανού, αλλά εγώ τραβάω για την ευχαρίστηση.

+ και απο μενα.

Ειναι βεβαια και τι "τυπος" εισαι. Εγω πχ θαθελα ολες οι φωτογραφικες μηχανες να εχουν και μία πιο οικονομικη εκδοση που να μη σου δινει την δυνατοτητα να τραβας καν βιντεο. :afro:

Απάντηση: Panasonic LX100

Για snapshots μια χαρά δυνατότητα είναι. Αντί για μια φωτο θα παίρνουμε 2 δευτερόλεπτα, και θα διαλέγουμε στα 20-30 καρέ εκείνο που δεν θα έχει κανείς κλειστά τα μάτια κλπ. Κλασικό πρόβλημα στις αναμνηστικές πόζες της συζύγου: έχουμε απίστευτα κακό timing, πάντα θα τη συλλάβω με τα μάτια κλειστά ή ακόμη χειρότερα στην πιο αστεία γκριμάτσα.
Ούτως ή άλλως μένει να διευκρινιστεί η πραγματική ευκρίνεια που θα έχει το αρχείο, αλλά και στην ιδανικότερη των περιπτώσεων πάλι θα έχουμε ένα κάδρο γύρω στα 6,7mp (για 3:2 μιλώντας πάντα) κατάλληλο για snapshot και μόνο.

Κατά τα λοιπά, συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Δεν είναι φωτογραφική προσέγγιση το τραβώ βίντεο και εξάγω όσα καρέ μου χρειάζονται αργότερα. Αποσυνδέεται έτσι ο φωτογράφος εντελώς από τα τεκταινόμενα, στο τέλος δεν θα μπορεί ούτε καν να διαισθανθεί την έννοια της αποφασιστικής στιγμής, η οποία θα φτάνει και θα τον προσπερνάει. Διότι αυτή δεν έχει να κάνει μόνο με το ένα καρέ ανάμεσα στα τόσα, αλλά με τη ματιά, και το κάδρο. Θα παίρνουμε τόσες αποφασιστικές στιγμές, όσες μια κάμερα ασφαλείας.

Δεν καταλαβαίνω πού έγκειται η απειλή. Υπεραμύνεστε τη φωτογραφία, λες και αυτή απειλείται από τη λήψη καρέ βίντεο.
Δεν χρειάζονται εξηγήσεις τι σημαίνει φωτογραφία, εμπειρία κατά τη λήψη και λοιπά αυτονόητα.

Ένα mode είναι απλά, όπως έχουμε τις ριπές. Όπως δεν βγάζουμε πάντα burst, αλλά μόνο τις φορές που απαιτείται, έτσι και το Photo 4K μπορεί να μας εξυπηρετήσει/διασκεδάσει. Για τις φορές που επιθυμούμε να τραβήξουμε ένα κλιπάκι και ταυτόχρονα να μαρκάρουμε καρέ.
Ίσα-ίσα που σου επιτρέπει να μη στέκεσαι "με τη βιντεοκάμερα στο χέρι" ενώ τραβάς το κλιπάκι, και να έχεις και την αίσθηση ότι βγάζεις και φωτογραφίες. Snapshots θα είναι, τι θα είναι, αριστουργήματα; Τις φωτογραφίες-αριστουργήματα και τη φωτογραφική εμπειρία θα εξακολουθήσει να την έχει κανείς στα κανονικά φωτογραφικά modes.

Επικουρικό mode είναι. Και φυσικά χαμηλότερης ανάλυσης από αυτό που προσφέρει η μηχανή στη φωτογραφία και μόνο jpeg προφανώς.
Εγώ πάντως το διασκεδάζω τους τελευταίους μήνες με την GH4 και την FZ1000. Τώρα με τη δυνατότητα μαρκαρίσματος των καρέ κατά τη λήψη ακόμη πιο πολύ γιατί το κάνει πολύ πιο πρακτικό. Σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες; Ξέχασα τι σημαίνει φωτογραφία; Με κάνει πιο τεμπέλη; Με διαβρώνει ως φωτογράφο; Όχι βέβαια.

Χαλαρώστε, δεν υπάρχει καμία απειλή! :flipout:

Re: Απάντηση: Panasonic LX100

Ούτως ή άλλως μένει να διευκρινιστεί η πραγματική ευκρίνεια που θα έχει το αρχείο, αλλά και στην ιδανικότερη των περιπτώσεων πάλι θα έχουμε ένα κάδρο γύρω στα 6,7mp (για 3:2 μιλώντας πάντα) κατάλληλο για snapshot και μόνο.

Όχι, δεν κροπάρει από το κάδρο 16:9 για να δημιουργήσει το 3:2.
Σε κάθε κάδρο η ανάλυση αντιστοιχεί σε 8,3MP.

Για την ακρίβεια, οι αναλύσεις έχουν ως εξής:
4:3 - 3328x2496
3:2 - 3504x2336
16:9 - 3840x2160
1:1 - 2880x2880

Tα 8,3MP μια χαρά ανάλυση είναι. Πριν λίγα χρόνια τέτοιας ανάλυσης ήταν οι φωτογραφικές μας.
Σαν χτες ήταν που με κάλυπταν τα 3,3MP της Canon D30 (2160x1440). :smile:
Πού να φανταζόμουν ότι το 2014 θα απομόνωνα εντός μηχανής καρέ από βίντεο, σε κάδρο 1:1 και ανάλυσης 2880x2880!

Η ποιότητα της εικόνας των καρέ είναι ισάξια με εκείνη των κανονικών φωτογραφιών της μηχανής, κρίνοντας από την FZ1000. Δεν καταλαβαίνεις ότι είναι από βίντεο. Εξάλλου στο 4K Photo Mode δεν περιορίζεσαι στην ταχύτητα 1/50 για ομαλή ροή της κίνησης στο βίντεο και μπορείς να ορίσεις όποια ταχύτητα θέλεις (πάνω από 1/25), αφού αυτό που ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να μην υπάρχει blur στα καρέ που θα απομονώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στη λειτουργία Photo 4K έχουμε βελτίωση στο auto focus. Δηλαδή λειτουργεί το AF που έχει η μηχανή για τις φωτογραφίες και όχι το σύστημα AF του βίντεο.

Last edited:

Δεν καταλαβαίνω πού έγκειται η απειλή. Υπεραμύνεστε τη φωτογραφία, λες και αυτή απειλείται από τη λήψη καρέ βίντεο.
Δεν χρειάζονται εξηγήσεις τι σημαίνει φωτογραφία, εμπειρία κατά τη λήψη και λοιπά αυτονόητα.

Ένα mode είναι απλά, όπως έχουμε τις ριπές. Όπως δεν βγάζουμε πάντα burst, αλλά μόνο τις φορές που απαιτείται, έτσι και το Photo 4K μπορεί να μας εξυπηρετήσει/διασκεδάσει. Για τις φορές που επιθυμούμε να τραβήξουμε ένα κλιπάκι και ταυτόχρονα να μαρκάρουμε καρέ.
Ίσα-ίσα που σου επιτρέπει να μη στέκεσαι "με τη βιντεοκάμερα στο χέρι" ενώ τραβάς το κλιπάκι, και να έχεις και την αίσθηση ότι βγάζεις και φωτογραφίες. Snapshots θα είναι, τι θα είναι, αριστουργήματα; Τις φωτογραφίες-αριστουργήματα και τη φωτογραφική εμπειρία θα εξακολουθήσει να την έχει κανείς στα κανονικά φωτογραφικά modes.

Επικουρικό mode είναι. Και φυσικά χαμηλότερης ανάλυσης από αυτό που προσφέρει η μηχανή στη φωτογραφία και μόνο jpeg προφανώς.
Εγώ πάντως το διασκεδάζω τους τελευταίους μήνες με την GH4 και την FZ1000. Τώρα με τη δυνατότητα μαρκαρίσματος των καρέ κατά τη λήψη ακόμη πιο πολύ γιατί το κάνει πολύ πιο πρακτικό. Σταμάτησα να βγάζω φωτογραφίες; Ξέχασα τι σημαίνει φωτογραφία; Με κάνει πιο τεμπέλη; Με διαβρώνει ως φωτογράφο; Όχι βέβαια.

Χαλαρώστε, δεν υπάρχει καμία απειλή! :flipout:

η φωτογραφια κατα την διαρκεια του video ειναι οντως πολυ χρήσιμη κυριως για οικογενειακες εκδηλώσεις, συναυλίες κτλ.
Κακη υλοποιηση ομως απο την panasonic εαν σε περιορίζει στην ανάλυση του video frame.

Στην nikon j3 κατα την ληψη 1080p video μπορεις να τραβάς full-res 14mp φωτογραφίες, οποτε ειμαι σίγουρος οτι τεχνικά μπορεί να το κανει και αυτό η panasonic ...για ποιο λόγο το περιόρισαν ομως δεν ξερω.

Μαλλον ειναι απο τα features που τα δινουν με το σταγονομετρο και θα μας πει στην LX200 οτι εχουμε και full res captures.

εμενα γιατι η ιστορια μου θυμιζει λιγο την μεταβαση απο το αναλογικο στο ψηφιακο?

και τοτε υπηρξε πολυς κοσμος που ελεγε οτι χανεται η μαγεια της φωτογραφιας, θα τραβας 100 φωτογραφιες και θα κρατας 1 και λοιπα που μεινανε απλα ως posts σε διαφορα forums...

κι εμενα δεν μου αρεσει αλλα σε 3-4 χρονια, το 4k θα ειναι βασικο χαρακτηριστικο και το να βγαζεις φωτο μεσα απο την ληψη video κατι σαν το Instagram σημερα...

Δεν σε πιάνω σε αυτό με το instagram, αλλά η λήψη φωτο μέσα απο το βίντεο δεν είναι παρα μια ευκολία επειδή η τεχνολογία μπορεί να το κανει.

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Και με αλλες μηχανες τραβάς φουλ αρχείο φωτό μεςα στο βιντεο , σε καποιες σταματά στιγμιαία και ξανά ξεκινά αμεςα το βιντεο σε αλλες οχι, αλλο πράγμα ειναι η ευελιξία της επιλογής οποιοδήποτε καρέ απο 4k.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX100

Όχι, δεν κροπάρει από το κάδρο 16:9 για να δημιουργήσει το 3:2.
Σε κάθε κάδρο η ανάλυση αντιστοιχεί σε 8,3MP.

Για την ακρίβεια, οι αναλύσεις έχουν ως εξής:
4:3 - 3328x2496
3:2 - 3504x2336
16:9 - 3840x2160
1:1 - 2880x2880

Μάλλον κάπου κάνεις λάθος ή κάτι δεν κατάλαβα εγώ καλά. Μιλώντας για 4Κ Photo, δεν εννοούμε για καρέ από 4Κ βίντεο σε φορμά 16:9; Αλλιώς, σε λειτουργία φωτογραφίας, ούτως ή άλλως σε 3:2 δίνει αρχείο 12,2 mp (4272χ2856), αφού όλα τα φορμά τα κροπάει από τον αισθητήρα των 4/3 16mp.

Με αυτό που ανέφερα για την πραγματική ανάλυση, εννοούσα τον προβληματισμό μου εάν στη λειτουργία 4Κ photo αναλύει τις ίδιες γραμμές όπως σε κοινή φωτογραφική λειτουργία, το οποίο μένει να εξακριβωθεί πειραματικά.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και με αλλες μηχανες τραβάς φουλ αρχείο φωτό μεςα στο βιντεο , σε καποιες σταματά στιγμιαία και ξανά ξεκινά αμεςα το βιντεο σε αλλες οχι, αλλο πράγμα ειναι η ευελιξία της επιλογής οποιοδήποτε καρέ απο 4k.

ακριβώς αυτό, δεν νομίζω πως μιλάμε για την αυτονόητη δυνατότητα να τραβήξει κανείς (ένα!) καρέ φωτογραφία κατά τη διάρκεια του βίντεο. Όπως καταλαβαίνω, εννοούμε τη φωτογραφική αξιοποίηση κάθε καρέ του βίντεο ή κάπου έχω λάθος;

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX100

Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Δεν μιλάμε για λήψη πλήρους ανάλυσης φωτογραφία, ενώ τραβάς βίντεο. Αυτό υπήρχε και πριν.
Δεν πατάς το κλείστρο για να βγάλεις φωτογραφία.
Πατάς FN1 και στην ουσία μαρκάρεις το καρέ, το οποίο το σώζεις αν θέλεις κατά την αναπαραγωγή.
Κατά την αναπαραγωγή αν θέλεις μπορείς να τσεκάρεις μόνο τα μαρκαρισμένα καρέ (σαν να πηγαίνεις από τη μια φωτογραφία στην άλλη) ή να το αφήσεις το αρχείο να παίξει σαν βίντεο και να το κάνεις όποτε θέλεις pause και να εξάγεις άλλο καρέ.

Σε ένα κλιπάκι μπορείς να μαρκάρεις το μέγιστο 40 καρέ.

Το Photo 4K είναι φωτογραφικό mode και εξετάζεται ως τέτοιο. Φαίνεται σαν να τραβάς βίντεο, αλλά στην ουσία η μηχανή δουλεύει σε φωτογραφικό mode. Το AF της φωτογραφίας και όχι του βίντεο είναι ενεργό. Και είναι και πιο γρήγορο.

Το κάδρα είναι 16:9, 3:2, 4:3, 1:1. Η ανάλυση πάντα η ίδια. Και το κλιπάκι ως βίντεο έχει το ίδιο κάδρο. Και στην προεπισκόπηση στην οθόνη της κάμερας το βλέπεις, όπως και μετά. Π.χ. Μπορείς δηλαδή να έχεις βίντεο με αναλογία κάδρου 1:1, και τα καρέ που εξάγεις προφανώς θα είναι 1:1. Το κλιπ με διςφορετικό κάδρο από το στάνταρ 16:9 δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε 4Κ TV, παρά μόνο στον υπολογιστή.

Η ανάλυση είναι ίδια, γιατί η μηχανή χρησιμοποιεί διαφορετικό μέρος του αισθητήρα. Δεν κροπάρει ένα υποτιθέμενο 16:9 αρχικό κάδρο 4Κ για να δημιουργήσει τα υπόλοιπα κάδρα.

Last edited:
Απάντηση: Panasonic LX100

Οκ, τώρα το κατάλαβα, έχω λάθος. Ουσιαστικώς τραβάς βίντεο σε άλλο φορμά δλδ.

Παραμένει να μετρηθεί η ανάλυση σε γραμμές του καρέ, και το κατά πόσο ενδεχομένως διαφέρει από αντίστοιχη κροπαρισμένη φωτογραφία της ίδιας μηχανής. Εάν μιλάμε για την ίδια ανάλυση, τότε όντως 8mp για snapshots είναι οπωσδήποτε αρκετά.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Panasonic LX100

Μιλώντας για 4Κ Photo, δεν εννοούμε για καρέ από 4Κ βίντεο σε φορμά 16:9;

Όχι, αυτό που λες είναι το απλό frame grab που κάναμε μέχρι τώρα από οποιοδήποτε βίντεο. Κι εξακολουθεί να υπάρχει φυσικά εντός κάμερας. Είτε 1080p είτε 4Κ, ενώ αναπαράγεις το βίντεο, κάνεις pause και σώζεις καρέ. Εκεί πάντα είναι 16:9 το βίντεο ή crop αυτού (με αντίστοιχη μείωση της ανάλυσης). Άλλο αυτό και άλλο το Photo 4K, που είναι φωτογραφικό mode.

Αλλιώς, σε λειτουργία φωτογραφίας, ούτως ή άλλως σε 3:2 δίνει αρχείο 12,2 mp (4272χ2856), αφού όλα τα φορμά τα κροπάρει από τον αισθητήρα των 4/3 16mp.

Ναι, αλλά χωρίς 25fps κυλιόμενα σαν βίντεο. Αν θέλεις επιλογή raw/jpeg και ανάλυση 12,2MP τραβάς κανονικά φωτογραφία.
Αν σου αρκούν 8,3MP jpeg με την ευκολία της επιλογής καρέ και το μπόνους να σου μείνει και το βίντεο ως αποτύπωση του συμβάντος, επιλέγεις Photo 4K από το μενού, πατάς video rec και στη συνέχεια πατάς F1 αντί του κλείστρου για κάθε φωτογραφία που θέλεις να βγάλεις. 40 "φωτοκαρέ" το μέγιστο ανά κλιπ ή πολλαπλάσια αν θέλεις να επιλέξεις διαφορετικά καρέ από εκείνα που μάρκαρες.

Όπως καταλαβαίνω, εννοούμε τη φωτογραφική αξιοποίηση κάθε καρέ του βίντεο ή κάπου έχω λάθος;

Το αντίστροφο. Αξιοποίηση της φωτογραφικής δυνατότητας της μηχανής και (όσο το δυνατόν) του αισθητήρα της με σκοπό τη λήψη πολλών καρέ, με μπόνους ότι τα καρέ θα τα έχεις μαζεμένα σε ένα αρχείο, που θα μπορείς και να το αναπαράγεις σαν βίντεο.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

η φωτογραφια κατα την διαρκεια του video ειναι οντως πολυ χρήσιμη κυριως για οικογενειακες εκδηλώσεις, συναυλίες κτλ.
Κακη υλοποιηση ομως απο την panasonic εαν σε περιορίζει στην ανάλυση του video frame.
Στην nikon j3 κατα την ληψη 1080p video μπορεις να τραβάς full-res 14mp φωτογραφίες, οποτε ειμαι σίγουρος οτι τεχνικά μπορεί να το κανει και αυτό η panasonic ...για ποιο λόγο το περιόρισαν ομως δεν ξερω.
Μαλλον ειναι απο τα features που τα δινουν με το σταγονομετρο και θα μας πει στην LX200 οτι εχουμε και full res captures.

Όπως θα κατάλαβες μιλάς για τελείως διαφορετικό πράγμα.

χαχα...ουπς...εχει γινει συζήτηση 2 σελιδων επειδη η καμερα κανει αυτό που κάναμε εμεις ανεκαθεν απο το pc, δηλαδή να παρει ενα καρε οπως βλεπεις το video και να το κανει jpeg?

εντάξει ποσώς με ενδιαφέρει αυτο, γινεται απο το PC πανευκολα. Φωτογραφία full res ενω γραφεις video βγαζει τελικα?

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

αυτο που εδειξες αν καταλαβαινω καλα ειναι το τσιμπημα ενος καρε (grab) απο το 4K video που κανεις και στον υπολογιστη, η GΗ4,LX100 και FZ1000 με το νεο firmware εχουν και αλλο mode το Photo4k (αυτο που ειχε διαρρευσει αλλα δεν μπηκε τελικα στο firmware για την Οlympus ΕΜ1) που γραφει βιντεο σαν συνεχομενη ριπη φωτο με ποιοτητα 4Κ με αλλο φορμα απο 16:9 και εχει και αλλες ευκολίες και χαρακτηριστικα (γρηγοροτερο AF - επιλογη ταχυτητας -ISO κλπ.), απο το video στο pc σου που ειναι ρυθμισμενο σε ταχυτητα κλειστρου 1/50-60 πως θα επιλεξεις ταχυτητα για φωτο 1/200 ή 1/1000 ?

μην ξεχνας οτι ο tzo εχει την μια απο τις τρεις μηχανες στα χερια του και απο οσο διαβαζω ξερει καλυτερα την συγκεκριμενη λειτουργια απο πολλους reviewer και δεν νομιζω να διαφερει απο μηχανη σε μηχανη.

Last edited:

Μην τα μπερδευετε άλλο το frame gran και άλλο αυτή η νέα λειτουργια της panasonic.
Να δείτε που στο μέλλον όλες οι μηχανές με 4k video θα υο έχουν σαν δυνατότητα που εξακολουθώ να λέω οτι είναι πρωτοποριακή.

Τzo μπορείς να ανεβάσεις ένα κλιπάκι όπως βγαίνει απο την μηχανή, (30sec φτάνουν) τραβηγμένο σε 4Κ photo σε 3/2 ή αν μπορείς και δεύτερο σε 4/3 ?,

Διατηρείται το κροπ του αισθητήρα 1,48Χ στην FZ1000 όπως στο 4Κ video ? δηλ έχεις 37-592 εύρος ?.