Panasonic LX100(I) & (II) / LEICA D-Lux (7) & D-Lux (8)

Re: Panasonic LX100

Πόση διαφορά έχει με την α6000 στα ψηλά iso , 1 στοπ;
Πολύ δεν είναι;

@ gmak13

Με βάση τα εμβαδά των αισθητήρων θα έπρεπε να είναι 1.1 stop χειρότερη απο α6000 σε ίδιο κάδρο (3/2) και κάτι λιγότερο σε 4/3 - 16/9 επειδή δεν κροπάρει απλά τον αισθητήρα αλλά χρησιμοποιεί ίδια διαγώνιο με άλλο πλάτος /υψος .. πες 1 στοπ Μ.Ο. χονδρικά.

Ξαναβλέπουμε μια διαφορά στο γενικό σκόρ Low Light ISO που δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που φαίνεται στις καμπύλες .. είναι ο τρόπος που βγάζουν αυτά τα σκορ οχι αναλογικά αλλά με κριτήριο κάποια αμφιλεγόμενα όρια.

οπου ..
- η διαφορά σε δυναμική περιοχή είναι περι το 1/2 στοπ και αυτό μας δίνει τον θόρυβο στα σκοτεινα που είναι κρίσιμη παράμετρος
- η διαφορά σε SNR18% (δίνει τον θόρυβο στους μεσαίους τόνους) είναι 1 1/3 στοπ
- η διαφορά σε color sensitivity παίζει ανάμεσα σε 1/2 στοπ και 1 στοπ .. ανάλογα που παίρνουμε τις διαφορές.

Στη σουμα θα έλεγα οτι μετρήθηκε κάπου 2/3 στοπ χειρότερη απο την α6000 κατι που είναι έκπληξη .. καλύτερο απο το αναμενόμενο ..

Last edited:

Δε νομιζω οτι υπαρχει αυτη τη στιγμη καλυτερη μηχανη compact με zoom,χωρις εναλλαξιμους φακους δηλ.
Κι εχει το πλεονεκτημα του μικροτερου DOF απ ολες αυτες και το 4Κ video.... Αυτο τη κανει μοναδικη, προς το παρον.

μέχρι στιγμής συμφωνώ σε όλα με τον τύπο.... μένει να τη δοκιμάσω κι εγώ σε ρεαλιστικές συνθήκες μέχρι τις γιορτές.
Προς το παρόν , μονο κάποια τεστ πρόλαβα να κάνω.

Μετά από λίγες δοκιμες με τη μηχανή προκύπτουν τα εξης...

Η μηχανή θέλει δουλεια στις ρυθμίσεις , μια μικρή αλλαγη και όλα πανε "στράφι" . Επειδή έχω και την Α6000 , που τα μενού της είναι εντελως διαφορετικά, πρέπει κάποιος να βγάλει από το μυαλό του κάθε άλλη μηχανή για λίγο και ν αφοσιωθεί σ αυτήν.
Έχει ΠΟΛΛΕΣ ρυθμίσεις , όπως όλες σχεδόν οι Panasonic, που μπορούν να σε "τρελλανουν".

Ευτυχώς υπάρχει το iA (intellignet Auto) που μ έσωσε μερικές φορές! (κάτι ήξερε η panasonic που το έβαλε εκεί) ...:SFGSFGSF:
Δουλεύει αρκετά καλα, και δύσκολα θα σε "πουλησει".
Επιλεγει αρκετά "σοφά" ταχύτητα και διάφραγμα και τις περισσότερες φορές σε βγάζει ασπροπρόσωπο.

Διαπίστωσα μια μικρή αστάθεια στην εστίαση , ειδικά σε macro , αλλα και σε θέματα που στο παρελθόν είχα παρόμοια προβλήματα.

Το πιο χαρκατηριστικο είναι τα Χριστουγεννιάτικα δεντρα.... είχα πολλές μηχανές (πχ Olympus XZ2) που αρνούνταν πεισματικά να εστιάσουν σε δεντρα με φωτάκια!
ΟΛΕΣ οι φωτό που τράβηξα σε πολυκατάστημα βγήκαν ανεστιαστες (για τα δεντρα μιλάω πάντα).

Ξέχασα ν αναφέρω ότι η pany μονίμως υποεκθετει , οποτε έχω βάλει το exposure comp. dial στο +1 ....

ένα παράδειγμα εδώ...

P1000416.jpg by toxotis70, on Flickr

Αν εξαιρέσουμε αυτή την "αδυναμία" που θα χρειαστεί να εστιάσεις χειροκίνητα, στα υπόλοιπα θέματα-καταστάσεις είναι πολύ γρηγορη , ακόμα και σε δύσκολες φωτιστικές συνθήκες.
Οι φωτό δε φαίνεται να υπολοιπονται σε τίποτα από την Α6000 + κιτ φακό , εκτος φυσικά της ανάλυσης.
Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο "λάθους" στο κάδρο, θέλει προσοχή και μελετη πριν τραβήξεις, γιατί μετά δεν έχει crop !

Από οξύτητα , ειδικά στο κεντρο , υπεραρκετή. Στα ακρα είναι πιο soft, αλλα όχι κάτι τραγικό.
είναι βελτιστοποιημένη για ανοιχτά διαφράγματα, οποτε και να κλείσεις πολύ το διάφραγμα, δε θα δει κάποιος μεγάλη βελτίωση (στα ακρα , γιατί στο κεντρο είναι μια χαρα).

Το bokeh της είναι υπέροχο, θυμίζει κάτι από Leica (όχι δεν είναι ύβρις !) ...
Έχει φυσικά λίγο onion rings , αλλα όχι ενοχλητικό.
Λόγω αισθητήρα και μεγάλου διαφράγματος, μπορείς να έχεις ικανοποιητικό DOF , και σε ζοομ compact δε πρόκειται να βρείτε κάτι καλύτερο.

Μερικά πρόχειρα δείγματα....

P1000426.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000424.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000421.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000411.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000410.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000409.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000403.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000401.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000395.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000394.jpg by toxotis70, on Flickr

P1000392.jpg by toxotis70, on Flickr

Ξέχασα ν αναφέρω ότι η pany μονίμως υποεκθετει , οποτε έχω βάλει το exposure comp. dial στο +1 ....

Last edited:

Από μικρά τεστ επίσης στο βίντεο, τελικά η LX100 αν κατεβάσεις λίγο την οξύτητα στο color profile, έχει ελάχιστο moire - aliasing, παρόμοιο με αυτό της A6000 .
Είναι , μαζι με την RX10 , οι μηχανές με το λιγότερο moire που έχω δει , αλλα θέλει σωστη ρύθμιση.

Αν επίσης ρυθμίσεις σωστά και τις καμπύλες shadow - highlight μπορείς να έχεις πιο flat εικόνα , και να πλησιάσεις λίγο το αποτέλεσμα μιας gh4-fz1000 με τa Cine D gamma profiles.

Ένα μικρο παράδειγμα.... (καρε από βίντεο)

Before - Νatural with Shadow and Highlight -5

before.jpg

After
after.jpg

Last edited:

Δείτε ποσο καλα τα πάει στο βίντεο, απέναντι στη κορυφαία GH4...

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

για αυτα μην εμπιστεύεστε το youtube. Λογω υπερ-compression εξαφανιζει μαγικά και το noise!

Auto white balance, nissin i40, ceiling bounced:

https://www.dropbox.com/sc/wnsyfbkp7y3fgad/AADRpFAEL9h4438qHFeZXrtya

Manual white balance:

https://www.dropbox.com/sc/yoqjrb6q1jhfulk/AAAUaHKA86gMg53vgBAeMeMPa

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Συγγνώμη αλλά τα χρώματα δεν έρχονται εύκολα όταν κανείς χρησιμοποιεί φλας στη συγκεκριμένη μηχανή!

Κατά το άλλα, καλό φαίνεται το nissin, ζυγίζεται καλύτερα πάνω στη μηχανή από ότι το panasonic, δοκίμασα σε auto που φαίνεται να δουλεύει μια χαρά καθώς και wireless που επίσης δούλεψε απροβλημάτιστα. Αύριο θα δοκιμάσω και high speed sync.

Πρώτον... δε βλέπω κάποιο πρόβλημα στο manual WB .
Δεύτερον... δε πηρες φανταζομαι αυτή τη μηχανή με τόσο φωτεινο φακό για να τραβας με φλας.

Ελπίζω να τράβηξες RAW αρχείο.... γιατί και οι 2 παραπάνω είναι Jpg.

Πρώτον... δε βλέπω κάποιο πρόβλημα στο manual WB .
Δεύτερον... δε πηρες φανταζομαι αυτή τη μηχανή με τόσο φωτεινο φακό για να τραβας με φλας.

Ελπίζω να τράβηξες RAW αρχείο.... γιατί και οι 2 παραπάνω είναι Jpg.

Πρωτον, το αυτοματο white balance ειναι - παντα - τελειως λαθος σε ληψεις με φλας. Δευτερον, ναι, πηρα τη μηχανη για να μπορω να τραβαω και με φλας.

Οι δυο φωτο ειναι μετατροπη απο raw. Ακομη δεν εχω καταφερει να παρω απο τη μηχανη, ακομη και με manual raw, ενα πορτραιτο me φυσικα χρωματα και με χειλη που να μην εχουν μια εντονη μωβ αποχρωση.

Γι αυτό υπάρχει το manual white balance.
Στο αυτόματο δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις εύκολα μηχανή που να κάνει σωστά white balance με τεχνητό φωτισμό.

Η παραπάνω φωτό , θα εβγαινει "καλύτερη" αν δεν είχες βάλει φλας... δε χρειαζόταν σε αυτή τη περίπτωση.

Αν δε βάλεις κάποιο δείγμα από πορτραιτο, δε καταλαβαίνουμε τι ακριβώς λες...

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Αναλογα με τα χρωματικά προφίλ που επιλεγεις (ανάλογα το πρόγραμμα που έχεις) , μπορείς να πετύχεις διαφορετικά αποτελέσματα.

Πχ εγώ με το DXO μπορώ να προσομειωσω αρκετά διαφορετικά προφίλ,οπως εδώ.

Δεστο καλύτερα στο flickr για πιο σωστη απεικονηση.

Screen Shot 2014-12-02 at 04.11.57 by toxotis70, on Flickr

Last edited:
Απάντηση: Re: Panasonic LX100

Δημήτρη σου θυμίζω οτι υπάρχει στις ρυθμιςεις του WB και μια επιλογη για WB+Flash, δοκίμασε τη, αν θυμάσαι και στο ΓΡΑΦΕΙΟ μου σε εσωτερικό χωρο με ζεστό τεχνητό φωτιςμο απο PL το φλας δεν έδωσε σωστα τα χρώματα στο AutoWB, οταν ομως το έβαλα στην πιο πανω επιλογη τα πήγε πολυ καλυτερα, βεβαια η ρυθμιση αυτη (WB+κεραυνός) ειναι για ζεστάνει συνηθως τα χρώματα που με το φλας στο AUTOWB βγαίνουν πιο ψυχρά.

Μαλλον το AutoWB της μηχανης σου θελει πείραγμα και σχετικο καλιμπραρισμα απο τα υπομενου (αν ηδη δεν το εχεις κανει), αν ομως περνεις συνεχώς ανομοιομορφία στα αποτελεσματα ειναι σιγουρα ενα θέμα, περίεργο παντως γιατι ναι μεν πολλα reviews αναφέρουν οτι περνεις πολυ καλυτερα αποτελεσματα απο τα RAW αλλα πουθενά δεν αναφέρεται τοςο σημαντική αποκλιςη χρωμάτων.
το Νισσιν σε ΤΤL δινει τελικα καθυστέρηση στο κλειςτρο?

Μετά από μερικές ακόμη δοκιμές του nissin, διαπιστώνω ότι όλες οι λειτουργίες δουλεύουν απροβλημάτιστα. Σε TTL, δεν υπάρχει καθυστέρηση(*), high-speed sync δουλεύει επιλέγοντας απλά μεγάλη ταχύτητα κλείστρου από τη μηχανή (δε χρειάστηκε να ενεργοποιησω FP mode στο φλας).

Σχετικά με το WB, η διαπίστωσή μου είναι ότι η επιλογή που κάνει η μηχανή σε χρήση με φλας είναι τελείως off, πάντα. Δεν ίσχυε το ίδιο, σε αυτό το βαθμό, για καμία προηγούμεμη μηχανή μου. Επίσης, τραβώντας raw και προσπαθώντας να φέρω τα χρώματα με τις επιλογές wb που δίνει η μηχανή (όχι με εξωτερικό λογισμικό) το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι φυσικό, ειδικά στα skin tones. Όλα μου τα πορταίτα έχουν μία αφύσικη μωβ / magenta απόχρωση, κάτι που διακρίνω σε πολύ μικρότερο βαθμό και στα πορτραίτα του Γιάννη στο #516.

(*) Κώστα, έχω την υποψία ότι ο λόγος που καθυστερούσε το TTL στις δοκιμές που κάναμε ήταν ότι είχα ενεργοποιημένη την επιλογή red-eye reduction.

Απάντηση: Re: Panasonic LX100

ωραια αν δουλευει σε TTL σωστα ειναι πολυ καλο, θα ηθελα να το δω και απο κοντα οποτε βρεις χρονο και ισως να τα συγκρινουμε ξανα με τις ιδιες ρυθμισεις :2thumb22sup:

θα ήταν χρήσιμο να έκανες ένα "συγκριτικό" μεταξύ της lx100 kai κάποιας άλλης μηχανής που έχεις τώρα... στις ίδιες συνθήκες πάντα.
Μονο έτσι θα καταλάβουμε το θέμα.

ΥΓ... αναφέρεσαι μονο στη φωτογράφιση με φλας ή και γενικότερα (για τα skin tones και χείλη ?)