Καλημέρα στην ομήγυρη.
Εδώ και 10 περίπου μέρες είμαι κι εγώ κάτοχος μίας 50ST30.
Για την G30 ξεκίνησα (καθώς 3D για μένα δεν υφίσταται) διαβάζοντας εξαιρετικά σχόλια εδώ, αλλά ψάχνοντας λίγο παραπάνω είδα ότι έχει ένα φίλτρο λιγότερο από τα διάφορα Τ μοντέλα. Πήγα και τις είδα σε πολλά μαγαζιά στο Mall και όντως η εικόνα από τις Τ (καθώς και το πάχος της TV) ήταν διαφορετική. Μετά από πολύ ψάξιμο τιμών και πολλή σκέψη αποφάσισα για GT30, αλλά τελικά στο μαγαζί που βρήκα τις χαμηλότερες τιμές είχε μόνο ST30 ετοιμοπαράδοτη και σε πάρα πολύ καλή τιμή, οπότε και η TV ήρθε το ίδιο βράδυ σπίτι.
Η TV ξεπακεταρίστηκε άμεσα, στήθηκε με λίγη δυσκολία λόγω μεγέθους (καθώς δεν ήθελα να την ξαπλώσω αφού δεν κάνει στα plasmaτα) και συνδέθηκε απ' ευθείας με κεραία, δίκτυο και HTPC. Βρήκε τα ψηφιακά και αναλογικά κανάλια και το δίκτυο ολομόναχη και χωρίς καμμία παρέμβαση από μενα. Έγινε άμεσα το update στο τελευταίο firmware για να εξαληφθεί το πιθανό θέμα του fluctuating brightness και μετά έβαλα ένα USB stick με τα γνωστά 20 μονόχρωμα slides για να ξεκινήσει το στρώσιμο. Το USB δεν το είδε, αλλά ήταν ένα μικρό παλιό φορμαρισμένο σε απλό FAT, οπότε και το γύρισα σε NTFS και το είδε χωρίς πρόβλημα.
Και βέβαια σιγα μην περίμενα να στρώσει για να δω τη νέα μου TV

Είδαμε επί τόπου το ματς από το Mega με τα λογότυπα μέσα κλπ. Ούτε ίχνος από IR. Γενικά από τότε και ταινίες έχω δει με μπάρες και υπότιτλους και surfing στο net έχει παίξει πολύ και άλλα "απαγορευμένα" πράγματα για plasma. Οι μόνες προφυλάξεις είναι ότι έχω μάυρο background στο desktop, auto hide στο task bar, 2 λεπτά blank screen saver, desktop fences για να κρύβεις τα icons με double click, διάφανους υπότιτλους στον MPC και zoom 2 στα κανάλια πριν κλείσουν οι πρώτες 100 ώρες. H TV έκλεισε χτες τις 200 ώρες καθώς δεν έσβησε για 8 μέρες και έπαιζε ανελειπώς τα slides (εκτός από 5-6 ώρες κάθε βράδυ και ΣΚ που είχε θέαση υλικού).
Εντυπώσεις:
Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πως κάποιοι την κατακρίνουν σε τηλεοπτικό σήμα. Και τα ψηφιακά και τα αναλογικά δείχνουν υπέροχα, ειδικά όταν το υλικό που δείχνουν είναι από καλή πηγή (ξένες σειρές, ταινίες κλπ). Η συνολική ποιότητα από τα κανάλια σε γενικές γραμμές είναι καλύτερη και από SD ματρόσκες που έχω από κάποιες σειρές. Εντάξει, δε θα πω ότι μπορείς να δεις και ποδόσφαιρο στον ΑΝΤ1, αλλά αυτό δεν είναι ευθύνη της TV. Επίσης έφυγε κατ' ευθείαν οπτική ίνα στον ενισχυτή. Μια χαρά ήχο έχει η TV χεχε.
Πρώτες ώρες θέασης: κάποια πρασινίλα η οποία εξαφανίστηκε μετά τις 30-40 ώρες, flicker αρκετό από το HTPC αν ανοίξεις ανοιχτόχρωμα παράθυρα (πχ surfing στο net) το οποίο όμως διορθώνεται με τον καιρό σιγά σιγά. Στις 200 ώρες που είμαι τώρα είναι σχεδόν απαρατήρητο. IR όπως είπα και παραπάνω δεν έχω δει καθόλου. Δεν ξέρω αν έχω πέσει σε αναίσθητο panel, αλλά δε μασάει μία. Πάντως δεν έχω ξεχάσει κανάλι πάνω από ώρα ακόμα. Phosphor Trails ευτυχώς δεν τα πιάνει το μάτι μου (ακόμα).
Μετά τις 100 ώρες έκανα και την 1η προσπάθεια ρύθμισης με το μάτι. Η TV παίζει τώρα μόνο σε cinema mode με ελάχιστα αυξημένο contrast kai brightness σε όλες τις πηγές. Είμαι αρκετά ευχαριστημένος από την πιστότητα χρώματος αν και δε φημίζομαι για αυτό εξού και είναι στο δρόμο το DVE HD από Αγγλία. Πάντως την πρώτη φορά που έβαλα Avatar κυνηγούσα μπλε ανθρωπάκια στην κουζίνα αν με καταλαβαίνετε. Έχουν παίξει βέβαια όλες οι γνωστές ατάκες που έχω διαβάσει εδώ μέσα (π.χ. μου είπε η γυναίκα μου "Είναι σα να βλέπεις από το παράθυρο").
50 ίντσες στα 3,2 μέτρα δεν είναι βέβαια αρκετές

αλλά δεν είναι και λίγες. Μη διστάσετε, αν έχετε τα χρήματα διαθέστε τα.
Από την άλλη μεριά, στις πολλές ίντσες βλέπεις και πιο πολλές ατέλειες... και εδώ αρχίζουν τα προβλήματα...
Παιδεύτικα αρκετά να ξαναφέρω το HTPC στα ίσα του από την ώρα που βρήκα αυτή την καταραμένη επιλογή του HDMI στο FULL (0->255 για όσους ξέρουν). Βέβαια σε αυτό φταίει και η προηγούμενη TV μου που ήταν μια AMOI 37 Advent η οποία ήταν αναίσθητη στα μαύρα και γενικά ήθελε παρα πολύ ρύθμιση να έρθει στα ίσα της και δεν είμαι και καλός στη ρύθμιση και και και... οπότε είχα παίξει λίγο με τα ρυθμιστικά του ATI Catalyst σε gamma και saturation. Να μην τα πολυλογώ τώρα έχουν απενεργοποιηθεί τα ρυθμιστικά της ATI έχουν γυρίσει τα πάντα σε 0-255 και οι μόνες ρυθμίσεις έχουν γίνει στο brightness contrast της TV. Διάφορα sharpness, P-NR, Resolution Enhance, Vivid Colors κλπ είναι στο off.
Εκεί που έχω συχτιρήσει όμως πραγματικά είναι με την κίνηση. Βλέπω σπασίματα παντού! Δεν ξέρω αν φταίνε οι ίντσες, η plasma τεχνολογία, ή απλά το φτηνό του μοντέλου αλλά ρε παιδιά με την AMOI την κινεζούλα δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα με το υπάρχον HTPC. Εδώ παίζουν 2 περιπτώσεις. Ή ήταν τόσο σαλάτα αυτό που έβλεπα στην AMOI και σε συνδιασμό με τις 37 ίντσες από τα 3,2 μέτρα δεν έβλεπα τα σπασίματα, ή όντως έχει χοντρό πρόβλημα η TV όταν δεν της πάει καλά το fps/Hz που δέχεται. Δυστυχώς, τη χάρισα ήδη την AMOI και δεν μπορώ να συγκρίνω...
Έχω ρίξει αρκετό διάβασμα. Παλιά είχα το HTPC καρφωμένο στα 60 Hz και όπως είπα δεν έτρεχε κάστανο. Τώρα έμαθα για τα 23, 24, 50, 59, 60Hz και προσπαθώ ακόμα. Θέλει ακόμα πολύ πειραματισμό... (Εδώ να σημειώσω ότι δεν είμαι ρυθμισάκιας. Θέλω να στήνω K-Lite και με κανα δυο βασικές ρυθμίσεις να βλέπω). Να μην τα πολυλογώ έχω καταφέρει να δω ταινίες άψογα και στα 23,976 και στα 25 fps. Αλλά έχω και μερικές ματρόσκες από σειρές κυρίως (π.χ. Camelot) ή κάνα HistoryHD ντοκυμαντεράκι τα οποία απλά δεν μπορείς να τα δεις από τα σπασίματα. Το περίεργο είναι ότι είναι και αυτά 23,976 είναι. Έχω βάλει τον MPC να αλλάζει αυτόματα HZ στα Vista και συγχρόνισα τον ήχο με ένα απλό 350ms delay από το FFDShow Audio Filter (κάνω bitstream από οτπική σε έναν ψιλοπαλιό Denon που παίζει μεχρι 5.1 και DTS το πολύ πολύ). Αυτό που ξέρω σίγουρα, είναι ότι για να δουλέψει αυτό το άτιμο το frame interpolation IFS ή Smooth Film όπως το λέει στα 24Hz, πρέπει να δέχεται τέλεια χρονισμένο σήμα η TV αλλιώς μπερδεύεται, φρενάρει, ξεκινάει, σταματάει γενικά από βήχα μέχρι λόξυγγα παθαίνει. Προς το παρόν οι προτιμήσεις μου τείνουν προς το MID μια και το MAX όντως παραείναι βιντείλα (όχι ότι το Mid δεν είναι, αλλά ακόμα το αντέχω).
Εν κατακλείδι, θεική η TV, αλλά συχτιρίζω ακόμα (πριν συχτήριζα με το μέγεθος και τα γκρι της AMOI) και ίσως τελικά να είναι ανυπέρβλητα κάποια προβλήματα κίνησης (με το HTPC πάντα) τα οποία ίσως και να είναι ευθύνη κακού encoding ή παλιού K-Lite ή, ή, ή πάντως πριν δεν τα είχα η δεν τα έβλεπα. Μένουν πολλά τεστ ακόμα (π.χ. να βάλω τα προβληματικά αρχεία σε USB και να δοκιμάσω τον media player της TV) αλλά δεν είναι στα υπέρ της που με βάζει να διαβάζω forum όλη την ημέρα και να χάνω ώρες θέασης με διάφορα τεστ.