Και στο default Cinema να την αφήσεις δεν έχει πρόβλημα...
Στην U10 αν δεν υπάρχει στο μενού εικόνας της παραπάνω φωτο, η ρύθμιση για προχωρημένους με τα R, Β και Gammma (όπως στη G10), να ξέρετε ότι το default Cinema είναι ρυθμισμένο εργοστασιακά με Gamma 2.0 , ενώ το Default Κανονική είναι με Gamma 2.2....
Δεν φαίνεται να ισχύουν οι μετρήσεις του gamma που αναφέρεις φίλε μου, όχι τουλάχιστον στη δική μου U10.
Έχω μετρήσει μέχρι στιγμής αναλυτικά και τα δύο gamma της Panasonic με το AEMC CA813, δηλαδή τόσο το cinema όσο και το νόρμαλ. Καταρχήν και δυστυχώς, δεν μιλάμε για δύο τιμές gamma, αλλά για τέσσερις! :bang:
Και που στην πράξη δεν είναι καν τέσσερις, αλλά άπειρες!
Και εξηγούμαι: η δική μου τουλάχιστον Panasonic U10 δεν έχει
ένα λευκό με μία
συγκεκριμένη φωτεινότητα, αλλά πολλά διαφορετικά λευκά, ανάλογα με το υλικό που προβάλλει και την φωτεινότητα που αντιλαμβάνεται στο κάθε καρέ!
Συγκεκριμένα λοιπόν, στα πατερνάκια αναφοράς τόσο από το DVE HD-DVD όσο και από τα πατερνάκια του AVSforum, η Panasonic συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά, όσον αφορά τη φωτεινότητα του λευκού και την τιμή του gamma, αναλόγως από το αν παίζει full field ή windowed πατερνάκια!
Στα πατερνάκια full field λοιπόν, η φωτεινότητα του λευκού πέφτει αρκετά και το λευκό θυμίζει απλώς ανοιχτό γκρι. Εντελώς αντίθετα, στα windowed πατερνάκια το λευκό ζωντανεύει ξαφνικά, έχω μετρήσει μέχρι και 50% αύξηση της φωτεινότητας.
Αντίστοιχα λοιπόν, στο gamma παρατηρείται το φαινόμενο η καμπύλη φωτεινότητας και τα σχεδιαγράμματα του gamma να εξομαλύνονται σε μεγάλο βαθμό στα windowed πατερνάκια, ενώ αντίθετα να παίρνουν τρελές τιμές στα πατερνάκια full field!
Το κακό όμως είναι ότι η U10 δεν φαίνεται να υιοθετεί στη πράξη (δηλαδή όταν παίζει οποιοδήποτε υλικό, είτε film είτε video), τις φωτεινότητες του λευκού που παρουσιάζει στα πατερνάκια αναφοράς, είτε στα full field είτε στα windowed, αλλά άλλες ενδιάμεσες και διαφορετικές τιμές! Που κυμαίνονται ανάμεσα στις τιμές που μετράει το φωτόμετρο στα πατερνάκια αναφοράς.
Για να σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Με το cinema mode εντελώς απείραχτο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, η Panasonic έδινε
139 lux φωτεινότητα στο 100% φωτεινότητα full field πατερνάκι αναφοράς.
Με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, στο windowed πατερνάκι 100% φωτεινότητα, έδινε
197 lux, δηλαδή
42% αύξηση της φωτεινότητας.
Με τις ίδιες όμως ακριβώς ρυθμίσεις πάλι, σε ένα συγκεκριμένο ενδεικτικό καρέ από το Einsfestival HD, έδινε
174 lux φωτεινότητα στο λευκό της! Δηλαδή μια
ενδιάμεση τιμή, ούτε τη
μέγιστη δηλαδή από τα windowed πατερνάκια, αλλά ούτε και την
ελάχιστη από τα full field! Έκανα μετρήσεις φωτεινότητας του λευκού και σε άλλα καρέ από τα δορυφορικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και όλα μου επιβεβαίωσαν το ίδιο πράγμα: όσο μεγαλώνει η επιφάνεια του λευκού που καλείται να απεικονίσει η U10, τόσο μειώνει την φωτεινότητά της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα πατερνάκια αναφοράς.
Σε δυο τρεις μέρες το πολύ θα ανεβάσω την ολοκληρωμένη παρουσίαση με τις μετρήσεις μου στο AVsite, αλλά θα σας κάνω copy paste όλες τις μετρήσεις μου και τα σχεδιαγράμματα και εδώ, και πιστεύω ότι θα έχουμε μπόλικο υλικό για να σχολιάσουμε.
Ένα πολύ ενδιαφέρον σημείο, είναι ότι έριξα όλες τις τιμές φωτεινότητας που μου έδινε το CA813 και που αφορούν τη καμπύλη του gamma στο HCFR, οπότε θα μπορέσετε να δείτε με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο πώς ακριβώς συμπεριφέρεται η Panasonic τόσο στο cinema όσο και στο normal mode στα πατερνάκια αναφοράς.
Επίσης πολύ ενδιαφέρον έχουν οι μετρήσεις του on/off αλλά
κυρίως του ANSI contrast, στο οποίο η U10 καταγράφει πράγματι
εξαιρετικές τιμές, και στο οποίο κατά την ταπεινή μου άποψη οφείλει σε μεγάλο βαθμό την φοβερή τρισδιάστατη και κοντραστάτη εικόνα που παρουσιάζει στα μεσαία αλλά και στα μεσαία φωτεινά πλάνα.
Βέβαια, όλα αυτά τα χρόνια είχα ασχοληθεί με μετρήσεις μονάχα σε προβολείς, η U10 είναι η πρώτη τηλεόραση γενικά που μετράω με το CA813, οπότε δεν έχω συγκριτικά στοιχεία με άλλες τηλεοράσεις plasma ή LCD, για να βγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα. Από την πείρα μου πάντως με τους προβολείς όλα αυτά τα χρόνια, έχω οδηγηθεί στο αβίαστο συμπέρασμα ότι το ANSI contrast είναι ο
πλέον καθοριστικός παράγοντας για να έχεις τρισδιάστατη και κοντραστάτη εικόνα στα μεσαία-φωτεινά και στα φωτεινά πλάνα.
Έχω μετρήσει το ANSI contrast με τρεις διαφορετικούς τρόπους στην Panasonic, τόσο με το κλασικό πατερνάκι-σκακιέρα 4x4, όσο και με το πατερνάκι μισό λευκό και μισό μαύρο, αλλά και με το windowed 100% φωτεινότητα πατερνάκι. Και στα τρία η Panasonic μου έδωσε πολύ ψηλές τιμές...
