Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Panasonic Plasma U10 : Reviews - Eντυπώσεις - Σχόλια
1. Οι Plasma κατά κανόνα, όπως προανέφεραν και ο Κώστας και ο Χρήστος, μετρώνται με windowed πατερνάκια, καθώς όπως διαπίστωσες και ο ίδιος, οι μετρήσεις εκεί είναι πιο κοντά σε αυτό που θα δούμε με πραγματικό περιεχόμενο video.
2. Βεβαίως, πολύ καλά έκανες και μέτρησες και με full field, μια και αν θυμάμαι καλά, στόχος σου ήταν να "ξεβρακώσεις" την τηλεόραση...
3. Το ακόλουθο όμως εδάφιο, δεν μπορώ να κρύψω πως με προβληματίζει:
Αν και δυστυχώς δεν διαθέτω μετρητικά όργανα, πάραυτα, μία τέτοια διαφορά είναι ορατή με το μάτι.
1. Δεν το γνώριζα αυτό Γιάννη μου, συνηθισμένος βλέπεις τόσα χρόνια από τις μετρήσεις στους προβολείς, όπου το φως είναι φως και δεν έχει καμία απολύτως διαφορά στο να μετράς full field ή windowed πατερνάκια. Αναφέρομαι φυσικά σε προβολείς χωρίς καθόλου ίριδα ή με σταθερή ίριδα, γιατί στους προβολείς που κάνουν χρήση δυναμικής ίριδας αλλάζουν τα δεδομένα.
Πάντως, διατηρώ
πολύ σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο οι μετρήσεις που παίρνουμε από τα windowed πατερνάκια, είναι πιο κοντά σε αυτό που θα δούμε σε πραγματικό περιεχόμενο video. Είχα γράψει σε προηγούμενο μήνυμα:
Αντίστοιχα λοιπόν, στο gamma παρατηρείται το φαινόμενο η καμπύλη φωτεινότητας και τα σχεδιαγράμματα του gamma να εξομαλύνονται σε μεγάλο βαθμό στα windowed πατερνάκια, ενώ αντίθετα να παίρνουν τρελές τιμές στα πατερνάκια full field!
Το κακό όμως είναι ότι η U10 δεν φαίνεται να υιοθετεί στη πράξη (δηλαδή όταν παίζει οποιοδήποτε υλικό, είτε film είτε video), τις φωτεινότητες του λευκού που παρουσιάζει στα πατερνάκια αναφοράς, είτε στα full field είτε στα windowed, αλλά άλλες ενδιάμεσες και διαφορετικές τιμές! Που κυμαίνονται ανάμεσα στις τιμές που μετράει το φωτόμετρο στα πατερνάκια αναφοράς.
Για να σου δώσω ένα χειροπιαστό παράδειγμα. Με το cinema mode εντελώς απείραχτο στις εργοστασιακές ρυθμίσεις, η Panasonic έδινε 139 lux φωτεινότητα στο 100% φωτεινότητα full field πατερνάκι αναφοράς.
Με τις ίδιες ακριβώς ρυθμίσεις, στο windowed πατερνάκι 100% φωτεινότητα, έδινε 197 lux, δηλαδή 42% αύξηση της φωτεινότητας.
Με τις ίδιες όμως ακριβώς ρυθμίσεις πάλι, σε ένα συγκεκριμένο ενδεικτικό καρέ από το Einsfestival HD, έδινε 174 lux φωτεινότητα στο λευκό της! Δηλαδή μια ενδιάμεση τιμή, ούτε τη μέγιστη δηλαδή από τα windowed πατερνάκια, αλλά ούτε και την ελάχιστη από τα full field! Έκανα μετρήσεις φωτεινότητας του λευκού και σε άλλα καρέ από τα δορυφορικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας και όλα μου επιβεβαίωσαν το ίδιο πράγμα: όσο μεγαλώνει η επιφάνεια του λευκού που καλείται να απεικονίσει η U10, τόσο μειώνει την φωτεινότητά της. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα πατερνάκια αναφοράς.
Το συγκεκριμένο ενδεικτικό καρέ από το EinsfestivalHD στο οποίο αναφέρομαι Γιάννη, είναι αυτό της πρώτης φωτό. Όπως βλέπεις είναι ένα μεσαίο-φωτεινό πλάνο που βγαίνει βεβαίως πιο σκοτεινό από την πραγματικότητα, μια και η Sony A100 το έχει τραβήξει με υποέκθεση. Οι έξι λευκοί κύκλοι στο κέντρο της φωτό, είναι έξτρα γραφικά από υπολογιστή και είναι
ηλίου φαεινότερον ότι είναι κωδικοποιημένοι με τσίτα λευκό στο digital 255, άρα λοιπόν θα μας δώσουν την μέγιστη φωτεινότητα που μπορεί να μας δώσει το λευκό μας στο συγκεκριμένο καρέ. Άλλωστε αν πάρεις τη συγκεκριμένη φωτό και τη ρίξεις στο Photoshop, εύκολα θα διαπιστώσεις από το info ότι όντως οι λευκοί κύκλοι είναι κωδικοποιημένοι στο digital 255, δηλαδή τσίτα λευκό.
Στο συγκεκριμένο καρέ λοιπόν, η δική μου τουλάχιστον U10 έδινε
174 lux φωτεινότητα στους λευκούς κύκλους, που είναι μια τιμή ουσιαστικά στο
μέσον σχεδόν της απόστασης, ανάμεσα στα
139 lux φωτεινότητα που έδινε το πατερνάκι 100% φωτεινότητα full field, και τα
197 lux φωτεινότητα που έδινε το windowed πατερνάκι 100%.
Το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στη δεύτερη φωτό που σου βάζω, όπου αν θυμάμαι καλά έπαιρνα γύρω στα
172 lux φωτεινότητα και πάλι φυσικά στους λευκούς κύκλους.
Όμως Γιάννη μου, εδώ μιλάμε
ξεκάθαρα για δύο καρέ που είναι μεσαία προς μεσαία-φωτεινά. Στα καθαρόαιμα φωτεινά έως πολύ φωτεινά πλάνα τι γίνεται;! Σου έχω βάλει και ένα τρίτο καρέ, πάλι από το EinsfestivalHD, που απεικονίζει ένα κοντινό πλάνο μιας κατάλευκης χιονισμένης πλαγιάς, στην οποία ετοιμάζεται να καρφωθεί το μπαστούνι ενός σκιέρ (πάνω αριστερά στο πλάνο). Στο συγκεκριμένο καρέ λοιπόν, η φωτεινότητα δεν ξεπέρασε πουθενά στο πάνελ τα
128 έως
129 lux, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι η Panasonic έγειρε ολοκληρωτικά προς την απεικόνιση που έχουν τα full field πατερνάκια.
2. Δεν είχα σκοπό αρχικά να ξεβρακώσω την Panasonic, ανυποψίαστος όπως ήμουν, βάζω το πατερνάκι-πιάνο από το AVSforum, που είναι φυσικά full field, και διαπιστώνω με τη μία, πριν καν μετρήσω με το CA813, ότι πάνω από το 70% φωτεινότητα υπάρχει σαφέστατο πρόβλημα με το gamma.

Τα κουτάκια πάνω από το 70% φωτεινότητα και έως το 100% φωτεινότητα, είχαν
πολύ μικρές διαφορές μεταξύ τους όσον αφορά την φωτεινότητά τους, φωνάζοντας κυριολεκτικά για πολύ προβληματικό gamma, πράγμα που επιβεβαίωσε φυσικά και το CA813.
3. Και φυσικά και είναι ορατή με το μάτι Γιάννη, στη δική μου τουλάχιστον U10 βγάζει μάτια από απόσταση. Αν λοιπόν στη δική σου δεν μπορείς να διακρίνεις διαφορά στη φωτεινότητα του λευκού σου ανάμεσα σε full field και windowed πατερνάκια, τότε πραγματικά με βάζεις σε πολύ δυσοίωνες σκέψεις ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τη δική μου...
