Panasonic Plasma U30 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

ναι για 0.11 μιλάμε (cd/m2). μια μέτρηση είναι - τιποτε άλλο. αφορά ασιατικό μοντέλο και η τιμή που δίνει για την 50u20 φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε αυτή που έχει μετρήσει ο γιώργος 0.07 -0.08 (δεν ξέρω αν είναι ansi του γιώργου)

http://forum.lowyat.net/topic/1809605

Mάλιστα...

Άρα, η Panasonic συνεχίζει την παράδοση... :rofl:

Όπως η U20 ήταν χειρότερη από την U10, έτσι φαίνεται και η U30 να είναι χειρότερη από την U20... :flipout:

επίσης τσέκαρα στο μαλαισιανό σαιτ ότι η u30Κ είναι ίδια με τις ευρωπαικές στις προδιαγραφές τουλάχιστον. υπέθεσα μήπως είναι hdready εκεί.

πάντως μου κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη μέτρηση όταν η 42c3 μετράει 0.04cd/m2. δηλαδή από 0.04 της c3 πάμε σε >0.1 στην u30 και πεφτουμε στο 0.025-0.03 των s,g,st.gt??????? η vt είναι ακόμα χαμηλότερα.

Last edited:
επίσης τσέκαρα στο μαλαισιανό σαιτ ότι η u30Κ είναι ίδια με τις ευρωπαικές στις προδιαγραφές τουλάχιστον. υπέθεσα μήπως είναι hdready εκεί.

πάντως μου κάνει εντύπωση η συγκεκριμένη μέτρηση όταν η 42c3 μετράει 0.04cd/m2. δηλαδή από 0.04 της c3 πάμε σε >0.1 στην u30 και πεφτουμε στο 0.025-0.03 των s,g,st.gt??????? η vt είναι ακόμα χαμηλότερα.

H C3 έχει floating blacks, ενώ η U30 όχι... 0,04 είναι η πρώτη "σκάλα" της C3, η δεύτερη είναι στα 0,17...

Ειναι λιγοτερο παντως απο Sony HX920 που μετρηθηκε στα 0.05 nits , Philips 9706 που μετρηθηκε στα 0.04 nits και Samsung D8000 που μετρηθηκε στα 0.06 nits (ολες καλιμπραρισμενες).

H 9706 δεν μετρήθηκε 0.04 σε λειτουργία local dimming, αλλά με αυτό κλειστό.

οχι δεν είναιο από s30. ξέρουμε πόσο έχει η s30 0.024 ή 0.03 από reviews. έχω γράψει 0.032 δεν έχω γράψει μονάδες. αν είναι 0.032 fl/t είναι καλό ή κακό ??????????

Ναι, είναι κακό. Είναι 0.011 cd/m2.

Έτσι λέει ο ISO, ότι μετράμε μέγιστες φωτεινότητες με σκακιέρα; :chinscratch:

Όχι, λέει ότι μετράμε πραγματικές φωτεινότητες σε σκακιέρα. Οι μέγιστες φωτεινότητες είναι να έχουμε να λέμε...

Πραγματικά, πιστεύεις ότι θα βάλεις σε μια LCD έναν αισθητήρα, θα την βάλεις να παίζει ό,τι υλικό θες (ταινία ή ζωντανό πρόγραμμα) και θα μετρήσεις ποτέ 200 cd/m2; Πόσο συχνά νομίζεις ότι υπάρχει λευκό 100IRE, πέρα από τίτλους και υπότιτλους (κι εκεί, δεν είναι πάντα 100IRE) και δη σε μεγάλη επιφάνεια;

Αν έχεις ρυθμισμένα τα 100IRE σε 200 cd/m2, για gamma 2.2, τα 90IRE θα δίνουν 158,6 cd/m2, τα 80IRE θα δίνουν 122,4 cd/m2 και τα 70IRE μόλις 91,2 cd/m2.

Χαλαρά. Υπάρχει συχνά υλικό 100% λευκό. Σε άπειρες διαφημίσεις, π.χ. όλες του ΟΤΕ. Μόλις έδειξε την χορηγία της wind στον μαραθώνιο...

Μπρε μάναμ', το παράθυρο με 13% λευκό σε μαύρο πώς σου ήρθε; :rofl: Φυσικά και δεν το ανέφερα, εκεί θα πάρεις και 300 cd/m2 σε Plasma και αυτό θα είναι όντως πλασματικό νούμερο... :a0210:

Όσον αφορά το διαβόητο Black, white and simultaneous contrast pattern της EBU, δεν θα πάρεις μεν το νούμερο του 11% παραθύρου (αν και λογικά πιο κοντά σε αυτό θα είσαι), αλλά ούτε και της σκακιέρας. Η σκακιέρα έχει APL 50%, το παράθυρο έχει APL 11%, ενώ το Black, white and simultaneous contrast pattern της EBU έχει APL που επηρεάζεται από το gamma (για 2.0 είναι 24,5%, για 2.2 είναι 21,62% και για 2,4 είναι 20,27%)...

Λοιπόν, πες μου ποιο είναι το πάττερν που θα δώσει 200 cd/m2 η U20, για να το μετρήσω. :flipout:
Αν βάλω και 13% άσπρο σε μαύρο, θα πιάσω και 300;;;
Aν είναι 0.032 fL, o petasis δικαιώνεται... :D

0.032 fL = ~0,11 cd/m2

Kανένα link, Βασίλη;

Αν δει κανείς U30 να παίζει, το πράγμα φαίνεται. Αν κάποιος μπορεί να αγοράσει από S30 και πάνω, καλύτερα να το κάνει.
Διαφορετικά, ας εξετάσει και LCD στην ίδια κατηγορία τιμής.

ναι για 0.11 μιλάμε (cd/m2). μια μέτρηση είναι - τιποτε άλλο. αφορά ασιατικό μοντέλο και η τιμή που δίνει για την 50u20 φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε αυτή που έχει μετρήσει ο γιώργος 0.07 -0.08 (δεν ξέρω αν είναι ansi του γιώργου)

http://forum.lowyat.net/topic/1809605

Έχω κάνει μέτρηση με μαύρο σε όλη την οθόνη σε τηλεοπτικό (freeze σε εναλλαγή καναλιού σε DVB-T) στην U20 (γύρω στο 0.064, ο JL_? θα θυμάται καλύτερα γιατί εγώ ξεχνώ), και το 0.07 για την U30 είναι υποτιμημένη εκτίμηση για την U30 με το μάτι, βλέποντας την σε καταστήματα και σε σπίτι (σε κανονική θέαση, όχι σε πάττερν).

Όχι, λέει ότι μετράμε πραγματικές φωτεινότητες σε σκακιέρα. Οι μέγιστες φωτεινότητες είναι να έχουμε να λέμε...

'Οχι, λέει ότι μετράμε παραγματικές αντιθέσεις σε σκακιέρα... Για τις φωτεινότητες συμπεριλαμβάνει μέτρηση λευκού σε παράθυρο 4% με μαύρο φόντο, η ίδια προδιαγραφή... :p :flipout:

Αν και το "πραγματική αντίθεση", μετά από τόσες δεκαετίες, θα έλεγα πως χρειάζεται μια αναθεώρηση...

Χαλαρά. Υπάρχει συχνά υλικό 100% λευκό. Σε άπειρες διαφημίσεις, π.χ. όλες του ΟΤΕ. Μόλις έδειξε την χορηγία της wind στον μαραθώνιο...

Είναι πράγματι πολύ συχνά και μεγάλης σημάσιας τα λευκά μιας διαφημιστικής καρτέλας... Στις ταινίες ή το ζωντανό πρόγραμμα να τα εντάξω; :rofl:

Λοιπόν, πες μου ποιο είναι το πάττερν που θα δώσει 200 cd/m2 η U20, για να το μετρήσω. :flipout:
Αν βάλω και 13% άσπρο σε μαύρο, θα πιάσω και 300;;;

Μέτρα τα όλα, μην περιορίζεσαι σε ένα... Το 13% στο pattern που αναφέρεις, αφορά την πλευρά του τετραγώνου, η επιφάνειά του είναι 2%...

δηλαδη ρε παιδια,να μην επιλεξω την 50U30 προς αντικατασταση της 42U20;
ξερω οτι δεν εχει το περιφημο IFC, αλλα οι 8 παραπανω ιντσες ειναι σοβαρο δελεαρ και ειναι 70ε φθηνοτερη απο την 42UT30..... (η 50UT30 ξεφευγει σε τιμη...)

αλλωστε οποια και να επιλεγει απο τις δυο,θα καταληξει στο τελος στο υπνοδωματιο,με αποσταση θεασης τα 3,2μ.....

Πρόσφατα αγόρασα και εγώ την U30 μετά από αρκετά χρόνια συμβίωσης με μια Samsung M87. Μέχρι τώρα την έχω συνδέσει μόνο με το crystal audio media match box για ταινίες και έχω μια απορία. Αν πλησιάσω αρκετά κοντά (π.χ. στο μισό μέτρο) έχω την εντύπωση ότι βλέπω κάτι σαν χιόνι στο μαύρο φόντο. To "χιόνι" αυτό διακρίνεται πολύ λιγότερο σε μεγαλύτερες αποστάσεις (1m+) και καθόλου από τη θέση θέασης (περίπου 2,5m). Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται τόσο στα menu του media player, όσο και σε ταινίες με σκοτεινά πλάνα (σε τηλεοπτικό πρόγραμμα δεν την έχω δοκιμάσει ακόμα). Το έχει παρατηρήσει κανείς άλλος; Πρόκειται για κάποιο πρόβλημα ή είναι κάτι το φυσιολογικό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις!

Φυσιολογικό είναι, πρόκειται περί dithering...

Aυτές οι κουκίδες, εν είδη χιονοθύελλας, που φαίνονται στις πολύ σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι, αν και έχει καθιερωθεί να τις λέμε PWM Noise κι αυτές, στην πραγματικότητα πρόκειται περί dithering που εφαρμόζεται στα χαμηλά IRE για την ορθή αναπαράστασή τους στις Plasma.

Εφόσον περιορίζονται μόνο στις σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι, είναι φυσιολογικές και αν τις βλέπουμε αυξημένες, καλό είναι να ελέγξουμε για την σωστή ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης μας.

Αν οι κουκίδες απλώνονται σε όλη την εικόνα, τότε ενδέχεται να πρόκειται για αυξημένο PWM Noise λόγω κάποιου προβλήματος στο πάνελ ή την οδήγησή του...

Το φαινόμενο που περιγράφετε όλοι εδώ, αν και έχει καθιερωθεί να αναφέρεται ως PWM noise, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Πρόκειται για dithering, που επισυμβαίνει στα χαμηλά IRE (σκοτεινές αποχρώσεις όλων των χρωμάτων), ώστε να μπορούν αυτές να αποδωθούν με γραμμικότητα.

Οι πρώτες Plasma δεν εμφάνιζαν αυτό το φαινόμενο, γιατί τότε ο αριθμός των αναφλέξεων του αερίου ήταν ταυτόσημος του εκφραζόμενου bit φωτεινότητας. Στην πορεία, καθώς αναπτύχθηκαν ταχύτεροι οδηγοί, για την αύξηση της φωτεινότητας των πάνελ, υιοθετήθηκαν μοντέλα οδήγησης με αυξημένο αριθμό αναφλέξεων. Αυτό οδήγησε όμως σε μεγάλες διαφορές απόδοσης φωτεινότητας από το μαύρο στο χαμηλότερο σκαλί και ακολούθως στα πρώτα βήματα, οπότε και επιστρατεύτηκε το dithering για να επαναφέρει τη χαμένη "γραμμικότητα".

Στις πολύ χαμηλές αποχρώσεις του γκρι, δίπλα στο μαύρο, κατά κανόνα, στις Panasonic φαίνεται σαν πρασινο-γκρι κουκίδες που χορεύουν, στις LG/Samsung σαν μπλε-κόκκινες κουκίδες που χορεύουν. Στις λίγο υψηλότερες αποχρώσεις, περίπου μέχρι 20-30 IRE, δημιουργεί αυτή την αίσθηση βρασίματος που έχει περιγραφεί.

Σήμερα μίλησα με τον τεχνικό της intertech στον οποίο περιέγραψα το πρόβλημα και μου είπε ότι η τηλεόραση είναι όντως προληματική και πρέπει να πάει για αντικατάσταση (d.o.a.) μιας και η αγορά έχει γίνει πριν 10 μέρες και μου είπε να απευθυνθώ στο κατάστημα που την αγόρασα για να μου την αντικαταστήσουν. Όμως στο κατάστημα αρνούνται την αντικατάσταση με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει το κουτί της τηλεόρασης (δυστυχώς το πέταξα) και μου πρότειναν να την πάω στην Intertech για service.

Πριν πάρω την απόφαση να την πάω για επισκευή δοκίμασα την πρόταση του JL_? να πειράξω λίγο τις ρυθμίσεις τις φωτεινότητας. Τοποθέτησα λοιπόν την κάρτα SD στην οποία είχα περάσει ένα jpeg με κατάμαυρο φόντο και παρατήρησα ότι το φαινόμενο του χιονιού στη default ρύθμιση φωτεινότητας (0) είναι σχετικά έντονο ενώ όταν το κατεβάσω στο (-3) ουσιαστικά δεν υπάρχει. Αν πάλι αυξηθει από το +2 και πάνω το φαινόμενο του χιονιού γίνεται και πάλι έντονο και πολύ ενοχλητικό (όσο αυξάνεται η φωτεινότητα γίνεται και πιο ενοχλητικό)!.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στα menu με μαύρο φόντο του crystal audio media matchbox. Εκεί το φαινόμενο του χιονιού ακόμα και στη default ρύθμιση φωτεινότητας (0) είναι κάτι παραπάνω από ενοχλητικό ενώ για να φαίνεται το μαύρο πραγματικά μαύρο και όχι χιονισμένο πρέπει να την κατεβάσω στο -6...

Τέλος δοκίμασα και με μπλε, κόκκινα και μπλε patterns όπου δε μπορώ να πω ότι παρατήρησα κάποια διαφορά είτε η φωτεινότητα ήταν στο 0 είτε σε κάποια άλλη τιμή.

Τελικά το μόνο που κατάφερα είναι να μπερδευτώ ακόμα περισσότερο οπότε πλέον αναρρωτιέμαι:
α)Τελικά η τηλεόραση έχει όντως πρόβλημα (pwm noise) ή πρόκεται για dithering που βελτιώνεται με τις ρυθμίσεις στη φωτεινότητα;
β)Αν όντως έχει πρόβλημα ισχύει ότι το d.o.a για τις πρώτες 15 μέρες δεν ισχύει εφόσον έχει πεταχτεί η συσκευασία της tv; Κάτι τέτοιο δε μου φαίνεται και πολύ λογικό...

Αύριο θα ξαναμιλήσω με τον τεχνικό ώστε να του πω για τους πειραματισμούς μου με τις ρυθμίσεις φωτεινότητας και τις επιδράσεις που είχαν στο χιόνι. Μέχρι τότε πάντως θε εκτιμούσα δεόντως κάθε απάντηση σας!

Δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά αυτό που βλέπεις είναι φυσιολογικό, και θα το δεις σε όποια U30 και αν έχεις/σου φέρουν στο μέλλον.

Η τηλεόραση δεν μπορεί να δείξει όλα τα χρώματα, και προσομοιώνει κάποια μέσω dithering. Με την αυξομείωση της φωτεινότητας αλλάζεις το επίπεδο του απόλυτου μαύρου, και το ταυτίζεις με κάποια στάθμη που θεωρείς εσύ ότι θα έπρεπε να δείχνει μαύρο, οπότε το dithering εξαφανίζεται, αλλά μόνο για αυτή την στάθμη.

Εγώ θα έλεγα να δεις και μια U30 σε κατάστημα, και να δεις και εκεί την αντίστοιχη συμπεριφορά. Γιατί νομίζω άδικα θα ταλαιπωρηθείς στέλνοντας την τηλεόραση στο σερβις, για να σου πούνε ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα.

Καλημέρα και απο μένα. Κάτοχο πλέον της Panasonic Plasma tx-p50u30.

Έχω κατεβάσει τις ρυθμίσεις εκεί που λένε οι περισσότεροι. Έχω κάποιες απορίες.

1ον είναι η πρώτη φορά που βλέπω plasma απο πολύ κοντά απο απόσταση 30cm φαίνεται σαν χιονάκι στην τηλεόραση. απο απόσταση θέασης δεν φαίνεται. είναι λογικό αυτό.

2ον έχει ρύθμισει μόνο 50 + 100 hz. αυτό ισχύει ή υπάρχει αλλού ρύθμιση για τα 600hz.

3ον. έχω ένα φτηνό dvd player της phillips. έχω συνδέση την τηλεόραση με αυτό και με HDMI και με SCART. Αλλα η εικόνα απο το Scart μου φαίνεται καλύτερη από τι απο το HDMI.

και απο το hdmi όταν πατάω info μου βγάζει 1080p/50hz ενώ η τηλεόραση είναι ρυθμισμένη στα 100hz. Μήπως ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά και αν είναι φυσιολογικά ή πρέπει να ανησυχώ για κάτι. ευχαριστώ.

Re: Απάντηση: Panasonic Plasma U30 : Reviews - Εντυπώσεις - Σχόλια

Καλημέρα και απο μένα. Κάτοχο πλέον της Panasonic Plasma tx-p50u30.

Έχω κατεβάσει τις ρυθμίσεις εκεί που λένε οι περισσότεροι. Έχω κάποιες απορίες.

1ον είναι η πρώτη φορά που βλέπω plasma απο πολύ κοντά απο απόσταση 30cm φαίνεται σαν χιονάκι στην τηλεόραση. απο απόσταση θέασης δεν φαίνεται. είναι λογικό αυτό.

2ον έχει ρύθμισει μόνο 50 + 100 hz. αυτό ισχύει ή υπάρχει αλλού ρύθμιση για τα 600hz.

3ον. έχω ένα φτηνό dvd player της phillips. έχω συνδέση την τηλεόραση με αυτό και με HDMI και με SCART. Αλλα η εικόνα απο το Scart μου φαίνεται καλύτερη από τι απο το HDMI.

και απο το hdmi όταν πατάω info μου βγάζει 1080p/50hz ενώ η τηλεόραση είναι ρυθμισμένη στα 100hz. Μήπως ξέρετε γιατί γίνονται όλα αυτά και αν είναι φυσιολογικά ή πρέπει να ανησυχώ για κάτι. ευχαριστώ.

Όλα φυσιολογικά. 50/100 Hz υποστηρίζει η U30, και αυτά όχι μέσω παρεμβολής.
Το σήμα εισόδου (1080p/50hz) δεν σχετίζεται με τον ρυθμό ανανέωσης του πάνελ (50 ή 100, ανάλογα τι θα επιλέξεις).
Το χιονάκι που βλέπεις από κοντά, είναι dithering (φυσιολογικό για πλάσμα αυτής της κατηγορίας τιμής).

Oπότε βλέπω ότι και άλλοι παρατηρούν το χιονάκι στην u30. Oπότε όλα φυσιολογικά... Πάντως με τη φωτεινότητα στο -3 ουσιαστικά δε φαίνεται καθολου!